5x lekker koken voor 21,5 euro: HLN-chefs tippen deze toprecepten voor de komende week
Weet je nog niet wat je de komende week gaat klaarmaken? Zet eens zalm op het menu. Sandra Bekkari tipt een heerlijk receptje waarbij je de vis een oosters tintje geeft door hem te marineren en te combineren met wok van Chinese kool. Jelle Beeckman maakt er dan weer taco's met sushirijst van. Piet Huysentruyt stilt op zijn beurt je honger met klassieke Vlaamse kost. En dat allemaal niét kostelijk voor de portefeuille: dat smaakt extra goed dus! Voor welk gerecht ga jij?
Maandag: oosterse zalm uit de oven met wok van Chinese kool en paprika van Sandra Bekkari
Sandra: “Deze oosterse zalm met wok van Chinese kool en paprika is een ware smaakbom. Het zachte van verse zalm in combinatie met sojasaus, met die krachtige umami-smaak, werkt heel goed. Een nieuwe en snelle manier om zalm klaar te maken.”
Bereidingstijd: 25 minuten
Prijs: € 6 p.p.
Ingrediënten voor 2 personen
4 el sojasaus
½ el mosterd
2 el sesamzaadjes
1 tl honing
300 g zamfilet, 2 filets
1 teen knoflook
½ Chinese kool
1 rode paprika
verse koriander (of bladpeterselie)
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng de sojasaus met de mosterd, 1 eetlepel arachideolie, 1 eetlepel sesamzaadjes en een klein scheutje honing.
Leg de zalm in een ovenschaal en overgiet met de marinade.
Bak 10 tot 12 minuten in de oven.
Hak de knoflook fijn en stoof aan in arachideolie. Snijd de Chinese kool en de rode paprika in dunne reepjes. Voeg de reepjes toe en roerbak beetgaar. Kruid met zwarte peper en een snufje zout.
Werk af met sesamzaadjes en koriander (of bladpeterselie).
Tip: Maak soep met de overgebleven Chinese kool. Extra lekker met wat sojascheuten!
Dinsdag: kippensoep met vermicelli van Piet Huysentruyt
Piet: “Deze kippensoep met vermicelli is de maaltijdsoep bij uitstek. Lekker veel groenten en pasta, waardoor dit een volwaardige maaltijd is. Een echte smaakbom!”
Bereidingstijd: 25 minuten
Prijs: € 2,70 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
2 wortels
1 prei
1 ajuin
2 teentjes look
2 selderstengels
2 dikke kippenborsten
2 el PH kippenbouillon
1,5 l water
100 g vermicelli
4 el gehakte peterselie
Zo maak je het
Schil de wortels en snijd alle andere groenten in julienne. Hak de look fijn en snijd de ajuin in ringetjes.
Zet water op een hoog vuur op. Voeg de kippenbouillon toe en ook de groentjes en laat ze garen. Doe halverwege de vermicelli erbij.
Snijd ondertussen de kippenborsten in reepjes van 0,5 cm op 4 cm. Breng de soep op smaak met peper en zout. Pocheer de kip in de soep gedurende ongeveer 5 minuten op een zacht vuurtje.
Serveer de maaltijdsoep en overstrooi met fijngehakte peterselie.
Tip: Je kan ook een volledige soepkip gebruiken om te koken in een bouillon tot ze gaar is. Dan begin je pas daarna met het hele proces van groentjes snijden en pocheren. Hier moet je alleen meer tijd voor uitrekenen, zo’n 2,5 uur.
Woensdag: open lasagne met gegrilde courgette en mozzarella van Sandra Bekkari
Sandra: “Deze open lasagne is een gezondere versie van het klassieke recept. Door de volkoren lasagnevellen voeg je wat extra vezels toe en er zitten meer groenten in. Dankzij deze aangepaste verhoudingen is deze maaltijd evenwichtiger. Als je de restjes meeneemt naar je werk de dag erna, heb je meteen ook een gezonde lunch dus!”
Bereidingstijd: 40 minuten
Prijs: € 4 p.p.
Ingrediënten voor 2 personen
6 volkoren (spelt)lasagnevellen
1 sjalotje
1 teen knoflook
1 el tomatenpuree
1 tl harissapasta
400 g tomatenblokjes, met basilicum
scheutje balsamicoazijn
1 el Italiaanse kruiden
1 courgette
200 g mozzarella
30 g parmezaanse kaas
enkele blaadjes verse basilicum
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C met grillstand aan.
Kook de lasagnevellen in een grote kookpot met water en een snufje zout beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
Snijd het sjalotje en de knoflook fijn. Stoof ze aan in een potje met olijfolie. Voeg de tomatenpuree en de harissapasta toe en roerbak even mee. Voeg de tomatenblokjes, de balsamicoazijn en de helft van de Italiaanse kruiden toe. Laat 15 minuten zachtjes sudderen.
Snijd de courgette in lange dunne plakken. Strijk de plakken in met olijfolie. Bak ze in een grillpan aan beide kanten. Kruid goed met zwarte peper en de rest van de Italiaanse kruiden.
Doe een bodempje tomatensaus in een ovenschaaltje. Leg er een lasagnevel in een maak laagjes met de andere ingrediënten. Doe hetzelfde voor de tweede portie. Eindig telkens met tomatensaus. Rasp er wat Parmezaanse kaas overheen en zet 5 à 10 minuten onder de voorverwarmde grill.
Werk af met basilicum.
Tip: Je kan de lasagnevellen vervangen door pompoenvellen. Kook ze een 3-tal minuutjes vooraf.
Donderdag: varkensgebraad met bloemkool, puree en pickles van Piet Huysentruyt
Piet: “Deze heerlijke saus met pickels doet het varkensgebraad nog beter smaken! Kies voor het vlees een mooi stukje van de rug, dat smaakt extra goed. Als je de aardappelpuree al op voorhand klaarmaakt, kan je rustig focussen op het vlees.”
Bereidingstijd: 60 minuten
Prijs: € 3,70 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
600 tot 800 g varkensgebraad
40 g boter
2 teentjes look
tijm
laurier
12 el pickels
2 dl water
1 dl room
1 el runderbouillon
2 el peterselie, fijngehakt
tuinkers
verse aardappelpuree
¼ bloemkool
1 tl currykruiden
Zo maak je het
Neem een grote pan waar het vlees perfect in past met nog wat ruimte aan de zijkant. Kruid het vlees langs beide kanten met peper en zout.
Smelt 20 g boter en laat die lichtbruin worden. Bak het vlees langs beide kanten bruin. Voeg er de look, tijm en laurier aan toe. Braad onder een deksel voor ongeveer 25 tot 30 minuten, afhankelijk van je voorkeur voor cuisson.
Zet ondertussen een antikleefpan op het vuur met opnieuw 20 g boter die je erin laat smelten.
Snijd de roosjes uit de bloemkool en bak ze rauw aan. Bestrooi met currypoeder en laat verder garen tot de bloemkoolroosjes gaar zijn.
Blus het vlees als het gaar is met water. Voeg daar de runderbouillon aan toe en laat voor de helft inkoken. Voeg ook de pickels en de room toe. Laat alles inkoken tot er een licht gebonden saus ontstaat.
Snijd het vlees in schijfjes van 2 mm dikte en serveer met de saus, verse aardappelpuree en bloemkool.
Overstrooi met de fijngehakte peterselie en tuinkers.
Tip: Je kan dit ook maken met varkenskoteletten. Rond het varkensvlees mag er altijd een laagje vet zitten. Het vet smelt al bradend mee en belandt zo mee in de saus, wat extra smaak oplevert. Let erop dat je boter tijdens het braden niet aanbrandt of zwart wordt.
Vrijdag: taco’s met crispy zalm en sushirijst van Jelle Beeckman
Jelle: “Twee totaal verschillende stijlen succesvol mixen tot iets waar een menigte van uit zijn dak gaat, meestal is het iets wat enkel dj’s kunnen. Met uitzondering van chefs in de keuken. Deze taco’s met sushirijst mixen twee totaal verschillende keukens en doen je wenkbrauwen misschien fronsen, maar eens je dit één keer geproefd hebt, zet je dat plaatje vast veel vaker op.”
Bereidingstijd: 25 min + 15 min kooktijd rijst
Prijs: € 5,10 p.p.
Ingrediënten voor 2 personen (4 taco’s)
100 g sushirijst
120 ml water
20 ml sushi-azijn
8 g suiker
snufje zout
1 zalmhaasje
bieslook
verse chilipeper
40 g rode kool, fijngesenden
4 taco’s
komkommer
optioneel: limoen + sesamzaadjes
Voor de saus
100 g mayonaise
1 tl tomatenpuree
2 el water
1 tl suiker
1 tl gezouten hoeveboter
½ tl lookpoeder
klein snufje cayennepeper
1 tl paprikapoeder
Zo maak je het
Zet water op met een snufje zout om de sushirijst in te koken. Laat 15 minuten koken op een zacht vuurtje en daarna opnieuw 15 minuten staan met het deksel op de pan. Giet de rijst vervolgens in een grote ovenschaal en roer er de suiker, sushi-azijn en een snufje zout door. Laat dit afkoelen in de koelkast.
Smelt de hoeveboter in een pan. Meng alle ingrediënten voor de saus in de pan onder elkaar: mayonaise, tomatenpuree, water, suiker, lookpoeder, cayennepeper en het paprikapoeder.
Kruid het zalmhaasje met peper en zout. Zet een pannetje op het vuur en verhit er een scheutje olie in. Bak de zalm mooi krokant op een hoog vuur. Tijdens het bakken snijd je de zalm in kleinere stukken met je spatel of vork, zodat je veel krokante stukken hebt.
Verwarm de tortillavellen kort in een pan of in de oven. Beleg met de koude sushirijst, krokante zalm, groentjes, bieslook en werk af met de verse saus.
Tip: Heb je nog tortilla’s in huis? Dan kan je daar taco’s van maken. Neem een kommetje en snijd er kleinere taco’s rond. Grote taco’s zijn iets moeilijker om op te eten.
Vind meer inspiratie op www.hln.be/eten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eet je voldoende groenten en welke vleesvervangers zijn echt lekker? 8 concrete tips om vaker vegetarisch te koken
Maar liefst 541.712 mensen wereldwijd starten vandaag aan de VeggieChallenge, die naar jaarlijkse gewoonte op 1 maart begint. Voor de ene is af en toe vegetarisch eten doodnormaal, voor de andere een échte uitdaging. Wil je ook vaker veggie op het menu, maar weet je niet goed hoe? Van lekkere én gezonde vleesvervangers tot alle feiten en fabels over soja: deze 8 concrete tips geven antwoord op al jouw vragen. -
Spaargids.be
Stijgende rentes en vrijgesteld van roerende voorheffing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverzekering
Sinds eind vorig jaar neemt de appetijt voor tak 21-spaarverzekeringen met een gewaarborgde basisrente opnieuw toe, zo meldt de verzekeringsfederatie Assuralia. De stijgende rentevoeten op de financiële markten en een gunstige fiscale behandeling zijn daar niet vreemd aan. Wat houden die spaarverzekeringen precies in? En wat zijn de voor- en nadelen? Spaargids.be licht toe. -
Waarom dat laatste chipje toch nog op moet, ook al heb je al lang geen honger meer
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
-
IN KAART Michelin 2023. Eén nieuw tweesterrenrestaurant en sterren voor Wout Bru en Willem Hiele: ontdek ze hier
De Michelingids beloonde vandaag opnieuw de beste restaurants van België én Luxemburg met een of meerdere sterren. 16 restaurants kregen voor het eerst een ster. Bozar Restaurant uit Brussel was de enige nieuwe zaak met twee sterren. Bij de driesterrenrestaurants was er geen verandering. Viki Geunes, Peter Goossens en Tim Boury blijven onaangeroerd aan de top. Ontdek op onze kaart alle sterrenrestaurants in jouw buurt. -
PREMIUM
Hoeveel kost een etentje in een sterrenrestaurant? En hoe kan je erop besparen?
Vandaag werden er nieuwe Michelinsterren uitgedeeld in ons land en in Luxemburg. De strijd om een felbegeerd plaatsje in één van de Belgische toprestaurants kan weer beginnen. Maar hoeveel betaal je gemiddeld in een sterrenrestaurant? Is die prijs op elk moment van de dag even hoog en verandert die wanneer een chef een ster extra krijgt? HLN Eten zet op een rijtje hoe diep je in je portefeuille moet tasten voor je volgende gastronomische bezoek. -
PREMIUM
25 culinaire adressen van vrouwelijke foodondernemers uit eigen land: "Ze stond zelfs in de '30 under 30'-lijst van Forbes voor veelbelovend jong talent”
Vrouwen in de foodsector: er wordt weleens gezegd dat ze moeilijk te vinden zijn. Het aantal Belgische vrouwelijke sterrenchefs met een Michelinster zijn daar maar één voorbeeld van. HLN deed de check en botste gelukkig wél op een lange lijst van vrouwelijke onderneemsters in de horeca met een straf verhaal. Van Antwerpen tot Oost-Vlaanderen: we lijsten per provincie 5 topadressen op waar je graag eens passeert. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback.