-
PREMIUMOostende
REPORTAGE. In De Pelikaan, de iconische Oostendse bruine kroeg van ‘de facteurs’, staat nieuwe waard aan het roer: “Veel klanten waren bang dat ik alles zou veranderen”
“Zoals De Pelikaan vind je ze in Vlaanderen niet meer veel. Ik ben zielsgelukkig dat ik de zaak kon overnemen.” Domien Van Loock (45), nieuw gezicht achter de toog van de bruine kroeg, wil de unieke sfeer behouden. Met hier en daar een eigen kleine touch. “Met eerbied voor het café én de klanten, dat spreekt.” Wij gingen de sfeer in een van de oudste cafés van Oostende gaan opsnuiven. -
PREMIUMICHTEGEM
RESTOTIP. De Engel in Ichtegem: “Bourgondische keuken in een warmtevol kader”
De rijke geschiedenis van De Engel, die gelegen is langs de Oostendesteenweg in Ichtegem, gaat terug naar 1784. Sinds 1982 is het gebouw zelfs een beschermd monument. In september 2022 nam Pieterjan Rosseel (44) de horecazaak over van Rosa Maeckelberg (71) en haar zoon Sebastiaan Dewilde (42). Het bekende restaurant draagt kwaliteit, ambacht en smaak hoog in het vaandel. Wij gingen er op een vrijdagmiddag tafelen. -
Oostende
Lucien is heel even terug met ‘teekewee’ vanuit Walrave: “Blij dat we terug aan de slag kunnen, maar ik hoop binnenkort ook klanten aan tafel te bedienen”
Een nieuw pand voor Lizette en Lucien, de bijzondere horecazaken van vzw Duinhelm, werd nog niet gevonden, maar tot 16 februari is Lucien wel even terug van weggeweest. Vanuit de keuken van Walrave op de Nieuwpoortsesteenweg organiseren ze ‘teekewee’. Dat is goed nieuws voor de vaste klanten, maar vooral ook voor de bijzondere medewerkers, die even weer voluit aan de slag kunnen. “Intussen hebben we geleerd om lekkere soepen en quiches te maken”, klinkt het. -
PREMIUMoostende
Puert’O krijgt met Alec (24) een jonge, ambitieuze chef-kok: “Op zo’n mooie locatie koken... een unieke kans”
Het drijvende restaurant Puert’O in Oostende krijgt binnenkort heel even twee chefs: op 22 februari kokt de nieuwe, jonge chef-kok Alec Devadder samen met sterrenchef Edwin Menue van het Knokse restaurant Cuines 33 een quatre-mains. Met zijn 24 jaar is Alec uit Knokke-Heist nog jong keukengeweld, maar hij heeft volgens Menue heel wat potentieel. Net als de locatie.
-
PREMIUMOostende
RESTOTIP. Frenchette in Oostende: “We moeten Gault&Millau gelijk geven... Dit is ‘très, très bien’”
Ze kregen een 12 op 20 in de jongste Gault&Millau-gids, en wij gingen op een zondagavond ‘op de bots’ langs bij Frenchette in Oostende. De slogan van het restaurant? ‘It’s not real French, it’s not fake French, it’s Frenchette’. De naam betekent dus zo’n beetje ‘Fransachtig’. Bij deze alvast een lovende vermelding voor de chef. Maar eerst een bedankje voor... onze schoonmoeder. -
PREMIUMOostende
Standhouders Christmas Village tevreden over event: “Die twee extra dagen maken mindere eerste week goed”
Op het Vissersplein kan je sinds 15 december terecht bij de Christmas Village. Gezien de goeie weersvoorspellingen besliste de stad vorige week dat de Christmas Village open mag blijven tot en met 3 januari, twee dagen langer dan voorzien. Vooraleer de standjes verdwijnen, gingen we al eens langs om te polsen bij de standhouders hoe ze de kerstperiode hebben beleefd. -
PREMIUMBrugge/Kust
Even opwarmen tijdens de eindejaarsinkopen? Dat kan in deze 6 koffiebars of theehuisjes in Brugge en aan de kust
Straks lopen de winkelstraten weer vol met mensen die nog op zoek zijn naar een leuk eindejaarscadeau. Dan is het altijd fijn om even uit te kunnen blazen met een warme tas koffie of thee. Wij lijsten voor jou zes koffiebars of theehuisjes op waar je de warmte kan opzoeken in Brugge en aan de kust. -
PREMIUMOostende
Vul zélf je glas met een exclusieve wijn van 70 euro in deze horecazaak: “Kies tussen 32 soorten uit 11 landen”
Het heeft wat weg van een koffieautomaat, maar dan voor heerlijke wijnen. Van Bulck, de brasserie in het Upstairs Hotel in de Hertstraat in Oostende, wordt omgevormd tot wijn- en tapasbar en pakt daarbij uit met een bijzonder systeem. “Je kan hier zelf kiezen hoeveel wijn je exact wil drinken”, vertelt zaakvoerder Denis Renty (52). Wat denk je van een Gevrey-Chambertin uit 1990?
-
PREMIUMOostende
RESTOTIP. Café Botteltje in Oostende, vermaard om zijn ‘biergerechten’: “Heerlijke stoverij met Westmalle Dubbel”
Al bijna 40 jaar is Café Botteltje een vaste waarde in de Oostendse binnenstad. De zaak is vooral gekend voor zijn bijna 300 bieren, maar herbergt ook een goeie keuken, met knipoog naar het gerstenat. Die biergerechten van James Desimpelaere wilden we graag nog eens uittesten. -
PREMIUMOudenburg
Liselotte begint foodtruck Burger Royale: “Proef de ‘Laurent’ met blauwschimmelkaas en de ‘Filip’ met foie gras”
Vanaf 1 december kan je voor de catering van al je privéfeesten terecht bij Burger Royale van Liselotte Vande Capelle (37). “De kwaliteit die je krijgt, past bij de naam”, zegt Liselotte. Elke burger is vernoemd naar een familielid van de koninklijke familie. -
PREMIUMIchtegem
Filip levert geen Bekegemse foie gras meer vanaf 2023: “We gaan nu kwartels en eenden kweken, en ganzenlever dan maar importeren”
Het laatste bedrijf dat in Vlaanderen foie gras produceert, ligt in Bekegem, bij Ichtegem. Maar vanaf 1 januari is het ook daar einde verhaal. Dan stoppen ze met het gebruik van dwangvoeding, en dat betekent meteen ook het definitieve einde van de productie van ganzenlever. Dit is het gevolg van een decreet dat de Vlaamse regering in maart 2019 goedkeurde. “Maar we zullen ervoor zorgen dat alle producten verkrijgbaar blijven in onze hoevewinkel”, verzekert Filip Callemeyn, die het bedrijf in 1989 stichtte. -
West-Vlaanderen
Onder meer Maxime Claeys en Entre-Deux-Monts krijgen erkenning van 100% West-Vlaams
‘100% West-Vlaams’ is een kwaliteitslabel waaraan men de echte hoeve- en streekproducten (h)erkent. Deze eer valt nu ook te beurt aan streekproducenten Maxime Claeys, Bioboerderij Baeckelandt, Hoevewinkel ‘t Omloophof en Aan de Vleterbeke. Overigens krijgen ook twee nieuwe producten het label.
-
Snaaskerke
Laurent Gouwy (42) voor het eerst in Gault&Millau-gids met Plat Préféré
Eén van de nieuwkomers in de nieuwe Gault&Millau-gids is Plat Préféré in Snaaskerke. De horecazaak van Laurent Gouwy (42) kreeg een score van 13 op 20. “Dit is een heel mooie binnenkomer voor een zaak als die van mij”, zegt Laurent. -
Ichtegem
Brasserie Padrone heropent vanaf januari: “We behouden succesformule en ook kok blijft aan boord”
Goed nieuws voor wie graag ging tafelen in Padrone in Ichtegem want in januari 2023 gaat de horecazaak langs de Dikksmuidebaan opnieuw open. Het zijn Stefaan Moeyaert (49) en Kimberley Van Laarhoven (31) die de brasserie nieuw leven zullen inblazen. In de keuken doen ze opnieuw een beroep op chef Bert Fichefet, die voor de sluiting in oktober ook achter het fornuis stond en een stevige reputatie opbouwde met De Roste Muis in Bekegem. -
Ichtegem
Takeaway.com België zet Nic’Os Pizza House in Ichtegem in de bloemetjes in het kader van 15de verjaardag
Exact 15 jaar geleden konden in België voor het eerst maaltijden online besteld worden, via pionier Takeaway.com - toen nog Pizza.be. Nic’Os Pizza House was bij de eersten in West-Vlaanderen om hierop in te tekenen. “We vonden het wel spannend om iets nieuws te proberen wat nog niemand in onze streek deed”, vertelt uitbater Nico Tempere. -
PREMIUMOostende
Cargo summerbar wordt winterbar in magazijn voormalige Top Center: “We gaan voor dezelfde sfeer, maar in een winters jasje”
Deze zomer opende Samir Ben Tahar (45), uitbater van bistro ‘t Vliegpleintje, voor het eerst de Cargo Summerbar, midden in de industriezone van Oostende. Nu keert Samir terug met een winterbar, dit keer in het magazijn van de voormalige Top Center. “Het is een unieke locatie voor een winterbar”, zegt Samir.
-
PREMIUMBrugge/Kust
November is vegan maand: hier kan je plantaardig eten in Brugge en aan de kust
Try Vegan spoort mensen aan om gedurende de maand november meer plantaardige maaltijden te eten. Als je meedoet ontvang je drie keer per week een nieuwsbrief boordevol inspiratie, recepten en tips om aan de slag te gaan. Zo hopen ze dat vegan eten een gewoonte wordt. Geen zin om zelf te koken? Gelukkig zijn er genoeg plekken die vegan opties aanbieden of zelfs een volledig plantaardig menu hebben. Wij lijsten er zes voor je op in Brugge en aan de kust. -
PREMIUMOostende
Kattencafé BaristaCat na 1 maand al groot succes: “Er werden al vijf katjes geadopteerd”
Tearoom BaristaCat, het eerste en enige kattencafé in Oostende en aan de kust, is intussen een goede maand open. Intussen hebben al vijf katten een nieuwe, warme thuis gevonden. Dat is immers het doel van de zaak: zwerfkatten opvangen en hen een nieuwe thuis bezorgen. “We werken samen met de vzw Hoop voor Zwerfkatjes uit Ingelmunster die de katjes naar hier brengen”, vertelt Xavier Troisi, initiatiefnemer van BaristaCat. -
PREMIUMOostende
Stadsbrouwerij ‘t Koelschip start met kaasbar: “Bier en kaas passen perfect bij elkaar”
Na hun eigen granola en paneermeel te maken, breiden Ive Mostrey en Sandy Major hun stadsbrouwerij ‘t Koelschip uit met een kaasbar, waar je kan genieten van hun bieren in combinatie met heerlijke kazen en vlees. “We werken zoveel mogelijk met lokale boeren, zowel voor de kazen als het vlees”, zegt Ive. -
PREMIUMOostende
RESTOTIP Villa Ostinato in Oostende. “Prachtig pand met een stijlvolle Italiaanse keuken”
In juni opende Villa Ostinato in één van de weinige erfgoedparels die overgebleven zijn in Oostende in de Karl Janssenslaan. Het statige herenhuis kreeg een opknapbeurt en werd heel stijlvol ingericht met veel respect voor de oorspronkelijke sfeer. Marie Rotsaert bouwt er nu een restaurant uit met een Italiaanse keuken.
-
PREMIUMOostende
RESTOTIP. Ensorito: een stukje Italië in Oostende
Al 15 jaar baten Julie Coopman en Anthony Caulier Ensorito uit in Mariakerke. Ze begonnen als kleine traiteurzaak, maar het restaurant is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in Oostende. Met een prachtig zicht op het Duinenkerkje eet je er heerlijk Italiaans. De muziek, het decor en zelfs het servies ademen Italië, waardoor je je werkelijk in zuiderse sferen waant. Afgelopen week was het Wereld Pasta Dag: het perfecte moment om eens langs te gaan. -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Goesepitte 43 in Brugge: “Knusse kwaliteitsbistro waarvan de creatieve gerechten ons blij maken”
Bij Gault&Millau zitten ze er meestal niet naast als ze een restaurant in hun culinaire gids opnemen. Voor Goesepitte 43 lag de beoordeling op 14/20: een meer dan verdiende quotering als u het ons vraagt. In een schilderachtig Brugs straatje is de keuken van Jan Supply méér dan een ontdekking. -
PREMIUMEernegem
RESTOTIP. Bourgognehof in Eernegem: “Deze zaak verdient een prominente plek in de culinaire gidsen”
Ooit waren er een chicoreibranderij, brouwerij en manege gevestigd, maar tegenwoordig runt een jong en dynamisch team – onder leiding van Cedric Couckhuyt (23) – er een restaurant. Bourgognehof ligt in de open vlaktes van de polders in Eernegem. We lieten ons verrassen... en die verrassing bleek erg aangenaam. -
PREMIUMMiddelkerke
RESTOTIP. La Tulipe: al 25 jaar een begrip in Middelkerke, met recht en reden
Lady Chef Christa Cappelle en sommelier Rik Vandermeersch vieren dit jaar de 25ste verjaardag van hun zaak La Tulipe, intussen meer dan een begrip binnen het wereldje van de horeca in Middelkerke. Het restaurant verwierf naam en faam in diverse culinaire gidsen én won de titel van Lady Chef 2003. La Tulipe blijft al een kwart eeuw trouw aan hun aanpak: de klanten culinair verwennen. We gingen eens proeven.
-
PREMIUMOudenburg
RESTOTIP. Bar Trottoir: Van foodtruck naar horecazaak met heerlijk terras, en zo mogelijk nóg beter eten
Eerder dit jaar openden twee nieuwe horecazaken hun deuren op de site Abdijhoeve in Oudenburg. Eén daarvan is Bar Trottoir van Charlotte Demarée. Na drie jaar in een foodtruck te staan, is Charlotte nu te vinden in Bar Trottoir op in de Abdijhoeve. Een prachtige locatie om te ontbijten of lunchen of om eenvoudigweg te genieten van een drankje en een gebakje. -
PREMIUMOostende
RESTOTIP. James’ Comptoir in Oostende.
Begin dit jaar werd James’ Comptoir geopend in de bekende James Ensorgalerij tussen de Vlaanderenstraat en de Christinastraat. Tom Labens en Michel Declercq, twee bekenden in de horecasector in Oostende bliezen de zaak nieuw leven in. Ze toverden in het verleden al verschillende zaken om tot een succes en ook nu stappen we met een tevreden gevoel naar buiten. -
PREMIUMBrugge/Kust
Van Kroatië tot Hawai: op culinaire wereldreis met 7 restotips in Brugge en aan de kust
Is het dringend tijd om je smaakpalet uit te breiden? Elke week testen onze journalisten restaurants uit de regio. Aan de hand van dat ruime aanbod nemen wij je mee op een culinaire wereldreis. Geniet van eten uit onder meer de Filipijnen, Amerika en Thailand in Brugge en aan de kust. -
PREMIUMBrugge/Kust
Van esprit d’orange tot champagnesorbet: bij deze 7 ijssalons in Brugge en aan de kust proef je onweerstaanbare smaken
We krijgen deze week te maken met een hittegolf, en wat kan dan beter smaken dan een lekker ijsje? Wat dacht je van domino met stukjes Callebout of l’esprit d’orange met in likeur gemarineerde aardbeien? Wij lijsten alvast zeven ijssalons op met onweerstaanbare smaken.
-
PREMIUMOudenburg
TERRASTIP. Fistong: genieten van lokale producten met zicht op het meer
Het domein De Kluiten met de waterplas in Roksem is een paradijs voor water- en jetskiërs en ook kanovaarders komen er aan hun trekken. Een verwilderd stukje weide er vlak naast vormt sinds deze zomer het decor voor de nieuwe zomerbar Fistong. Naast een cocktail valt er ook een hapje te eten. Wij gingen zelf eens proeven. -
PREMIUMBrugge/Kust
Dit zijn de 35 ‘Erkende Frituristen’ in Brugge en aan de kust
Horeca Vlaanderen en Navefri, de nationale beroepsvereniging voor frituuruitbaters, hebben maandag - met de steun van Vlaio - 292 frituuruitbaters bekroond met de titel van ‘Erkend Fiturist’. Deze eer is voorbehouden voor frituristen die echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. In Brugge en aan de kust sleepten 35 frituren deze begeerde titel in de wacht.