Warme restjes laat je best eerst afkoelen.
Volledig scherm
Warme restjes laat je best eerst afkoelen. © Getty Images/Image Source

“Bacteriën zitten overal”: Waarom je best geen warm eten bewaart in de koelkast

Als warm eten niet op geraakt, bewaren we de restjes meestal in de koelkast. Ideaal voor de lunch of het avondeten de volgende dag. Maar warm eten in de koelkast steken, houdt ook risico’s in. Marcel Zwietering, professor levensmiddelenmicrobiologie aan de Universiteit van Wageningen (Nederland) en Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid geven tips.

 1. Nieuw label in de supermarkt: deze producten kan je perfect opeten wanneer de datum op de verpakking overschreden is
  PREMIUM

  Nieuw label in de supermarkt: deze producten kan je perfect opeten wanneer de datum op de verpakking overschre­den is

  Nee, het is niet omdat de datum op de verpakking van je melk, yoghurt, choco of ontbijtgranen is overschreden, dat de inhoud ervan in de vuilbak moet. Een nieuwe campagne roept consumenten op eerst te kijken, ruiken en proeven vooraleer voedsel weg te gooien. Zo’n 200 producten krijgen een label dat zegt dat de datum niet allesbepalend is voor de houdbaarheid. “Correct bewaard voedsel is vaak nog dagen, weken of zelfs een jaar nadat de datum op de verpakking overschreden is perfect te eten. En lekker.”
 2. IN KAART. Chef Tim Boury krijgt voor het eerst drie Michelinsterren, ontdek hier alle sterrenrestaurants
  Play
  26

  IN KAART. Chef Tim Boury krijgt voor het eerst drie Michelin­ster­ren, ontdek hier alle sterrenres­tau­rants

  Na een uitstel van drie maanden beloonde Michelin vandaag de beste restaurants in België en Luxemburg. En dat gebeurde met een verrassing van formaat: wanneer de show bijna gedaan leek te zijn, schonk Michelin chef Tim Boury (39) uit Roeselare op de valreep een derde ster. Restaurant Zilte van chef Viki Geunes (50) en het Hof van Cleve van Peter Goossens (58) behielden hun drie sterren. Comme Chez Soi uit Brussel moest een ster afgeven. Ontdek hier alle winnaars.
 1. Welke voeding bewaar je in de koelkast en wat zeker niet? Prof schept duidelijkheid: “Een ei koel bewaren heeft zowel een voor- als een nadeel”
  PREMIUM

  Welke voeding bewaar je in de koelkast en wat zeker niet? Prof schept duidelijk­heid: “Een ei koel bewaren heeft zowel een voor- als een nadeel”

  Komkommers: eruit. Bessen: erin. Eieren: twijfelgeval. Niet alle voedingsmiddelen die we over het algemeen in de koelkast bewaren, horen daar ook effectief thuis. Professor Levensmiddelenmicrobiologie en -conservering (UGent) Frank Devlieghere vergelijkt – letterlijk – appels met peren en helpt ons op weg: wat moeten we – zeker op warme zomerdagen – absoluut in de koelkast bewaren en wat beter niet?