-
PREMIUMWest-Vlaanderen
Met rozijnen, nutella of champignons? Hier smul je van heerlijke pannenkoeken in West-Vlaanderen tijdens Maria Lichtmis
Op 2 februari vieren we Maria Lichtmis. Op deze officieuze feestdag eten we traditiegetrouw pannenkoeken. Geen zin om ze zelf te bakken? Wij zochten voor jou acht leuke plekken uit waar je pannenkoeken kan gaan eten in West-Vlaanderen. -
PREMIUMMeetjesland/Deinze
Maria-Lichtmis in het Meetjesland en Deinze: in deze zeven zaken smul je van de lekkerste pannenkoeken
Op twee februari vieren we Maria-Lichtmis, in oorsprong een Christelijk feest, maar tegenwoordig vooral bekend als hét pannenkoekenfestijn van het jaar. Weet jij al waar je gaat smullen? Van Hoeveterras De Vliethoeve in Assenede tot Jadeau in Lievegem: wij zochten voor jou zeven zaken uit in het Meetjesland en Deinze waar je terechtkan voor overheerlijke pannenkoeken. -
PREMIUMIzegem
RESTOTIP. Pure verwennerij aan het begin van de dag in het Herenhuis
Een nieuw jaar moet je in stijl inzetten en dat doen we dit keer met de belangrijkste maaltijd van de dag: een ontbijtbrunch in bed & breakfast Herenhuis. Je kan er niet alleen logeren, maar sinds kort vind je er ook een restaurant onderdak in het statige pand. Die extra troef smaakt alvast naar meer. -
PREMIUMKortrijk/Deerlijk/Gent
Krokettenbar Chapeluur redt beschermd monument op Grote Markt van leegstand: “We bieden 20 dagverse en handgedraaide soorten aan”
Een beschermd monument op de Grote Markt, waar bistro Allo Allo vroeger zat, krijgt een nieuwe toekomst als Chapeluur. De krokettenbar zit sinds twee jaar op de Groentenmarkt in Gent en heeft er al een grote schare fans. Tegen de zomer opent een tweede vestiging, in Kortrijk. “We zien hoe de stad aan het boomen is, Kortrijk groeit”, zegt zaakvoerder Jonith Herman (26) uit Deerlijk.
-
PREMIUMWaregem
RESTOTIP. Lunchen bij Le Bridon: “Een ideaal adresje, voor wie in de buurt woont of werkt”
Bij ‘Residentie Pur Sang’ is een brasserie gevestigd: Le Bridon. Het is een populair eetadresje bij de bewoners van de assistentiewoningen, maar ook het ruime publiek kan er terecht voor een hapje. Wij gingen eens proeven of de keuken er iets ‘jonger’ is dan de meeste van de tafelende gasten. -
PREMIUMKortrijk
RESTOTIP: een vleugje Italië op je bord in restaurant Riverso
De Grote Markt in Kortrijk heeft er sinds afgelopen zomer een nieuw restaurant bij: de Sicilianen Ovidiu Ionut Ion en Emilia Anton openden restaurant Riverso in het pand van het voormalige Viva Sara Kaffée. Wij gingen eens proeven of je er aan je Italiaanse trekken komt. Spoiler: we keerden er tussen dit bezoek en het artikel al een keer terug. -
PREMIUMbeveren-Leie
Hij woonde een jaar lang in een Frans rusthuis, en maakte er noodles uit een pakje klaar voor de goedkoop: de straffe weg die sterrenchef Maarten Bouckaert (40) aflegde naar de culinaire top
-
Kortrijk/Ieper/Gent
Omer Vander Ghinste test nieuw lichtblond bier, Den Bras heeft primeur in Kortrijk: “Vult mooi gat in markt in, tussen Bockor pils en Omer”
Familiebrouwerij Omer Vander Ghinste uit Bellegem rolt een proefproject met een nieuw en helder lichtblond bier uit, met een alcoholpercentage van 6,5 procent. Den Bras biedt het als eerste café in Kortrijk op tap aan. Eerstdaags volgen er nog cafés in West- en Oost-Vlaanderen.
-
PREMIUMOlsene
RESTOTIP. Bistro Oud Eikenhof: klassieke bistrogerechten in huiselijk kader
Voor eenvoudige Vlaamse gerechten of een pannenkoek kan je sinds kort in Bistro Oud Eikenhof in Olsene terecht. Het horecapand in de Houtstraat bestaat al lang, maar het koppel dat er de gasten ontvangt is nieuw. Wij gingen op een vrijdagavond langs bij Geert Van de Voorde en Sabine Lemeur. -
PREMIUMWielsbeke
Baptiste (30) mag zich dankzij zijn hippe karnemelkstampers ‘Vischef van het Jaar’ noemen: “Ik wil trots kunnen zijn op alles wat uit mijn keuken komt”
13,5/20 in de Gault Millau-gids én de titel ‘Viskok van het Jaar’: november blijkt een topmaand voor Baptiste Tieberghien (30) van restaurant Lin’eau in Sint-Baafs-Vijve. Lin’eau startte in 2019 als eenvoudige bistro, maar intussen is de zaak uitgegroeid tot een echt gastronomisch restaurant. “Aan de lopende band aardappelen schillen, ik werd daar niet gelukkig van”, zegt chef Baptiste. “Nu kan ik echt trots zijn op de borden die mijn keuken buitengaan.” -
PREMIUMPittem
Restotip. Chambord Grill: “Uitstekend gegrild vlees en warm aan te raden witloofkroketjes”
In oktober heropende het voormalige restaurant Chambord in de Tieltstraat in Pittem, net tegen de grens met Tielt. Jeppe Verdoodt, die zowel het voormalige restaurant als de aanpalende woning kocht in 2018, toverde de zaak om tot een gezellig grillrestaurant waar je van een fijn stukje vlees kan genieten en van fantastische lokale witloofkroketjes kunt proeven. -
PREMIUMSint-Eloois-Vijve
RESTOTIP: asperges op zijn Vlaams in Bistro Lys
Sandra Derudder en dochter Lysanne De Bruyne startten midden in de lockdown met Bistro Lys in Sint-Eloois-Vijve. Met de kleinschalige bar à manger willen ze La Douce France naar Waregem brengen. Wij gingen eens à l’improviste langs om te zien of er wat joie de vivre te rapen viel.
-
PREMIUMZuid-West-Vlaanderen
Dit zijn de 27 ‘Erkende Frituristen’ in het zuiden van West-Vlaanderen
Horeca Vlaanderen en Navefri, de nationale beroepsvereniging voor frituuruitbaters, hebben maandag - met de steun van Vlaio - 292 frituuruitbaters bekroond met de titel van ‘Erkend Fiturist’. Deze eer is voorbehouden voor frituristen die echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. In het zuiden van West-Vlaanderen sleepten 35 frituren deze begeerde titel in de wacht. -
PREMIUMZuid-West-Vlaanderen
Van Taste of Melo tot Mazarine: hier kan je gezellig lunchen in het zuiden van West-Vlaanderen
Uitstapje naar de stad of een leuke pauze met collega’s en op zoek naar een lichte lunch? Of gewoon zin om ‘s middags al uitgebreid te tafelen? Uit ons groot assortiment aan restotips verzamelden we de juiste adresjes voor jou. In deze restaurants in het zuiden van West-Vlaanderen geniet je van een lekkere lunch. -
PREMIUMwaregem
RESTOTIP: Italiaans en Aziatisch in Parkhotel Waregem
Na het jarenlange succes van Parkhotel in Kortrijk, opende zaakvoerder Bob Van Mol vorig najaar ook een Parkhotel in Waregem. De koks voor in het restaurant Zaborov, die ging hij zelf halen in Italië. Of je die Italiaanse invloed op je bord smaakt, gingen wij even voor je proeven. -
PREMIUMZuid-West-Vlaanderen
Van Iran tot Italië: op culinaire wereldreis met 6 restotips uit het zuiden van West-Vlaanderen
Is het dringend tijd om je smaakpalet uit te breiden? Elke week testen onze journalisten restaurants uit de regio. Aan de hand van dat ruime aanbod nemen wij je mee op een culinaire wereldreis. Geniet van eten uit onder meer de Filipijnen, Amerika en Thailand in het zuiden van West-Vlaanderen.
-
PREMIUMSint-Eloois-Vijve
RESTOTIP. Boudin in Sint-Eloois-Vijve: “Een vleesrestaurant, maar de vegetariër in de groep mag met een gerust hart meekomen”
In brasserie Boudin in Sint-Eloois-Vijve kan je terecht voor een lekker stukje vlees in een indrukwekkend kader. Boudin is een initiatief van hotelier Bob Van Mol van Parkhotel Kortrijk en Waregem en horeca-ondernemer Mathieu Declercq van café-bistro Balthazar in Kortrijk. Dat kan bijna niet anders dan dik in orde zijn, toch? Meer restotips uit de streek leest u hier. -
PREMIUMzuid-west-vlaanderen
Van Charlies tot Split: 5 leuke cocktailbars in het zuiden van West-Vlaanderen
Tijdens de zomermaanden doen we al eens graag een terrasje. Niets beters dan met een lekkere frisse cocktail kunnen genieten van het zonnetje. Om jou op weg te helpen, lijsten wij vijf cocktailbars op in het zuiden van West-Vlaanderen. -
PREMIUMZuid-West-Vlaanderen
Van een gouden ijsje tot De Moulin Rouge: bij deze 6 ijssalons in het zuiden van West-Vlaanderen proef je onweerstaanbare smaken
We krijgen deze week te maken met een hittegolf, en wat kan dan beter smaken dan een lekker ijsje? Wat dacht je van ijs op basis van Sint-Bernardus Abt 12 of een ijsje afgewerkt met 23 karaats bladgoud? Wij lijsten voor jou zes ijssalons op met onweerstaanbare smaken. -
PREMIUMwaregem
RESTOTIP: tajines bij de duizend-en-één-nachtsfeer in Wonderland
Sinds deze zomer kan je op het einde van de Stationsstraat in Waregem terecht voor de mediterraan-zuiderse keuken. Simon Daoudi en Waffa Chanabi openden er restaurant Wonderland, en serveren er couscousgerechten, grillades, stoofpotjes en tajines. We gingen eens proeven.