40 procent van de Vlamingen bestelt twee snacks in de frituur: dit zijn de populairste frituursnacks
40 procent van de Vlamingen bestelt bij een doorsnee frituurbezoek twee frituursnacks bij de frietjes. Van een frikandel of een viandel heb je ongetwijfeld al gehoord, maar ken je ook de fricabel? En wat kan je verwachten van een ragouzi of een loempidel? Hieronder vind je een handig frituursnackoverzicht zodat je vanaf nu altijd weet welke lekkernij achter welke naam verborgen zit én welke tien snacks de populairste in Vlaanderen zijn.
Uit de recentste studie van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) in 2020 naar de frituurgewoontes van de Vlaming blijkt dat we allemaal massaal graag frituursnacks eten. De helft van de Vlamingen bestelt altijd een snack bij zijn frietjes. 40 procent gaat zelfs voor twee snacks erbij. Vier procent durft nog een stapje verder te gaan en meer dan twee frituursnacks op te smikkelen.
10 populairste frituursnacks
Bij die bestellingen staat de frikandel met stip op één als populairste frituursnack. Maar liefst 32 procent van de Belgen kiest voor deze curryworst, ook wel ‘lange hamburger' genoemd. Op de tweede plaats staat de berenpoot of de berenhap met 26 procent. De top drie wordt afgesloten door de saté met 20 procent. Dit kan zowel een Ardeense saté als een kipsaté zijn. De viandel (11 procent) en cervela (10 procent) vervoegen de top vijf op een vierde en vijfde plaats. Verder vinden we in de top tien ook de bicky (9 procent), mexicano (7 procent), sitostick (7 procent), kaaskroket (6 procent) en bitterbal (6 procent) terug.
Lees verder onder de poll.
Poll
Wat is jouw favoriete frituursnack?
-
Frikandel (curryworst / lange hamburger) (29%)
-
Berenhap of berenpoot (19%)
-
Saté (17%)
-
Viandel (18%)
-
Cervela (16%)
Het ABC van de frituursnacks
Natuurlijk bestaan er nog héél wat meer frituursnacks dan die top tien. Ga je ervan uit dat een loempidel gewoon een loempia is, maar dan fout geschreven? Of denk je bij een twijfelaar gewoon aan een bedmodel, en niet meteen aan een frituursnack? Dan brengt ons frituursnackoverzicht daar vanaf nu verandering in. Ideaal voor als je in de frituur eens iets anders wil proberen, of gewoon wil weten welke lekkernij achter die namen schuilt.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
PREMIUM7
PORTRET. Pas op zijn 18de belandde hij vanuit Georgië in ons land en sprak hij geen woord Nederlands. Vandaag is hij tweesterrenchef. Wie is Karen Torosyan?
Zelden een kok zo geëmotioneerd twee Michelinsterren zien ontvangen. Het leven van Karen Torosyan - dit jaar 43 - leest dan ook als een sprookje. Omdat zijn ouders op zoek gingen naar een beter leven, belandde hij op zijn 18de vanuit Georgië in ons land. Zonder één woord Frans of Nederlands in zijn bagage. En dus begon hij als afwasser bij een brasserie. Vandaag is hij in datzelfde Brussel tweesterrenchef in ‘Bozar Restaurant’: “Alleen maar omdat mijn ouders een beter leven voor hun kinderen wilden.” -
-
IN KAART Michelin 2023. Eén nieuw tweesterrenrestaurant en sterren voor Wout Bru en Willem Hiele: ontdek ze hier
De Michelingids beloonde vandaag opnieuw de beste restaurants van België én Luxemburg met een of meerdere sterren. 16 restaurants kregen voor het eerst een ster. Bozar Restaurant uit Brussel was de enige nieuwe zaak met twee sterren. Bij de driesterrenrestaurants was er geen verandering. Viki Geunes, Peter Goossens en Tim Boury blijven onaangeroerd aan de top. Ontdek op onze kaart alle sterrenrestaurants in jouw buurt. -
Van romige broccolisaus tot Kantonese vis en steak: deze 5 simpele recepten brengen de lente in je bord voor amper 24 euro
Het is zover: de lente is éindelijk in het land. En bijgevolg brengen onze HLN-chefs Sandra Bekkari, Piet Huysentruyt en Jelle Beeckman die ook meteen naar het bord. Van heerlijk romige broccolisaus tot een smakelijk dessert om de lente mee te vieren: met deze 5 gerechten voor amper 24 euro scoor je bij iedereen. -
PREMIUM
“Bewerkte vleeswaren zoals charcuterie verhogen risico op dementie”: professor legt de impact van voeding op de ziekte uit
Eén op vijf: zo groot zou de kans zijn dat je ooit dementie krijgt. “Wat je eet of drinkt, beïnvloedt effectief de ontwikkeling van dementie”, zegt professor Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker bij Dementie Vlaanderen. Welke voeding helpt (niet)? En wat is het verschil tussen dementie en Alzheimer? -
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit.