Theesommelier Jessica Van Humbeeck.
Volledig scherm
PREMIUM
Theesommelier Jessica Van Humbeeck. © Getty Images / Steven Richardson

Bevat thee echt geen calorieën? Theesommelier scheidt 7 feiten van fabels

Thee wordt vaak voorgesteld als een gezond en caloriearm drankje om de koude winterdagen mee door te komen. Maar bevat deze opwarmer écht geen calorieën? En is groene thee gezonder dan zwarte thee? Theesommelier Jessica Van Humbeeck scheidt zeven fabels van feiten.

 1. Waarom openen steeds meer topchefs een tweede ‘toegankelijkere’ zaak? En is het daar echt goedkoper?
  PREMIUM

  Waarom openen steeds meer topchefs een tweede ‘toeganke­lij­ke­re’ zaak? En is het daar echt goedkoper?

  Drie weken geleden opende chef van het jaar 2023 Nick Bril untitled., het goedkopere broertje van The Jane, op de eerste verdieping van het sterrenrestaurant. Hij is lang niet de enige topchef die een tweede concept opent dat betaalbaarder en ‘toegankelijker’ voor het grotere publiek zou zijn. Betaal je daar echt minder voor een menu, geraak je er makkelijker binnen en waarom de keuze voor een extra zaak? Chefs Nick Bril en Marcelo Ballardin, CEO van Resengo Dirk Gypen en trendconsultant Saskia Neirinckx leggen uit.
 1. Voorbij de hype: hoe gezond is matcha écht? Theesommelier helpt misverstanden de wereld uit. “Drink het niet op nuchtere maag”
  PREMIUM

  Voorbij de hype: hoe gezond is matcha écht? Theesomme­lier helpt misverstan­den de wereld uit. “Drink het niet op nuchtere maag”

  Matcha is overal: van in kopjes om te drinken bij het ontbijt tot in ingrediëntenlijsten van snacks zoals KitKat. “Het is een vorm van groene thee met extra antioxidanten dus de voordelen van groene thee gelden zeker ook voor matcha”, vertelt theesommelier Ann Vansteenkiste daarover. Maar wélke gezondheidsvoordelen heeft het groene poeder precies en welke mogen rechtstreeks de vuilbak in? Theesommelier Ann en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer leggen uit.
 2. "1 extra portie zuivel verkleint kans op botbreuken en heupletsels op oudere leeftijd": op welke leeftijd eet je best welke hoeveelheid zuivel? En waarom?
  PREMIUM

  "1 extra portie zuivel verkleint kans op botbreuken en heuplet­sels op oudere leeftijd": op welke leeftijd eet je best welke hoeveel­heid zuivel? En waarom?

  Een op de drie vrouwen en tot een op de vijf mannen ouder dan vijftig krijgt vroeg of laat een fractuur als gevolg van osteoporose of botontkalking. “Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één extra portie zuivel bij ouderen kan leiden tot 33 procent minder botbreuken”, vertelt voedingsdeskundige Inge Coene. Wat verstaan we onder één portie zuivel? En hoeveel porties consumeer je best per leeftijd om het risico te beperken?