-
Oostkamp
Geniet van een heerlijk ontbijtbuffet in LDC De Stip
Op dinsdag 7 februari kan je in LDC De Stip in Oostkamp genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet. -
PREMIUMWest-Vlaanderen
Met rozijnen, nutella of champignons? Hier smul je van heerlijke pannenkoeken in West-Vlaanderen tijdens Maria Lichtmis
Op 2 februari vieren we Maria Lichtmis. Op deze officieuze feestdag eten we traditiegetrouw pannenkoeken. Geen zin om ze zelf te bakken? Wij zochten voor jou acht leuke plekken uit waar je pannenkoeken kan gaan eten in West-Vlaanderen. -
PREMIUMOostkamp
Hij werkte jarenlang in sterrenrestaurants als Hertog Jan en Hof van Cleve, maar nu opent Pieter (35) eigen traiteurzaak: “Met pure, simpele gerechten”
Pieter Lefevere (35) en Julie Dulst (32) hebben in de Brugsestraat in Oostkamp hun eigen traiteurzaak De Smaakstudio geopend. Hoewel Pieter eerder in de keuken stond van sterrenzaken als Hertog Jan en Hof van Cleve, wil hij zich nu richten op een breed publiek. “Of de klanten sterrenniveau moeten verwachten? Het is niet mijn bedoeling om ‘high level’ te koken.” -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Petite Aneth in Brugge: “Voor een minimale prijs heb je geproefd van sterrenniveau”
Het is inmiddels tien jaar geleden dat restaurant Aneth haar Michelinster, die ze drie jaar voordien had behaald, moest afgeven. Chef Paul Hendrickx gooide het over een andere boeg. Hij maakte van Aneth het toegankelijker Petite Aneth. Sindsdien is het restaurant bij veel Bruggelingen één van de favorietjes geworden. Onlangs nog stak de Brugse MNM-deejay Robin Keyaert zijn bewondering niet onder stoelen of banken.
-
PREMIUMBrugge
Restaurant De Bottelier gooit roer om en wordt koffiehuis waar je ook kan lunchen: “We wilden niet stoppen, maar het moést anders”
De deuren van restaurant De Bottelier in de Sint-Jakobsstraat in Brugge blijven al een maand dicht. Uitbaters Hans Golsteyn (60) en Hilde Bruyneel (55) gooien het roer immers na 33 jaar helemaal om. Vanaf vrijdag 3 februari is De Bottelier een koffiehuis dat nog maar drie dagen per week opent. “De druk in de keuken werd te groot, we moesten ons concept veranderen om het vol te houden”, zegt het koppel. -
PREMIUMBrugge
REPORTAGE. In het spoor van de nieuwe generatie marktkramers: “Steeds meer jonge mensen zien dat wij echte kwaliteit brengen, aan een correcte prijs”
Het aantal marktkramen in Vlaanderen is met 20 procent gestegen. Steeds meer jonge ondernemers vinden de weg naar de markt. “Het is om 4.30 uur opstaan en om 19 uur stoppen. Sleur? We kijken om 19 uur al meteen uit naar ’s anderendaags”, zegt Leontine Gheeraert (25) uit Houthulst, die sinds 2 januari op eigen benen in het zuivelkraam staat. Ook Pieterjan (24) en Mathias (34) hebben hun passie gevonden op de markt. Als marktkramer zijn zij geboren, een reportage vanop de drukke zaterdagmarkt in Brugge. -
PREMIUMBrugge
Van het Chinees restaurant van hun vader naar een eigen concept vol Aziatische lekkernijen: Bowls opent stek op het Walplein
Op het Walplein in Brugge openden de broers Kwan Juk en Kwan Hi zopas het restaurant Bowls. Het is de tweede vestiging van de Aziatische keuken, nadat de familie al 35 jaar naam en faam maakt in Kortrijk. Daar begon het ooit met een Chinees restaurant in het centrum. De broers maakten er een modernere versie van en brengen het concept ook naar de Breydelstad. “Brugge wekt bij ons een waar vakantiegevoel op.” -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Ribs ‘n Beer in Brugge: “Het ontbijt en middagmaal hadden we voor een keer overgeslagen, om alle mogelijke ribbetjes voor u te kunnen proeven”
Wie door de Ezelstraat Brugge rijdt, kan niet naast het gezellig uitziend restaurants Ribs ’n Beer op de hoek van het Achiel Van Ackerplein kijken. De naam mag dan wel hip en Engels klinken, binnen wordt er alles aan gedaan om het gevoel van een typisch bruin café te geven aan de klanten. Hoe de de gerechten smaken, testten wij voor u uit.
-
PREMIUMBrugge
Sterrenchef Philippe Serruys (69) op een zucht van zijn laatste service: “Ik kom wel weer met iets anders op de proppen”
-
PREMIUMBrugge/Kust
Even opwarmen tijdens de eindejaarsinkopen? Dat kan in deze 6 koffiebars of theehuisjes in Brugge en aan de kust
Straks lopen de winkelstraten weer vol met mensen die nog op zoek zijn naar een leuk eindejaarscadeau. Dan is het altijd fijn om even uit te kunnen blazen met een warme tas koffie of thee. Wij lijsten voor jou zes koffiebars of theehuisjes op waar je de warmte kan opzoeken in Brugge en aan de kust. -
BRUGGE/MENEN
Bakkerij Ons Brood trekt naar Menen: “Na 6 mooie jaren hier in Brugge grijp ik nu een mooie kans”
Een droom gaat in vervulling voor bakker Emmanuel Vanhaecke (34) en zijn vriendin want ze hebben een handelspand gekocht in de Bruggestraat in Menen waar ze over enkele maanden hun bakkerij zullen openen. In mei 2016 streek Emmanuel neer in de Smedenstraat in Brugge waar hij nu nog steeds Ons Brood openhoudt. “Hier moesten we de winkel en het bijhorende atelier huren en we keken ernaar uit om eigenaar te worden van onze bakkerij dus gaan we nu voor een nieuwe start.” -
PREMIUMBrugge
Restaurant Nous breidt uit met traiteurswinkel naast de deur: “Na het verdwijnen van Deldycke was hier in Brugge-centrum nood aan”
In de Kleine Sint-Amandsstraat, tussen de Markt en de Steenstraat in Brugge, heeft het bekende restaurant Nous het naastgelegen pand ingepalmd met een nieuwe traiteurszaak. Bij Daily Nous kan je zeven dagen op zeven versbereide lunch, ontbijt of desserts vinden. Zo krijgt het centrum van Brugge er een traiteurszaak bij. “Dit is een laagdrempelige manier om mijn manier van koken te leren kennen”, zegt chef Olivier Lanszweert.
-
BRUGGE/OOSTKAMP
Oostkampse wijnbouwer Mérula breidt uit met nieuwe winkel in Sint-Kruis: “We willen op termijn naar 125.000 flessen per jaar”
Met de opening van een prachtige winkel en bijhorende wijnproeverij in Sint-Kruis, en de lancering van de Mérula Brut, schakelen Marino Moenaert en Luc Beke van het Oostkampse Wijnhuis Mérula een versnelling hoger. Aan ambities geen gebrek: Mérula wil de wijnbouw in de Brugse regio opnieuw stevig op de kaart zetten. “We hopen volop toeristen aan te trekken”, zegt Marino. -
Ooskamp
Oostkampenaar Cederic De Guffroy (23) is trots op nieuwe serres van 50.000 vierkante meter: “Met Degubel zullen we 365 dagen per jaar verse aardbeien kunnen afleveren”
19 november 2022 is een hoogdag voor het tuinbouwbedrijf De Guffroy want na een bijzonder intensief jaar werden de gloednieuwe serres langs de Vliegenweg officieel voorgesteld tijdens een feestelijk gebeuren. Zoon Cederic (23) die van kleins af gefascineerd was door de land -en tuinbouw is terecht trots: “Dankzij deze hypermoderne infrastructuur zetten we de Oostkampse aardbeien op de kaart.” -
Ruddervoorde
Drie vrienden openen Bistro&Bier ‘t Oud Gemeentehuis op Markt van Ruddervoorde: “Heel wat gerechtjes met bier op onze kaart”
‘t Oud Gemeentehuis in Ruddervoorde gaat voortaan verder onder de naam Bistro&Bier ‘t Oud Gemeentehuis. De drie vrienden Kurt (39), Ivo (41) en Hans (38) proberen bier te verwerken in alle gangen op hun kaart. “Onze eerste weken waren alvast een groot succes”, vertellen ze. -
Oostkamp
Oostkampse ondernemers slaan de handen in elkaar in het kader van de Week van de Smaak en dat resulteert in deze twee pralines
Naar aanleiding van de Week van de Smaak sloegen de Oostkampse ondernemers Degubel en Choc’atelier de handen in elkaar voor een culinaire samenwerking. Het resultaat is de Oostkampse praline die werd voorgesteld tijdens de officiële opening van de gloednieuwe glazen serres van aardbeientelers Kris en Jo De Guffroy. Het project wordt ondersteund door het gemeentebestuur.
-
PREMIUMBrugge
Het is Wereld Pasta Dag! Ontdek 7 gezellige pastarestaurants in Brugge
Vandaag is het Wereld Pasta Dag en wie houdt er nu niet van pasta? Er bestaan ontelbare variaties op het klassieke Italiaanse gerecht. Maak van de gelegenheid gebruik en schuif je voeten onder tafel voor een smakelijk bord pasta. Wij zochten zeven leuke pastarestaurants in Brugge. -
Olivier Logghe (38) is bijzonder enthousiast over de eerste week in zijn restaurant Ober in Sint-Michiels: “Tot nu toe kreeg ik alleen maar lof van mijn klanten”
Op vrijdag 4 november opende Bruggeling Olivier Logghe (38) in het hart van Sint-Michiels zijn restaurant Ober op de locatie waar jarenlang het bekende café De Tijger gevestigd was. “De eerste week was alvast een schot in de roos”, zegt de zaakvoerder. -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Nomad in Brugge: “Misschien is dit wel het coolste restaurant van de stad”
De tijd gaat snel: al zeven jaar heeft Nomad z'n vaste stek naast de jongerencafés op 't Zand. In die tijd heeft het hippe dagrestaurant een stempel gedrukt in Brugge. De zaak met strak Noors interieur was destijds een van de eerste hippe adresjes van de stad en vindt zichzelf altijd opnieuw uit. Maak kennis met onze favoriete lunchplek. -
Brugge
Valeria (25) opent haar eerste zaak ‘Tea-Rex’ in Galerij Ter Steeghere: “We hopen dat de combinatie van bubbelthee en bubbelwafels een succes wordt”
Valeria Arango (25), die van Colombiaanse origine is, opende onlangs haar eigen zaak in Galerij Ter Steeghere die de Wollestraat met de Burg verbindt. In ‘Tea-Rex' kan je terecht voor bubbelthee en bubbelwafels. “We hopen dat deze combinatie een succesverhaal wordt.”
-
PREMIUMBrugge/Kust
November is vegan maand: hier kan je plantaardig eten in Brugge en aan de kust
Try Vegan spoort mensen aan om gedurende de maand november meer plantaardige maaltijden te eten. Als je meedoet ontvang je drie keer per week een nieuwsbrief boordevol inspiratie, recepten en tips om aan de slag te gaan. Zo hopen ze dat vegan eten een gewoonte wordt. Geen zin om zelf te koken? Gelukkig zijn er genoeg plekken die vegan opties aanbieden of zelfs een volledig plantaardig menu hebben. Wij lijsten er zes voor je op in Brugge en aan de kust. -
PREMIUMBrugge/Zedelgem
Sterrenzaak Bar Bulot trekt weg uit Brugge en verhuist naar... vroegere Hertog Jan in Zedelgem: “Begin van een nieuw tijdperk”
Sterrenrestaurant Bar Bulot doet wat driesterrenzaak Hertog Jan ooit voordeed: verhuizen van de Torhoutse Steenweg in Sint-Michiels naar de Loppemsestraat in Zedelgem. Niet geheel toevallig: beide zaken zijn immers in handen van de Hertog Jan Groep van ondernemers Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. “Op de nieuwe locatie kunnen we verder groeien”, zegt De Mangeleer. Voor de gasten volgt alvast een gepast culinair afscheid. -
Aalter
Grieks restaurant ‘Feta & Olijven’ verhuist tijdelijk naar Brugse kerstmarkt
Het Griekse restaurant ‘Feta & Olijven’ uit de Stationsstraat in Aalter sluit anderhalve maand de deuren, en kiest voor een kerstchalet in Brugge. -
PREMIUMSint-Pieters
Francis (53) en Youssra (36) openen Frituur De 4 Seizoenen in Sint-Pieters: “Iedereen is dol op onze huisbereide stoverijsaus”
Sint-Pieters heeft er sinds kort een frituur bij. Francis De Backer (53) gaf samen met zijn echtgenote Youssra (36) het pand op de hoek van de Rond Den Heerdstraat en de Sint-Pieterszuidstraat een nieuwe bestemming. “Onze stoverijsaus die mijn vrouw zelf bereidt, valt ongelooflijk in de smaak, want er is zelfs een klant die een liter van die saus bestelde”, glundert Francis.
-
PREMIUMZwevezele
Tot vóór corona een parenclub, nu verbouwd tot frituur-eethuis Flandria: “Enkele speciale dingen gevonden tijdens werken”
Zwevezele heeft er vanaf volgende week een nieuwe horecazaak bij. Jonas Stevens (20) van de gelijknamige bandencentrale opent maandag de deuren van frituur-eethuis Flandria op de hoek van de Pastorijstraat en de Hille. Pikant detail is dat het pand voor corona nog dienst deed als parenclub, en dat heeft Jonas maar al te goed ondervonden tijdens de verbouwingen. -
Ruddervoorde
Smul van een heerlijk ontbijt en ontmoet de Sint in Ridefort
Op zondag 4 december kan je de honger stillen met een gezellig ontbijt voor groot en klein met klaaskoeken, snoepgoed, koffie en warme chocolademelk in evenementenzaal Ridefort. Daarna komen Sint en Piet op bezoek. -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Goesepitte 43 in Brugge: “Knusse kwaliteitsbistro waarvan de creatieve gerechten ons blij maken”
Bij Gault&Millau zitten ze er meestal niet naast als ze een restaurant in hun culinaire gids opnemen. Voor Goesepitte 43 lag de beoordeling op 14/20: een meer dan verdiende quotering als u het ons vraagt. In een schilderachtig Brugs straatje is de keuken van Jan Supply méér dan een ontdekking. -
Brugge
Nieuwe Brugse pikante droge worst heet ‘El Chico Picante’: “Ideaal voor bij het aperitief”
Foodbar Est in de Braambergstraat en slagerij Colin & Sabien uit Dudzele hebben samen een nieuw Brugs product gemaakt: El Chico Picante.
-
PREMIUMBrugge
Eerst een pop-up, daarna vaste plek in Predikherenstraat: chef Carl (39) opent restaurant Jacobin in Brugge
Nu nog een beetje verborgen in Hof de Plezance achter De Republiek in Brugge, maar vanaf de lente met een vaste stek in de Predikherenstraat: chef Carl van Oyen (39) heeft zopas restaurant Jacobin geopend. “In dit pop-uppand kan ik volop experimenteren, en ik nodig elke tafelgast uit om z'n mening te geven”, zegt hij. -
PREMIUMBrugge
Uitbater van ‘t Zandlopertje in Zeebrugge opent nu ook bistro nabij 't Zand: “Deze geweldige ligging kon ik niet laten schieten”
Aan de Kapucijnenrei nabij 't Zand heeft horecafiguur Heinz van Roye (50) zopas Amuzand geopend. Dat is een gloednieuwe bistro op de plek waar voorheen het vertrouwde adres Den Apero zich bevond. Voor Heinz is het de tweede zaak, want hij is ook uitbater van ‘t Zandlopertje op de dijk van Zeebrugge. “De twee combineren gaat ons wel lukken”, is hij overtuigd. -
PREMIUMMiddelkerke
RESTOTIP. La Tulipe: al 25 jaar een begrip in Middelkerke, met recht en reden
Lady Chef Christa Cappelle en sommelier Rik Vandermeersch vieren dit jaar de 25ste verjaardag van hun zaak La Tulipe, intussen meer dan een begrip binnen het wereldje van de horeca in Middelkerke. Het restaurant verwierf naam en faam in diverse culinaire gidsen én won de titel van Lady Chef 2003. La Tulipe blijft al een kwart eeuw trouw aan hun aanpak: de klanten culinair verwennen. We gingen eens proeven. -
PREMIUMBrugge/Kust
Dit zijn de 35 ‘Erkende Frituristen’ in Brugge en aan de kust
Horeca Vlaanderen en Navefri, de nationale beroepsvereniging voor frituuruitbaters, hebben maandag - met de steun van Vlaio - 292 frituuruitbaters bekroond met de titel van ‘Erkend Fiturist’. Deze eer is voorbehouden voor frituristen die echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. In Brugge en aan de kust sleepten 35 frituren deze begeerde titel in de wacht.
-
PREMIUMOostkamp
RESTOTIP. Sachs in Oostkamp: “Op tijd reserveren, is een must... In de zaak ontdekken we hoe dat komt”
Restaurant Sachs maakt al sinds jaar en dag deel uit van de stationsomgeving in Oostkamp. Sinds een twintigtal jaar staan Isabelle Van de Ryse en Fré Van de Velde als tweede generatie in de zaak. Het koppel besliste het restaurant tijdens de coronaperiode een volledige make-over te geven. En het mag gezegd: het resultaat mag er wezen. -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. De Stoepa in Brugge: “Een streepje zonneschijn? Dan zit het windstille terras hier helemaal vol”
Als de temperaturen tijdens de tweede week van de paasvakantie hopelijk omhoog schieten en de zon weer van de partij is, dan wordt het genieten bij restaurant De Stoepa in Brugge. Gekend door Bruggelingen en regiogenoten voor de eerlijke no-nonsense keuken en de gezellige sfeer. Na meer dan 20 jaar is dat gevoel er niet veranderd. -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Cookie’s in Brugge: “Wie het kleinste straatje van de stad vindt, ontdekt een klassieker”
In het kleinste straatje van Brugge keer je jazzy terug in de tijd. Cookie’s is een begrip voor wie van Spaanse, Italiaanse en Belgische tapas houdt. Terwijl gelijkaardige concepten in Brugge als paddenstoelen uit de grond schieten, brengen we een bezoek én een ode aan een van de pioniers. -
PREMIUMBrugge/Kust
Van Kroatië tot Hawai: op culinaire wereldreis met 7 restotips in Brugge en aan de kust
Is het dringend tijd om je smaakpalet uit te breiden? Elke week testen onze journalisten restaurants uit de regio. Aan de hand van dat ruime aanbod nemen wij je mee op een culinaire wereldreis. Geniet van eten uit onder meer de Filipijnen, Amerika en Thailand in Brugge en aan de kust.