Hoe schenk je bier in om een perfecte schuimkraag te verkrijgen? Biersommelier Sofie Vanrafelghem legt uit.
Volledig scherm
Hoe schenk je bier in om een perfecte schuimkraag te verkrijgen? Biersommelier Sofie Vanrafelghem legt uit. © Shutterstock / Foodphoto

Biersommelier verklapt: zo krijg je de perfecte schuimkraag

FoodhackEen schuimkraag maakt een glas bier nog aanlokkelijker. Maar als je zelf je pintje moet inschenken, durft het wel eens mislopen en stuikt die roomwitte hoed soms als een kaartenhuisje in elkaar. Bestaat er een techniek om een goede schuimkraag te krijgen? En als het toch mislukt, helpt het dan om met een mes in je glas te roeren? Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem legt uit.

 1. Belle-vue, Lindemans of Rodenbach: wat is het lekkerste fruitbier? Biersommelier proeft er 10 en deelt een 8/10 uit: “Dit is een écht pareltje”
  PREMIUM
  Voor jou getest

  Bel­le-vue, Lindemans of Rodenbach: wat is het lekkerste fruitbier? Biersomme­lier proeft er 10 en deelt een 8/10 uit: “Dit is een écht pareltje”

  Fruitbieren: je bent er fan van of niet. “Ofwel zal het verfrissend smaken, ofwel zal het lijken op een vloeibare snoepwinkel", vertelt biersommelier Sofie Vanrafelghem. “Met zure of frisse basisbieren zou je geen al te zoete smaak mogen hebben.” Welke scoren dan goed in een smaaktest? Ze proeft er 10 en deelt trucjes om het basisbier van een fruitbier te herkennen.
 2. “49 procent van jongeren is beschaamd om koffie met koemelk te bestellen in het openbaar”: hoe zien hun eet- en drankgewoontes eruit?

  “49 procent van jongeren is beschaamd om koffie met koemelk te bestellen in het openbaar”: hoe zien hun eet- en drankge­woon­tes eruit?

  De tijden dat je als je een cappuccino bestelde maar keuze had uit één type (koe)melk, liggen ver achter ons. Vandaag kan je ook een wolkje soja-, amandel- of havermelk in je koffie krijgen. Naast een veranderende keuze in aanbod, is het vooral de vraag van de consument die zich wijzigt. Hoe zien de eet- en drankgewoontes van de millennials en gen Z’ers eruit vandaag?