Dagelijkse kost van Jeroen Meus op tafel vanavond? 3 recepten uit zijn nieuwste boek om er werk van te maken
De ‘Dagelijkse Kost’ van Jeroen Meus bestaat al sinds 2010 meestal uit een klassiek stukje vlees, een patatje en goed wat boter. Nu verrast hij met ‘Groentekost’, een volledig vegetarisch kookboek. “Toch zitten er al sinds week één groentegerechten tussen mijn recepten", vertelt Meus. “Van groentestoemp tot champignon-kaaskroketten, zo moeilijk is dat allemaal niet.” HLN Eten sprak de chef en deelt drie exclusieve recepten uit het boek.
Merk je een verschuiving in de rol die groenten krijgen in je recepten vandaag ten opzichte van in je beginjaren?
“Ja, de tijden zijn zeker veranderd. Ook als je kijkt naar mijn eerste kookboeken, die zijn helemaal anders dan wat ik de laatste vijf jaar heb uitgebracht. Misschien is het zelfs tijd om eens te bekijken of één keer per week wel genoeg is voor vegetarische inspiratie. Bij mezelf merk ik dat verschil ook. Hoewel ik heel gepassioneerd kan zijn door een mooi stuk wild, een stevige moot vis of een heerlijke worst met witte kool, eten we thuis steeds vaker vegetarisch. Deze week heb ik nog geen lapje vlees gegeten en eerlijk: ik mis het ook niet. Al wil ik er geen statement mee maken. Ik heb een vegetarisch boek gemaakt omdat ik heel veel lekkere recepten heb én ik heb er mij gewoon mee geamuseerd.”
Is het moeilijker om in de Belgische keuken met veel groenten te koken?
“Onze keuken heeft genoeg aanbod qua groenten, maar de bereidingen zijn vaak hetzelfde. We missen wat variatie. Als je dat wat meer bestudeert, zie je in de rest van de wereld keukens die daar creatiever mee omspringen. Het toffe is dat al die uitheemse ingrediënten nu ook bij ons beschikbaar zijn. Ik ben beginnen koken in een tijd waarin het nog exotisch was als je een stuk gember bovenhaalde of pesto bij een gerecht serveerde.”
Voor het eerste recept heb je meteen miso, kombu en boksoi nodig. Niet meteen de meest gemiddelde ingrediënten. Iets exotischer dan wat we soms in ‘Dagelijkse kost’ zien passeren.
“Miso vind je ondertussen in heel wat supermarkten. Boksoi zijn kleine paksoi: die liggen er ook. Kombu, een soort zeewier, vind je terug in de Aziatische supermarkt of online. Het is zo interessant om eens in een Aziatische of Turkse supermarkt binnen te stappen: je vindt er van alles. Die misosoep is trouwens iets wat mijn zoon Georges graag eet als ontbijt. In ieder geval handig, want zo heb je ‘s ochtends meteen al wat groenten binnen. Het recept in het boek is wel een soort van fastfoodversie van het Japanse origineel, waar ze de bouillon langer laten trekken.”
Het is een slecht signaal naar onze kinderen toe dat we hen leren dat het altijd snel moet gaan in de keuken. Eten klaarmaken hoort bij het avondritueel
Veel recepten in het boek zijn wat minder ‘fast’. Bij een recept met ravioli schrijf je dat het “een stevig potje koken vergt, maar met een verbluffend resultaat”. Vraagt het meer moeite om vegetarisch te koken?
“Waar ik het echt van op mijn heupen krijg, is dat koken altijd snel en makkelijk moet zijn. Dat is niet nodig. Koken is keileuk en plezant. Het is een slecht signaal naar onze kinderen toe dat we hen leren dat het altijd snel moet gaan in de keuken. Eten klaarmaken hoort bij het avondritueel. Zelf heb ik ook altijd geweten dat er een geur van eten in huis hing, zowel bij mijn moeder als bij mijn vader. Ik vind het niet mijn taak om het de mensen gemakkelijk te maken. (lacht)”
Denk je dat de recepten uit ‘Groentekost’ mensen die zo verknocht zijn aan hun stukje vlees overtuigen eens vegetarisch te koken, denk je?
“Of ik dat kan, dat weet ik niet, maar ik wil het wél heel graag proberen. Met champignon-kaaskroketten of pasta pesto met oesterzwammen is het alvast heel toegankelijk. Uiteindelijk kan je met groenten veel creatiever zijn dan met braadworst. Voor wie meer van traditionele gerechten houdt, raad ik de andijvierolletjes met schorseneren aan. En ja, het is effectief wat werk om schorseneren schoon te maken, maar dat is echt tof om te doen! En de groenten zijn zo lekkere comfortfood. Ook de groenteburger met champignons en boontjes is top: daar heb je heel wat groenten mee binnen. Eigenlijk is het een dikke groentestoemp met een laagje maïzena rond en daar wat klassieke champignonsaus en boontjes bij. Niets exotisch hoor.”
Van groenten lust ik echt alles. En dat was als klein manneke al het geval
Ben je zelf fan van alle groenten of is dat ook moeten groeien?
“Van groenten lust ik echt alles. En dat was als klein manneke al het geval. Misschien heb ik wel een periode moeite gehad met spruitjes en witloof, maar dat is normaal. Je hersenen associëren een bittere smaak met vergif, die moeten nog leren dat die groenten wel oké zijn.”
Nu zitten we volop in de herfst. Is er een groente die we dit seizoen wat meer aandacht mogen geven?
“De klassieker natuurlijk: pompoen. Daar kan je veel meer mee dan er alleen maar soep van maken. Probeer eens ravioli, een salade, pompoen in de oven of gnocchi met pompoen en salie. Zelf werk ik vaak met de hokkaidopompoen of butternut omdat die behapbaar zijn qua grootte. In mijn tuin heb ik er staan die zo groot zijn als een wagenwiel. Daar maak je beter soep van. Ook rodekool kan je heel anders klaarmaken dan met worst en patatjes. In gyoza bijvoorbeeld, dat zijn Japanse dumplings of deegpakketjes: daar ben ik zot van. Mijn zoon was mee tijdens mijn fotoshoot en hij vond ze ook fantastisch. Dat gerecht hangt dus samen met een mooie herinnering: en daar draait het uiteindelijk om. Het gaat niet over de foto of over hoe een gerecht eruitziet, wel over het feit dat het eten lekker is, dat het goed klaargemaakt is én dat je het met elkaar kan delen.”
‘Groentekost’ van Jeroen Meus ligt vanaf 26 oktober in de winkel en komt uit bij uitgeverij Manteau.
Zin om ook eens een overheerlijk vleesgerechtje van Jeroen Meus uit te proberen? Bekijk hier zijn stoofvleesbox.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Hoe vind je hét perfecte hoofdkussen voor jouw lichaam? En moet het per se duur zijn? Kinesist vertelt waarop je moet letten
Moe uit je bed gerold op deze 16e ‘World Sleep Day’? Nochtans is een goede nachtrust cruciaal voor je functioneren, zowel professioneel als privé. Het hoofdkussen speelt daarin een sleutelrol. Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, legt HLN Shop uit hoe je het beste hoofdkussen voor een zalige slaap kiest. -
Hoe krijg je houten lepels uit de keuken snel proper? Bio-ingenieur waarschuwt voor TikTok-hack
Een houten lepel proper krijgen als je ermee door tomatensaus of kurkuma hebt geroerd: niet zo evident. Op sociale media circuleren video’s met een snel en efficiënt schoonmaaktrucje, maar is deze keukenhack écht een goed idee of niet? En het doet nog een andere vraag onstaan: hoe hygiënisch zijn die houten lepels eigenlijk als je ze zo moeilijk proper krijgt? Bio-ingenieur Bruno De Meulenaer (UGent) legt uit hoe je het best (niet) aanpakt. -
PREMIUM
Sportdiëtiste deelt 3 voedingsschema’s voor élk type sporter, van beginner tot gevorderde: “Voeding afstemmen helpt altijd”
Staat binnenkort de Antwerpse 10 miles op je planning of wil je gewoon werken aan je conditie in de fitness? “Wat je eet, maakt een groot verschil”, zegt sportvoedingsexperte Stephanie Scheirlynck. Ze deelt tips die ze anders aan haar cliënten geeft, stelt drie nuttige voedingsschema’s op én geeft drie recepten voor elk type sporter op elk niveau. -
-
Spaargids.be
Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld? En wanneer is het tijd voor een eigen zichtrekening? Deze vijf stappen helpen je op weg
Niet al je centen meteen uitgeven, maar ook voldoende sparen: dat is een essentiële levensles. Daarom biedt Wikifin tijdens ‘De Week van het Geld’, van 20 tot 26 maart, allerlei gratis spelen aan waarmee kinderen op een leuke manier met geld leren omgaan in de klas. Wil je hen ook thuis leren sparen en verstandig spenderen? Maak er werk van in vijf stappen, samen met Spaargids.be. -
Val je sneller af als je sport op een nuchtere maag?
Sporten op een nuchtere maag is volgens de ene een wondermiddel om af te vallen en volgens de andere schadelijk voor de gezondheid. Welke stelling klopt écht? En wat eet je best als je liever niet nuchter sport? Twee voedingsexperts leggen uit. -
Is het gevaarlijk om kauwgom door te slikken? Bio-ingenieur vertelt wat er precies in je lichaam gebeurt
Sinds kort kan je in de Colruyt een erg speciale kauwgom kopen: True Gum. Een kauwgom die geen synthetisch rubber en geen plastic bevat. Maar kan je die dan wel zonder problemen doorslikken? En blijft de klassieke kauwgom echt zeven jaar in je lichaam plakken? We vroegen het aan bio-ingenieur Tara Grauwet (KU Leuven). -
PREMIUM
Stijn Baert proeft steak-friet in 4 luxerestaurants en bezoekt één bekende grillmaster: “Zowel hoeveelheid als smaak doen me de prijs niet begrijpen”
Dat de ene steak-friet de andere niet is, moeten we vast niet meer vertellen. Maar waar eet je de lekkerste versie? HLN-foodie Stijn Baert proeft het gerecht in vier duurdere luxerestaurants, getipt door de HLN-lezers. Moet de voorlopig beste steak-friet van Vlaanderen op de restokaart plaats maken voor een nieuwe? “Een van de weinige chefs die het grillen echt onder de knie heeft, las ik op voorhand, maar het is niet slecht, noch exceptioneel of origineel.”