Diëtist Michael Sels (rechts)
Volledig scherm
PREMIUM
Diëtist Michael Sels (rechts) © Getty Images / rv

8 op de 10 Belgen grijpen naar snacks om zich beter te voelen: “Maar dat heeft nadien het omgekeerde effect”, waarschuwt diëtist

Een stukje chocolade, een zakje chips of een hamburger: we grijpen allemaal wel eens naar een snelle snack om ons beter te voelen. “Maar bij snacks vol vet en suiker volgt onvermijdelijk een mentale dip”, zegt voedingsdeskundige Michaël Sels. De diëtist vertelt wat je best wél kunt eten en geeft een gezond recept. 

 1. Hoe (on)gezond is hard seltzer? Diëtist neemt de ingrediënten onder de loep en test zeven merken: "Minder calorieën, maar verraderlijke hoeveelheid alcohol”
  PREMIUM

  Hoe (on)gezond is hard seltzer? Diëtist neemt de ingrediën­ten onder de loep en test zeven merken: "Minder calorieën, maar verrader­lij­ke hoeveel­heid alcohol”

  Nieuw in de drakenrayon: hard seltzers. Dat is geen merk, maar een drankencategorie van alcoholische bruiswaters met een smaakje. Alleen al vorig jaar spendeerden Amerikanen hier maar liefst 4 miljard dollar aan. Onze drankproducenten en supermarkten springen dan ook gretig mee op de kar om de Belgische consument te overhalen. Maar daar zijn niet alle gezondheidsexperten zo blij mee. “Hard seltzer wordt voorgesteld als een ‘gezond’ caloriearm product, maar het gevaar schuilt in de alcohol”, zegt Michaël Sels, hoofddiëtist aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Hij legt uit hoe je hier verantwoord mee omspringt en onderwerpt zeven seltzers aan een smaaktest.
 1. Welke borrelnootjes uit de supermarkt zijn het gezondste? “Een handje zoute noten bevat evenveel calorieën als een pint”
  PREMIUM

  Welke borrel­nootjes uit de supermarkt zijn het gezondste? “Een handje zoute noten bevat evenveel calorieën als een pint”

  Het is makkelijk én lekker om met een zak borrelnootjes naar de EK-matchen op tv te kijken, maar echt gezond is het niet. Bovendien is het moeilijk om na één grabbel te stoppen met eten. “Nootjes zijn krokant, vettig en zout en dat hebben onze smaakpapillen graag”, weet Michael Sels, hoofddiëtist aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Hij neemt 11 soorten borrelsnacks uit de supermarkt onder de loep en geeft gezonde alternatieven.