Voor jou getest
-
PREMIUM
Van carrefour tot Milka: welke brownies zijn de lekkerste? Chocolatier proeft er 8 en vindt één topper: “Heerlijk sappig en smeuïg middenstuk”
21 januari
-
PREMIUM
Kan kant-en-klare rode kool lekker zijn? Luc Bellings proeft 10 bokalen en deelt een 9/10 uit: “Een goedkoop topproduct voor in de voorraadkast”
30 januari
-
Kan het kwaad om elke dag één glas wijn te drinken?
Vanaf vandaag kan iedereen opnieuw deelnemen aan Tournée Minérale: daarbij word je uitgedaagd om een maand lang geen alcohol te drinken, wat vooral je gezondheid ten goede moet komen. Maar is het nu echt zo slecht om elke dag één pintje of één glas wijn te drinken? Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) legt uit. -
PREMIUM
Wat zijn de grootste energieverslinders in de keuken? “Als je oude toestellen vervangt, verdien je de prijs in 1 of 2 jaar zeker terug”
In de keuken kunnen je keuzes je helpen om je energiefactuur de kop in te drukken. Was je dan best terug af met de hand in plaats van je afwasmachine te gebruiken? En werkt die zogenaamde ‘boosterfunctie' van een vuur of oven echt om energie te besparen? Energie-expert Koen Vanthournout fileert welke aanpassingen zinvol zijn en welke inspanningen te weinig winst opleveren om de moeite waard te zijn. -
Hoe maak je witloof écht lekker klaar? “Gebruik geen suiker om de bittere smaak te verbergen”
Als er één groente uit ons land is waar we voor gekend staan in het buitenland, dan is het wel ons witloof. De gewone variant viel lichtjes terug in verkoop (-3% in volume), terwijl grondwitloof fors in verkoop groeide (+81%). Van 1 tot 7 februari zet VLAM witloof extra in de kijker tijdens de Week van het Witloof. “Het succes van witloof schuilt in de bereiding ervan”, legt Jelle Beeckman of The Messy Chef uit. Hoe maak je de groente lekker klaar? -
PREMIUM
Elke dag eten alsof je op vakantie bent: waarom het mediterraanse dieet dé manier is om duurzaam gewicht te verliezen zonder jojo-effect
Al voor het zesde jaar op rij komt de mediterrane keuken als de grote winnaar uit de bus als het populairste én meest haalbare dieet volgens US News & Word Report. Wat heeft dit eetpatroon te bieden? En waarom is het zo succesvol? Groentekok Frank Fol kookt met ‘We’re Smart® World’ volgens dezelfde filosofie en leert je de kneepjes van het mediterrane vak. “Groenten en fruit spelen de hoofdrol, maar ook koolhydraten maken er absoluut deel van uit.” -
Klassiek Belgisch of heerlijk exotisch? Met deze 5 recepten zet je volgende week voldoende variatie op tafel
Wie al eens naar een exotische bestemming op reis is geweest, zal het beamen: in het begin smaakt de lokale keuken overheerlijk, maar na een tijdje begin je toch weer te verlangen naar die Belgische kost. Afwisseling kan dat voorkomen! Onze HLN-chefs schotelen je deze week dus een erg uiteenlopend weekmenu voor, waar iedereen wel iéts in kan vinden. Smakelijk!
-
-
Van raviolilasagne tot snelle naanpizza: 5x snelle fastfood die op amper 30 minuten klaar is
Fastfood hoeft heus geen snelle, vette hap te zijn. Wie het slim aanpakt, tovert in nog geen halfuur een voedzame maaltijd op tafel. Ons advies? Kook een dubbele portie, want iedereen zal meer willen. En zo heb je meteen een extra portie voor wanneer zelfs dat halfuurtje koken er te veel aan is. Ready, set, cook! -
PREMIUM
“Hoe langer je rondloopt met een te hoge cholesterol, hoe groter de kans op hartproblemen”: diëtiste deelt 10 simpele tips om slechte cholesterol weg te eten
Bijna de helft van de Belgen heeft een te hoge cholesterol: dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Cardiologische Liga uit 2022. “Nochtans kan je met kleine inspanningen op vlak van voeding die alarmerende cijfers onder controle krijgen”, zegt diëtiste Sanne Mouha. Wat is cholesterol en hoe pak je een te hoog gehalte aan? Mouha scheidt 9 feiten van fabels, geeft 10 tips om je cholesterol omlaag te krijgen én deelt een recept dat ‘cholesterol beaters’ bevat. -
Hoe kan je oud brood nog eetbaar maken? “Zo krijg je zelfs de korst opnieuw krokant op amper 5 minuten”
We hebben allemaal al eens een brood gekocht om drie dagen later pas te beseffen dat je het nog hebt liggen. Nu de prijzen de pan uit swingen, is het misschien handig om te weten hoe je dat (oud) brood langer eetbaar houdt. Koop je best een gesneden of ongesneden exemplaar? En is de diepvries zo’n goed idee als soms wordt beweerd? Bakker Toon De Klerck legt uit.
Wat eten we vandaag?
-
Dinsdag
Wittekoolsla met kalkoensaté
15:31
-
Maandag
Gegratineerde ovenschotel met pastinaak, spruitjes en ham
30 januari
-
Klassiek Belgisch of heerlijk exotisch? Met deze 5 recepten zet je volgende week voldoende variatie op tafel
28 januari
-
Vrijdag
Pad krapow met een eitje
27 januari
-
Donderdag
Paardenbiefstuk met frietjes
26 januari
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
Geen cafeïne, wel een energieboost: zijn deze drankjes de nieuwe koffie?
Koffie blijft altijd populair, maar toch kan je geen enkele koffiebar binnenwandelen zonder nieuwe trends tegen te komen. Van spicy ginger shots tot matchathee of chicorei: kunnen ze hetzelfde effect als koffie hebben zo vroeg in de ochtend? Waarom zou je 3,5 euro betalen voor 5 cl geconcentreerde gember in plaats van evenveel geld voor een cappuccino? Diëtist en voedingsexpert Michaël Sels legt de impact van die drankjes op je lichaam uit. -
PREMIUM
Waar eet Qmusic-presentator Maarten Vancoillie? “Hier kom ik altijd voor een pizza met vol-au-vent!”
“Ik hou van lekker eten, maar kiezen waar we naartoe gaan of onthouden waar we goed getafeld hebben? Dat vind ik al een pak moeilijker”, lacht Qmusic-presentator Maarten Vancoillie (34). In deze 7 eetadressen doorheen heel ons land kan je hem regelmatig terugvinden. De opvallende rode draad? Comfortfood! -
-
PREMIUM
“Met goeie boter, mooie bloem en verse scharreleieren zit je al voor 80 % goed": drie experts leggen uit hoe je de lekkerste pannenkoeken bakt
Lichtmis valt - net als elk jaar - op donderdag 2 februari. Dat betekent: tijd voor pannenkoeken! Maar hoe krijg je de lekkerste exemplaren op tafel? Onze journaliste bracht een bezoekje aan ‘t Fietskotje, De Pannenkoekenboot en Kāfēi om achter het ultieme bakgeheim en ingrediënt te komen. Van fluffy varianten tot de klassieker: de experts zetten op een rijtje hoe je de beste versies bakt. Over één ding zijn ze het alvast eens: “een goede pannenkoek is altijd vers.” -
PREMIUM
Getest. Lunchbox die je eten opwarmt: “Geen microgolfoven, geen probleem!”
Vergeet het gevecht op leven en dood om de microgolfoven op kantoor. Of de kartonnen boterhammen uit het tankstation als je de baan op bent: het Nederlandse Steambox maakt lunchdozen met een batterij, om jouw eten op te warmen. Of het nu overschotjes zijn van gisteren of een maaltijd uit de supermarkt. Maar werkt het ook goed? -
PREMIUM
"1 extra portie zuivel verkleint kans op botbreuken en heupletsels op oudere leeftijd": op welke leeftijd eet je best welke hoeveelheid zuivel? En waarom?
Een op de drie vrouwen en tot een op de vijf mannen ouder dan vijftig krijgt vroeg of laat een fractuur als gevolg van osteoporose of botontkalking. “Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één extra portie zuivel bij ouderen kan leiden tot 33 procent minder botbreuken”, vertelt voedingsdeskundige Inge Coene. Wat verstaan we onder één portie zuivel? En hoeveel porties consumeer je best per leeftijd om het risico te beperken? -
PREMIUM
Luc Bellings gaat op zoek naar de beste croque-monsieur en geeft één 9/10: “Krokant aan de buitenkant en smeuïg vanbinnen... dit is de ideale croque”
De kans is groot dat je zelf regelmatig in een brasserie belandt voor een snelle hap, maar welke is nu écht de beste? Sterrenchef Luc Bellings trekt elke maand op pad om één gerecht in vijf brasserieën te proeven en te beoordelen. Deze week bestelt hij een croque monsieur in Hasselt, Gent, Brugge, Leuven en Antwerpen. “Leg nooit smeltkaas uit een plastic zakje op een croque! De smaak van de ham wordt er volledig door weggedrukt” -
29
Duurdere voeding “onvermijdelijk”, zegt sector
Dat consumenten vandaag fors meer betalen voor hun voeding, was onvermijdelijk. Dat zegt Fevia, de federatie van de voedingsindustrie. Het is nog maar de vraag of en wanneer de prijzen opnieuw kunnen zakken.
-
Klopt het dat kruidenpotjes in de keuken nog meer bacteriën bevatten dan je snijplank? En hoe vermijd je besmetting?
Eén op de vijf ziektes die je door voedsel oploopt, doe je op in je eigen keuken. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, de vuilbak of de snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriënmagneten zijn. Hoe komt dat? En wat kan je daaraan doen? Dominick Vandijck van het Antigifcentrum legt uit. -
PREMIUM
Hoe maak je thuis het best een sappige kip in de oven? Expert legt het stap voor stap uit
Gooi je regelmatig overschotjes kip weg als je een heel exemplaar koopt? Dan is dat zonde én meteen ook geld in de vuilbak. “Je kan een volledige kip van vel tot karkas verwerken in smakelijke maaltijden”, tipt Helena De Ridder van kiprestaurant Roti Deli en Foodbar. Ze deelt 6 tips om er de meest sappige en malse delen uit te krijgen én een recept voor sticky chicken wings. “Als je de aparte delen aankoopt, betaal je dubbel zo veel als voor een volledige kip.” -
Waarom een maaltijd overslaan minder onschuldig is dan je denkt: “Niet voor niets is intermittent fasting uit de top 10 diëten van 2023 gehaald”
Te weinig tijd, geen honger of een streng dieet zoals intermittent fasting: iedereen slaat al weleens een maaltijd over. Volgens een nieuwe Amerikaanse studie denk je daar maar beter twee keer over na. Wat als je toch een maaltijd overslaat? En waarom is het écht geen goed idee? Diëtist Michaël Sels legt uit. -
PREMIUM
Nu Achelbier geen trappist meer zal zijn: smaakt een abdijbier anders? En wat is het verschil?
De Achelse Kluis, bestaande uit Sint-benedictusabdij van Hamont-Achel als de trappistbrouwerij Achel, wordt verkocht aan Kempische ondernemer Jan Tormans. Dit luidt het officiële einde in van het trappistbier Achel. Wat verandert dit concreet voor het bier en zijn smaak? En zullen er nog trappistbieren verdwijnen? Biersommelier Sofie Vanrafelghem legt uit. “Bij trappist is winst niet het doel, wel kwaliteit en duurzaamheid. Bij abdijbieren is winst wél het doel.”
-
Van klassieke tot vergeten groenten: deze 5 recepten tover je volgende week met veel plezier op tafel
Vind je het ook altijd moeilijk om ieders eetvoorkeuren in de week op tafel te krijgen? HLN-chefs Sandra Bekkari, Piet Huysentruyt en Jelle Beeckman zorgen voor een mooie mix van allerlei soorten keukens waar je iédereen mee tevereden stemt. Van een gezonde groentelasagne tot klassiek witloof met witte pens en originele taco’s met steak en burrata. Smakelijk! -
Van een broodje 'pulled rabbit’ tot tempura met konijn: 3 recepten om dit gezonde vlees op een frisse manier klaar te maken
De vraag ‘wat eten we vandaag’, passeert in elk gezin weleens tijdens de week. Wat dacht je van een broodje ‘pulled rabbit’ of een tempura met konijn? Van 25 januari tot 1 februari loopt de ‘Week van het konijn’ en voor die gelegenheid zet VLAM het Belgisch konijnenvlees extra in de kijker. Met deze drie recepten tover je eens iets anders op tafel dan de klassieker met pruimen. -
PREMIUM
Van fine dining tot Napolitaanse pizza: sterrenchef Marcelo Ballardin deelt exclusieve inkijk in zijn keuken én recepten om de beste pizza te maken
Pas op 28-jarige leeftijd dook sterrenchef Marcelo Ballardin voor het eerst een koksopleiding in. Veertien jaar later heeft hij een ster en twee eigen restaurants op zijn naam staan. In zijn kookboek OAK deelt hij een blik achter de schermen én recepten, zodat je zelf het restaurant naar je thuis kan brengen. Waar moet je in de keuken op letten als (thuis)kok? En welke invloeden ontdek je in de keuken? “Maak vooral niet exact hetzelfde recept klaar als ik, doe er je eigen ding mee.” -
“Zwarte koffie is de meest vervuilende soort koffie die we drinken, op één na”: hoe beperk je de schade zonder je shot cafeïne te schrappen?
Die ochtendkop zwarte koffie is misschien vriendelijk voor jouw humeur, maar net dat tikkeltje minder vriendelijk voor het milieu. Al is zijn romige broertje de cappuccino dat nog minder. Koffie heeft een grote impact op de planeet, maar dankzij vijf kleine zaken om op te letten, verzeker je die cafeïne wél van een plaatsje in de toekomst. Hoe drink je die koffie het best? En gebruik je dan bij voorkeur koffiebonen, -pads, of -capsules? -
Snoepwoordvoerders M&M's verdwijnen dan toch niet: “Mediastunt voor Super Bowl”
Het verdwijnen van de beroemde snoepwoordvoerders van M&M's blijkt een mediastunt, in het kader van de Super Bowl. Dat maakte het bedrijf vandaag zelf bekend.
-
“Amandelen zijn de ideale snack om af te vallen”: dit is waarom
Dat noten gezonde vetten bevatten lees je overal, maar hebben ze nog andere lichamelijke voordelen? Volgens een recent Australisch onderzoek alvast wel. Wie een kleine portie amandelen per dag eet, zou in totaal minder calorieën consumeren. Over welke hoeveelheid gaat het? En welke resultaten kan je ermee bereiken? -
PREMIUM
Van boter tot olijf- of kokosolie: welke is écht het gezondst? En hoe herken je slechte olie? Voedingsexperte scheidt feiten van fabels
De ene gebruikt altijd olijfolie om het vlees in te bakken, de andere bezwijkt voor koolzaad- of zonnebloemolie om zijn groenten mee te besprenkelen voor die de oven ingaan. Het aanbod aan vetstoffen is gigantisch groot: van boter tot kokosolie en ghee. Welke vetstoffen kies je nu écht het best in de keuken voor een gewone maaltijd of om een gebakje mee te maken? En welke vetstof is het gezondst? Voedingsexperte Karolien Olaerts licht toe. “Beperk de plantaardige boter.” -
PREMIUM
Waar eet ‘Radio 2'-presentator Guy De Pré? “Alleen al de champagne van het huis is een omweg waard”
-
Zo voorkom je dat je zelfgemaakte cake ingezakt uit de oven komt
Of je nu graag een klassieke vier-vierdencake met vanille of chocolade bakt: dit gebak verveelt nooit. Maar hoe zorg je ervoor dat er een geslaagde versie de oven uit komt? En hoe voorkom je dat de cake inzakt? Patissiers Lotte Van Gorp en Erik Reintjes leggen uit én delen het ultieme 7-stappenplan. “Voeg niet alle eieren in één keer toe.”