“Bij gemalen peper is er al kwaliteitsverlies zodra het in het potje wordt gedaan”: hoe kies je goede peper?
Peper en zout zijn een onafscheidelijk duo tijdens het koken. Over zout weten we dat een teveel niet goed is voor de gezondheid, maar hoe zit dat met peper? En hoe kies je de beste soort voor in jouw gerechten? Kruidenspecialist Wilfried Jammaers vertelt er alles over en legt uit wat de impact van peperbolletjes op je lichaam is.
“Roze of rode peper, szechuan, piment en alle soorten chilipepers worden wel peper genoemd, maar hebben eigenlijk niets met de peperplant te maken”, zegt Wilfried Jammaers van kruidenwebshop Pit&Pit. “Enkel groene, witte en zwarte peperbolletjes komen van de peperstruik of de piper nigrum-plant.”
Toch is er een goede reden waarom ze peper genoemd worden, je zou het een historische vorm van marketing kunnen noemen. “Peper was een duur kruid met een goede reputatie. Door een specerij dat er wat op leek de naam peper te geven, konden ze het product duurder verkopen.”
Hoe weet je welke peper de beste soort is?
Net zoals bij wijn of koffie kijk je daarvoor naar de streek van herkomst. “India is het gidsland voor peper, en dan vooral de regio Malabar, waar de historische roots van peper liggen. Ook in Indonesië, Maleisië en Kameroen vind je heel goede soorten terug. De grootste productie komt daarentegen van Brazilië, maar dat is massaproductie en peper die vooral in gemalen vorm verkocht wordt. Soms wordt hij gemengd met peper van betere kwaliteit om het gebrek aan kwaliteit te maskeren.”
Nog een verrassend inzicht: size matters. “Hoe groter, hoe beter. De beste pepersoort is Tellichery. In de streek van Malabar worden de dikste bolletjes van de peper geselecteerd. De smaak is heel rijk, met onder meer toetsen van citrus. Deze soort is het summum, vergelijk het met het wagyu vlees onder de pepers.”
Koop je gemalen peper? Dan begint het kwaliteitsverlies al vanaf het moment dat de peper in het potje wordt gedaan.
Peper in de vorm van peperbolletjes is de beste peper volgens Jammaers. “Koop peper in bolletjes en maal ze zelf in een goede pepermolen of vijzel. Omdat het zo’n droge specerij is, houden de bolletjes hun smaak goed vast. Daardoor kan je ze tot twee jaar lang bewaren. Koop je gemalen peper? Dan begint het kwaliteitsverlies al vanaf het moment dat de peper in het potje wordt gedaan.”
Hoe kom je als peperleek te weten of je een goede soort in handen hebt? “In India heb je ‘peperbaristas’, maar als je verschillende potjes naast elkaar zet en je gewoon je zintuigen gebruikt, zal je meteen het verschil merken tussen goede en mindere kwaliteit”, beweert Jammaers. “Nog een tip: als je peper een goede herkomst heeft, zal die altijd op het potje of de verpakking vermeld worden.”
Maakt de kwaliteit een verschil uit voor de smaak van je gerecht?
Voor een specerij als peper hangt het van je gerecht af of het een groot verschil uitmaakt of die peper van matige of betere kwaliteit is. “Bij een stuk topvlees op de barbecue hoort eveneens een topsoort van peper. Ook bij groentengerechten en salades maakt een een goede peper het verschil. Als de peper meegekookt wordt, heb je pepers nodig met een specifiek smakenpalet. ‘Staartpepertjes’ bijvoorbeeld, dat zijn oeroude soorten die heerlijk smaken bij stoofpotjes of varkenswangetjes.”
Heeft peper lichamelijke voordelen?
Peper werd in historische context ook op medisch vlak gebruikt. De peperine in de peperkorrels is een krachtige antioxidant en er zit ook flink wat etherische olie in. Die wordt niet enkel in de aromatherapie gebruikt, maar ook in parfums en cosmetica. “Er zijn studies die bevestigen dat peper de alertheid, de werking van het zenuwstelstel en de spijsvertering bevordert”, vertelt Jammaers. “Peper helpt het lichaam ook om andere stoffen zoals kurkuma beter op te nemen. In de volksgezondheid wordt beweerd dat peper helpt voor een betere doorbloeding en goed is voor je libido, al zijn daar geen harde bewijzen voor.” Al is een extra draai aan de pepermolen het proberen waard.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Minder btw, maar ook minder premies: wat verandert er de komende maanden allemaal voor (ver)bouwers?
In tijden van dure bouwmaterialen en hoge energieprijzen zijn premies mooi meegenomen voor wie gaat bouwen of renoveren. Al durft daar wel geregeld iets aan te veranderen. En dat is ook dit jaar niet anders. Bouwsite Livios zet alvast vier veranderingen op een rij vanaf deze maand. -
PREMIUM
15 procent van de Belgen heeft ooit last van nierstenen: hoe kan je ze vermijden? “Veel water drinken en minder zout eten is niet genoeg”
Vandaag, op 9 maart, is het Wereld Nieren Dag. Niet onbelangrijk, want steeds meer patiënten belanden met nierstenen in het ziekenhuis tegenover vroeger. “15 tot 17 procent van de Belgen heeft er last van, en dat cijfer gaat in stijgende lijn”, vertelt nefroloog An Deman. “Nochtans kan 75 procent van de nierstenen vermeden worden via voeding”, vult uroloog Anthony Van Baelen aan. Is zout echt de grote boosdoener? En wat kan je best (niet) eten om het te voorkomen? -
HLN Shop
De robotstofzuiger poetst droog én nat: wat zijn de troeven en obstakels van zo'n toestel?
Sinds de robotstofzuiger onze huiskamers verovert, liggen die er consequent proper(der) bij. En het briljante is dat je er zelfs niet eens voor uit je luie zetel hoeft te komen. HLN Shop verzamelt alles wat je moet weten over dit handige huishoudgadget. -
-
PREMIUM
Heb je last van vage buikpijn en krampen? Misschien is het wel een lintworm: “Ze kunnen tot 10 meter lang worden”
Zo’n 11.000 Belgen per jaar kampen volgens Gezondheid en Wetenschap naar schatting met een lintworm. Over die parasiet doen de wildste verhalen de ronde. Klopt het dat je ervan afvalt omdat die lintworm je eten ‘opeet’? En heb je dan veel meer honger dan normaal? Professor Danny De Looze (UZ Gent) legt uit hoe je een lintworm herkent en hoe je ervan afgeraakt. “Meestal krijg je pas klachten als de lintworm heel groot geworden is.” -
Is rode biet echt zo gezond als wordt beweerd? Diëtiste legt uit: “Het wordt wel eens de doping van de hardlopers en wielrenners genoemd”
Door zijn sterke aardesmaak valt rode biet niet altijd bij iedereen in de smaak. “Maar eet het toch maar op, het is gezond", hoor je vaak als argument om ze toch op het menu te zetten. Hoe gezond is rode biet dan echt? En is het normaal dat je urine rood kleurt als je rode biet eet? Diëtiste Sanne Mouha legt uit. -
PREMIUM
Meer dan frietjes en chocolade: 8 verrassende producten die in België gemaakt worden. “Deze kaas wint internationaal veel prijzen”
Wie aan Belgische foodproducten denkt, komt al snel uit bij bier, wafels, chocolade of frietjes. Toch zit er veel meer in ons land dan je denkt. Volgens Tony Le Duc van Terroir.be zijn Belgische streekproducten aan een revival bezig. “Driekwart van de producenten zijn jonge mensen tussen de 25 en 35 jaar", vertelt hij. Welke producten zijn aan een opmars bezig? We zetten 8 verrassende toppers op een rijtje. “Dit is het huisaperitief van high-end cocktailbars en sterrenrestaurants.” -
Independer
100.000 Belgen rijden rond zonder autoverzekering: dit riskeren ze
Het zijn best wel choquerende cijfers: in ons land rijden er volgens schattingen tienduizenden voertuigen zonder autoverzekering rond. Welke risico’s loop je in dat geval? En wat moet jij, zelf verzekerd zoals het moet, doen als de tegenpartij bij een ongeval niet verzekerd is? Independer.be legt het je uit.