Eén kruimeltje brood met gluten volstaat om een coeliakiepatiënt extreme klachten te bezorgen.
Volledig scherm
PREMIUM
Eén kruimeltje brood met gluten volstaat om een coeliakiepatiënt extreme klachten te bezorgen. © Shutterstock / Carline Vandercruyssen


1 op de 100 heeft last van glutenintolerantie: hoe herken je het? "Amper één kruimel brood is voldoende om mij ziek te maken"

16 mei is het Internationale Dag van de Coeliakie: een onzichtbare auto-immuunziekte waarvoor glutenvrij eten een oplossing kan zijn. Alleen is ‘glutenvrij’ vandaag zo’n gezondheidshype geworden, dat patiënten die écht afzien van gluten niet altijd serieus genomen worden. “Nochtans heeft 1 op 100 mensen de ziekte”, getuigt diëtiste én coeliakiepatiënt Katrien Wellens. Ze vertelt wat de ziekte inhoudt en legt uit hoe je het herkent.