-
PREMIUMWest-Vlaanderen
Met rozijnen, nutella of champignons? Hier smul je van heerlijke pannenkoeken in West-Vlaanderen tijdens Maria Lichtmis
Op 2 februari vieren we Maria Lichtmis. Op deze officieuze feestdag eten we traditiegetrouw pannenkoeken. Geen zin om ze zelf te bakken? Wij zochten voor jou acht leuke plekken uit waar je pannenkoeken kan gaan eten in West-Vlaanderen. -
PREMIUMKoksijde/De Panne
Gekend restaurant Mama Thai verhuist naar Koksijde: “Wegenwerken in De Panne blijven maar aanslepen”
Na tien jaar verhuizen Laurenzo Moerman (41) en Kanteeya Seetrairat (38) dit voorjaar hun restaurant Mama Thai van De Panne naar Koksijde. Ze nemen hun intrek in De Clochard vlakbij de hotelschool Ter Duinen. “De wegenwerken voor de aanleg van een fietspad op de verbindingsweg van Veurne naar De Panne blijven aanslepen. We wilden de terugval in reservaties daardoor opvangen met een pop-up maar het wordt een heel ander verhaal”, zegt Laurenzo. -
Koksijde
Restaurant Carcasse stijgt half punt in restaurantgids Gault&Millau: “Een opsteker voor onze jonge equipe”
Carcasse, het restaurant van beenhouwer en ambachtsman Hendrik Dierendonck in Sint-Idesbald, is in de nieuwste editie van restaurantgids Gault&Millau gestegen met een half puntje naar 14 op 20. “Een pluim op de hoed van chef Timon Michiels en zijn brigade”, reageert Dierendonck die recent ook scoorde op de World Steak Challenge. -
Koksijde
Aron is al helemaal in kerststemming: “Vanavond gaat mijn winterbar open met kerstbomen als decor”
Na zijn succesvolle zomerbar, opent Aron Sirjacobs (26) vanavond op dezelfde locatie langs de Koninklijke Baan 215 in Koksijde een winterbar. “We bieden een echt ‘après-ski-gevoel’ aan”, belooft Aron.
-
Koksijde
Kato is de beste Junior Champagne Sommelier van het land: “Champagne is meer dan een aperitief en past perfect bij een stukje hertenkalf”
Kato Van Dijck, zevendejaarsstudente sommelier aan de Koksijdse hotelschool Ter Duinen, won de nationale competitie voor beste Junior Champagne Sommelier. -
PREMIUMVeurne
Verdonck voegt ‘sensatie’ toe aan de menukaart: “Geen paniek, ons artisanaal ijs en de babelutten zijn blijvers”
De naam Verdonck verdwijnt op de Grote Markt in Veurne. Op 29 oktober heropent ‘Kis by Verdonck’, een gloednieuw concept waarbij het accent voor het eerst op ontbijten ligt en op takeaway voor de jeugd. “Na 16 jaar achter het fornuis miste ik een uitdaging”, zegt David Callens (46) die het restaurant runt met Charlotte Janssens (41). In een bevriend koppel vonden ze nieuwe partners. -
PREMIUMMiddelkerke
Middelkerkse horecazaken zijn klaar voor Champagneweekend: “Het is één van de beste weekends voor onze sector”
Donderdagavond begint voor het 25e jaar het Champagneweekend in Middelkerke. Tijdens dit weekend kan je niet alleen proeven van verschillende soorten champagne in De Branding, maar kan je ook terecht bij verschillende lokale horecazaken die een overheerlijke Champagnemenu samenstellen die je enkel dit weekend kan eten. De meesten zijn al een tijdje volzet, maar we gingen alvast langs bij een paar van hen om te zien wat je er kan verwachten. -
Diksmuide
Twee Nachtraaf-bieren in de prijzen: “En dat met een bier dat we eigenlijk maar éénmalig dachten uit te brengen”
De Diksmuidse ondernemer Lieven Onraedt van biermerk Nachtraaf keert met een zilveren en bronzen medaille terug van de Brussels Beer Challenge. In zijn prijzenkast liggen intussen al negen medailles. Dat viert hij met een ‘Volle maan’ van 13 graden.
-
PREMIUMNieuwpoort
Bert Gunst lanceert Picon de Nouvion: “Op dit recept waren de acteurs van ‘Allo Allo!’ verlekkerd”
Bert Gunst (45), schepen en cafébaas in Nieuwpoort, lanceert na zijn oorlogsbieren nu de ‘Picon de Nouvion’. “Naar het recept van René Artois uit de serie ‘Allo Allo!’”, verzekert Gunst. Hij is al jaren fan van de Britse tv-reeks en heeft een goed contact met de acteurs, die hij al een paar keer naar Nieuwpoort wist te halen. ‘Officer Crabtree’, gespeeld door Arthur Bostrom, maakte de oversteek om de Picon te proeven. -
PREMIUMBrugge/Kust
November is vegan maand: hier kan je plantaardig eten in Brugge en aan de kust
Try Vegan spoort mensen aan om gedurende de maand november meer plantaardige maaltijden te eten. Als je meedoet ontvang je drie keer per week een nieuwsbrief boordevol inspiratie, recepten en tips om aan de slag te gaan. Zo hopen ze dat vegan eten een gewoonte wordt. Geen zin om zelf te koken? Gelukkig zijn er genoeg plekken die vegan opties aanbieden of zelfs een volledig plantaardig menu hebben. Wij lijsten er zes voor je op in Brugge en aan de kust. -
De Panne
Jong koppel opent in volle energiecrisis een frituur: “Knapperige frietjes genieten onze prioriteit”
Frituur Cono in de Zeelaan 57 in De Panne is geopend. Charlotte Goossens en Bastian Verbrugghe, beide 30 jaar, uit Veurne zijn de zaakvoerders. In tijden waar de energieprijzen de pan uit swingen is dit een gewaagd project. -
PREMIUMNieuwpoort
Vrienden scoren met bier dat ze na hun werkuren even brouwden: “Brons en goud in internationale competities, dat is ‘Amazing’”
Vier jaar geleden lanceerden kameraden Dario Clauw (33) uit Diksmuide en Nicolaas Balloey (36) uit Nieuwpoort Heroes Amazing Beer. Vandaag mogen ze al twee podiumplaatsen op internationale competities op hun naam schrijven. Deze zomer wonnen ze brons op de World Beer Awards en deze week goud op de Craft Beer Awards in Londen. Het gaat hard voor de twee vrienden, die stiekem dromen van een eigen brouwerij in Nieuwpoort. “Pas dan kunnen we van bierbrouwen ons beroep maken”, klinkt het ambitieus.
-
Veurne
De Vette Os is nieuwkomer in Gault&Millau: “Onze prijzen en filosofie blijven ongewijzigd”
De nieuwste editie van de Belgische restaurantgids van Gault&Millau is maandag voorgesteld. Het is alweer de twintigste keer dat Gault&Millau de gids uitbrengt. De anonieme inspecteurs van de gids bezochten een jaar lang de fijnste restaurants van ons land, wat resulteerde in een gids met meer dan 1380 adressen, waarvan liefst 125 nieuwkomers en 168 stijgers. In de lijst met nieuwkomers vinden we één restaurant terug uit Veurne. -
Nieuwpoort
Gezellig keuvelen in winterbar BarCour: “Met een hapje, drankje en dansje naar het nieuwe jaar”
De Nieuwpoortse ondernemers Niels Bouckenooghe van Calypso, Karim Vliegen van Wijn aan Zee en Nicolas Vermote van De Barkentijn openen morgen vrijdag om 16 uur voor het tweede jaar op rij hun winterbar BarCour. -
PREMIUMOostduinkerke
“Van voedingszaak tot bekendste danscafé aan de Westkust”: zaakvoerster Annie gehuldigd voor kwarteeuw The Possé
Danscafé The Possé is al meer dan een kwarteeuw een vaste waarde in het hart van Oostduinkerke. Twee jaar na het zilveren jubileum van het danscafé kon de gemeente Koksijde zaakvoerster Annie Callewaert eindelijk in de bloemetjes zetten. Overdag runt Annie de supermarkt Delhaize met haar partner Eddy Lansen, maar wij duiken met Annie het nachtleven van de afgelopen 27 jaar in. -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Goesepitte 43 in Brugge: “Knusse kwaliteitsbistro waarvan de creatieve gerechten ons blij maken”
Bij Gault&Millau zitten ze er meestal niet naast als ze een restaurant in hun culinaire gids opnemen. Voor Goesepitte 43 lag de beoordeling op 14/20: een meer dan verdiende quotering als u het ons vraagt. In een schilderachtig Brugs straatje is de keuken van Jan Supply méér dan een ontdekking.
-
PREMIUMDe Panne
André Buyens opent wijnbar als eerbetoon aan overleden papa: “Ik ben graag onder de mensen, net zoals pa”
De familie Buyens is al decennialang bekend in het horecalandschap in De Panne en ver daarbuiten. Daar waar Stéphane Buyens met zijn tweesterrenzaak Le Fox nog steeds furore maakt, is het rond broer én horecaman André (57) veel stiller. “Een kwaliteitsvolle culinaire keuken serveren is een familietrek die we delen”, lacht André die samen met zijn vrouw Amanda Russell (48) binnenkort een nieuwe bier- , wijn- en tapasbar opent in de Zeelaan in De Panne. Opgedragen aan ‘padre’ Etienne die deze zomer overleed. -
PREMIUMNieuwpoort
Steve Rousseau, halfbroer van, en compagnon openen beachbar in Nieuwpoort: “Wie weet komt Conner er wel eens pintjes tappen”
Steve Rousseau (50), halfbroer van Vooruit-voorzitter Conner en zoon van Nieuwpoorts gemeenteraadslid Jo, opent in maart voor het eerst een beachbar bij het Leopoldplein in Nieuwpoort. Hij doet dat samen met zijn kameraad Lode Lefevre (49). De roots van beiden liggen in die kuststad. “Al toen we als jobstudenten werkten in vakantiecentrum De Barkentijn, waarvan mijn vader directeur was, droomden we hier van”, glimlacht Steve. Voor de concessie betaalden ze een fors bedrag. -
PREMIUMNieuwpoort
Twee Nieuwpoortse gastvrije horecazaken winnen ‘hospitality award’: “Wij brengen de menukaart nog aan tafel”
De ‘hospitality awards’ voor gastvrije horecazaken in België zijn uitgereikt. Nieuwpoort scoorde op die wedstrijd bijzonder goed. Zowel restaurant Tabl’O als bed and breakfast Villa Sans Soucis ging met zo’n onderscheiding naar huis. Restaurant Barbouni eindigde op een verdienstelijke derde plaats. De drie ondernemers onthullen hoe ze gastvrijheid op de eerste plaats zetten. -
Diksmuide
IN BEELD. Lindsay pimpt haar frituur met spookhuis en griezelsnacks: “Smul van grillige ‘mystery burger’ of ‘swamp frietje’”
Lindsay Hillewaere (35) is zot van Halloween en dat zullen haar klanten van frituur Siesie in Pervijze geweten hebben. Zombies en clowns doen je schrikken en zelfs de menukaart heeft een griezelig kantje. Welkom in de griezeligste frituur van de ruime regio.
-
PREMIUMBrugge/Kust
Van esprit d’orange tot champagnesorbet: bij deze 7 ijssalons in Brugge en aan de kust proef je onweerstaanbare smaken
We krijgen deze week te maken met een hittegolf, en wat kan dan beter smaken dan een lekker ijsje? Wat dacht je van domino met stukjes Callebout of l’esprit d’orange met in likeur gemarineerde aardbeien? Wij lijsten alvast zeven ijssalons op met onweerstaanbare smaken. -
PREMIUMBrugge/Kust
Van Kroatië tot Hawai: op culinaire wereldreis met 7 restotips in Brugge en aan de kust
Is het dringend tijd om je smaakpalet uit te breiden? Elke week testen onze journalisten restaurants uit de regio. Aan de hand van dat ruime aanbod nemen wij je mee op een culinaire wereldreis. Geniet van eten uit onder meer de Filipijnen, Amerika en Thailand in Brugge en aan de kust. -
PREMIUMBrugge/Kust
Dit zijn de 35 ‘Erkende Frituristen’ in Brugge en aan de kust
Horeca Vlaanderen en Navefri, de nationale beroepsvereniging voor frituuruitbaters, hebben maandag - met de steun van Vlaio - 292 frituuruitbaters bekroond met de titel van ‘Erkend Fiturist’. Deze eer is voorbehouden voor frituristen die echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. In Brugge en aan de kust sleepten 35 frituren deze begeerde titel in de wacht. -
PREMIUMEernegem
RESTOTIP. 't Schuttershof in Eernegem: “De paling in ‘t groen wordt origineel gepresenteerd”
In januari 2023 mogen Pascal Delmotte en Els Matthys 30 kaarsjes uitblazen voor hun feestzaal en restaurant ‘t Schuttershof vlak bij de Moerdijk in Eernegem. De voorbije jaren bleven ze investeren in hun zaak en de vaste klanten vinden nog steeds vlot de weg. Wij trokken er op een vrijdagavond ook naar toe.
-
PREMIUMBrugge/Kust
Van tot Brasserie Alfons tot Monsieur Casserole: hier kan je gezellig lunchen in Brugge en aan de kust
Uitstapje naar de stad of een leuke pauze met collega’s en op zoek naar een lichte lunch? Of gewoon zin om ‘s middags al uitgebreid te tafelen? Uit ons groot assortiment aan restotips verzamelden we de juiste adresjes voor jou. In deze restaurants in Brugge en aan de kust geniet je van een lekkere lunch. -
PREMIUMOostduinkerke
RESTOTIP. Cucina Antica: “Pizzadeeg met natuurlijke eigen gist gemaakt, dat proef je”
Cucina Antica is een gloednieuw Italiaans, eetadresje op de Zeedijk in Oostduinkerke. Chef-kok van dienst is Belinda Mac Donald met roots in Australië. De liefde bracht haar naar België maar haar culinaire hart klopt ook luid voor het land van de laars. Wij gingen proeven van de pizza en pasta.