-
PREMIUMMeetjesland/Deinze
Maria-Lichtmis in het Meetjesland en Deinze: in deze zeven zaken smul je van de lekkerste pannenkoeken
Op twee februari vieren we Maria-Lichtmis, in oorsprong een Christelijk feest, maar tegenwoordig vooral bekend als hét pannenkoekenfestijn van het jaar. Weet jij al waar je gaat smullen? Van Hoeveterras De Vliethoeve in Assenede tot Jadeau in Lievegem: wij zochten voor jou zeven zaken uit in het Meetjesland en Deinze waar je terechtkan voor overheerlijke pannenkoeken. -
Ruiselede
Elise wint ‘Young Sommelier Award of Excellence’
Elise De Waele heeft opnieuw een award gewonnen. De jonge Ruiseleedse sommelier mocht zondag de ‘Young Sommelier Award of Excellence 2023' in ontvangst nemen. -
PREMIUMEvergem
RESTOTIP. De Cluysenaer: “Een aangepaste whisky bij elk gerecht”
De geboren en getogen Kluizenaren Johan Van Hoecke en Christiaan Van Hijfte zijn de bedenkers van het bier Cluysenaer en brouwen dat nu reeds 20 jaar. Het biertje is een knipoog naar hun woonkern, maar ook naar restaurant De Cluysenaer dat sinds 2000 bestaat en het amberkleurige biertje graag aanbiedt op hun kaart. Wij gingen proeven en maakten van de gelegenheid gebruik om ook de andere delicatessen uit te proberen in het Evergemse whiskyrestaurant. -
PREMIUMSint-Martens-Latem
RESTOTIP. De Klokkeput in Sint-Martens-Latem: snel bediend in relaxte setting
Met Xavier Willems heeft restaurant De Klokkeput in hartje Sint-Martens-Latem een nieuwe eigenaar. Met een aantal nieuwigheden op de kaart was het tijd om dit bekende horeca-adresje nog eens een bezoekje te brengen.
-
PREMIUMMaldegem
RESTOTIP. Kwizien in Maldegem: “Nieuwe uitbaters, zelfde charme en kwaliteit”
Restaurant Kwizien in Maldegem heeft sinds de jaarwisseling nieuwe uitbaters. Reden genoeg om langs te gaan en te testen of het toppertje uit het Meetjesland zijn charme en kwaliteit behouden heeft. -
PREMIUMAssenede
RESTOTIP. De Omlijsting: “Bruin eetcafé met een kwinkslag”
Het was al een tijdje geleden dat er nog eens een nieuw restaurant bijkwam in Assenede, maar sinds kort kan je tafelen in De Omlijsting in de Diederikstraat. Zaakvoerders en levenspartners Wim Blanke en Ellen Swint toverden de voormalige slagerij Bekaert om tot een bruin eetcafé, met een opvallend interieur en een nog meer opvallende gevel. -
PREMIUMDeinze
RESTOTIP. Brasserie Cavea: snelle lunch of hapjes in cultuurtempel
Na enkele maanden leegstand heeft de horecazaak van Leietheater Deinze tijdelijk nieuwe uitbaters. Op 15 december openden Bjorn Pevenage (39), Tommy Vandenborre (43) en Chris Sauquillo (42) Brasserie Cavea. De pop-up is nog open tot juni en wij gingen alvast proeven. -
PREMIUMDeinze/Meetjesland
Even opwarmen tijdens het shoppen? Deze 5 koffiebars in het Meetjesland en Deinze zijn een bezoekje waard
Heel wat mensen schuimen straks weer de winkelstraten af voor de wintersolden. bij het koude weer is het altijd fijn om tussendoor even op te warmen bij een lekker warm drankje. Wij gingen op zoek naar de leukste koffie- of theehuizen in het Meetjesland en Deinze. Van Lawrence House in Deinze tot Koffiehuis Touché in Aalter: met deze vijf koffiehuisjes kom jij de koude dagen door.
-
PREMIUMEeklo
RESTOTIP. La Maryse in Eeklo: wanneer groenten hoofdrol krijgen, en dat helemaal niet erg is
Restaurant La Maryse in Eeklo maakte onlangs met drie radijsjes zijn entree in de Green Guide, een eetgids die keukens beloont die groenten een hoofdrol geeft. Hoog tijd om de kunsten van chef Sten Van der Blij (42) en gastvrouw Yati Van der Sypt (32) te testen. -
Tielt-Winge
Nic’s komt nieuwe editie Gault&Millau binnen
Vandaag werd de twintigste editie van de Gault&Millau-gids uitgebracht. Die verzamelt naar goede gewoonte de beste restaurants van ons land. Het afgelopen jaar gingen anonieme inspecteurs van de gids op bezoek bij verschillende zaken om punten te geven. Bij de 125 nieuwkomers is ook een zaak uit Tielt-Winge. -
Tielt
Pastabar Della Anna heeft nieuwe uitbaters: “Recepten blijven hetzelfde als vroeger”
In pastabar Della Anna in de Kortrijkstraat staan twee nieuwe gezichten aan het roer. Ali Avsar (36) en zijn vrouw Hulya Aygun (35) namen de zaak begin deze maand over. -
Tielt
Sies en Joran toveren Feestzaal De Post om tot WK-bar: “Warm kader, koude pintjes én mals vlees”
Sies Baert van frituur De Frietpost en Joran Delbaere van de gelijknamige slagerij bundelen de krachten om van Feestzaal De Post een WK-bar te maken. Je zal er niet alleen de matchen van de Rode Duivels op groot scherm kunnen volgen, voor de matchen zal je kunnen aanschuiven voor een buffet. “Het is een uitdaging om het WK eens op een andere manier te beleven”, aldus Sies.
-
Tielt
Papstampers verkopen toatjespap op kerstmarkt voor ALS-Liga: “Van heel dichtbij de ziekte meegemaakt”
‘Het Comité ter Bevordering en Instandhouding van Patatpatrimonium van het Tieltse’, kortweg De Papstampers, tekent komend weekend opnieuw present op de kerstmarkt in Tielt. Hilde Decoene serveert er terug haar wereldberoemde ‘toatjespap’. De opbrengst gaat naar de ALS-Liga. -
Tielt
Wijndegustatie in winterbar van El Parador by Shamrock
Pascal Heytens van de gelijknamige Tieltse wijnhandel organiseert op 25 en 26 november een najaars-wijndegustatie. Plaats van afspraak is El Parador by Shamrock in de Ruiseleedsesteenweg. -
PREMIUMMeetjesland
Meetjesland wordt steeds culinairder: Restaurant Julien scoort best in nieuwe Gault&Millau, ‘Chef & Zus’ en ‘Papinglo’ zijn nieuwkomers
Het Meetjesland maakt een sterke beurt in de eetgids Gault&Millau 2023. Restaurant Julien uit Lievegem is met 15,5 op 20 het best scorende restaurant uit de streek. Chef Davy Devlieghere krijgt ook de titel ‘Jonge chef van het jaar’. Papinglo uit Maldegem en ‘Chef & Zus’ uit Eeklo zijn twee nieuwkomers in de lijst. Ook Aalter scoort bijzonder goed. Wij zetten alles op een rijtje. -
Aalter
Grieks restaurant ‘Feta & Olijven’ verhuist tijdelijk naar Brugse kerstmarkt
Het Griekse restaurant ‘Feta & Olijven’ uit de Stationsstraat in Aalter sluit anderhalve maand de deuren, en kiest voor een kerstchalet in Brugge.
-
PREMIUMMeetjesland
Van ‘t Aards Paradijs tot Sushi Deinze: in deze restaurants in het Meetjesland proef je van de veganistische keuken
Op 1 november was het ‘World Vegan Day’ en werd het startschot gegeven van de ‘Try Vegan Challenge’: een maand waarin we aangemoedigd worden om plantaardig te eten. Vegan maaltijden hebben niet alleen een positieve impact op je gezondheid, het klimaat en dierenwelzijn, maar zorgen ook voor meer variatie op je bord. Wil jij graag eens vegan proberen? Wij zochten vier fijne adresjes uit in het Meetjesland waar vegan op de kaart prijkt. Van seizoensgroenten en eetbare bloemen tot plantaardige sushi: laat je verrassen door een variatie aan gerechten. -
PREMIUMZwevezele
Tot vóór corona een parenclub, nu verbouwd tot frituur-eethuis Flandria: “Enkele speciale dingen gevonden tijdens werken”
Zwevezele heeft er vanaf volgende week een nieuwe horecazaak bij. Jonas Stevens (20) van de gelijknamige bandencentrale opent maandag de deuren van frituur-eethuis Flandria op de hoek van de Pastorijstraat en de Hille. Pikant detail is dat het pand voor corona nog dienst deed als parenclub, en dat heeft Jonas maar al te goed ondervonden tijdens de verbouwingen. -
PREMIUMBachte-Maria-Leerne
RESTOTIP. Pop-up Mohícan: verfijnd tafelen in steppetent
Dineren in een traditionele Mongoolse steppetent of ‘yurt’; het klinkt niet meteen romantisch, maar dan ken je Mohícan nog niet. In dit pop-uprestaurant dat als tentenkamp werd opgebouwd in de tuin van een oude kasteelhoeve in Bachte-Maria-Leerne (Deinze) worden alle zintuigen tegelijk geprikkeld. Wij lieten alvast onze innerlijke natuurmens een avondje buitenspelen. -
PREMIUMzomergem
RESTOTIP. ’t Oud Liefken: “Bruine gezelligheid in nieuw jasje”
Jong geweld in de ‘t Oud Liefken, want met Wannes Defoor (20) heeft het restaurant een prille twintiger als nieuwe eigenaar. Hij deed al heel wat ervaring op in verschillende restaurants, maar ‘t Oud Liefken is zijn eerste eigen zaak. Wij gingen op de openingsavond proeven.
-
PREMIUMKortrijk
RESTOTIP: een vleugje Italië op je bord in restaurant Riverso
De Grote Markt in Kortrijk heeft er sinds afgelopen zomer een nieuw restaurant bij: de Sicilianen Ovidiu Ionut Ion en Emilia Anton openden restaurant Riverso in het pand van het voormalige Viva Sara Kaffée. Wij gingen eens proeven of je er aan je Italiaanse trekken komt. Spoiler: we keerden er tussen dit bezoek en het artikel al een keer terug. -
Ruiselede
Elise wint prestigieuze sommelierwedstrijd: “En dan te denken dat ik eerst zelfs niet wou deelnemen”
Elise De Waele van Brasserie Ruislé heeft een bijzonder straffe prestatie neergezet op de Ruinart Sommelier Challenge in Brussel. De 24-jarige Ruiseleedse won tot haar eigen verbazing de prestigieuze wedstrijd en mag straks op vierdaagse naar de champagnestreek. “Toen ze de winnaar afriepen, was ik al aan het supporteren voor een andere deelnemer”, vertelt ze. -
PREMIUMOlsene
RESTOTIP. Bistro Oud Eikenhof: klassieke bistrogerechten in huiselijk kader
Voor eenvoudige Vlaamse gerechten of een pannenkoek kan je sinds kort in Bistro Oud Eikenhof in Olsene terecht. Het horecapand in de Houtstraat bestaat al lang, maar het koppel dat er de gasten ontvangt is nieuw. Wij gingen op een vrijdagavond langs bij Geert Van de Voorde en Sabine Lemeur. -
PREMIUMPittem
Restotip. Chambord Grill: “Uitstekend gegrild vlees en warm aan te raden witloofkroketjes”
In oktober heropende het voormalige restaurant Chambord in de Tieltstraat in Pittem, net tegen de grens met Tielt. Jeppe Verdoodt, die zowel het voormalige restaurant als de aanpalende woning kocht in 2018, toverde de zaak om tot een gezellig grillrestaurant waar je van een fijn stukje vlees kan genieten en van fantastische lokale witloofkroketjes kunt proeven.
-
PREMIUM
Tom en Tiffany blazen hotel Swaenenburg nieuw leven in
Wie in Oostrozebeke wil overnachten kan voortaan in de grondig gerenoveerde kamers van hotel Swaenenburg terecht. Zesentwintig jaar na de opstart hebben Tom Verhaeghe (35) en zijn vrouw Tiffany Pieters (30) de hotelkamers in een nieuw kleedje gestopt en alles gemoderniseerd. Doel is om van het hotel, met in hetzelfde complex ook een restaurant en feestzaal, terug hét visitekaartje te maken. -
PREMIUMTielt
RESTOTIP. Restaurant Maya: “Laat je culinair verrassen door de Libanese mezze”
Restaurant Maya opende pas deze zomer de deuren in Tielt, maar het Turks-Libanese restaurant lijkt goed op weg een nieuwe vaste waarde te worden in de stad. Uitbater Hassan Chehade (23) wou naar eigen zeggen een stukje van de bekende Gentse Sleepstraat naar Tielt brengen, maar dan met een culinaire twist. We gingen proeven. -
PREMIUMZuid-West-Vlaanderen
Dit zijn de 27 ‘Erkende Frituristen’ in het zuiden van West-Vlaanderen
Horeca Vlaanderen en Navefri, de nationale beroepsvereniging voor frituuruitbaters, hebben maandag - met de steun van Vlaio - 292 frituuruitbaters bekroond met de titel van ‘Erkend Fiturist’. Deze eer is voorbehouden voor frituristen die echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. In het zuiden van West-Vlaanderen sleepten 35 frituren deze begeerde titel in de wacht. -
PREMIUMTielt
RESTOTIP. Genieten van malse kip bij de ondergaande zon op de Tieltse Poelberg
Robbe Ceunis (24) en zijn vriendin Mathilde Bauwens (24) openden begin april de deuren van Brasserie Poelberg in het voormalige schooltje op de gelijknamige heuvel. Wij gingen proeven. En we kunnen al verklappen dat we niet van plan zijn om het bij dat ene bezoekje te laten.
-
PREMIUMZuid-West-Vlaanderen
Van Taste of Melo tot Mazarine: hier kan je gezellig lunchen in het zuiden van West-Vlaanderen
Uitstapje naar de stad of een leuke pauze met collega’s en op zoek naar een lichte lunch? Of gewoon zin om ‘s middags al uitgebreid te tafelen? Uit ons groot assortiment aan restotips verzamelden we de juiste adresjes voor jou. In deze restaurants in het zuiden van West-Vlaanderen geniet je van een lekkere lunch. -
PREMIUMZuid-West-Vlaanderen
Van Iran tot Italië: op culinaire wereldreis met 6 restotips uit het zuiden van West-Vlaanderen
Is het dringend tijd om je smaakpalet uit te breiden? Elke week testen onze journalisten restaurants uit de regio. Aan de hand van dat ruime aanbod nemen wij je mee op een culinaire wereldreis. Geniet van eten uit onder meer de Filipijnen, Amerika en Thailand in het zuiden van West-Vlaanderen. -
PREMIUMzuid-west-vlaanderen
Van Charlies tot Split: 5 leuke cocktailbars in het zuiden van West-Vlaanderen
Tijdens de zomermaanden doen we al eens graag een terrasje. Niets beters dan met een lekkere frisse cocktail kunnen genieten van het zonnetje. Om jou op weg te helpen, lijsten wij vijf cocktailbars op in het zuiden van West-Vlaanderen. -
PREMIUMZuid-West-Vlaanderen
Van een gouden ijsje tot De Moulin Rouge: bij deze 6 ijssalons in het zuiden van West-Vlaanderen proef je onweerstaanbare smaken
We krijgen deze week te maken met een hittegolf, en wat kan dan beter smaken dan een lekker ijsje? Wat dacht je van ijs op basis van Sint-Bernardus Abt 12 of een ijsje afgewerkt met 23 karaats bladgoud? Wij lijsten voor jou zes ijssalons op met onweerstaanbare smaken.