Bernadette (links) overwon haar Binge Eating Disorder. Klinisch psycholoog Laurence Claes (rechts) legt uit wat de aandoening inhoudt en hoe je die kunt behandelen.
Volledig scherm
PREMIUM
Bernadette (links) overwon haar Binge Eating Disorder. Klinisch psycholoog Laurence Claes (rechts) legt uit wat de aandoening inhoudt en hoe je die kunt behandelen. © Pieter-Jan Vanstockstraeten/ph | Laurence Claes

“Aan mijn zelfbeeld werken hielp enorm om de stoornis te overwinnen”: binge eating komt vaker voor dan anorexia, maar klachten worden niet serieus genomen

Eén tot drie procent van de Belgen lijdt aan een Binge Eating Disorder of eetbuistoornis, en dat is meer dan bijvoorbeeld Anorexia of Boulimia nervosa. Toch is de aandoening voor veel mensen onbekend. Bernadette Rubbrecht (58) uit Lommel heeft al sinds haar jeugd een complexe relatie met eten, die is uitgegroeid tot ongecontroleerde eetbuien. Zij en klinisch psychologe Laurence Claes vertellen hoe je in zo’n vicieuze cirkel belandt en wat je eraan kunt doen. “Eten was mijn manier om met mijn emoties om te gaan.”

 1. Calorieën vermelden op de menukaart om obesitas tegen te gaan: goed idee of niet? “Die calorieën zeggen niet altijd iets over gezondheid”
  PREMIUM

  Calorieën vermelden op de menukaart om obesitas tegen te gaan: goed idee of niet? “Die calorieën zeggen niet altijd iets over gezondheid”

  Wie in grote Britse restaurants en ketens een menukaart openslaat, ziet er vanaf nu de hoeveelheid calorieën per gerecht op staan. Een maatregel van de regering om obesitas tegen te gaan. In ons land is maar liefst 1 op de 2 Belgen te zwaar en 16 procent zelfs obees: is die toevoeging aan de menukaart ook een goed idee voor bij ons of is er een betere graadmeter voor gezond eten? En wat met mensen met een eetstoornis in dit geval? Diëtisten Michaël Sels (UZA) en Sanne Mouha lichten toe.
 2. Laura goot haar strijd tegen eetstoornis in boek en documentaire: “Eten kan vreselijk pijnlijk zijn”
  PREMIUM

  Laura goot haar strijd tegen eetstoor­nis in boek en documentai­re: “Eten kan vreselijk pijnlijk zijn”

  Laura Vermeire (27) is van nature sportief en slank, en heeft altijd een voorkeur gehad voor groenten en fruit. Maar van een gewicht dat rond de 50 kilogram schommelde, zakte ze naar een dieptepunt van 35,8 kilogram. Hoe ze langzaam weer uit het dal van een eetstoornis kon klimmen, kan je op 15 november bekijken in de Canvas-documentaire ‘Gekooid’, of lezen in het gelijknamige boek. Hier licht Laura al een tipje van de sluier op.
 3. Werken als interim: krijg je dan een hoger loon? En met welke voordelen en nadelen moet je rekening houden?
  Jobat

  Werken als interim: krijg je dan een hoger loon? En met welke voordelen en nadelen moet je rekening houden?

  De vacaturegraad van interimjobs blijft een pak hoger dan die van vaste banen. Er zijn in ons land dan ook voortdurend tienduizenden vacatures voor jobs als uitzendkracht. Dat blijkt uit recente cijfers van Statbel. Waar vind je de meeste vacatures op interimbasis? Verdien je als uitzendkracht meer dan als vaste medewerker? En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n tewerkstelling als interim? Jobat.be zet het voor je op een rij.