Eén kruimeltje brood met gluten volstaat om een coeliakiepatiënt extreme klachten te bezorgen.
Volledig scherm
PREMIUM
Eén kruimeltje brood met gluten volstaat om een coeliakiepatiënt extreme klachten te bezorgen. © Shutterstock / Carline Vandercruyssen


1 op de 100 heeft last van glutenintolerantie: hoe herken je het? "Amper één kruimel brood is voldoende om mij ziek te maken"

16 mei is het Internationale Dag van de Coeliakie: een onzichtbare auto-immuunziekte waarvoor glutenvrij eten een oplossing kan zijn. Alleen is ‘glutenvrij’ vandaag zo’n gezondheidshype geworden, dat patiënten die écht afzien van gluten niet altijd serieus genomen worden. “Nochtans heeft 1 op 100 mensen de ziekte”, getuigt diëtiste én coeliakiepatiënt Katrien Wellens. Ze vertelt wat de ziekte inhoudt en legt uit hoe je het herkent. 

  1. Belle-vue, Lindemans of Rodenbach: wat is het lekkerste fruitbier? Biersommelier proeft er 10 en deelt een 8/10 uit: “Dit is een écht pareltje”
    PREMIUM
    Voor jou getest

    Bel­le-vue, Lindemans of Rodenbach: wat is het lekkerste fruitbier? Biersomme­lier proeft er 10 en deelt een 8/10 uit: “Dit is een écht pareltje”

    Fruitbieren: je bent er fan van of niet. “Ofwel zal het verfrissend smaken, ofwel zal het lijken op een vloeibare snoepwinkel", vertelt biersommelier Sofie Vanrafelghem. “Met zure of frisse basisbieren zou je geen al te zoete smaak mogen hebben.” Welke scoren dan goed in een smaaktest? Ze proeft er 10 en deelt trucjes om het basisbier van een fruitbier te herkennen.