Ontdek het lekkerste van Roeselare tijdens de ‘Week van de Smaak’
Noteer maandag 21 tot en met zondag 27 november alvast in je agenda. Dan vindt namelijk de ‘Week van de Smaak’ in Roeselare plaats. Het wordt een editie om je vingers van af te likken. Of je nu een kleine lekkerbek of een grote foodie bent, met zo’n twintig activiteiten is er gegarandeerd voor ieder wat ‘smuls’. Lees hier wat je zeker niet mag missen.
• Proef het stoofvlees van de eerste ‘smaakmaker van Roeselare’
Een van de hoogtepunten van de ‘Week van de Smaak’ is het stoofvleesfestijn. Dat gaat door op zaterdag 26 november in de Paterskerk. Je schuift mee aan tafel om het smakelijkste recept voor stoofvlees te proeven, recht uit de potten van de eerste ‘smaakmaker van Roeselare’.
Om die titel te bemachtigen, kon iedereen met een originele, lekkere én lokale versie van stoofvlees zich voor 30 oktober inschrijven. Van de twaalf kandidaten die zich hebben aangemeld, werden er vijf geselecteerd voor de grote finale. De jury onder leiding van sterrenchef Tim Boury heeft daaruit één winnaar aangeduid. Annelies Mesure is de gelukkige en mag haar recept ‘Klassiek Stoofvlees’ aan de hele stad serveren.
Ook goed om weten: voor elke verkochte portie stoofvlees gaat de helft van de prijs naar ‘De Sociale Kruidenier’, een organisatie die gratis voedselhulp biedt voor inwoners van Roeselare die het wat minder hebben.
Meer info vind je hier.
Bekijk hier hoe de selectie voor de ‘smaakmaker van Roeselare' in zijn werk is gegaan:
• Maak een culinaire wandeling door de stad
Een andere niet te missen highlight is het gloednieuwe concept ‘De Achterkeuken’. Dat is een wandeling die je op vrijdag 25 en zaterdag 26 november naar enkele verborgen pareltjes van Roeselare brengt. Op die locaties staan lokale chefs van Le Nord, De Ooievaar, Pieter Kookt, Suurplas, Tafel Madeleine en De Overburen (nieuwkomer in de Gault-Millau gids 2023!) je op te wachten met lekkers. Ook wijnhandelaars Vyncke-Daels en de Vinotheek zijn van de partij. Het is met andere woorden ideaal om de stad en zijn culinair talent te ontdekken. Maar snel zijn is de boodschap want het aantal plaatsen is beperkt!
Meer info vind je hier.
• Bezoek de foodexpo ‘Smaak in al z’n facetten’
Ook de foto- en designexpo ‘Smaak in al z’n facetten’ belooft de moeite te worden. Dat is een initiatief van de provincie en gaat door van donderdag 18 tot en met zondag 27 november in de Spanjestraat. De straffe expositie toont de werken van Belgische foodfotografen met internationale reputatie en creatieve studenten. Wie van al die smakelijke beelden honger of dorst krijgt, kan terecht in een van de pop-upbars of in het restaurant.
Ga je liever zelf aan de slag? Ook dan ben je hier aan het juiste adres. Je kan namelijk ook meedoen aan een van de workshops over de geschiedenis van de foodfotografie, experimenteren met zeewier en oesterzwammen of de veelzijdigheid van kruiden ontdekken.
Meer info vind je hier.
• Beleef de outdoor expo ‘De bevoorrading’ in KOERS
Sportliefhebber? Dan is de expo ‘De Bevoorrading’ van maandag 21 tot en met zondag 27 november iets voor jou. KOERS, Museum van de Wielersport serveert in de gratis te bezoeken museumtuin tien hedendaagse flandrienrecepten: leer hoe je Biefstuk-in-de-broek, Zoetemelk, Briek Kramiek, Dama Bianca of Coup de Pédale bereidt en scherp intussen je wielerjargon stevig aan.
Meer info vind je hier.
• Laat je verwennen door een heerlijke high tea
Wie van smullen en shoppen houdt, moet op zaterdag 26 november in het centrum van Roeselare zijn. Lokale handelaars en standjes in de straten verwennen je dan met typische high tea-hapjes, koffie en thee.
Meer info vind je hier.
• Maak kennis met de verhalen en gerechten van ‘Plats Divers’
Tot slot maken de koks van het ARhus Café van maandag 21 tot en met zaterdag 26 november hun favoriete gerechten uit het ‘Plats Divers’ kook- en verhalenboek. Dat kwam tot stand binnen het Europese SIREE-project, waarbij ARhus actief inzette op integratie en ondersteuning van mensen met een migratieachtergrond. Roemeense, Syrische, Marokkaanse en Vlaamse ouders en leerlingen van Burgerschool en MSKA in Roeselare delen hun familierecepten en hun verhaal met jou via het boek. Als je komt proeven, krijg je trouwens een exemplaar mee naar huis.
Meer info vind je hier.
Benieuwd naar nog meer workshops, bezoeken achter de schermen of culinaire wandelingen? Het volledige programma van de ‘Week van de Smaak’ in Roeselare vind je via deze link.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
PREMIUM
Met truffelmayonaise of black Angus: bij deze 10 eetadressen bestel je de lekkerste hamburgers van ons land
Een goede hamburger is het ultieme comfortfood en perfect om het weekend mee in te zetten. Maar waar in Vlaanderen eet je de lekkerste? Onze culinair journaliste tipt tien adresjes doorheen ons hele land waar je - letterlijk - duimen en vingers zal aflikken. Van een hamborghini met pulled pork en spiegelei tot de verkozen beste hamburger van België, Nederland én de Benelux: hier worden al je burger cravings gestild. -
PREMIUMIzegem/Roeselare
Dean (31) bouwt oude ast om tot nieuw Izegems restaurant Nast: “Kneepjes van het vak bij sterrenchef Boury geleerd”
Het nieuwe jaar brengt ook nieuwe culinaire verrassingen. Dean Masschelein (31) opent op 31 januari in Izegem de deuren van zijn nieuwe restaurant Nast. Die naam is niet toevallig gekozen, want de voormalige sous-chef van sterrenzaak Boury zal straks zijn gerechten serveren vanuit een omgebouwde en gerenoveerde ast. -
-
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
PREMIUMRoeselare
RESTOTIP. Brasserie Vespa’z: voor elk wat wils in een nieuw, sfeervol kader
Vespa’z is al jaren een gekende naam in Roeselare, maar de brasserie heeft sinds begin november een nieuwe stek. Horecaondernemer Olivier Desmet verhuisde de zaak iets verderop in dezelfde straat, naar het pand waar vroeger Brasserie Flores te vinden was. Reden genoeg om er de voeten eens onder tafel te steken. -
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
PREMIUMRoeselare
Twee nieuwe horecazaken langs Brugsesteenweg voor Olivier Desmet: vandaag opent Vespa’z, later dit jaar volgt Frituur & Foodbar Roulers
Olivier Desmet opent dit najaar twee nieuwe horecazaken langs de Brugsesteenweg in Roeselare. Vanaf woensdag kan je terecht in de nieuwe locatie van brasserie en tearoom Vespa’z, de zaak die Olivier moest herlocaliseren door de komst van Burger King. Daarnaast wil hij nog voor het einde van het jaar ook Frituur & Foodbar Roulers voorstellen aan het grote publiek.