Diëtist Michael Sels (rechts)
Volledig scherm
PREMIUM
Diëtist Michael Sels (rechts) © Getty Images / rv

8 op de 10 Belgen grijpen naar snacks om zich beter te voelen: “Maar dat heeft nadien het omgekeerde effect”, waarschuwt diëtist

Een stukje chocolade, een zakje chips of een hamburger: we grijpen allemaal wel eens naar een snelle snack om ons beter te voelen. “Maar bij snacks vol vet en suiker volgt onvermijdelijk een mentale dip”, zegt voedingsdeskundige Michaël Sels. De diëtist vertelt wat je best wél kunt eten en geeft een gezond recept. 

 1. STREAMINGTIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel
  TV

  STREAMING­TIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel

  Terwijl Netflix nog volop debatteert of het een vervolgseizoen wil op ‘That ‘90s Show’, de recente spin-off van ‘That ‘70s Show’, doken wij de archieven in op zoek naar spin-offs die wel een gezond en lang leven beschoren waren. Hoewel de geschiedenis al een paar keer heeft aangetoond dat spin-offs vaker inferieur zijn aan hun voorlopers (denk maar aan ‘The Mandalorian’-spin-off ‘The Book of Boba Fett’ of de ‘Friends’-spin-off ‘Joey’) hebben we er toch vijf gevonden die het succes van hun voorouder niet alleen evenaren, maar zowaar overtreffen. Een overzicht!
 2. Welke borrelnootjes uit de supermarkt zijn het gezondste? “Een handje zoute noten bevat evenveel calorieën als een pint”
  PREMIUM

  Welke borrel­nootjes uit de supermarkt zijn het gezondste? “Een handje zoute noten bevat evenveel calorieën als een pint”

  Het is makkelijk én lekker om met een zak borrelnootjes naar de EK-matchen op tv te kijken, maar echt gezond is het niet. Bovendien is het moeilijk om na één grabbel te stoppen met eten. “Nootjes zijn krokant, vettig en zout en dat hebben onze smaakpapillen graag”, weet Michael Sels, hoofddiëtist aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Hij neemt 11 soorten borrelsnacks uit de supermarkt onder de loep en geeft gezonde alternatieven.
 1. Hoe maak je witloof écht lekker klaar? “Gebruik geen suiker om de bittere smaak te verbergen”

  Hoe maak je witloof écht lekker klaar? “Gebruik geen suiker om de bittere smaak te verbergen”

  Als er één groente uit ons land is waar we voor gekend staan in het buitenland, dan is het wel ons witloof. De gewone variant viel lichtjes terug in verkoop (-3% in volume), terwijl grondwitloof fors in verkoop groeide (+81%). Van 1 tot 7 februari zet VLAM witloof extra in de kijker tijdens de Week van het Witloof. “Het succes van witloof schuilt in de bereiding ervan”, legt Jelle Beeckman of The Messy Chef uit. Hoe maak je de groente lekker klaar?
 2. Waarom openen steeds meer topchefs een tweede ‘toegankelijkere’ zaak? En is het daar echt goedkoper?
  PREMIUM

  Waarom openen steeds meer topchefs een tweede ‘toeganke­lij­ke­re’ zaak? En is het daar echt goedkoper?

  Drie weken geleden opende chef van het jaar 2023 Nick Bril untitled., het goedkopere broertje van The Jane, op de eerste verdieping van het sterrenrestaurant. Hij is lang niet de enige topchef die een tweede concept opent dat betaalbaarder en ‘toegankelijker’ voor het grotere publiek zou zijn. Betaal je daar echt minder voor een menu, geraak je er makkelijker binnen en waarom de keuze voor een extra zaak? Chefs Nick Bril en Marcelo Ballardin, CEO van Resengo Dirk Gypen en trendconsultant Saskia Neirinckx leggen uit.
 3. Van fine dining tot Napolitaanse pizza: sterrenchef Marcelo Ballardin deelt exclusieve inkijk in zijn keuken én recepten om de beste pizza te maken
  PREMIUM

  Van fine dining tot Napolitaan­se pizza: sterren­chef Marcelo Ballardin deelt exclusieve inkijk in zijn keuken én recepten om de beste pizza te maken

  Pas op 28-jarige leeftijd dook sterrenchef Marcelo Ballardin voor het eerst een koksopleiding in. Veertien jaar later heeft hij een ster en twee eigen restaurants op zijn naam staan. In zijn kookboek OAK deelt hij een blik achter de schermen én recepten, zodat je zelf het restaurant naar je thuis kan brengen. Waar moet je in de keuken op letten als (thuis)kok? En welke invloeden ontdek je in de keuken? “Maak vooral niet exact hetzelfde recept klaar als ik, doe er je eigen ding mee.”