Wat is de impact van (rood) vlees op onze gezondheid? Expert licht toe.
Volledig scherm
PREMIUM
Wat is de impact van (rood) vlees op onze gezondheid? Expert licht toe. © Shutterstock

Belg eet gemiddeld 100 gram rood vlees per dag, waarvan de helft bewerkt vlees: hoe (on)gezond is dat nu écht?

“Rood vlees is ongezond”, weerklinkt het overal in voedingsadviezen. Ook bewerkte vleeswaren zoals charcuterie zou je liefst achterwege laten als je lang en gezond wil leven. “Er treden wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker op bij mensen die vaker rood vlees eten tegenover bij wie veel kip of vis kiest", zegt bio-ingenieur Stefaan de Smet (UGent). “Toch is het minder zwart-wit”, benadrukt hij. Hoe ongezond is dat (rood) vlees dan en wat doet het écht met ons lichaam?

  1. De ultieme food-checklist voor de camping van Pukkelpop: wat mag niet op het terrein? En wat kan je snel klaarmaken?

    De ultieme food-check­list voor de camping van Pukkelpop: wat mag niet op het terrein? En wat kan je snel klaarmaken?

    Ongeacht de regenbuien of de zonnige temperaturen: deze week is het op de festivalagenda tijd voor Pukkelpop. Maar wat mag je meenemen naar het campingterrein van eten? En kan dat iets meer zijn dan de typische snel-klaar-opties? HLN Eten stelde een checklist samen ter inspiratie voor wanneer je naar de winkel gaat én chef Gilles Draps deelt 4 campingrecepten met een snufje rock-'n-roll. “Op dag één kan het al ietsje meer zijn, dan is je koelbox zijn naam nog waardig.”
  1. Van verplichte fooi tot brood dat gratis lijkt: dit zijn onverwachte restaurantkosten in het buitenland waar je misschien niet altijd aan denkt

    Van verplichte fooi tot brood dat gratis lijkt: dit zijn onverwach­te restaurant­kos­ten in het buitenland waar je misschien niet altijd aan denkt

    ‘Coperta’ of ‘couvert’, ‘service not included’, ‘TVA no incluido’: als je op reis bent kunnen deze zinnetjes de rekening op restaurant flink doen doortikken. Onze journaliste zocht uit wat je extra betaalt in welk land, zodat je niet voor verrassende vakantiekosten komt te staan. Is dat broodmandje overal gratis? En komen die hapjes die zomaar op tafel verschijnen er gewoon uit vriendelijkheid? Voor deze buitenlandse, kostelijke toeristenvallen let je beter op.