-
PREMIUMZaventem
RESTOTIP. Soep away: “Meelwormen zitten vol proteïnen”
Sinds eind december kan je terecht bij Soep away op het Heldenplein in Zaventem voor een dampende kom verse soep. Maar het zijn vooral de toppings die erg orgineel zijn. Met insecten op het menu willen Sonja (50) en Tom (50) een gezond alternatief bieden voor vlees. “Supergezond, maar helaas nog niet helemaal ingeburgerd in België.” -
PREMIUMBrussel/Rand
Van Brixius tot Blend: bij deze 8 zaken vier je Lichtmis met heerlijke pannenkoeken in Brussel, de Rand en het Pajottenland
Op 2 februari vieren we opnieuw Maria-Lichtmis. Geen officiële feestdag, maar wel de ideale gelegenheid voor pannenkoeken. Wij gingen op zoek naar enkele leuke adresjes in Brussel, de Rand en het Pajottenland waar je het ‘pannenkoekenfeest’ op gepaste wijze kan vieren. Kies jij voor de klassieker met ijs en chocolade? Of ga je toch voor ‘de bom’? -
Elsene
Restaurant Wonderbao in de running voor twee ‘Belgian Vegan Awards’
Restaurant Wonderbao in de Elsense Sint-Bonifaaswijk opende pas in november, maar heeft al twee nominaties beet voor de ‘Belgian Vegan Awards’. Die uitreiking zet initiatieven in de kijker die een belangrijke bijdrage leverden aan het Belgische vegan aanbod. “We kruisen onze vingers, al denk ik dat we volgend jaar meer kans zullen maken”, zegt oprichter en chef Vincent Philippot. -
PREMIUMHalle
RESTOTIP. Ontbijt- en lunchbar Onno: “Zonder reservaties, zo hoeven we mensen niet teleur te stellen”
Mieke Bekaert (30) opende in Halle ontbijt- en lunchbar Onno. Daar serveert ze elke week andere gerechten. “Ik heb nood aan afwisseling en dus maak ik elke week andere gerechtjes”, vertelt ze.
-
PREMIUMVilvoorde
RESTOTIP. Sweety Cake is helemaal thuis in de Kijk-Uit
De hemel viel in oktober op het hoofd van Funda Dumaner. Toen moest haar ‘cake shop Duitse stijl’ het Ortshuis verlaten. Gelukkig kwamen de Vilvoordenaars te hulp. Zij konden hun Sweety Cake Café niet missen en gingen op zoek naar een nieuwe locatie. “Alle vaste klanten verhuisden mee naar de Kijk-Uit”, zegt Funda. “Het is hier altijd gezellig druk.” -
PREMIUMAsse
RESTOTIP. Nieuwe uitbaters voor Burgerhuis in Asse: “Minstens dezelfde kwaliteit, maar aan lagere prijs”
Er waait een nieuwe wind door restaurant Burgerhuis, te vinden in de schaduw van de Sint-Martinuskerk in Asse. Valon Gojani (53) en zijn vrouw Entella (51) namen de zaak onlangs over nadat het restaurant sinds begin 2022 een nieuwe uitbater zocht. Het koppel is niet onbekend in Asse, want even verderop begonnen ze eerder al met Pizzeria Unica. “Veel veranderen we niet, maar we zijn goedkoper geworden en elke maand komen we met een nieuwe burger die niet op de kaart staat”, klinkt het. -
PREMIUMBrussel
RESTOTIP. Wantany in Brussel: Huisbereide Chinese ravioli in een gezellige setting
Een goeie maand geleden opende uitbaatster Nadège Witkowski ‘Wantany’ in de Rollebeekstraat. Enkele passen verwijderd van de Marollen, verwelkomt ze haar tafelgasten in een warm en gezellig interieur. Haar formule? Wantans - een soort Chinese ravioli – op verschillende bereidingswijzen. Wij gingen langs. -
PREMIUMZaventem
Vergeet soep met balletjes, hier eet je soep met meelwormen of huiskrekels: “Insecten zijn waardige vervangers voor vlees”
Op het Heldenplein in Zaventem opent dinsdag ‘Soep Away’. Maar uitbaters Sonja en Tom kozen ervoor om geen gewone soepbar te openen, maar wel eentje waar je soep met insecten kan verkrijgen. “We willen onze veestapel verkleinen en onze ecologische voetafdruk beperken”, klinkt het. En het aanbod blijkt verrassend divers.
-
PREMIUMZaventem
RESTOTIP. Huisbereide taarten bij Cr’aime de la crème: “In winter neemt interesse in ijs af, dus kiezen we voor ideaal herfst- en winterdessert”
Al dik twee jaar verkopen Anaïs Vlieger (33) en Pascal De Deyne (37) ijs en ijstaarten in het verkooppunt onder hun woning in Zaventem, maar sinds kort kan je bij Cr’aime de la crème ook voor het eerst voor een assortiment taarten terecht. Elke zondag staat Pascal in de vroege ochtend op om verschillende taarten te creëren. “Met dit aanbod willen we de winterperiode, waarin de Belg minder ijsjes eet, overbruggen”, klinkt het. -
PREMIUMHalle
RESTOTIP. Olio & più is de Italiaan met dat tikkeltje meer: “Ik wil de Italiaanse keuken in de schijnwerper zetten”
Met Olio & più is Halle een Italiaans restaurant rijker. Altin Muca wil wel meer bieden dan enkel een goede pasta en een lekkere pizza. Zijn dochter Alicia is gastvrouw in de zaal terwijl hij de klanten vooral het beste wil aanbieden uit de Italiaanse keuken. -
PREMIUMBrussel
25 oktober is Wereld Pastadag: ontdek 7 leuke adresjes in Brussel waar je dat heerlijke feestje kan vieren
Het zal bij weinig mensen in de agenda staan, maar vandaag vieren we Wereld Pastadag. Zo’n dag mag uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan. Wij zochten naar 7 restaurants in Brussel waar de Italiaanse specialiteit een belangrijke plaats op het menu opeist. Of je nu van een simpele spaghetti bolognaise houdt, of eerder voor een recept van het huis kiest: deze zaken doen elke pastalover watertanden. -
Brussel
14 Brusselse nieuwkomers in nieuwe Gault&Millau
Vandaag werd de twintigste editie van de Gault&Millau-gids uitgebracht. Die verzamelt naar goede gewoonte de beste restaurants van ons land. Het afgelopen jaar gingen anonieme inspecteurs van de gids op bezoek bij verschillende zaken om punten te geven. Bij de 125 nieuwkomers zijn ook veertien zaken uit Brussel.
-
PREMIUMItterbeek
RESTOTIP. Krok & Ko, het inclusieve croquerestaurant van De Poel
Voor onze wekelijkse Restotip-reeks stellen we u deze week niet traditiegetrouw een klassieke horecazaak voor die onlangs de deuren opende. Maak kennis met Krok & Ko in Itterbeek. Een initiatief van De Poel waar mensen van het woon- en dagcentrum jou serveren en croques bereiden. “Bedoeling is dat iedereen zich hier thuisvoelt, van de gasten die meehelpen tot de klanten”, klinkt het. -
PREMIUMBrussel
RESTOTIP. Verfijnde gerechten, matching cocktails en een warm interieur bij Tatar in Elsene
Net de deuren geopend in de hippe Kasteleinswijk in Elsene, en nu al een uitzonderlijk succes. Restaurant Tatar is volledig gewijd aan, u raadt het, tartaar, in al zijn vormen en smaken. Chef Luca Termine (26) en eigenaar Benjamin Homsy (29) laten verfijnde gerechten, cocktails en een warm interieur moeiteloos in elkaar overvloeien. -
PREMIUMBrussel/Rand
Van ZW.ART tot Aan Tafel: bij deze 7 zaken proef je van de veganistische keuken in Brussel, de Rand en het Pajottenland
November is de maand van de ‘Try Vegan Challenge’. Daarmee wil men iedereen aansporen om meer plantaardige maaltijden te eten. Wil je het zelf eens proberen, of ben je al langer vegan en op zoek naar iets nieuw? Onze redactie zocht 7 fijne adresjes uit in Brussel, de Rand en het Pajottenland waar vegan op de kaart prijkt. Van Taiwanees in Brussel tot burgers in Dilbeek: laat je verrassen door een variatie aan gerechten. -
PREMIUMHoeilaart
RESTOTIP: Bij Winston Patisserie kan je smullen van taarten en koekjes met invloeden uit Australië en Parijs
Ze is geboren en getogen in Australië, maar toch heeft de 30-jarige Hannah Pretty recent haar patisseriezaak Winston Patisserie in Hoeilaart geopend. Nadat ze patisserieopleidingen ‘Down Under’ en in Parijs volgde, heeft ze nu haar droom gerealiseerd in de druivengemeente. Voor taarten, koekjes en ander lekkers met invloeden uit Australië en de Franse hoofdstad moet je voortaan in Hoeilaart zijn.
-
Brussel
Nieuw koffieconcept in Alhambrawijk opent in januari de deuren: “Buurt nieuw leven inblazen met huisgebrande koffie en broodjes met een twist”
‘Damn Good Café’, zo heet het geesteskind van vier ondernemende Brusselaars dat midden januari de deuren openzwaait. Dat wordt een lunchbar waar de koffie nog eigenhandig gebrand wordt en de broodjes huisbereid zijn. Tegelijkertijd zal het ook zorgen voor een frisse wind in een wijk die niet altijd de beste reputatie heeft. -
Brussel
Brussels sportcafé wil WK voetbal op ‘ethische manier’ uitzenden
In sportbar Kitty O’Shea wordt het WK-voetbal wel uitgezonden. Maar door de commotie die er rond het wereldkampioenschap hangt, kiezen de eigenaars wel voor een ‘ethische screening’. Zo zullen de schermen gedoofd worden tijdens reclames. -
PREMIUMBrussel
RESTOTIP. Verdo in Brussel: Belgische klassiekers in vegan-jasje
Vorige maand opende restaurant Verdo de deuren op de Vleurgatsesteenweg. In een gezellige en duurzame setting, ontvangen uitbaters Krystelle Gerard (32) en Gabriel Cloquet (25) hun gasten hartelijk. Hun formule? Belgische en Franse klassiekers, maar dan met een vegan-twist. -
PREMIUMBrussel
In jazzbar de Archiduc zette Angèle haar eerste stapjes, trad Lady Gaga op, en kwam Arno een pint drinken: “In het begin werd in onze wijk elke week een moord gepleegd”
Miles Davis, Arno, Jacques Brel, Bono en Lady Gaga: het is slechts een greep uit de beroemde namen die ooit aan de toog van de Archiduc kwamen hangen. Al 85 jaar lang is het een gevestigde waarde in de Brusselse Antoine Dansaertstraat en ook vandaag is het jazzcafé nog een begeerde trekpleister voor mensen van allerhande slag. Onze reporter ging op de koffie bij eigenaar Jean-Louis Hennart: “Best grappig hoe ik, als Franstalige uit Doornik, mee aan de wieg stond van wat nu de ‘Vlaamse wijk’ genoemd wordt.”
-
PREMIUMZaventem
RESTOTIP. Bohemio, de hele wereld op een steenworp van het station van Zaventem: “Tijdens de coronaperiode was reizen verboden, dus toveren we hier andere culturen op je bord”
Ze heeft eerst wat ervaring opgedaan in het restaurant van haar zus in Sint-Jans-Molenbeek en nu heeft de Turkse Kubra Ozen (25) haar eigen zaak geopend. Al twee maanden is ze de trotse uitbaatster van Bohemio op het Heldenplein in Zaventem. Het concept? Elke week de keuken van een ander land naar de luchthavengemeente halen. “Mensen moeten het gevoel hebben dat ze op reis zijn”, klinkt het. -
PREMIUMBrussel/Rand
Van ‘t Verwenkaffee tot N’Joy: met deze 7 restotips uit Brussel, de Rand en het Pajottenland geniet je van een lekkere lunch
Onze journalisten schreven al heel wat restotips bij elkaar. Daarom zorgt onze redactie voor een overzicht. We zochten zeven zaken uit waar je tijdens de zomer terechtkan voor een simpele, maar overheerlijke lunch. Brussel, de Rand en het Pajottenland hebben immers heel wat te bieden: van originele croques over bagels tot klassieke brasseriegerechten. Laat je verleiden door onze restotips. -
PREMIUMBrussel/Rand
Van Marokko tot Libanon: Op culinaire wereldreis met 7 restotips uit Brussel, de Rand en het Pajottenland
Elke week gaan onze journalisten op restaurant om jou de beste restotips van de hand te doen. Dat doen ze al een tijdje, en dus zorgt onze redactie voor een overzicht. We selecteerden zeven restaurants met buitenlandse invloeden waar je deze zomer kan langsgaan voor een lekkere hap. Zo ga je op wereldreis door Brussel, de Rand en het Pajottenland: van Spanje over Libanon tot in Japan. -
Sterrebeek
RESTOTIP: Clubhouse Het Zeen in Sterrebeek, met de echte ‘stoemp’ van tv-kok Albert Verdeyen
Tussen de tennisvelden smullen van gerechten van Albert ‘Stoemp’ Verdeyen, het kan sinds september bij tennisclub Het Zeen in Sterrebeek. Daar namen de tv-kok en Thierry Dehaes Clubhouse Het Zeen over. Op de kaart: typische brasseriegerechten en uiteraard ontbreekt ook de gekende stoemp van Albert Verdeyen niet.
-
PREMIUMzaventem
RESTOTIP. Liefhebbers van gerijpt vlees vinden hun gading bij Manzo
Goed nieuws voor vleesliefhebbers. Nieuwe zaak Manzo in Zaventem opende drie weken geleden de deuren en deelt de passie voor gerijpt vlees met haar klanten. Het is de tweede zaak voor Antonio Morreale van het gelijknamige Italiaanse restaurant in Sterrebeek en een eerste voor vennoot en gastheer Yassin Elya Koubi. Woon je in Zaventem of omstreken of ben je er in de buurt voor de luchthaven. Dan is deze zaak zeker het ommetje waard. Fan van gerijpt vlees in het bijzonder? Dan is dit de tip voor jou. Lees hier meer van onze restotips. -
PREMIUMZaventem
RESTOTIP. Uitbaters Het Geheim verwelkomen u vanaf nu ook in Eetcafé De Factorij
Ze hebben er ruim een half jaar op moeten wachten, maar vorige maand mochten Jan Cludts en Delphine Goudesone – bekend van Het Geheim in Sterrebeek – eindelijk Eetcafé De Factorij in Zaventem openen. De brasserie van het gelijknamige cultuurcentrum beschikt niet alleen over een groot overdekt terras en lekkere gerechten, maar blinkt vooral uit in de klantvriendelijkheid.