-
PREMIUM
Zomeren aan de Kop van de Vaart doe je in artistiek hangmattendorp: Frederik opent op 1 juli ‘Kaaibar by Barlaban’
Roeselare -
PREMIUM
BIJNA OPEN. Trossen los! Jonah, Elias en Jonas openen straks De Vaarbar in Geitepark: “Bootje varen, maar ook brunchen en magneetvissen”
De Vaarbar. Dat is de naam van de pop-up zomerbar die vanaf vrijdag 16 juni neerstrijkt in het Roeselaarse Geitepark. Matrozen van dienst die hiervoor een concessie van de stad kregen zijn Jonah Muylle, Elias Veracx en Jonas Houwen. Zij zorgen tot 17 september voor plezier op en aan de rand van de Grote Bassin. “De Vaarbar is het perfecte alibi om elkaar vaker te zien”, lachen de kameraden die ons verklappen waarom het stadspark straks voor zowel jong als oud de plek bij uitstek wordt om zomers te genieten.Roeselare, Ardooie -
PREMIUM
Van een BBQ-short tot lokale drank: 7 leuke tips voor Vaderdag in het zuiden van West-Vlaanderen
Het is bijna Vaderdag! Tijd dus om je papa in de watten te leggen met een etentje, uitstap of cadeau. Nog geen inspiratie? Wij helpen je op weg met zeven tips in het zuiden van West-Vlaanderen. Van een geschenkmand in barbecuethema in Roeselare tot jenever uit Kortrijk: zo bezorg je je vader een onvergetelijke dag.Roeselare -
Onze Jeugd opent zomerbar voor één dag
Roeselare
-
PREMIUM
NET OPEN. Frederik, Charlotte en Dries blazen eeuwenoud café nieuw leven in: “Van de Frans-Belgische keuken tot Italiaanse, Spaanse en Oosterse tapas”
Ardooie -
PREMIUM
Tom en Kim blazen leegstaand café Verne nieuw leven in als gastrobar Verne: “Geen vaste menu’s, maar sharingconcept in lossere sfeer”
Tom Desmet (43) en zijn echtgenote Kim Verhaeghe (37) openen deze zomer in het pand van café Verne op de hoek van de Blekerijstraat en de Kermisstraat een nieuw restaurant. Het koppel, dat twaalf in Torhout restaurant Puur Genieten runde, is van plan er een sfeervolle gastronomische bar van te maken met sharinggerechtjes en een seizoensgebonden kaart.Roeselare -
PREMIUM
NET OPEN. Dominique en Lore openen wijnrestaurant Osar in Tielt: “Het felgekleurde plafond en het gouden logo zullen meteen in het oog springen”
Wie houdt van lekker eten met een goed glas wijn erbij moet straks zeker even naar Tielt afzakken. Dominique Maes (35) en zijn vriendin Lore Vandewiele (34) namen een oude tattooshop onder handen en maakten er restaurant ‘Osar’ van. Je kunt er straks vijftig verschillende wijnen uit zestien landen vinden. “Het is al lang een droom van me om mijn passie te delen”, zegt chef en sommelier Dominique.Tielt -
Picknicken doe je deze zomer in Sterrebos, Stadspark en voor het eerst ook in Bergmolenbos
Roeselare
-
PREMIUM
NET OPEN. Dimitri (38) en Reinout (33) openen met veel ambitie Peruviaans-Japans restaurant: “We willen binnen het jaar in Gault&Millau staan”
Pittem -
Boerderijmarkt Moeninckhof sluit Week van de Korte Keten af met verloting elektrische fiets: “Concept houdt het midden tussen een hoevewinkel en een supermarkt”
Dat hoevewinkels sinds corona aan een flinke opmars bezig zijn wisten we al, maar Baziel De Zutter en Veronique Vandeputte van ‘t Moeninckhof gingen nog een stapje verder. Elke vrijdag strijken er namelijk vijf verschillende hoevewinkeltjes neer in hun schuur, waardoor klanten er een soort hoevesupermarkt kunnen vinden. Om de klanten te bedanken werd vrijdag een elektrische fiets verloot, met boer Kevin uit ‘Boer zkt Vrouw’.Tielt -
PREMIUM
The Place 2 Meat viert 50ste verjaardag en is 40 jaar erkend als Keurslager: “Onze pensen worden nog steeds gemaakt zoals vroeger”
Dubbel feest bij The Place 2 Meat. Niet alleen viert de Roeselaarse slagerij haar 50ste verjaardag, de zaak op de hoek van de Meensesteenweg en de Sint-Jozefsstraat draagt ook al 40 jaar het kwaliteitslabel van Keurslager. Het geheim van zaakvoerders Cindy Vanhee (49) en Benny Keirsebilck (48)? “Altijd de lat hoog leggen qua kwaliteit en service en deuredoen”, zegt Cindy, die ook verklapt dat er een feestweekend in de steigers staat.Roeselare -
FSTVL bouwt ijssalons af: “Onze focus ligt voortaan op B2B”
Tielt
-
PREMIUM
RESTOTIP. Everest Sushi Tielt: “Uitstekende verhouding prijs-kwaliteit”
Tielt -
Brouwerij Vanhonsebrouck voegt met Rubus frambozenbier aan zijn gamma toe: “Het bier van de eeuwige zomer”
Brouwerij Vanhonsebrouck brengt met Kasteel Rubus Framboise een zevende bier in zijn bekende Kasteel-gamma uit. Het bier is gebrouwen met echte frambozen en is met een alcoholpercentage van 7 % een pittige smaakbom geworden.Ingelmunster, Izegem -
PREMIUM
NET OPEN. Bar Canard wil glorietijden van The Palace en Chiqon doen herleven: “Roeselare mist een plek waar 30-plussers met de beentjes kunnen zwaaien"
Elewout Sanou (43) blaast nieuw leven in de Roeselaarse horecazaak die de voorbije decennia achtereenvolgens door het leven ging als The Palace, Chiqon en Vanilla. Vrijdag heropent hij het café langs de Delaerestraat, tegenover de Paterskerk, als Bar Canard. Hoewel hij kiest voor een nieuwe naam, keert hij terug naar een concept dat in het verleden al succesvol bleek op die plek. “Zelfs de populaire afterworks wil ik laten herleven”, aldus Elewout die ons vertelt waarom een Nederlanderschwung wil brengen in Roeselare.Roeselare -
PREMIUM
NET OPEN. Pedro opent Jacks Cave in muziekcafé Den Toerist: “Dé plaats voor wie houdt van country, western en rockabilly”
Meulebeke
-
PREMIUM
NET OPEN. Van de buiten naar de stad: Els en Steven verruilen zuivelboerderij ’t Motehof voor ontbijthuis/tearoom De Goeie Morgen
Roeselare -
PREMIUM
NET OPEN. Voormalig familiepark Aviflora herleeft (een klein beetje) in nieuwe bistro El Patio van uitbater Marnick (59): “Herinneringen aan vroeger ophalen”
Acht jaar na het faillissement van familie- en dierenpark Aviflora keert voormalig uitbater Marnick Goossens (59) terug naar zijn oude liefde, de horeca. Maandag opent hij met zijn vriendin Eline taverne El Patio in Ingelmunster. “Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan Aviflora denk of er over aangesproken wordt”, zegt Marnick, die in zijn nieuwe zaak met een fijne knipoog verwijst naar zijn oude zaak.Ingelmunster -
PREMIUM
NET OPEN. Jonas en Céline breiden Gastro Henri uit met extra verdieping op restaurant: “Specifiek voor bedrijven, niet voor feestjes”
Het Roeselaarse restaurant Gastro Henri beschikt voortaan over een extra verdieping. Met de nieuwbouw richten chef-kok Jonas Aernout en gastvrouw Céline Vansteenbrugge zich specifiek op bedrijven die er een vergadering willen combineren met een lunch of diner. “Op warme zomerdagen stellen we het rooftop terras ook ter beschikking van klanten van het restaurant”, zegt het koppel, die ons ook een kleine inkijk biedt in hun recent uitgebreide gezin.Roeselare -
Poelberg 2.0 gelanceerd: “Nog meer op de kaart zetten als toeristisch-recreatieve hotspot”
Tielt
-
PREMIUM
NET OPEN. Broers Latifi heropenen legendarisch café Lugano: “Foto van Mona krijgt zeker een plaatsje aan de muur”
Pittem, Tielt -
PREMIUM
Ook bij deze poulains van sterrenchef Peter Goossens is het heerlijk tafelen: “Hij verwende ons... Maar als hij in de keuken kwam, was iedereen extra alert”
Driesterrenchef Peter Goossens trekt eind dit jaar de deur van Hof van Cleve achter zich dicht, maar talloze jonge talenten leerden in zijn instituut de stiel. Wij zochten zeven West-Vlaamse chefs op. Sommigen groeiden uit tot sterrenkoks, anderen excelleerden hun wijnkennis. Wat hebben zij geleerd van de meester en proef je zijn stempel in hun zaak? Een overzicht. “Ik kreeg een blad met foto’s van 30 soorten kaas. Om van buiten te leren, tegen de volgende ochtend.”Kortrijk, Brugge -
PREMIUM
Eerste cafébazin Annie (91) blikt samen met Robbe (25) terug op 60 jaar d’Hespe: “Ze tapt beter dan sommige van m’n barmannen”
Het oudste café van Tielt verjaart en dat laat cafébaas Robbe Dejonckheere (25) niet onopgemerkt voorbijgaan. Het is 60 jaar geleden dat het huidige café gebouwd werd en op zaterdag 13 mei staat een feestje gepland in de Hoogstraat, met een receptie voor alle cafébazen van vroeger tot nu. Annie Dingemans (91) was de allereerste cafébazin. We brachten de twee generaties samen in d’Hespe. “Onvoorstelbaar hoe het hier veranderd is”Tielt -
PREMIUM
RESTOTIP. Pizzeria Girasole in Roeselare: de Italiaanse zon op je bord
Roeselare
-
Tieltse Tjolder Tripel scoort op internationale biercompetities
Tielt -
PREMIUM
NET OPEN. Veronique (51) en Marino (51) ruilen eetwinkel in Ingelmunster voor sfeercafé Travalie in Houtave: “We leven maar één keer en dit kwam nu op onze weg”
Veronique Goethals (51) en Marino Beke (51) stonden acht jaar lang in hun eigen zaak in Ingelmunster. Maar dat is definitief voorbij want onlangs gooide het koppel de deuren open van sfeercafé Travalie waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1785. Wat bracht hen juist naar het polderdorp? Wat staat er op de menukaart? Wij liepen langs in het pand met de historische buitengevel en knap bewaard interieur.Ingelmunster -
Prijzen te winnen op Boerenmarkt
Wie op zaterdag 22 of zaterdag 29 april een bezoekje brengt aan de Tieltse Boerenmarkt maakt dankzij een nieuwe stempelactie kans op een gratis hoevepicknick of een groentebox.Tielt -
PREMIUM
Na vijf jaar kan er opnieuw gedanst worden op de legendarische vensterbank van De Vagant: “Eindelijk weer shakende kontjes voor het raam”
Roeselare
-
PREMIUM
Channel Zero-frontman brouwt ‘bier met ballen’ voor Roeselaarse keukenbouwer: “We zijn opgegroeid met zijn muziek”
Roeselare -
PREMIUM
Luc en Dorine openen pop-upcafé in voormalige kroeg De Zandvlugge: “Amerikaanse soldaten schuilden er ooit, nu brengen wij nog één keer leven in de brouwerij”
Tot kort na de Tweede Wereldoorlog was café De Zandvlugge op het gelijknamige gehucht in de Gentstraat een bekende trekpleister, maar daarna gingen de deuren onherroepelijk dicht. Brouwer Luc Savels en zijn vrouw Dorine Vanneste brengen dat verloren stukje geschiedenis dit weekend nog eens terug tot leven. Ooit schuilden enkele Amerikaanse piloten er na een crash voor de Duitsers. De voormalige uitbaters van café Gravenhof presenteren er hun Punaise-bieren en gerstenat van enkele bevriende brouwers.Ingelmunster, Izegem -
PREMIUM
NET OPEN. Buren als McDonald’s en Burger King, maar nieuwkomer Frituur Roulers vreest de concurrentie niet: “We bieden kwaliteit, snelheid en huiselijkheid”
Hoewel liefhebbers van fastfood al volop aan hun trekken komen langs de Brugsesteenweg in Roeselare, openden horecaondernemers Jens Vollens en Olivier Desmet er zopas nog een extra frituur. In Roulers kan je terecht voor frietjes, snacks, huisbereide burgers en straks ook voor belegde broodjes. Hoe ze het verschil willen maken met buren als McDonald ‘s en Burger King legt Jens ons uit.Roeselare -
PREMIUM
RESTOTIP. Gezond en gezellig lunchen bij Foodbar Farahilde in Izegem: “Oase van rust in het drukke hart van de stad”
Izegem
-
PREMIUM
Britt (20) opent Het Grillhuis in voormalig eethuis ‘t Kaderke: “In zijn zaak hielp ik mijn vader, nu zijn de rollen eens omgekeerd”
Izegem -
PREMIUM
Kathy (63) zet haar buurtwinkel in Hondstraat te koop: “Met pijn in het hart, maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan”
Aan de gevel van de Spar Mini Market in de Hondstraat in Tielt hangt sinds kort een ‘te koop’-bordje. Dat betekent dat het einde van een tijdperk nadert voor Kathy Vande Walle (63), die er sinds 1987 achter de kassa staat. Kathy is van plan om te verhuizen naar de Belgische kust. al geeft ze ook aan dat ze de klanten erg zal missen.Tielt -
PREMIUM
Brouwerij neemt afscheid van 127 jaar ervaring: “De brouwerij is ons leven, ons tweede huwelijk als het ware”
Brouwerij Rodenbach neemt afscheid van zowat 127 jaar ervaring. Aalbekenaar Frank Balduck (62), Emmanuel Lannoo (60) uit Harelbeke en Pol Dewitte (60) uit Koolskamp werken allen al meer dan 40 jaar in de Roeselaarse brouwerij en gaan deze maand allemaal met pensioen. “Ook zonder ons zal je Rodenbach nog steeds even lekker smaken”, klinkt het. Samen met het trio blikken we terug op hun decennialange carrière bij de producent van het Roeselaars stadswater.Koolskamp, Roeselare -
PREMIUM
NET OPEN. Gloednieuwe Burger King opent de deuren en Dieter (22) wou per se de eerste klant zijn: “Ik stond al een uur te wachten”
Roeselare
-
‘t IJshoorntje verkozen tot vriendelijkste handelaar van Tielt
Tielt -
PREMIUM
Peter en Heidi zetten na 14 jaar punt achter Residence Pierre voor nieuw hotel met 88 kamers en restaurant in Nieuwpoort: “Aanbod dat we niet konden laten liggen”
Na net geen veertien jaar een eigen hotel te hebben uitgebaat in het Franse Rosières-près-Troyes keren Tieltenaars Peter Bruneel (50) en Heidi Huys (46) terug naar België. Het horecakoppel begint een nieuw verhaal in Nieuwpoort, waar ze een gloednieuw hotel gaan runnen, te midden van de duinen, met 88 kamers en een eigen restaurant met 120 plaatsen. “We kregen al te horen van vaste klanten dat het handig is dat we voortaan wat dichter bij huis te vinden zijn.”Tielt -
PREMIUM
RESTOTIP. De Traagheid: Frans-Belgische klassiekers in sfeervol kader
Sinds begin februari staat er een nieuwe chef in de keuken van De Traagheid in Tielt. Daarmee breekt een nieuw hoofdstuk aan voor het restaurant. De ervaren kok Frank Vande Velde introduceert er de klassieke Franse keuken en laat topproducten graag voor zich spreken, zonder al te veel tierlantijntjes. Wij namen de proef op de som.Tielt -
Burger King opent op 5 april de deuren op plek waar Donald Muylle ooit woonde: “Wij maken úw burgers in Roeselare”
Roeselare