-
PREMIUMLeuven
RESTOTIP. Nobu Sushi: “Wie zegt dat sushi gelijkstaat aan vis?”
Een beroep doen op de fietskoerier staat voor velen gelijk aan sushi. Maar in een wereld waarin de hongerige klant murw wordt geslagen met rauwe zalm in plastieken bakjes en kartonnen stokjes, bewijst Nawraj Thapa (38) dat sushi niet gelijk hoeft te staan aan fastfood. Nobu Sushi biedt naast traditionele bereidingen met kraakverse vis ook een waslijst aan vegetarische en veganistische lekkernijen. -
PREMIUMLimburg
Van chocolade tot spek en siroop: van deze pannenkoeken smul je op Maria Lichtmis in Limburg
Op 2 februari is het Maria Lichtmis: het feest bij uitstek om zonder schuldgevoel pannenkoeken te eten. Wij lijsten zeven leuke pannenkoekenhuisjes in Limburg voor jullie op. Van Bij Peter in Tongeren tot Milise in Neerpelt: op Maria Lichtmis vind je bij deze zaken een speciale pannenkoek voor iedereen. -
PREMIUMLeuven/Hageland
Van ‘t Wit Paard tot Mr. Crêpe: bij deze 6 zaken vier je Lichtmis met heerlijke pannenkoeken in Leuven en het Hageland
Op 2 februari vieren we opnieuw Maria-Lichtmis. Geen officiële feestdag, maar wel de ideale gelegenheid voor pannenkoeken. Wij gingen op zoek naar enkele leuke adresjes in Leuven en het Hageland waar je het ‘pannenkoekenfeest’ op gepaste wijze kan vieren. Kies jij voor de klassieke ‘mikado’? Of ga je toch voor een Noorse variant? -
PREMIUMSint-Truiden
Twenty Two Coffee ontwaakt met Gouden Schoen-winnaar als baas: “Onze replica in de zaak is al tientallen keren op de foto geweest”
Iedereen voelde het aankomen, maar toch was het gisterenavond in de meeste woonkamers spannend nagelbijten. Wie zou er naar huis gaan met de Gouden Schoen 2022? Maar het hardst werd er geduimd in Twenty Two Coffee in Sint-Truiden, de horecazaak van Wouter en Simon Mignolet. De twee broers trokken samen naar de uitreiking in Antwerpen terwijl de familie het gala op het Truiense Heilig-Hartplein volgde. Wij gingen er vanmiddag een kijkje nemen.
-
PREMIUMLeuven
RESTOTIP. Gambrinus, waar je de klassieke keuken krijgt in een authentiek 19de-eeuws decor
Café Gambrinus op de Grote Markt is zonder enige twijfel één van de mooiste horecazaken van Leuven, zoniet de mooiste. Het interieur met eikenhouten lambriseringen neemt je vlotjes mee naar de 19de eeuw maar er is ook ruimte voor vernieuwing in de parel van de stad. Zo heeft de Gambrinus sinds kort een moderne keuken en bijgevolg ook een echte menukaart. -
Oorbeek
Nieuwjaarsdrink Oorbeek
Wil je graag andere inwoners ontmoeten, elkaar het beste toewensen en samen het glas heffen op het nieuwe jaar? -
PREMIUMAarschot
RESTOTIP. Mi & Ti laat je proeven van de oervlaamse brasseriekeuken én zet hard in op kindvriendelijkheid: “Wij weten hoe moeilijk het is om je kleintjes te laten stilzitten op restaurant”
Sinds begin december vind je Mi & Ti op de Bonewijk in Aarschot. Midden vorig jaar vestigden ze zich in het pand van het voormalige café ‘Germinal Aarschot’, dat de deuren sloot. Nieuwe uitbaters Sven De Vries (38) en Louise Vandeweyer (33) behouden grotendeels het concept, maar gaan iets gerichter qua keuken. “Onze focus ligt momenteel op de oervlaamse brasseriekeuken, maar op termijn willen we naar de échte keuken van ‘de bomma’.” Wij gingen alvast eens proeven. -
PREMIUMSint-Truiden
Anneleen (28) en Brandon (29) brengen Sint-Truiden weer aan het dansen in heropende Cohibar: “Truiense jeugd die uitgaat in Hasselt? Verleden tijd”
Oplettende voorbijgangers hebben het misschien al gemerkt: er is weer leven in de Cohibar op het Heilig-Hartplein, en dat is allemaal aan Anneleen Drillieux (27) en Brandon Willems (29) te danken. Het koppel heropende een week geleden wat ooit een populair danscafé voor jongeren was, en hoopt dezelfde sfeer te laten terugkeren naar Sint-Truiden. “Het uitgaansleven in Sint-Truiden moet weer tot leven gewekt worden”, klinkt het.
-
PREMIUMHasselt
RESTOTIP. Wasbar in Hasselt, waar je hip eet én de was kan doen
Eén van de hipste zaken in Hasselt vind je aan de Grote Markt, bij de Wasbar. Het concept kwam overgewaaid vanuit Gent, focust zich voornamelijk op de studentencultuur maar kan blijkbaar ook veel bewoners uit de binnenstad bekoren. Wij gingen langs, niet voor een wasje, maar voor een hapje. -
PREMIUMOud-Heverlee
RESTOTIP. Kwaliteit en gezelligheid troef bij bistro Bibois in Oud-Heverlee
Na bijna 30 jaar besloten Isabelle Janssens (55) en Ben Vanderbiest (57) het concept van restaurant De Bibliotheek in Vaalbeek volledig om te gooien. Een nieuwe naam en een nieuwe keuken om voor ieder wat wils aan te bieden, zonder aan kwaliteit in te boeten. Wij gingen proeven en genieten in één van de gezelligste restaurants in Oud-Heverlee: bistro Bibois. -
Zoutleeuw
Dorpsrestaurant de Pollepel
Het dorpsrestaurant de Pollepel is een laagdrempelige eetgelegenheid waar buurtgenoten met elkaar in contact kunnen komen onder het motto: eten, ontmoeten, informeren en activeren. Twee keer per maand dekken fantastische vrijwilligers de tafels in de polyvalente zaal van WZC de Vesten. -
PREMIUMAarschot
RESTOTIP. Ishoyo: verschillende keukens op één locatie
Sinds 5 december vind je Ishoyo op de Elisabethlaan in Aarschot. ‘Alweer een sushirestaurant?’, zal je je afvragen. Maar niets is minder waar. Ishoyo hoort bij de Shokudo Group en is het nieuwe afhaalrestaurant met Dark Kitchen concept. Dark wat? Een restaurant zonder fysieke locatie, dat alleen uit een keuken bestaat en een website of koppeling met een bezorgservice. Wij gingen alvast eens proeven.
-
PREMIUMTienen
Nieuwe Intermarché by Mestdagh: koopjes voor klanten, bange dagen voor personeel. “Voor hetzelfde geld zijn we onze job kwijt”
Carrefour wordt Intermarché by Mestdagh, en dus moeten alle Carrefourproducten de deur uit. De eerste dag van de Intermarché in Tienen stond het volk rijen dik. Niet om de nieuwe winkel te bewonderen - die wordt later pas gerenoveerd. “We verkopen de producten meteen aan 50 procent korting.” Bij het personeel heerst een meer gelaten sfeer: zij weten pas volgende week of ze hun job behouden. We gingen zelf eens kijken, naar de kortingen en de sfeer onder het personeel. -
PREMIUMSint-Truiden
RESTOTIP. Minimale moeite, maximaal genieten bij traiteur en cateringzaak Eve’licious in Sint-Truiden: “Door corona zat ik plots zonder werk en begon ik met bakken”
Even genoeg van al dat koken nu de feestdagen er bijna opzitten? Evelien Mellaerts weet raad. Enkele weken geleden opende ze in Sint-Truiden haar eigen traiteurszaak Eve’licious waar ze ovenvers gebak, kleurrijke ontbijtjes en heerlijke lunches serveert. -
PREMIUMLimburg
Even opwarmen tijdens het shoppen? Kom dan zeker een kijkje nemen in deze 6 koffiebars in Limburg
Tijdens deze regenachtige periode kunnen we wel een bakje troost gebruiken. Wij gingen daarom op zoek naar 6 leuke koffiebars in Limburg. Van Baristabar in Bilzen tot Tutties in Sint-Truiden: met deze koffiehuisjes kom jij de koude dagen door. -
PREMIUMHeverlee1
RESTOTIP Het Seinhuis: terug van weggeweest
Sinds kort is brasserie Het Seinhuis weer terug in Heverlee nadat de zaak een tijdje door het leven ging als Het Perrongeluk. De Herentse ondernemer Patrick Vanoppen geeft de bekende zaak een doorstart en wil dat doen door eenvoudige maar eerlijke gerechten te serveren.
-
PREMIUMSint-Joris-Winge
De 7 lievelingsplekjes van Sergio: “Mijn auto lijkt uit zichzelf naar deze brasserie te rijden”
Als een man die van het goede leven geniet: zo kent iedereen Sergio (57) al vele jaren. Momenteel staat die ‘way of life’ even stil, want de zanger-entertainer is volop aan het diëten. “Ik ben al vijf kilogram kwijt, dus ik ben goed bezig”, zegt hij. Wij staken Serge Quisquater een hart onder de aangespannen broeksriem, in ruil verklapt hij ons zijn lievelingsplaatsen. -
PREMIUMLimburg
Van Bavet tot Trentanove: bij deze 7 restaurants in Limburg haal jij alles uit Wereld Pastadag
Zou jij elke dag pasta kunnen eten? Dan hebben we goed nieuws voor jou, want Wereld Pastadag staat weer voor de deur. Op dinsdag 25 oktober geniet jij van lekkere Italiaanse pasta’s. Een Holy Grail bij Bavet of een vegetarische ravioli met spinazie bij Trentanove in Hasselt? Bij deze 7 pastarestaurants in Limburg vind je voor elk wat wils. -
Sint-Truiden
‘t Veilinghuis laat Truienaars genieten van WK voetbal met groot scherm
Binnen tien dagen begint het WK voetbal in Qatar en steeds meer Vlaamse steden en horecazaken bereiden zich voor. Omdat het WK in de winter doorgaat, blijken veel grote schermen, typische sfeer en evenementen niet door te gaan, maar in Sint-Truiden haalt ‘t Veilinghuis alles uit de kast om er een geslaagd WK voetbal van te maken. -
PREMIUMLimburg
Van In ‘t Grün tot Andersss: in deze 8 zaken in Limburg probeer jij de lekkerste vegan maaltijden uit
In november kan je meedoen met de Try Vegan Challenge. Vegan eten heeft namelijk niet alleen een positieve impact op je gezondheid, maar ook op het klimaat en het dierenwelzijn. Bovendien hoeft plantaardige voeding niet saai te zijn, maar kan je het net gebruiken om meer variatie op je bord te krijgen. Wil jij het graag eens testen, of gewoon wat inspiratie opdoen? Onze redactie zet je op weg en zocht acht zaken in Limburg waar jij de lekkerste vegan maaltijden eet.
-
PREMIUMSint-Truiden
RESTOTIP. Midden-Oosterse keuken proeven bij Al Dunya in Sint-Truiden: “Pure ingrediënten en 100 procent authentiek”
Om te genieten van de overheerlijke Midden-Oosterse keuken hoef je tegenwoordig geen vliegtuig meer te nemen. In Sint-Truiden serveert Isaac Huneihen falafel, fatouch, baba ghanoush en halloumi in zijn gezellige restaurant Al Dunya in de Breendonkstraat. “Lekker én gezond", belooft de chef op voorhand. Dat moet je ons geen twee keer zeggen. -
PREMIUMLeuven/Hageland
Van Butan tot Life Bar: bij deze 7 zaken proef je van de veganistische keuken in Leuven en het Hageland
November is de maand van de ‘Try Vegan Challenge’. Daarmee wil men iedereen aansporen om meer plantaardige maaltijden te eten. Wil je het zelf eens proberen, of ben je al langer vegan en op zoek naar iets nieuw? Onze redactie zocht 7 fijne adresjes uit in Leuven en het Hageland waar vegan op de kaart prijkt. Van Indiase chocolade tot vegan frietjes: laat je verrassen door een variatie aan gerechten. -
PREMIUMLimburg
Wordt Limburgse vlaai beschermd streekproduct met strikte regeltjes? “Zou geweldig nieuws zijn, want typische vlaai mag niet ontsporen”
Wordt Limburgse vlaai een beschermd streekproduct? Die vraag stellen Vlaanderen en Nederland vandaag officieel aan de Europese Commissie in Den Haag. Als die aanvraag goedgekeurd wordt en de vlaai effectief erkend wordt als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA), zal het lokale gebak enkel nog in de Belgische en Nederlandse provincie Limburg gebakken kunnen worden. -
PREMIUMSint-Truiden
Truiense Alien Nouwen (21) opent koffiehuisje Tuttie’s in Ridderstraat: “Vernoemd naar een koosnaampje uit onze familie”
Sint-Truiden heeft er een nieuwe hotspot bij voor wie van koffie, taart, cupcakes, wafels en al wat lekker is houdt. Tuttie’s wordt sinds drie weken uitgebaat door de 21-jarige Alien Nouwen. Een rasechte Truiense die haar klanten met de glimlach bedient. “Als ik dat rijtje klanten voor de deur zie om hier een koffie te kunnen drinken, kan ik het nog niet geloven. Allemaal voor Tuttie’s? Mijn zaak?”
-
PREMIUMTREMELO
RESTOTIP. D’Angelo serveert niet alleen de typische Italiaanse keuken: “Hier smul je evengoed van een lekkere tajine”
Bij restaurant D’Angelo in Tremelo kan je steevast terecht voor een lekkere pizza of pasta bereid door de Italiaanse chef Angelo Hanna. Zijn keukenkunsten etaleerde hij jarenlang in Keerbergen, maar door een speling van het lot, verhuisde hij zijn zaak afgelopen zomer naar Tremelo. Zijn menukaart oogt heel divers. -
Tienen
Toeristisch infokantoor en Streekshop zijn verhuisd
De Streekshop, waar ook het Toeristisch Infokantoor gevestigd is, is voortaan gehuisvest in het voormalige MuseumCafé op de Grote Markt nummer 4. Tienenaars en bezoekers zullen nu nog makkelijker de weg vinden naar het infokantoor en de Streekshop. -
PREMIUMLeuven
RESTOTIP. ‘t Oud Gasthuys: “Even is de stad ver weg”
Nieuwsgierigheid loont. Even voorbij een zware houten poort zijn de feloranje fietskoeriers en de bedrijvigheid van de Brusselsestraat plots ver weg, op de zonovergoten binnenkoer van ‘t Oud Gasthuys. Het in 1753 opgetrokken historische gebouw naast de kapel van de Romaanse Poort deed in een ver verleden dan wel dienst als ziekenboeg voor de Zusters Augustinessen, anno 2022 serveren de eigenaars geen ziekenhuiseten. -
PREMIUMAarschot
RESTOTIP. DOST laat je kennis maken met nieuwe smaken: “Ik wil twee culturen combineren”
Exact een maand geleden kreeg Aarschot er een nieuwe brasserie bij: DOST. Uitbater Etem Sahan (35) kookt al jaren met hart en ziel en neemt je mee in zijn twee werelden: Turkije en België. “Ik eet heel graag, en ik heb al gemerkt dat ze dat hier ook graag doen”, lacht hij.
-
PREMIUMSint-Truiden
RESTOTIP. Bertha Foodbar in Sint-Truiden: pure, Italiaanse keuken met enkel toppers op de kaart
Voor een heerlijke pasta, ovenverse pizza’s en een zalig zuiderse sfeer moet je niet langer naar Italië. Bertha Foodbar brengt het sinds kort allemaal naar de Groenmarkt in Sint-Truiden. Naast ‘Maison S’ en ‘Crème van ne vent’ heeft Steffen Heusdens nu drie zaken op een rij en daar lijkt niemand rouwig om. Wij gingen alvast proeven. -
PREMIUMLeuven
RESTOTIP. Vegan streetfood uit Turkije van Cheekofte & Wraps: “Je kan het de Turkse versie van steak tartaar noemen”
Cheekofte & Wraps in de Diestsestraat laat de Leuvenaars kennismaken met het populaire streetfood uit Turkije. Zaakvoerder Ilker Taskiran (46) maakt de veganistische cheekofte zelf en heeft een uitgebreid assortiment aan wraps, groenten en dressings om de maaltijd compleet te maken. “We hebben de indruk dat we geliefd zijn bij de Leuvenaars en daar kunnen we enkel maar heel dankbaar om zijn”, vertelt Ilker. -
PREMIUMLeuven
Leuvense Kerstmarkt maakt zich op voor 34ste editie in volle energiecrisis: “Ja, de jenever wordt duurder en de verwarming gaat een graadje lager, maar op sfeer besparen we niet”
Een doodgewone feestperiode: we verlangen er allemaal naar nadat het coronavirus twee jaar stokken in de wielen stak. Bij Marc en Dirk Pinte van de Leuvense Kerstmarkt is dat niet anders. Ze staan te springen om een van de grootste kerstmarkten van ons land te heropenen. “Met 120 standen en een Oekraïens kerstdorp in de aanbieding kunnen de bezoekers genieten van een authentieke kerstsfeer in hartje Leuven.” Wat kost een jenever? Kan je nog snel een kerstboom op de kop tikken? En welke originele cadeautjes worden er dit jaar aangeboden? Ontdek het hier met ons. -
PREMIUMLeuven/Hageland
Van de Zombie tot de Basilicum Splash: In deze 5 bars drink je heerlijke cocktails in Leuven en het Hageland
Het is nog steeds volop aan het zomeren. De zon schijnt en de temperaturen gaan regelmatig voorbij de 25 graden. De ideale omstandigheden voor een verfrissende cocktail dus. Om jou op weg te helpen, lijsten wij vijf cocktailbars op in Leuven en het Hageland. Van Jaco’s tot Ingridiënt: laat je verleiden door al die verfrissende smaken in onze regio.
-
PREMIUMLeuven/Hageland
Van Mexico tot Pakistan: Op culinaire wereldreis met 7 restotips uit Leuven en het Hageland
Elke week gaan onze journalisten op restaurant om jou de beste restotips van de hand te doen. Dat doen ze al een tijdje, en dus zorgt onze redactie voor een overzicht. We selecteerden zeven restaurants met buitenlandse invloeden waar je deze zomer kan langsgaan voor een lekkere hap. Zo ga je op wereldreis door Leuven en het Hageland: van Italië over Mexico tot in het Verre Oosten. -
PREMIUMTienen
RESTOTIP. Brasserie Gusto in Tienen : “Genieten aan uitstekende prijs-kwaliteit”
Meer leven in de Leuvensestraat, want de brasserie aan het Alpha Hotel heeft na ruim twee jaar leegstand eindelijk nieuwe uitbaters. Mohammed El Mahraoui runt er samen met zijn echtgenote Nawel en zijn broer Abdelhamid de nieuwe zaak: Brasserie Gusto. In deze familiezaak kan je zowel terecht voor klassieke gerechten uit de Belgische als Italiaanse keuken. -
PREMIUMZOUTLEEUW
RESTOTIP. L’air des Sens: “Wie rustig gastronomisch avondje op restaurant voor ogen heeft en niet bedrogen wil uitkomen, moet hier reserveren”
In december haalde (groenten)restaurant L’air des Sens in Zoutleeuw nog een mooie 14/20 in de gids Gault&Millau. In de ruime regio van Leuven-Hageland doen er zo maar acht restaurants beter. Tijd voor een bezoekje dus. Lees hier meer over onze restotips. -
PREMIUMLeuven/Hageland
Dit zijn de 30 ‘Erkende Frituristen’ uit Leuven en het Hageland
Met 292 zijn ze, de Vlaamse frituuruitbaters die de titel ‘Erkend Friturist’ mogen dragen. Daarmee belonen Horeca Vlaanderen en vakvereniging Navefri echt vakmanschap. Het kwaliteitslabel toont welke frituristen ambachtelijk tewerk gaan en hygiëne en kwaliteit hoog in het vaandel dragen. 30 frituren in Leuven en het Hageland kregen het label. Wij lijsten ze voor u op.
-
PREMIUMTienen
RESTOTIP. Cotto: ‘Cuccina gourmet’ voor elke culinaire fijnproever
Cotto bevindt zich in de gezellige Spiegelstraat in het hartje van Tienen. Het is een Italiaans restaurant dat tegelijkertijd creatief is en zich wil laten beïnvloeden door de beste producten van het Belgische grondgebied en hun gerechten te transformeren door ze te combineren met de typische Italiaanse producten. Cotto is Italiaans voor “gekookt”, zoals elke culinaire fijnproever wel weet. Maar Cotto betekent ook lekker Italiaans eten in het prachtige pand. Alle kenners van lekker gastronomisch eten en drinken kunnen er hun hartje ophalen. -
PREMIUMLeuven/Hageland
Van de ‘Browneux’ tot ijsjes op de vaart: bij deze 6 ijssalons in Leuven en het Hageland eet je heerlijk verfrissende ijscoupes
De hittegolf is in het land en dus snakt iedereen naar wat verkoeling. En wat is er beter dan een overheerlijk ijsje aan het einde van een zwoele zomerse dag? Onze redactie ging op zoek naar zes ijssalons in Leuven en het Hageland en vroeg hen naar de absolute aanrader op hun kaart. Twee of drie bollen, met chocolade of met slagroom: laat je verleiden door de lekkerste coupes van de regio. -
PREMIUMZoutleeuw
RESTOTIP. Célien’s Burger Bar: klanten bepalen mee het menu
Célien Vanrykel (22) opende vorig jaar midden lockdown Célien’s Burger Bar aan de Grote Steenweg in Zoutleeuw. Vanuit een food truck serveert ze allerhande originele burgers zoals bijvoorbeeld de Haspengoud burger of de El Sombrero burger. Wie op zijn honger blijft zitten bij een doorsnee burger, zou hier wel eens keuzestress kunnen krijgen. “Ik probeer graag nieuwe dingen uit en laat me soms inspireren door de suggesties van mijn klanten”, klinkt het -
PREMIUMZoutleeuw
RESTOTIP. De Koperen Klink serveert kraakverse sushi in hartje Hageland
In Belgische grootsteden kan je gemakkelijk een culinaire wereldreis maken zonder je kot te verlaten. In het landelijke Hageland houdt men meer vast aan de traditionele keuken. Wie op de Steenweg in Zoutleeuw opeens een krijtbord met daarop ‘Afhaal sushi’ zag verschijnen, keek waarschijnlijk verrast op. Felicia en Joke, uitbaters van De Koperen Klink, vonden het een vanzelfsprekende keuze. “Het zijn gerechten uit onze cultuur. We hebben de kennis en ervaring om kwaliteitsvolle sushi te serveren. Bovendien heb je in de buurt vooral frituren en broodjeszaken. Dat maakt ons aanbod uniek”, klinkt het.