-
PREMIUMOostende
REPORTAGE. In De Pelikaan, de iconische Oostendse bruine kroeg van ‘de facteurs’, staat nieuwe waard aan het roer: “Veel klanten waren bang dat ik alles zou veranderen”
“Zoals De Pelikaan vind je ze in Vlaanderen niet meer veel. Ik ben zielsgelukkig dat ik de zaak kon overnemen.” Domien Van Loock (45), nieuw gezicht achter de toog van de bruine kroeg, wil de unieke sfeer behouden. Met hier en daar een eigen kleine touch. “Met eerbied voor het café én de klanten, dat spreekt.” Wij gingen de sfeer in een van de oudste cafés van Oostende gaan opsnuiven. -
Diksmuide
Valentijnsontbijt voor alleenstaanden in LDC Ten Patershove
Het stadsbestuur van Diksmuide nodigt op maandag 13 februari alle vrijgezellen uit voor een heerlijk valentijnsontbijt in LDC Ten Patershove. -
Oostende
Lucien is heel even terug met ‘teekewee’ vanuit Walrave: “Blij dat we terug aan de slag kunnen, maar ik hoop binnenkort ook klanten aan tafel te bedienen”
Een nieuw pand voor Lizette en Lucien, de bijzondere horecazaken van vzw Duinhelm, werd nog niet gevonden, maar tot 16 februari is Lucien wel even terug van weggeweest. Vanuit de keuken van Walrave op de Nieuwpoortsesteenweg organiseren ze ‘teekewee’. Dat is goed nieuws voor de vaste klanten, maar vooral ook voor de bijzondere medewerkers, die even weer voluit aan de slag kunnen. “Intussen hebben we geleerd om lekkere soepen en quiches te maken”, klinkt het. -
PREMIUMoostende
Puert’O krijgt met Alec (24) een jonge, ambitieuze chef-kok: “Op zo’n mooie locatie koken... een unieke kans”
Het drijvende restaurant Puert’O in Oostende krijgt binnenkort heel even twee chefs: op 22 februari kokt de nieuwe, jonge chef-kok Alec Devadder samen met sterrenchef Edwin Menue van het Knokse restaurant Cuines 33 een quatre-mains. Met zijn 24 jaar is Alec uit Knokke-Heist nog jong keukengeweld, maar hij heeft volgens Menue heel wat potentieel. Net als de locatie.
-
PREMIUMOostende
RESTOTIP. Frenchette in Oostende: “We moeten Gault&Millau gelijk geven... Dit is ‘très, très bien’”
Ze kregen een 12 op 20 in de jongste Gault&Millau-gids, en wij gingen op een zondagavond ‘op de bots’ langs bij Frenchette in Oostende. De slogan van het restaurant? ‘It’s not real French, it’s not fake French, it’s Frenchette’. De naam betekent dus zo’n beetje ‘Fransachtig’. Bij deze alvast een lovende vermelding voor de chef. Maar eerst een bedankje voor... onze schoonmoeder. -
PREMIUMDiksmuide
Gekende frituur Siesie staat te koop: “Maar er komt iets nieuws, en dat zal met lekker eten te maken hebben”
Lindsay Hillewaere (35) heeft haar frituur Siesie in Pervijze te koop gezet. Tien jaar lang heeft de onderneemster haar hart en ziel in dat verhaal gelegd, maar het is tijd om een nieuw hoofdstuk te schrijven. “We blijven frietjes bakken tot er een overnemer is gevonden, maar intussen broeden we op een ander project waarbij lekker eten opnieuw een hoofdrol zal spelen”, reageert Lindsay. Wij mogen al weten wat dat precies zal zijn. -
PREMIUMLombardsijde
Tamara en Robert stellen pensioen nog even uit en heropenen café De Sterre: “Blij dat deze dorpsiconen terug zijn”
Nadat ze van plan waren met pensioen te gaan en het café over te laten, hebben Tamara Cicou en Robert Watty hun café De Sterre in Lombardsijde toch weer heropend. “Met een dubbel gevoel. Maar toen we de klanten in de rij zagen staan, verdween dat heel snel.” En of de vaste stamgasten blij zijn met de heropening. -
PREMIUMOostende
Standhouders Christmas Village tevreden over event: “Die twee extra dagen maken mindere eerste week goed”
Op het Vissersplein kan je sinds 15 december terecht bij de Christmas Village. Gezien de goeie weersvoorspellingen besliste de stad vorige week dat de Christmas Village open mag blijven tot en met 3 januari, twee dagen langer dan voorzien. Vooraleer de standjes verdwijnen, gingen we al eens langs om te polsen bij de standhouders hoe ze de kerstperiode hebben beleefd.
-
PREMIUMBrugge/Kust
Even opwarmen tijdens de eindejaarsinkopen? Dat kan in deze 6 koffiebars of theehuisjes in Brugge en aan de kust
Straks lopen de winkelstraten weer vol met mensen die nog op zoek zijn naar een leuk eindejaarscadeau. Dan is het altijd fijn om even uit te kunnen blazen met een warme tas koffie of thee. Wij lijsten voor jou zes koffiebars of theehuisjes op waar je de warmte kan opzoeken in Brugge en aan de kust. -
PREMIUMOostende
Vul zélf je glas met een exclusieve wijn van 70 euro in deze horecazaak: “Kies tussen 32 soorten uit 11 landen”
Het heeft wat weg van een koffieautomaat, maar dan voor heerlijke wijnen. Van Bulck, de brasserie in het Upstairs Hotel in de Hertstraat in Oostende, wordt omgevormd tot wijn- en tapasbar en pakt daarbij uit met een bijzonder systeem. “Je kan hier zelf kiezen hoeveel wijn je exact wil drinken”, vertelt zaakvoerder Denis Renty (52). Wat denk je van een Gevrey-Chambertin uit 1990? -
PREMIUMOostende
RESTOTIP. Café Botteltje in Oostende, vermaard om zijn ‘biergerechten’: “Heerlijke stoverij met Westmalle Dubbel”
Al bijna 40 jaar is Café Botteltje een vaste waarde in de Oostendse binnenstad. De zaak is vooral gekend voor zijn bijna 300 bieren, maar herbergt ook een goeie keuken, met knipoog naar het gerstenat. Die biergerechten van James Desimpelaere wilden we graag nog eens uittesten. -
PREMIUMWestende
Jarno Bedert start met eigen bakkerij: "Vaste klanten van de vorige bakkerij moeten niet vrezen dat er veel zal veranderen”
De Warme Bakker in Westende-Dorp heeft een nieuwe uitbater en naam. Sinds deze week baat Jarno Bedert (28) er bakkerij Bedert uit. Hij heeft de zaak overgenomen van de vorige eigenaars Patrick Dedulle en Frieda Christiaen nadat hij er al negen jaar werkte als bakker. “Ik heb altijd een eigen zaak willen starten en het was daar nu het perfecte moment voor”, zegt Jarno.
-
PREMIUMMiddelkerke
RESTOTIP. La Tulipe: al 25 jaar een begrip in Middelkerke, met recht en reden
Lady Chef Christa Cappelle en sommelier Rik Vandermeersch vieren dit jaar de 25ste verjaardag van hun zaak La Tulipe, intussen meer dan een begrip binnen het wereldje van de horeca in Middelkerke. Het restaurant verwierf naam en faam in diverse culinaire gidsen én won de titel van Lady Chef 2003. La Tulipe blijft al een kwart eeuw trouw aan hun aanpak: de klanten culinair verwennen. We gingen eens proeven. -
PREMIUMMiddelkerke
Middelkerkse horecazaken zijn klaar voor Champagneweekend: “Het is één van de beste weekends voor onze sector”
Donderdagavond begint voor het 25e jaar het Champagneweekend in Middelkerke. Tijdens dit weekend kan je niet alleen proeven van verschillende soorten champagne in De Branding, maar kan je ook terecht bij verschillende lokale horecazaken die een overheerlijke Champagnemenu samenstellen die je enkel dit weekend kan eten. De meesten zijn al een tijdje volzet, maar we gingen alvast langs bij een paar van hen om te zien wat je er kan verwachten. -
Snaaskerke
Laurent Gouwy (42) voor het eerst in Gault&Millau-gids met Plat Préféré
Eén van de nieuwkomers in de nieuwe Gault&Millau-gids is Plat Préféré in Snaaskerke. De horecazaak van Laurent Gouwy (42) kreeg een score van 13 op 20. “Dit is een heel mooie binnenkomer voor een zaak als die van mij”, zegt Laurent. -
Diksmuide
Twee Nachtraaf-bieren in de prijzen: “En dat met een bier dat we eigenlijk maar éénmalig dachten uit te brengen”
De Diksmuidse ondernemer Lieven Onraedt van biermerk Nachtraaf keert met een zilveren en bronzen medaille terug van de Brussels Beer Challenge. In zijn prijzenkast liggen intussen al negen medailles. Dat viert hij met een ‘Volle maan’ van 13 graden.
-
PREMIUMNieuwpoort
Bert Gunst lanceert Picon de Nouvion: “Op dit recept waren de acteurs van ‘Allo Allo!’ verlekkerd”
Bert Gunst (45), schepen en cafébaas in Nieuwpoort, lanceert na zijn oorlogsbieren nu de ‘Picon de Nouvion’. “Naar het recept van René Artois uit de serie ‘Allo Allo!’”, verzekert Gunst. Hij is al jaren fan van de Britse tv-reeks en heeft een goed contact met de acteurs, die hij al een paar keer naar Nieuwpoort wist te halen. ‘Officer Crabtree’, gespeeld door Arthur Bostrom, maakte de oversteek om de Picon te proeven. -
PREMIUMOostende
Cargo summerbar wordt winterbar in magazijn voormalige Top Center: “We gaan voor dezelfde sfeer, maar in een winters jasje”
Deze zomer opende Samir Ben Tahar (45), uitbater van bistro ‘t Vliegpleintje, voor het eerst de Cargo Summerbar, midden in de industriezone van Oostende. Nu keert Samir terug met een winterbar, dit keer in het magazijn van de voormalige Top Center. “Het is een unieke locatie voor een winterbar”, zegt Samir. -
PREMIUMBrugge/Kust
November is vegan maand: hier kan je plantaardig eten in Brugge en aan de kust
Try Vegan spoort mensen aan om gedurende de maand november meer plantaardige maaltijden te eten. Als je meedoet ontvang je drie keer per week een nieuwsbrief boordevol inspiratie, recepten en tips om aan de slag te gaan. Zo hopen ze dat vegan eten een gewoonte wordt. Geen zin om zelf te koken? Gelukkig zijn er genoeg plekken die vegan opties aanbieden of zelfs een volledig plantaardig menu hebben. Wij lijsten er zes voor je op in Brugge en aan de kust. -
PREMIUMNieuwpoort
Vrienden scoren met bier dat ze na hun werkuren even brouwden: “Brons en goud in internationale competities, dat is ‘Amazing’”
Vier jaar geleden lanceerden kameraden Dario Clauw (33) uit Diksmuide en Nicolaas Balloey (36) uit Nieuwpoort Heroes Amazing Beer. Vandaag mogen ze al twee podiumplaatsen op internationale competities op hun naam schrijven. Deze zomer wonnen ze brons op de World Beer Awards en deze week goud op de Craft Beer Awards in Londen. Het gaat hard voor de twee vrienden, die stiekem dromen van een eigen brouwerij in Nieuwpoort. “Pas dan kunnen we van bierbrouwen ons beroep maken”, klinkt het ambitieus.
-
PREMIUMOostende
Kattencafé BaristaCat na 1 maand al groot succes: “Er werden al vijf katjes geadopteerd”
Tearoom BaristaCat, het eerste en enige kattencafé in Oostende en aan de kust, is intussen een goede maand open. Intussen hebben al vijf katten een nieuwe, warme thuis gevonden. Dat is immers het doel van de zaak: zwerfkatten opvangen en hen een nieuwe thuis bezorgen. “We werken samen met de vzw Hoop voor Zwerfkatjes uit Ingelmunster die de katjes naar hier brengen”, vertelt Xavier Troisi, initiatiefnemer van BaristaCat. -
PREMIUMOostende
Stadsbrouwerij ‘t Koelschip start met kaasbar: “Bier en kaas passen perfect bij elkaar”
Na hun eigen granola en paneermeel te maken, breiden Ive Mostrey en Sandy Major hun stadsbrouwerij ‘t Koelschip uit met een kaasbar, waar je kan genieten van hun bieren in combinatie met heerlijke kazen en vlees. “We werken zoveel mogelijk met lokale boeren, zowel voor de kazen als het vlees”, zegt Ive. -
PREMIUMOostende
RESTOTIP Villa Ostinato in Oostende. “Prachtig pand met een stijlvolle Italiaanse keuken”
In juni opende Villa Ostinato in één van de weinige erfgoedparels die overgebleven zijn in Oostende in de Karl Janssenslaan. Het statige herenhuis kreeg een opknapbeurt en werd heel stijlvol ingericht met veel respect voor de oorspronkelijke sfeer. Marie Rotsaert bouwt er nu een restaurant uit met een Italiaanse keuken. -
PREMIUMOostende
RESTOTIP. Ensorito: een stukje Italië in Oostende
Al 15 jaar baten Julie Coopman en Anthony Caulier Ensorito uit in Mariakerke. Ze begonnen als kleine traiteurzaak, maar het restaurant is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in Oostende. Met een prachtig zicht op het Duinenkerkje eet je er heerlijk Italiaans. De muziek, het decor en zelfs het servies ademen Italië, waardoor je je werkelijk in zuiderse sferen waant. Afgelopen week was het Wereld Pasta Dag: het perfecte moment om eens langs te gaan.
-
Nieuwpoort
Gezellig keuvelen in winterbar BarCour: “Met een hapje, drankje en dansje naar het nieuwe jaar”
De Nieuwpoortse ondernemers Niels Bouckenooghe van Calypso, Karim Vliegen van Wijn aan Zee en Nicolas Vermote van De Barkentijn openen morgen vrijdag om 16 uur voor het tweede jaar op rij hun winterbar BarCour. -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Goesepitte 43 in Brugge: “Knusse kwaliteitsbistro waarvan de creatieve gerechten ons blij maken”
Bij Gault&Millau zitten ze er meestal niet naast als ze een restaurant in hun culinaire gids opnemen. Voor Goesepitte 43 lag de beoordeling op 14/20: een meer dan verdiende quotering als u het ons vraagt. In een schilderachtig Brugs straatje is de keuken van Jan Supply méér dan een ontdekking. -
PREMIUMNieuwpoort
Steve Rousseau, halfbroer van, en compagnon openen beachbar in Nieuwpoort: “Wie weet komt Conner er wel eens pintjes tappen”
Steve Rousseau (50), halfbroer van Vooruit-voorzitter Conner en zoon van Nieuwpoorts gemeenteraadslid Jo, opent in maart voor het eerst een beachbar bij het Leopoldplein in Nieuwpoort. Hij doet dat samen met zijn kameraad Lode Lefevre (49). De roots van beiden liggen in die kuststad. “Al toen we als jobstudenten werkten in vakantiecentrum De Barkentijn, waarvan mijn vader directeur was, droomden we hier van”, glimlacht Steve. Voor de concessie betaalden ze een fors bedrag. -
PREMIUMNieuwpoort
Twee Nieuwpoortse gastvrije horecazaken winnen ‘hospitality award’: “Wij brengen de menukaart nog aan tafel”
De ‘hospitality awards’ voor gastvrije horecazaken in België zijn uitgereikt. Nieuwpoort scoorde op die wedstrijd bijzonder goed. Zowel restaurant Tabl’O als bed and breakfast Villa Sans Soucis ging met zo’n onderscheiding naar huis. Restaurant Barbouni eindigde op een verdienstelijke derde plaats. De drie ondernemers onthullen hoe ze gastvrijheid op de eerste plaats zetten.
-
Diksmuide
IN BEELD. Lindsay pimpt haar frituur met spookhuis en griezelsnacks: “Smul van grillige ‘mystery burger’ of ‘swamp frietje’”
Lindsay Hillewaere (35) is zot van Halloween en dat zullen haar klanten van frituur Siesie in Pervijze geweten hebben. Zombies en clowns doen je schrikken en zelfs de menukaart heeft een griezelig kantje. Welkom in de griezeligste frituur van de ruime regio. -
PREMIUMOostende
RESTOTIP. James’ Comptoir in Oostende.
Begin dit jaar werd James’ Comptoir geopend in de bekende James Ensorgalerij tussen de Vlaanderenstraat en de Christinastraat. Tom Labens en Michel Declercq, twee bekenden in de horecasector in Oostende bliezen de zaak nieuw leven in. Ze toverden in het verleden al verschillende zaken om tot een succes en ook nu stappen we met een tevreden gevoel naar buiten. -
PREMIUMBrugge/Kust
Van Kroatië tot Hawai: op culinaire wereldreis met 7 restotips in Brugge en aan de kust
Is het dringend tijd om je smaakpalet uit te breiden? Elke week testen onze journalisten restaurants uit de regio. Aan de hand van dat ruime aanbod nemen wij je mee op een culinaire wereldreis. Geniet van eten uit onder meer de Filipijnen, Amerika en Thailand in Brugge en aan de kust. -
PREMIUMGistel
RESTOTIP. La Gare in Gistel: “Van een gezellig ontbijt tot tapas ‘s avonds”
Tina Slabbinck (30) en Nicky Blontrock (32) namen al begin dit jaar La Gare in Gistel over met het plan om er een dagzaak van te maken. Door de lange sluiting van de horeca konden ze pas begin juni echt uit de startblokken vliegen en dan was er nog een Lijnbus die in de gevel reed. Maar wie La Gare binnenstapt, kan vooral genieten van de gezellige sfeer in een uiterst verzorgde zaak. Wij gingen een ontbijtje proeven.
-
PREMIUMBrugge/Kust
Dit zijn de 35 ‘Erkende Frituristen’ in Brugge en aan de kust
Horeca Vlaanderen en Navefri, de nationale beroepsvereniging voor frituuruitbaters, hebben maandag - met de steun van Vlaio - 292 frituuruitbaters bekroond met de titel van ‘Erkend Fiturist’. Deze eer is voorbehouden voor frituristen die echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. In Brugge en aan de kust sleepten 35 frituren deze begeerde titel in de wacht. -
PREMIUMBrugge/Kust
Van esprit d’orange tot champagnesorbet: bij deze 7 ijssalons in Brugge en aan de kust proef je onweerstaanbare smaken
We krijgen deze week te maken met een hittegolf, en wat kan dan beter smaken dan een lekker ijsje? Wat dacht je van domino met stukjes Callebout of l’esprit d’orange met in likeur gemarineerde aardbeien? Wij lijsten alvast zeven ijssalons op met onweerstaanbare smaken. -
PREMIUMBrugge/Kust
Van tot Brasserie Alfons tot Monsieur Casserole: hier kan je gezellig lunchen in Brugge en aan de kust
Uitstapje naar de stad of een leuke pauze met collega’s en op zoek naar een lichte lunch? Of gewoon zin om ‘s middags al uitgebreid te tafelen? Uit ons groot assortiment aan restotips verzamelden we de juiste adresjes voor jou. In deze restaurants in Brugge en aan de kust geniet je van een lekkere lunch.