1. REPORTAGE. In De Pelikaan, de iconische Oostendse bruine kroeg van ‘de facteurs’, staat nieuwe waard aan het roer: “Veel klanten waren bang dat ik alles zou veranderen”
  PREMIUM
  Oostende

  REPORTAGE. In De Pelikaan, de iconische Oostendse bruine kroeg van ‘de facteurs’, staat nieuwe waard aan het roer: “Veel klanten waren bang dat ik alles zou veranderen”

  “Zoals De Pelikaan vind je ze in Vlaanderen niet meer veel. Ik ben zielsgelukkig dat ik de zaak kon overnemen.” Domien Van Loock (45), nieuw gezicht achter de toog van de bruine kroeg, wil de unieke sfeer behouden. Met hier en daar een eigen kleine touch. “Met eerbied voor het café én de klanten, dat spreekt.” Wij gingen de sfeer in een van de oudste cafés van Oostende gaan opsnuiven.
 2. Lucien is heel even terug met ‘teekewee’ vanuit Walrave: “Blij dat we terug aan de slag kunnen, maar ik hoop binnenkort ook klanten aan tafel te bedienen”
  Oostende

  Lucien is heel even terug met ‘teekewee’ vanuit Walrave: “Blij dat we terug aan de slag kunnen, maar ik hoop binnenkort ook klanten aan tafel te bedienen”

  Een nieuw pand voor Lizette en Lucien, de bijzondere horecazaken van vzw Duinhelm, werd nog niet gevonden, maar tot 16 februari is Lucien wel even terug van weggeweest. Vanuit de keuken van Walrave op de Nieuwpoortsesteenweg organiseren ze ‘teekewee’. Dat is goed nieuws voor de vaste klanten, maar vooral ook voor de bijzondere medewerkers, die even weer voluit aan de slag kunnen. “Intussen hebben we geleerd om lekkere soepen en quiches te maken”, klinkt het.
 3. Puert’O krijgt met Alec (24) een jonge, ambitieuze chef-kok: “Op zo’n mooie locatie koken... een unieke kans”
  PREMIUM
  oostende

  Puert’O krijgt met Alec (24) een jonge, ambitieuze chef-kok: “Op zo’n mooie locatie koken... een unieke kans”

  Het drijvende restaurant Puert’O in Oostende krijgt binnenkort heel even twee chefs: op 22 februari kokt de nieuwe, jonge chef-kok Alec Devadder samen met sterrenchef Edwin Menue van het Knokse restaurant Cuines 33 een quatre-mains. Met zijn 24 jaar is Alec uit Knokke-Heist nog jong keukengeweld, maar hij heeft volgens Menue heel wat potentieel. Net als de locatie.
 1. RESTOTIP. Frenchette in Oostende: “We moeten Gault&Millau gelijk geven... Dit is ‘très, très bien’”
  PREMIUM
  Oostende

  RESTOTIP. Frenchette in Oostende: “We moeten Gault&Millau gelijk geven... Dit is ‘très, très bien’”

  Ze kregen een 12 op 20 in de jongste Gault&Millau-gids, en wij gingen op een zondagavond ‘op de bots’ langs bij Frenchette in Oostende. De slogan van het restaurant? ‘It’s not real French, it’s not fake French, it’s Frenchette’. De naam betekent dus zo’n beetje ‘Fransachtig’. Bij deze alvast een lovende vermelding voor de chef. Maar eerst een bedankje voor... onze schoonmoeder.
 2. Gekende frituur Siesie staat te koop: “Maar er komt iets nieuws, en dat zal met lekker eten te maken hebben”
  PREMIUM
  Diksmuide

  Gekende frituur Siesie staat te koop: “Maar er komt iets nieuws, en dat zal met lekker eten te maken hebben”

  Lindsay Hillewaere (35) heeft haar frituur Siesie in Pervijze te koop gezet. Tien jaar lang heeft de onderneemster haar hart en ziel in dat verhaal gelegd, maar het is tijd om een nieuw hoofdstuk te schrijven. “We blijven frietjes bakken tot er een overnemer is gevonden, maar intussen broeden we op een ander project waarbij lekker eten opnieuw een hoofdrol zal spelen”, reageert Lindsay. Wij mogen al weten wat dat precies zal zijn.
 3. Standhouders Christmas Village tevreden over event: “Die twee extra dagen maken mindere eerste week goed”
  PREMIUM
  Oostende

  Standhou­ders Christmas Village tevreden over event: “Die twee extra dagen maken mindere eerste week goed”

  Op het Vissersplein kan je sinds 15 december terecht bij de Christmas Village. Gezien de goeie weersvoorspellingen besliste de stad vorige week dat de Christmas Village open mag blijven tot en met 3 januari, twee dagen langer dan voorzien. Vooraleer de standjes verdwijnen, gingen we al eens langs om te polsen bij de standhouders hoe ze de kerstperiode hebben beleefd.
 1. Vul zélf je glas met een exclusieve wijn van 70 euro in deze horecazaak: “Kies tussen 32 soorten uit 11 landen”
  PREMIUM
  Oostende

  Vul zélf je glas met een exclusieve wijn van 70 euro in deze horecazaak: “Kies tussen 32 soorten uit 11 landen”

  Het heeft wat weg van een koffieautomaat, maar dan voor heerlijke wijnen. Van Bulck, de brasserie in het Upstairs Hotel in de Hertstraat in Oostende, wordt omgevormd tot wijn- en tapasbar en pakt daarbij uit met een bijzonder systeem. “Je kan hier zelf kiezen hoeveel wijn je exact wil drinken”, vertelt zaakvoerder Denis Renty (52). Wat denk je van een Gevrey-Chambertin uit 1990?
 2. Jarno Bedert start met eigen bakkerij: "Vaste klanten van de vorige bakkerij moeten niet vrezen dat er veel zal veranderen”
  PREMIUM
  Westende

  Jarno Bedert start met eigen bakkerij: "Vaste klanten van de vorige bakkerij moeten niet vrezen dat er veel zal veranderen”

  De Warme Bakker in Westende-Dorp heeft een nieuwe uitbater en naam. Sinds deze week baat Jarno Bedert (28) er bakkerij Bedert uit. Hij heeft de zaak overgenomen van de vorige eigenaars Patrick Dedulle en Frieda Christiaen nadat hij er al negen jaar werkte als bakker. “Ik heb altijd een eigen zaak willen starten en het was daar nu het perfecte moment voor”, zegt Jarno.
 1. RESTOTIP. La Tulipe: al 25 jaar een begrip in Middelkerke, met recht en reden
  PREMIUM
  Middelkerke

  RESTOTIP. La Tulipe: al 25 jaar een begrip in Middelker­ke, met recht en reden

  Lady Chef Christa Cappelle en sommelier Rik Vandermeersch vieren dit jaar de 25ste verjaardag van hun zaak La Tulipe, intussen meer dan een begrip binnen het wereldje van de horeca in Middelkerke. Het restaurant verwierf naam en faam in diverse culinaire gidsen én won de titel van Lady Chef 2003. La Tulipe blijft al een kwart eeuw trouw aan hun aanpak: de klanten culinair verwennen. We gingen eens proeven.
 2. Middelkerkse horecazaken zijn klaar voor Champagneweekend: “Het is één van de beste weekends voor onze sector”
  PREMIUM
  Middelkerke

  Middelkerk­se horecaza­ken zijn klaar voor Champagne­week­end: “Het is één van de beste weekends voor onze sector”

  Donderdagavond begint voor het 25e jaar het Champagneweekend in Middelkerke. Tijdens dit weekend kan je niet alleen proeven van verschillende soorten champagne in De Branding, maar kan je ook terecht bij verschillende lokale horecazaken die een overheerlijke Champagnemenu samenstellen die je enkel dit weekend kan eten. De meesten zijn al een tijdje volzet, maar we gingen alvast langs bij een paar van hen om te zien wat je er kan verwachten.
 1. Bert Gunst lanceert Picon de Nouvion: “Op dit recept waren de acteurs van ‘Allo Allo!’ verlekkerd”
  PREMIUM
  Nieuwpoort

  Bert Gunst lanceert Picon de Nouvion: “Op dit recept waren de acteurs van ‘Allo Allo!’ verlekkerd”

  Bert Gunst (45), schepen en cafébaas in Nieuwpoort, lanceert na zijn oorlogsbieren nu de ‘Picon de Nouvion’. “Naar het recept van René Artois uit de serie ‘Allo Allo!’”, verzekert Gunst. Hij is al jaren fan van de Britse tv-reeks en heeft een goed contact met de acteurs, die hij al een paar keer naar Nieuwpoort wist te halen. ‘Officer Crabtree’, gespeeld door Arthur Bostrom, maakte de oversteek om de Picon te proeven.
 2. November is vegan maand: hier kan je plantaardig eten in Brugge en aan de kust
  PREMIUM
  Brugge/Kust

  November is vegan maand: hier kan je plantaar­dig eten in Brugge en aan de kust

  Try Vegan spoort mensen aan om gedurende de maand november meer plantaardige maaltijden te eten. Als je meedoet ontvang je drie keer per week een nieuwsbrief boordevol inspiratie, recepten en tips om aan de slag te gaan. Zo hopen ze dat vegan eten een gewoonte wordt. Geen zin om zelf te koken? Gelukkig zijn er genoeg plekken die vegan opties aanbieden of zelfs een volledig plantaardig menu hebben. Wij lijsten er zes voor je op in Brugge en aan de kust.
 3. Vrienden scoren met bier dat ze na hun werkuren even brouwden: “Brons en goud in internationale competities, dat is ‘Amazing’”
  PREMIUM
  Nieuwpoort

  Vrienden scoren met bier dat ze na hun werkuren even brouwden: “Brons en goud in internatio­na­le competi­ties, dat is ‘Amazing’”

  Vier jaar geleden lanceerden kameraden Dario Clauw (33) uit Diksmuide en Nicolaas Balloey (36) uit Nieuwpoort Heroes Amazing Beer. Vandaag mogen ze al twee podiumplaatsen op internationale competities op hun naam schrijven. Deze zomer wonnen ze brons op de World Beer Awards en deze week goud op de Craft Beer Awards in Londen. Het gaat hard voor de twee vrienden, die stiekem dromen van een eigen brouwerij in Nieuwpoort. “Pas dan kunnen we van bierbrouwen ons beroep maken”, klinkt het ambitieus.
 1. Kattencafé BaristaCat na 1 maand al groot succes: “Er werden al vijf katjes geadopteerd”
  PREMIUM
  Oostende

  Kattencafé BaristaCat na 1 maand al groot succes: “Er werden al vijf katjes geadop­teerd”

  Tearoom BaristaCat, het eerste en enige kattencafé in Oostende en aan de kust, is intussen een goede maand open. Intussen hebben al vijf katten een nieuwe, warme thuis gevonden. Dat is immers het doel van de zaak: zwerfkatten opvangen en hen een nieuwe thuis bezorgen. “We werken samen met de vzw Hoop voor Zwerfkatjes uit Ingelmunster die de katjes naar hier brengen”, vertelt Xavier Troisi, initiatiefnemer van BaristaCat.
 2. RESTOTIP. Ensorito: een stukje Italië in Oostende
  PREMIUM
  Oostende

  RESTOTIP. Ensorito: een stukje Italië in Oostende

  Al 15 jaar baten Julie Coopman en Anthony Caulier Ensorito uit in Mariakerke. Ze begonnen als kleine traiteurzaak, maar het restaurant is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in Oostende. Met een prachtig zicht op het Duinenkerkje eet je er heerlijk Italiaans. De muziek, het decor en zelfs het servies ademen Italië, waardoor je je werkelijk in zuiderse sferen waant. Afgelopen week was het Wereld Pasta Dag: het perfecte moment om eens langs te gaan.
 1. Steve Rousseau, halfbroer van, en compagnon openen beachbar in Nieuwpoort: “Wie weet komt Conner er wel eens pintjes tappen”
  PREMIUM
  Nieuwpoort

  Steve Rousseau, halfbroer van, en compagnon openen beachbar in Nieuwpoort: “Wie weet komt Conner er wel eens pintjes tappen”

  Steve Rousseau (50), halfbroer van Vooruit-voorzitter Conner en zoon van Nieuwpoorts gemeenteraadslid Jo, opent in maart voor het eerst een beachbar bij het Leopoldplein in Nieuwpoort. Hij doet dat samen met zijn kameraad Lode Lefevre (49). De roots van beiden liggen in die kuststad. “Al toen we als jobstudenten werkten in vakantiecentrum De Barkentijn, waarvan mijn vader directeur was, droomden we hier van”, glimlacht Steve. Voor de concessie betaalden ze een fors bedrag.
 2. Twee Nieuwpoortse gastvrije horecazaken winnen ‘hospitality award’: “Wij brengen de menukaart nog aan tafel”
  PREMIUM
  Nieuwpoort

  Twee Nieuwpoort­se gastvrije horecaza­ken winnen ‘hospitali­ty award’: “Wij brengen de menukaart nog aan tafel”

  De ‘hospitality awards’ voor gastvrije horecazaken in België zijn uitgereikt. Nieuwpoort scoorde op die wedstrijd bijzonder goed. Zowel restaurant Tabl’O als bed and breakfast Villa Sans Soucis ging met zo’n onderscheiding naar huis. Restaurant Barbouni eindigde op een verdienstelijke derde plaats. De drie ondernemers onthullen hoe ze gastvrijheid op de eerste plaats zetten.
 1. RESTOTIP. La Gare in Gistel: “Van een gezellig ontbijt tot tapas ‘s avonds”
  PREMIUM
  Gistel

  RESTOTIP. La Gare in Gistel: “Van een gezellig ontbijt tot tapas ‘s avonds”

  Tina Slabbinck (30) en Nicky Blontrock (32) namen al begin dit jaar La Gare in Gistel over met het plan om er een dagzaak van te maken. Door de lange sluiting van de horeca konden ze pas begin juni echt uit de startblokken vliegen en dan was er nog een Lijnbus die in de gevel reed. Maar wie La Gare binnenstapt, kan vooral genieten van de gezellige sfeer in een uiterst verzorgde zaak. Wij gingen een ontbijtje proeven.