-
PREMIUMKortrijk/Deerlijk/Gent
Krokettenbar Chapeluur redt beschermd monument op Grote Markt van leegstand: “We bieden 20 dagverse en handgedraaide soorten aan”
Een beschermd monument op de Grote Markt, waar bistro Allo Allo vroeger zat, krijgt een nieuwe toekomst als Chapeluur. De krokettenbar zit sinds twee jaar op de Groentenmarkt in Gent en heeft er al een grote schare fans. Tegen de zomer opent een tweede vestiging, in Kortrijk. “We zien hoe de stad aan het boomen is, Kortrijk groeit”, zegt zaakvoerder Jonith Herman (26) uit Deerlijk. -
PREMIUMroeselare
RESTOTIP. Restaurant Alto: Klein maar bijzonder fijn
Zo’n drie maanden geleden bliezen de Argentijnse Alis Mondaque (31) en Nederlander Tomas De Buijzer (32) nieuw leven in het kleinste restaurantje van Roeselare. In Alto brengen ze Europese gerechten met wereldse invloeden en dit tijdens elke service voor amper 20 personen. Wij wisten twee van die plekjes te bemachtigen en gingen proeven. -
PREMIUMRoeselare
Pop-upcafé Kerk33 heropent op 3 februari na winterstop: “Straks ook petanque en darts in de kerk”
Na een winterslaapje door de hoge energieprijzen opent Kerk33, de pop-up van Henk De Gheldere en Benny Kellner in de Roeselaarse Paterskerk, vanaf vrijdag 3 februari opnieuw de deuren. Dit nog tot september. De komende zes maanden willen Henk en Benny de ruimte nog optimaler benutten door een pak extra beleving aan te bieden. -
PREMIUMKortrijk
Kortrijk verwelkomt eerste Afghaans restaurant: “Kom traditionele gerechten zoals Kofta gehaktballetjes proeven”
Waar vroeger het populair Thais restaurant Aroy in het winkelwandelgebied zat, is nu Afghan House geopend. Het is meteen het eerste Afghaans restaurant van Kortrijk. Wie zin heeft om een nieuwe en verrassende keuken te ontdekken, kan er traditionele gerechten proeven zoals Qabeli Palaw.
-
PREMIUMIzegem/Roeselare
Dean (31) bouwt oude ast om tot nieuw Izegems restaurant Nast: “Kneepjes van het vak bij sterrenchef Boury geleerd”
Het nieuwe jaar brengt ook nieuwe culinaire verrassingen. Dean Masschelein (31) opent op 31 januari in Izegem de deuren van zijn nieuwe restaurant Nast. Die naam is niet toevallig gekozen, want de voormalige sous-chef van sterrenzaak Boury zal straks zijn gerechten serveren vanuit een omgebouwde en gerenoveerde ast. -
PREMIUMIzegem
RESTOTIP. Pure verwennerij aan het begin van de dag in het Herenhuis
Een nieuw jaar moet je in stijl inzetten en dat doen we dit keer met de belangrijkste maaltijd van de dag: een ontbijtbrunch in bed & breakfast Herenhuis. Je kan er niet alleen logeren, maar sinds kort vind je er ook een restaurant onderdak in het statige pand. Die extra troef smaakt alvast naar meer. -
PREMIUMWaregem
RESTOTIP. Lunchen bij Le Bridon: “Een ideaal adresje, voor wie in de buurt woont of werkt”
Bij ‘Residentie Pur Sang’ is een brasserie gevestigd: Le Bridon. Het is een populair eetadresje bij de bewoners van de assistentiewoningen, maar ook het ruime publiek kan er terecht voor een hapje. Wij gingen eens proeven of de keuken er iets ‘jonger’ is dan de meeste van de tafelende gasten. -
PREMIUMIzegem
Moeder en dochter openen Roemeense patisserie Délice Izegem: “Niet enkel zoete, maar ook zoute en hartige lekkernijen”
Met de opening van Délice Izegem heeft de Pekkerstad een West-Vlaamse primeur te pakken. De nagelnieuwe zaak van Ana-Maria Diaconu (34) en haar moeder Ana Manoiu (54) is namelijk de allereerste ambachtelijke Roemeense patisserie in de provincie. Vanaf zaterdag kan je er terecht om hun ter plaatse gemaakte gebakjes, taarten, koekjes en hartige bereidingen te ontdekken. Op korte termijn starten ze bovendien ook met de verkoop van brood. “Dat op vraag van de buren”, aldus Ana-Maria die het gezicht wordt in de winkel langs de Kortrijksestraat.
-
PREMIUMKortrijk
Hartje Kortrijk gaat nog meer Italiaanse toer op: The Market by Parkhotel bouwt gastrobar Billy Ray aan Grote Markt en Graanmarkt
De werken op de hoek van de Grote Markt en Graanmarkt al gespot? The Market by Parkhotel krijgt er een nieuwe lobby en de Italiaans getinte gastrobar Billy Ray. “Het wordt daar het San Marcoplein van Kortrijk”, zegt mede-eigenaar Bob Van Mol met een knipoog. Wat zal Billy Ray inhouden? -
Kortrijk
Brasserie Royale pakt met nieuw concept ‘vin et viande’ uit
Sinds Royale op de Grote Markt 45 in Kortrijk goed een half jaar geleden overgenomen werd, blijven de nieuwe zaakvoerders zich inzetten om de familiale brasserie naar een nog hoger niveau te tillen. Zo pakken ze met de start van een nieuw jaar met het nieuw concept ‘vin et viande’ uit, waarin een assortiment gerijpt vlees en geselecteerde wijnen centraal staan. -
Kortrijk/Deerlijk
Veerle (43) zoekt overnemer(s) voor koffiebar Tarterie in Kortrijk: “Een topzaak, maar ik wil meer leuke dingen met mijn kinderen doen”
Tarterie op de Grote Markt is over te nemen. Niét omdat een van Kortrijks bekendste koffiebars slecht draait. “Wel integendeel, het zit hier vaak vol. Zo stonden de mensen op tweede kerstdag tot buiten aan te schuiven. Ik laat de zaak over omdat de weekends moeilijker worden. Ik wil meer tijd voor mezelf en voor mijn tienerdochters Marie-Julie en Axelle”, zegt Veerle Vergote. Voor alle duidelijkheid: Tarterie blijft open tot de overname een feit is. -
PREMIUMRoeselare
RESTOTIP. Brasserie Vespa’z: voor elk wat wils in een nieuw, sfeervol kader
Vespa’z is al jaren een gekende naam in Roeselare, maar de brasserie heeft sinds begin november een nieuwe stek. Horecaondernemer Olivier Desmet verhuisde de zaak iets verderop in dezelfde straat, naar het pand waar vroeger Brasserie Flores te vinden was. Reden genoeg om er de voeten eens onder tafel te steken.
-
PREMIUMRoeselare
Gastropub Besjamel serveert hartverwarmend eindejaarsmenu ten voordele van de kinderen in Oekraïne
Besjamel pakt tussen kerst en nieuwjaar uit met een hartverwarmend eindejaarsmenu. De Roeselaarse gastropub serveert van 26 tot en met 29 december elke avond een culinaire menu waarvan per persoon 5 euro gedoneerd wordt aan het Unicefproject ‘Help de kinderen van Oekraïne’. Aanleiding voor dit warme initiatief is de gastvrijheid van hulpkok Stijn Maes die al negen maanden zijn huis als veilige haven openstelt voor de Oekraïense Olena en haar twee dochtertjes die de oorlog in hun thuisland ontvluchtten. -
PREMIUMRoeselare
Francis en Frédérique geven fakkel Bistro Chez Jacques door aan Olivier Desmet: “Opnieuw een plekje in de Gault & Millau veroveren zou mooi zijn”
Na zeven jaar nemen Francis Reynaert en Frédérique De Reuck afscheid van Bistro Chez Jacques. De combinatie met hun andere professionele bezigheden is te zwaar. Maar geen nood, de bistro aan de voet van de Roeselaarse Sint-Michielskerk heropent vrijdag al en is voortaan in handen van horecaondernemer Olivier Desmet. “Het bestaande concept van Bistro Chez Jacques blijft behouden”, garandeert hij. -
PREMIUMKortrijk
RESTOTIP: een vleugje Italië op je bord in restaurant Riverso
De Grote Markt in Kortrijk heeft er sinds afgelopen zomer een nieuw restaurant bij: de Sicilianen Ovidiu Ionut Ion en Emilia Anton openden restaurant Riverso in het pand van het voormalige Viva Sara Kaffée. Wij gingen eens proeven of je er aan je Italiaanse trekken komt. Spoiler: we keerden er tussen dit bezoek en het artikel al een keer terug. -
PREMIUMRoeselare
Broers Degryse keren terug naar hun roots en verruilen Tafel Madeleine voor Park Rodenbach
Park Rodenbach heropent op 1 februari 2023 en de uitbaters zijn allesbehalve onbekenden. Niemand minder dan de broers Wim en Yves Degryse, op vandaag de drijvende krachten achter restaurant Tafel Madeleine, keren terug naar het gekende horecadomein langs de Roeselaarse Langebrugstraat. Dat werd tot voor enkele jaren quasi 40 jaar door hun familie gerund. “Een samenloop van omstandigheden maar vooral de liefde voor Park Rodenbach liggen aan de basis van onze beslissing. We gaan er knallen”, aldus de broers.
-
PREMIUMRumbeke
De Barriere zet noodgedwongen restaurantwerking stop en keert terug naar roots: “Met tearoom en bolletra neerwaartse spiraal proberen doorbreken”
Moeilijke tijden gaan gepaard met moeilijke beslissingen. Daar weet Pieter Dewaele, zaakvoerder van Grill De Barriere in Rumbeke, alles van. De coronacrisis deed zijn horecazaak in een negatieve spiraal belanden die hij nu hoopt te doorbreken door de restaurantwerking, al dan niet tijdelijk, stop te zetten. Gelijktijdig grijpt hij terug naar de succesformule uit het verleden en wil hij De Barriere opnieuw op de kaart zetten als tearoom en de bolletra in eer herstellen. “Ik vrees dat de miserie nog niet voorbij is, maar blijf strijdvaardig”, aldus Pieter die sinds deze week ook in de bouw werkt. -
Roeselare
Kaas- en delicatessenzaak d’Hofstede officieel geopend
Met het aansnijden van een stuk kaas door zaakvoerders Pascal Maes en Frederic Doise en burgemeester Kris Declercq (CD&V) is kaas- en delicatessenwinkel d’ Hofstede langs de Hoogleedsesteenweg in Roeselare donderdagavond officieel geopend. -
PREMIUMRoeselare
Twee nieuwe horecazaken langs Brugsesteenweg voor Olivier Desmet: vandaag opent Vespa’z, later dit jaar volgt Frituur & Foodbar Roulers
Olivier Desmet opent dit najaar twee nieuwe horecazaken langs de Brugsesteenweg in Roeselare. Vanaf woensdag kan je terecht in de nieuwe locatie van brasserie en tearoom Vespa’z, de zaak die Olivier moest herlocaliseren door de komst van Burger King. Daarnaast wil hij nog voor het einde van het jaar ook Frituur & Foodbar Roulers voorstellen aan het grote publiek. -
PREMIUMRoeselare/Dadizele
Broers bundelen krachten voor Chalet Les Frères op Roeselaarse kerstmarkt: “Zes weken alles geven, de feestdagen die vieren we achteraf wel”
De kerstmarkt op het Roeselaarse Stationsplein opent vrijdagavond voor het eerst. Chalet met het opvallendst verhaal is die van Les Frères, zijnde de halfbroers Steve Grymonprez (40) en Gregory Vandeweghe (34). Als zaakvoerders van respectievelijk restaurant De Historic in Dadizele en café ’t Hoekske in Beveren hebben beiden bakken horecaervaring, maar voor het eerst bundelen ze de krachten voor een winters initiatief. “We willen de après-skisfeer à la Moosebar naar Roeselare brengen”, klinkt het.
-
Kortrijk
Bossuwé Pottelberg geopend: “We draaien sinds energiecrisis 35 procent meer omzet met onze frituuronderneming”
De 70-jarige frituuronderneming Group Bossuwé heeft een vijfde vestiging geopend, naast buurtsupermarkt Spar in Kortrijk. Het is een gedurfde investering. “We moeten 150 tot 200 klanten per dag per vestiging halen, om rendabel te blijven”, zegt zaakvoerder Olivier Honoré. De opstart gaat hand in hand met een stunt, want er worden 1.000 pakjes gratis friet uitgedeeld. -
PREMIUMKortrijk
Hoezo energiecrisis? Petit Paris draait rollen om en opent avond extra: “We bieden onze klanten gezellige betaalbaarheid”
Steeds meer horecazaken sluiten extra of overwegen dat te doen, door de hoge energieprijzen. Niet in eethuis Petit Paris in Kortrijk, waar de deuren nu ook op donderdagavond openen, met als leuze ‘le jeudi, c’est spaghetti’. Gewaagd, maar de zaakvoerder houdt de energiefactuur onder controle. -
Roeselare
Goud en brons voor Brouwerij Rodenbach op Brussels Beer Challenge
De Roeselaarse Brouwerij Rodenbach liet opnieuw van zich spreken tijdens de Brussels Beer Challenge. Rodenbach Grand Cru kreeg er voor het tweede jaar op rij een gouden medaille, Rodenbach Vintage was goud voor brons. -
PREMIUMKortrijk
Nieuwe brasserie Victoria opent in Astridpark: “Ontdek seizoensgebonden lekkernijen, in gezellig kunstzinnig en inspirerend kader”
Arman Murazyan (31) en Adriana Vanwynsberghe (33) openen op dinsdag 29 november hun nieuwe brasserie Victoria, aan het Astridpark. “Arman, hij heeft zeventien jaar ervaring als kok en chef-kok, maakt een droom waar. En voor mij voelt het als te mooi om waar te zijn, na zware rugproblemen. Wie Victoria bezoekt, krijgt veel gezelligheid, gastvrijheid en rust”, vertelt Adriana enthousiast.
-
Kortrijk
Wit Kasteel krijgt après-ski hut: “We tonen in ons winter wonderland ook WK-matchen Rode Duivels”
Restaurant ’t Wit Kasteel en marketingbedrijf Zavala slaan de handen in elkaar met White Castle Winter. Een knusse en hippe après-ski winterhut, waar je ook de komende WK-wedstrijden van de Rode Duivels op breedbeeldscherm kan volgen. “Ambiance verzekerd, al houden we het altijd deftig”, zegt Laurins Dursin. -
Roeselare
Myriam’s Whiskyshop organiseert whiskyfestival in The Bull
Whiskyliefhebbers mogen zich in de handen beginnen wrijven. Op zondag 4 december zetten The Bull & Myriam’s Whiskyshop in de Sint-Amandsstraat 77 naar jaarlijkse traditie de deuren open. Vanaf 13 uur kan iedereen zich onderdompelen in de wondere wereld van de single malt whisky. Wie niet zo tuk is op whisky vindt misschien wel zijn gading tussen de verschillende soorten gin. En wie weet tik je er wel een cadeautje voor jezelf of voor onder de kerstboom op de kop. Meer info op www.thebull.be. -
PREMIUMRoeselare
RESTOTIP. Hamburgerrestaurant Flooh’s: “Kwaliteitsvlees maar ook vegetariërs en veganisten komen aan hun trekken”
Hamburgerrestaurant Flooh’s is al jaren een vast begrip en populaire zaak in Roeselare. Afgelopen zomer verhuisden Florence Bruneel en Alexis Vandemoortele hun zaak van de Delaerestraat naar de Sint-Alfonsusstraat. Kiezen voor een ruimer pand stond voor de meiden synoniem met kiezen voor het aanbieden van een restaurantervaring. Wij staken er de voeten onder tafel. -
Roeselare
Tattoo-artiest Dagmar Verfaillie stelt werken tentoon in Roeselaarse horecazaken
Tattoo-artiest Dagmar Verfaillie (41) kampt met plaatsgebrek in zijn tattoostudio ‘Arthouse The Liner’ in de Handelsstraat. Zijn art-nouveau werken en portretten van roodharige dames zijn deze herfst en winter te ontdekken in drie Roeselaarse horecazaken.
-
PREMIUMRoeselare
Vasile-Emanuel en Mihaela openen tweede Pretzel King in Ooststraat. “Door de crisis moesten we kiezen: besparen op personeel of extra omzet proberen halen”
Vanaf vandaag, 1 november, vind je Pretzel King ook langs de Roeselaarse Ooststraat: vier jaar nadat Vasile-Emanuel en Mihaela hun pretzelbakkerij langs de Sint-Amandsstraat openden. De tweede shop dient niet alleen om het typisch Roemeense gerecht nog meer op de kaart te zetten, maar vooral uit noodzaak. “Door de crisis wordt alles duurder... Dus moeten wij meer verkopen”, aldus het koppel. -
PREMIUMRoeselare
Melanie bouwt haar cateringzaak uit tot Eethuis Camillus dat in het voorjaar opent in de Poststraat: “Dankzij de Lokaalbrunches ontdekte ik dat ik graag omringd ben door mensen”
Melanie Vanstaen (40) vormt in het voorjaar van 2023 haar cateringbedrijf om tot Eethuis Camillus. Dat zal onderdak vinden langs de Poststraat, in een huis dat dateert uit 1900. De verbouwingswerken zijn er volop aan de gang. Met Eethuis Camillus wil Melanie straks focussen op lunches, desserts en koffie of thee en taart. “Huisbereid, lokaal, veel groenten en kleurrijk worden de codewoorden van wat hier straks op tafel komt”, aldus Melanie. -
Kortrijk
Ciro van pizzeria Sofia in Kortrijk best scorende van België op internationaal kampioenschap pizza bakken in Napels
Ciro De Cicco is als de beste van ons land geëindigd, op het internationaal kampioenschap pizza bakken in Italië. De uit Napels afkomstige Ciro werkt in Sofia, een in Napolitaanse pizza’s gespecialiseerde pizzeria in Kortrijk. -
PREMIUMIzegem
RESTOTIP. Heerlijke streek- en seizoensgerechten in eethuis Grote Markt
Is er leven na brasserie Vintage? De vraag stellen is ze beantwoorden, want in hetzelfde pand in het centrum van Izegem huist voortaan eethuis en tearoom Grote Markt. Drijvende krachten zijn cafébaas Tom Sintobin en kok Jurgen Defour, die samen al een succesvolle tandem vormen in het iets verderop gelegen De Koornmarkt. Zorgen ze ook hier voor culinaire verrassingen?
-
Roeselare
Studenten hogeschool VIVES ontwikkelen appelsorbet met reststroom van appelsap
Zes studenten agro- en biotechnologie van VIVES in Roeselare lanceren Pomme Glace. Het gaat om een artisanale appelsorbet gemaakt van de persresten van appelsap. “Met dit concept willen we voedselverspilling tegengaan”, legt Astrid Vandewalle uit. -
PREMIUMNieuwpoort
Steve Rousseau, halfbroer van, en compagnon openen beachbar in Nieuwpoort: “Wie weet komt Conner er wel eens pintjes tappen”
Steve Rousseau (50), halfbroer van Vooruit-voorzitter Conner en zoon van Nieuwpoorts gemeenteraadslid Jo, opent in maart voor het eerst een beachbar bij het Leopoldplein in Nieuwpoort. Hij doet dat samen met zijn kameraad Lode Lefevre (49). De roots van beiden liggen in die kuststad. “Al toen we als jobstudenten werkten in vakantiecentrum De Barkentijn, waarvan mijn vader directeur was, droomden we hier van”, glimlacht Steve. Voor de concessie betaalden ze een fors bedrag. -
Kortrijk/Ieper/Gent
Omer Vander Ghinste test nieuw lichtblond bier, Den Bras heeft primeur in Kortrijk: “Vult mooi gat in markt in, tussen Bockor pils en Omer”
Familiebrouwerij Omer Vander Ghinste uit Bellegem rolt een proefproject met een nieuw en helder lichtblond bier uit, met een alcoholpercentage van 6,5 procent. Den Bras biedt het als eerste café in Kortrijk op tap aan. Eerstdaags volgen er nog cafés in West- en Oost-Vlaanderen. -
PREMIUMRoeselare
Criminoloog kiest voor opmerkelijke carrièreswitch: Mario opent winkel met allergievrije lekkernijen
Liefhebbers van lactose - en glutenvrije zoetigheden kunnen voortaan in Roeselare terecht. Voormalig criminoloog Mario Joos (40) runt al twee jaar een webshop waar hij allerlei lekkernijen verkoopt. Nu opent hij met Elfenkruid & Co een echte winkel. “Op vraag van de klanten”, zegt Mario.
-
Houthulst
Voor de durvers: Surprice lanceert de ijspizza als alternatief voor kerstbuche
Ben je op zoek naar iets anders dan de traditionele ‘kerststronk’ voor op de feesttafel straks? IJsjesmaker Christof Thorrez van Surprice in Houthulst lanceert zijn ijspizza. “Ik verpak ze in een traditionele pizzadoos, geef ze de look van een pizza maar ze smaakt wel naar ambachtelijk ijs”, klinkt het uitnodigend. -
PREMIUMIzegem
Marie-Louise (20) is beste commis van België: “Enorm goed op elkaar ingespeeld”
Marie-Louise Desplenter (20) mag zich voortaan de beste keukencommis van ons land noemen. Tijdens de 70ste editie van de prestigieuze kookwedstrijd Eerste Kok van België van Club Prosper Montagné vormde de Izegemse een team met chef Piet Vande Casteele uit Deinze. Dat ze een goed team vormen, blijkt uit de resultaten, want beide gingen in hun categorie met de titel aan de haal en dat is uitzonderlijk. “En zeggen dat we elkaar maar twee maand kennen”, aldus de jongedame. -
PREMIUM
Van het stoofvlees van topchef Tim Boury over flandriengerechten tot een pop-up van de man die ooit voor Julia ‘Pretty Woman’ Roberts kookte: Roeselare doet watertanden tijdens Week van de Smaak
Roeselare, in het hart van de Vallei van de Voeding, profileert zich graag als voedingsstad en trekt dan ook alle registers open naar aanleiding van de Week van de Smaak. Van maandag 21 tot en met zondag 27 november is het tijd voor de lekkerste week van het jaar in Roeselare en wij nemen jullie dan ook graag mee naar enkele plekjes waar het water je in de mond komt. Enkele recepten krijg je er zomaar bij. Servetje bij de hand? -
PREMIUMZuid-West-Vlaanderen
November is vegan maand: hier kan je plantaardig eten in het zuiden van West-Vlaanderen
Try Vegan spoort mensen aan om gedurende de maand november meer plantaardige maaltijden te eten. Als je meedoet ontvang je drie keer per week een nieuwsbrief boordevol inspiratie, recepten en tips om aan de slag te gaan. Zo hopen ze dat vegan eten een gewoonte wordt. Geen zin om zelf te koken? Gelukkig zijn er genoeg plekken die vegan opties aanbieden of zelfs een volledig plantaardig menu hebben. Wij lijsten er vijf voor je op in het zuiden van West-Vlaanderen.