1. REPORTAGE. In De Pelikaan, de iconische Oostendse bruine kroeg van ‘de facteurs’, staat nieuwe waard aan het roer: “Veel klanten waren bang dat ik alles zou veranderen”
  PREMIUM
  Oostende

  REPORTAGE. In De Pelikaan, de iconische Oostendse bruine kroeg van ‘de facteurs’, staat nieuwe waard aan het roer: “Veel klanten waren bang dat ik alles zou veranderen”

  “Zoals De Pelikaan vind je ze in Vlaanderen niet meer veel. Ik ben zielsgelukkig dat ik de zaak kon overnemen.” Domien Van Loock (45), nieuw gezicht achter de toog van de bruine kroeg, wil de unieke sfeer behouden. Met hier en daar een eigen kleine touch. “Met eerbied voor het café én de klanten, dat spreekt.” Wij gingen de sfeer in een van de oudste cafés van Oostende gaan opsnuiven.
 2. RESTOTIP. De Engel in Ichtegem: “Bourgondische keuken in een warmtevol kader”
  PREMIUM
  ICHTEGEM

  RESTOTIP. De Engel in Ichtegem: “Bourgondi­sche keuken in een warmtevol kader”

  De rijke geschiedenis van De Engel, die gelegen is langs de Oostendesteenweg in Ichtegem, gaat terug naar 1784. Sinds 1982 is het gebouw zelfs een beschermd monument. In september 2022 nam Pieterjan Rosseel (44) de horecazaak over van Rosa Maeckelberg (71) en haar zoon Sebastiaan Dewilde (42). Het bekende restaurant draagt kwaliteit, ambacht en smaak hoog in het vaandel. Wij gingen er op een vrijdagmiddag tafelen.
 3. Lucien is heel even terug met ‘teekewee’ vanuit Walrave: “Blij dat we terug aan de slag kunnen, maar ik hoop binnenkort ook klanten aan tafel te bedienen”
  Oostende

  Lucien is heel even terug met ‘teekewee’ vanuit Walrave: “Blij dat we terug aan de slag kunnen, maar ik hoop binnenkort ook klanten aan tafel te bedienen”

  Een nieuw pand voor Lizette en Lucien, de bijzondere horecazaken van vzw Duinhelm, werd nog niet gevonden, maar tot 16 februari is Lucien wel even terug van weggeweest. Vanuit de keuken van Walrave op de Nieuwpoortsesteenweg organiseren ze ‘teekewee’. Dat is goed nieuws voor de vaste klanten, maar vooral ook voor de bijzondere medewerkers, die even weer voluit aan de slag kunnen. “Intussen hebben we geleerd om lekkere soepen en quiches te maken”, klinkt het.
 4. Puert’O krijgt met Alec (24) een jonge, ambitieuze chef-kok: “Op zo’n mooie locatie koken... een unieke kans”
  PREMIUM
  oostende

  Puert’O krijgt met Alec (24) een jonge, ambitieuze chef-kok: “Op zo’n mooie locatie koken... een unieke kans”

  Het drijvende restaurant Puert’O in Oostende krijgt binnenkort heel even twee chefs: op 22 februari kokt de nieuwe, jonge chef-kok Alec Devadder samen met sterrenchef Edwin Menue van het Knokse restaurant Cuines 33 een quatre-mains. Met zijn 24 jaar is Alec uit Knokke-Heist nog jong keukengeweld, maar hij heeft volgens Menue heel wat potentieel. Net als de locatie.
 1. RESTOTIP. Frenchette in Oostende: “We moeten Gault&Millau gelijk geven... Dit is ‘très, très bien’”
  PREMIUM
  Oostende

  RESTOTIP. Frenchette in Oostende: “We moeten Gault&Millau gelijk geven... Dit is ‘très, très bien’”

  Ze kregen een 12 op 20 in de jongste Gault&Millau-gids, en wij gingen op een zondagavond ‘op de bots’ langs bij Frenchette in Oostende. De slogan van het restaurant? ‘It’s not real French, it’s not fake French, it’s Frenchette’. De naam betekent dus zo’n beetje ‘Fransachtig’. Bij deze alvast een lovende vermelding voor de chef. Maar eerst een bedankje voor... onze schoonmoeder.
 2. Standhouders Christmas Village tevreden over event: “Die twee extra dagen maken mindere eerste week goed”
  PREMIUM
  Oostende

  Standhou­ders Christmas Village tevreden over event: “Die twee extra dagen maken mindere eerste week goed”

  Op het Vissersplein kan je sinds 15 december terecht bij de Christmas Village. Gezien de goeie weersvoorspellingen besliste de stad vorige week dat de Christmas Village open mag blijven tot en met 3 januari, twee dagen langer dan voorzien. Vooraleer de standjes verdwijnen, gingen we al eens langs om te polsen bij de standhouders hoe ze de kerstperiode hebben beleefd.
 3. Vul zélf je glas met een exclusieve wijn van 70 euro in deze horecazaak: “Kies tussen 32 soorten uit 11 landen”
  PREMIUM
  Oostende

  Vul zélf je glas met een exclusieve wijn van 70 euro in deze horecazaak: “Kies tussen 32 soorten uit 11 landen”

  Het heeft wat weg van een koffieautomaat, maar dan voor heerlijke wijnen. Van Bulck, de brasserie in het Upstairs Hotel in de Hertstraat in Oostende, wordt omgevormd tot wijn- en tapasbar en pakt daarbij uit met een bijzonder systeem. “Je kan hier zelf kiezen hoeveel wijn je exact wil drinken”, vertelt zaakvoerder Denis Renty (52). Wat denk je van een Gevrey-Chambertin uit 1990?
 1. Filip levert geen Bekegemse foie gras meer vanaf 2023: “We gaan nu kwartels en eenden kweken, en ganzenlever dan maar importeren”
  PREMIUM
  Ichtegem

  Filip levert geen Bekegemse foie gras meer vanaf 2023: “We gaan nu kwartels en eenden kweken, en ganzenle­ver dan maar importeren”

  Het laatste bedrijf dat in Vlaanderen foie gras produceert, ligt in Bekegem, bij Ichtegem. Maar vanaf 1 januari is het ook daar einde verhaal. Dan stoppen ze met het gebruik van dwangvoeding, en dat betekent meteen ook het definitieve einde van de productie van ganzenlever. Dit is het gevolg van een decreet dat de Vlaamse regering in maart 2019 goedkeurde. “Maar we zullen ervoor zorgen dat alle producten verkrijgbaar blijven in onze hoevewinkel”, verzekert Filip Callemeyn, die het bedrijf in 1989 stichtte.
 1. Brasserie Padrone heropent vanaf januari: “We behouden succesformule en ook kok blijft aan boord”
  Ichtegem

  Brasserie Padrone heropent vanaf januari: “We behouden succesfor­mu­le en ook kok blijft aan boord”

  Goed nieuws voor wie graag ging tafelen in Padrone in Ichtegem want in januari 2023 gaat de horecazaak langs de Dikksmuidebaan opnieuw open. Het zijn Stefaan Moeyaert (49) en Kimberley Van Laarhoven (31) die de brasserie nieuw leven zullen inblazen. In de keuken doen ze opnieuw een beroep op chef Bert Fichefet, die voor de sluiting in oktober ook achter het fornuis stond en een stevige reputatie opbouwde met De Roste Muis in Bekegem.
 1. November is vegan maand: hier kan je plantaardig eten in Brugge en aan de kust
  PREMIUM
  Brugge/Kust

  November is vegan maand: hier kan je plantaar­dig eten in Brugge en aan de kust

  Try Vegan spoort mensen aan om gedurende de maand november meer plantaardige maaltijden te eten. Als je meedoet ontvang je drie keer per week een nieuwsbrief boordevol inspiratie, recepten en tips om aan de slag te gaan. Zo hopen ze dat vegan eten een gewoonte wordt. Geen zin om zelf te koken? Gelukkig zijn er genoeg plekken die vegan opties aanbieden of zelfs een volledig plantaardig menu hebben. Wij lijsten er zes voor je op in Brugge en aan de kust.
 2. Kattencafé BaristaCat na 1 maand al groot succes: “Er werden al vijf katjes geadopteerd”
  PREMIUM
  Oostende

  Kattencafé BaristaCat na 1 maand al groot succes: “Er werden al vijf katjes geadop­teerd”

  Tearoom BaristaCat, het eerste en enige kattencafé in Oostende en aan de kust, is intussen een goede maand open. Intussen hebben al vijf katten een nieuwe, warme thuis gevonden. Dat is immers het doel van de zaak: zwerfkatten opvangen en hen een nieuwe thuis bezorgen. “We werken samen met de vzw Hoop voor Zwerfkatjes uit Ingelmunster die de katjes naar hier brengen”, vertelt Xavier Troisi, initiatiefnemer van BaristaCat.
 1. RESTOTIP. Ensorito: een stukje Italië in Oostende
  PREMIUM
  Oostende

  RESTOTIP. Ensorito: een stukje Italië in Oostende

  Al 15 jaar baten Julie Coopman en Anthony Caulier Ensorito uit in Mariakerke. Ze begonnen als kleine traiteurzaak, maar het restaurant is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in Oostende. Met een prachtig zicht op het Duinenkerkje eet je er heerlijk Italiaans. De muziek, het decor en zelfs het servies ademen Italië, waardoor je je werkelijk in zuiderse sferen waant. Afgelopen week was het Wereld Pasta Dag: het perfecte moment om eens langs te gaan.
 2. RESTOTIP. La Tulipe: al 25 jaar een begrip in Middelkerke, met recht en reden
  PREMIUM
  Middelkerke

  RESTOTIP. La Tulipe: al 25 jaar een begrip in Middelker­ke, met recht en reden

  Lady Chef Christa Cappelle en sommelier Rik Vandermeersch vieren dit jaar de 25ste verjaardag van hun zaak La Tulipe, intussen meer dan een begrip binnen het wereldje van de horeca in Middelkerke. Het restaurant verwierf naam en faam in diverse culinaire gidsen én won de titel van Lady Chef 2003. La Tulipe blijft al een kwart eeuw trouw aan hun aanpak: de klanten culinair verwennen. We gingen eens proeven.