Steeds meer Belgen krijgen met nierstenen te maken, terwijl de juiste voeding het perfect kan voorkomen. Is zout daarbij echt zo'n grote boosdoener zoals wordt beweerd? En hoe zit het met andere voeding?
Volledig scherm
PREMIUM
Steeds meer Belgen krijgen met nierstenen te maken, terwijl de juiste voeding het perfect kan voorkomen. Is zout daarbij echt zo'n grote boosdoener zoals wordt beweerd? En hoe zit het met andere voeding? © Shutterstock

15 procent van de Belgen hebben last van nierstenen. Experts delen oplossingen: “Zout is niet het enige voedingsmiddel waarmee je moet opletten”

Meer patiënten belanden vandaag in het ziekenhuis met nierstenen tegenover vroeger. “15 tot 17 procent van de Belgen heeft er last van, en dat cijfer gaat in stijgende lijn", vertelt nefroloog An Deman. “Nochtans kan 75 procent van de nierstenen vermeden worden via voeding", vult uroloog Anthony Van Baelen aan. Is zout hierbij echt een grote boosdoener? En is er andere voeding die kwaad kan? De twee experts delen 6 belangrijke voedingstips om nierstenen te voorkomen.

 1. Een nieuwe keuken kost snel 15.000 euro: met deze 5 tips druk je de prijs
  Livios

  Een nieuwe keuken kost snel 15.000 euro: met deze 5 tips druk je de prijs

  De keuken is vaak de eerste ruimte die je vernieuwt, nadat je een huis of appartement hebt gekocht. We willen deze ruimte meestal anders, beter, meer naar onze eigen smaak en behoefte inrichten. Maar het budget strooit meer dan eens roet in het eten: de gemiddelde prijs voor een volledig uitgeruste keuken ligt namelijk op zo’n 10.000 à 15.000 euro. Bouwsite Livios geeft vijf praktische tips om de prijs te drukken.
 2. Dit waren de 5 beste foodstands op Tomorrowland volgens Gault&Millau en in deze restaurants kan je al dat eten zélf gaan proeven

  Dit waren de 5 beste foodstands op Tomorrow­land volgens Gault&Millau en in deze restau­rants kan je al dat eten zélf gaan proeven

  Dat Tomorrowland één groot culinair feest was, moeten we waarschijnlijk niet meer vertellen. En dat is niet alleen de festivalganger opgevallen, want ook een team inspecteurs van de restaurantgids Gault&Millau was aanwezig om te proeven bij alle foodstanden. De gids reikt daarbij 5 awards uit aan de beste restaurantconcepten. Het beste nieuws? Je kan het hele jaar door bij die restaurants zelf een tafel boeken. Dit zijn de adresjes én zoveel betaal je er voor een etentje.
 3. Mag je fruit eten na de maaltijd of toch best niet? Voedingsexperte neemt de mythe onder de loep

  Mag je fruit eten na de maaltijd of toch best niet? Voedingsex­per­te neemt de mythe onder de loep

  Een verfrissend stukje watermeloen of verse aardbeien en frambozen nu ze in het seizoen zijn: in de zomer eten we al eens graag een stuk fruit als dessert. De kans dat je nog nooit hebt horen rondbazuinen dat fruit te veel suiker zou bevatten en dat je na je avondeten best geen fruit meer eet, is klein. Maar zit er ook waarheid in die uitspraken? Voedingsexperte Karolien Olaerts legt het voor eens en altijd uit.