-
PREMIUMMechelen
RESTOTIP. Emiel: visrestaurant op de Vismarkt
Zin in iets nieuws? Stop met zoeken: hier ontdek je welke horecazaak écht het ontdekken waard is, van koffiebar tot ijsjeszaak en van brasserie tot fine dining. Deze week: het nieuwe visrestaurant Emiel op de - jawel - Vismarkt in Mechelen. -
PREMIUMLeuven
RESTOTIP. Nobu Sushi: “Wie zegt dat sushi gelijkstaat aan vis?”
Een beroep doen op de fietskoerier staat voor velen gelijk aan sushi. Maar in een wereld waarin de hongerige klant murw wordt geslagen met rauwe zalm in plastieken bakjes en kartonnen stokjes, bewijst Nawraj Thapa (38) dat sushi niet gelijk hoeft te staan aan fastfood. Nobu Sushi biedt naast traditionele bereidingen met kraakverse vis ook een waslijst aan vegetarische en veganistische lekkernijen. -
PREMIUMLeuven/Hageland
Van ‘t Wit Paard tot Mr. Crêpe: bij deze 6 zaken vier je Lichtmis met heerlijke pannenkoeken in Leuven en het Hageland
Op 2 februari vieren we opnieuw Maria-Lichtmis. Geen officiële feestdag, maar wel de ideale gelegenheid voor pannenkoeken. Wij gingen op zoek naar enkele leuke adresjes in Leuven en het Hageland waar je het ‘pannenkoekenfeest’ op gepaste wijze kan vieren. Kies jij voor de klassieke ‘mikado’? Of ga je toch voor een Noorse variant? -
PREMIUMLeuven
RESTOTIP. Gambrinus, waar je de klassieke keuken krijgt in een authentiek 19de-eeuws decor
Café Gambrinus op de Grote Markt is zonder enige twijfel één van de mooiste horecazaken van Leuven, zoniet de mooiste. Het interieur met eikenhouten lambriseringen neemt je vlotjes mee naar de 19de eeuw maar er is ook ruimte voor vernieuwing in de parel van de stad. Zo heeft de Gambrinus sinds kort een moderne keuken en bijgevolg ook een echte menukaart.
-
PREMIUMRegio Mechelen
Van Mickey Mouse-pannenkoeken tot varianten met karamel: ontdek 5 zaken in de regio Mechelen waar je van heerlijke pannenkoeken kan smullen tijdens Maria Lichtmis
Op 2 februari is het Maria Lichtmis: het feest bij uitstek om zonder schuldgevoel pannenkoeken te eten. Wij hebben voor jou vijf pannenkoekenhuisjes geselecteerd in de regio Mechelen waar je lekker kan smullen van de heerlijke lekkernij: van pannenkoeken met appeltjes, vers ijs en karamel bij Olle Bolle in Blaasveld tot Mickey Mouse-pannenkoeken bij Latthée in Lier. -
PREMIUMOlen
RESTOTIP. Trenta-Sette in Olen: smullen van Italiaanse klassiekers en specialiteiten
Zin in iets nieuws? Stop met zoeken: hier ontdek je welke horecazaak écht het ontdekken waard is, van koffiebar tot ijsjeszaak, van brasserie tot fine dining. Deze week: restaurant Trenta-Sette in Olen, waar je geniet van een heerlijk avondje Italiaans. -
Leuven
Foodmaker opent nieuw restaurant in hartje Leuven: “In februari speciale acties voor de studenten”
Foodmaker opende zopas een tweede restaurant in Leuven. Na de horecazaak in Sportoase is er nu ook een vestiging in de Tiensestraat. “In februari lanceren we enkele openingsacties. Zo gaan we gratis soep serveren voor de studenten en geven we ze een boost met groenten om de lessen te hervatten”, zegt Lieven Vanlommel, oprichter en CEO van Foodmaker. -
PREMIUMMechelen
Vanderbeek maakt plaats voor ijsssalon Julietta: “We zoeken mensen met beperking voor bediening”
Banketbakkerij en patisserie Vanderbeek sloot afgelopen zomer na meer dan 250 jaar de deuren, maar Steenweg 36 blijft een lekker en ambachtelijk adres. Het aangrenzende restaurant Julia baart er op 9 april een kindje: Julietta. Personen met een beperking zullen onder meer instaan voor de bediening in het ijssalon.
-
PREMIUMAarschot
RESTOTIP. Mi & Ti laat je proeven van de oervlaamse brasseriekeuken én zet hard in op kindvriendelijkheid: “Wij weten hoe moeilijk het is om je kleintjes te laten stilzitten op restaurant”
Sinds begin december vind je Mi & Ti op de Bonewijk in Aarschot. Midden vorig jaar vestigden ze zich in het pand van het voormalige café ‘Germinal Aarschot’, dat de deuren sloot. Nieuwe uitbaters Sven De Vries (38) en Louise Vandeweyer (33) behouden grotendeels het concept, maar gaan iets gerichter qua keuken. “Onze focus ligt momenteel op de oervlaamse brasseriekeuken, maar op termijn willen we naar de échte keuken van ‘de bomma’.” Wij gingen alvast eens proeven. -
Leuven
Wok Dynasty en Leuvense topchef Kwinten De Paepe slaan handen in elkaar
Op 22 januari begint volgens de Chinese kalender het Jaar van het Konijn. “Het belooft een jaar van vrede en geluk te worden maar ook een jaar vol culinaire verrassingen”, zegt uitbaatster Changying Wu van Wok Dynasty. En wel eentje van formaat want niemand minder dan Kwinten De Paepe gaat samenwerken met de bekende Leuvense zaak. -
PREMIUMMechelen
Lady Nelson luidt heropwaardering horecaplein Wollemarkt in: “Sommige dingen moet je gewoon doen”
Er wordt weer getafeld op het horecapleintje aan de Wollemarkt. De legendarische brasserie Lord Nelson maakte plaats voor Lady Nelson en daar blijft het de komende maanden niet bij, want ook links en recht staan nieuwe projecten in de steigers. -
PREMIUMOud-Heverlee
RESTOTIP. Kwaliteit en gezelligheid troef bij bistro Bibois in Oud-Heverlee
Na bijna 30 jaar besloten Isabelle Janssens (55) en Ben Vanderbiest (57) het concept van restaurant De Bibliotheek in Vaalbeek volledig om te gooien. Een nieuwe naam en een nieuwe keuken om voor ieder wat wils aan te bieden, zonder aan kwaliteit in te boeten. Wij gingen proeven en genieten in één van de gezelligste restaurants in Oud-Heverlee: bistro Bibois.
-
PREMIUMMechelen/Kempen
Van De Broodkruimel tot De Zotte Morgen: bij deze 7 bakkers vind je worstenbrood en appelbollen op Verloren Maandag in Mechelen en de Kempen
Op 9 januari vieren Antwerpen en omstreken Verloren Maandag. Dan liggen de toonbanken van de bakkers in de regio Mechelen en de Kempen vol worstenbrood en appelbollen. De ene heropent er speciaal zijn zaak voor, de andere komt dan weer met verrassende combinaties. Onze redactie zocht zeven bakkers uit die er een waar feest van maken. -
PREMIUMAarschot
RESTOTIP. Ishoyo: verschillende keukens op één locatie
Sinds 5 december vind je Ishoyo op de Elisabethlaan in Aarschot. ‘Alweer een sushirestaurant?’, zal je je afvragen. Maar niets is minder waar. Ishoyo hoort bij de Shokudo Group en is het nieuwe afhaalrestaurant met Dark Kitchen concept. Dark wat? Een restaurant zonder fysieke locatie, dat alleen uit een keuken bestaat en een website of koppeling met een bezorgservice. Wij gingen alvast eens proeven. -
PREMIUMBonheiden
RESTOTIP. Dolce Delhi: het beste van Italië en India in Bonheiden
Zin in iets nieuws? Stop met zoeken: hier ontdek je welke horecazaak écht het ontdekken waard is, van koffiebar tot ijsjeszaak en van brasserie tot fine dining. Deze week: Dolce Delhi, een naam die de lading dekt. Het Italiaanse Dolce verwijst naar de heerlijke pizza’s die op het menu staan terwijl Delhi, de Indiase hoofdstad, refereert naar de roots van het restaurant, de Indische keuken. -
Leuven
RESTOTIP. Atia: “Mijn ouders houden me van bovenaf in de gaten, en ik weet dat ze fier zijn.”
Eens te meer werd na het halve finalespel van het Marokkaanse elftal duidelijk: moeder is god. Ook in de Vital Decosterstraat draagt een nieuwe horecazaak fier de naam van een moeder. Atia overleed dan wel enkele jaren geleden, met zijn restaurant houdt Bahraei Abdul Fatah (52) haar erfenis springlevend.
-
PREMIUMRegio Mechelen
Van Hi Tea tot La Tazza: bij deze 5 koffiebars in de regio Mechelen neem jij een pauze tijdens het shoppen
De solden komen er weer bijna aan en dus gaan we massaal op zoek naar de beste koopjes. Omdat een koffiepauze tijdens het shoppen er ook wel bij hoort ging onze redactie op zoek naar vijf leuke bars in Mechelen en omstreken waar je terechtkan voor een heerlijk kopje: van Hi Tea in Mechelen tot La Tazza in Heist-op-den-Berg. -
PREMIUMMechelen
Tangthai opende in groter pand: “Acht maanden lang vaak tot 4 uur ’s ochtends gewerkt”
Het populaire Thaise restaurant Tangthai is voor de derde keer in zijn nog jonge geschiedenis verhuisd, ditmaal naar de Steenweg. Maar het heeft wel bloed, zweet en tranen gekost. “Ik ben vaak tot 4 uur ’s ochtends aan het verbouwen geweest”, vertelt de oprichter. Heel hard werken is zowat de rode draad van Tangthai, maar het resultaat mag worden gezien. -
Mechelen
CNTRL PRK opent haute dogkiosk aan Kruidtuin: “Locatie doet ons denken aan New York in het klein”
Stad Mechelen heeft een huurder gevonden voor de rechtse aubette. CNTRL PRK – een deli kiosk geschoeid op Amerikaanse leest – zal er hotdogs serveren. -
PREMIUMHeverlee1
RESTOTIP Het Seinhuis: terug van weggeweest
Sinds kort is brasserie Het Seinhuis weer terug in Heverlee nadat de zaak een tijdje door het leven ging als Het Perrongeluk. De Herentse ondernemer Patrick Vanoppen geeft de bekende zaak een doorstart en wil dat doen door eenvoudige maar eerlijke gerechten te serveren.
-
PREMIUMMechelen/Blaasveld
Sam (80) en Lisette (77) ruilen ’t Park voor New Cambrinus: “Half Mechelen heeft hier gewerkt, zelfs de burgemeester”
Het Vrijbroekpark in Mechelen neemt zaterdag muzikaal afscheid van Sam De Graeve (80) en Lisette Mertens (77), die liefst 47 jaar brasserie ’t Park runnen. De uitbaters zeggen echter geen vaarwel, maar beginnen in Blaasveld ondanks hun leeftijd gewoon met iets nieuws. Zelf vinden ze dat absoluut niet bijzonder. “Als wij drie dagen niks doen, lopen we de muren op.” -
PREMIUMMechelen/Lier
Lore (18) tekent raamdecoratie én kledingcollectie voor Matsu: “Zo blij met deze kans!”
Van kansen geven gesproken! Om de eerste verjaardag van haar Matsu Bubble Tea Shop te vieren, besliste uitbaatster Suzanne Palings om zowel de raamdecoratie als het ontwerp voor haar kledinglijn te geven aan … een 18-jarige klant. Het is meteen de eerste opdracht voor de Lierse Lore Van den Broeck. “Zo raar om een wildvreemde met mijn ontwerp te zien lopen!” -
PREMIUMMechelen
RESTOTIP. Restaurant Maroon: voor wie van puurheid, smaak en traditie houdt
Zin in iets nieuws? Stop met zoeken: hier ontdek je welke horecazaak écht het ontdekken waard is, van koffiebar tot ijsjeszaak en van brasserie tot fine dining. Deze week: Maroon, de Mechelse brasserie die restaurant werd. -
PREMIUMSint-Joris-Winge
De 7 lievelingsplekjes van Sergio: “Mijn auto lijkt uit zichzelf naar deze brasserie te rijden”
Als een man die van het goede leven geniet: zo kent iedereen Sergio (57) al vele jaren. Momenteel staat die ‘way of life’ even stil, want de zanger-entertainer is volop aan het diëten. “Ik ben al vijf kilogram kwijt, dus ik ben goed bezig”, zegt hij. Wij staken Serge Quisquater een hart onder de aangespannen broeksriem, in ruil verklapt hij ons zijn lievelingsplaatsen.
-
PREMIUMLeuven
25 oktober is Wereld Pastadag: ontdek 7 leuke adresjes in Leuven waar je dat heerlijke feestje kan vieren
Het zal bij weinig mensen in de agenda staan, maar vandaag vieren we Wereld Pastadag. Zo’n dag mag uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan. Wij zochten naar 7 restaurants in Leuven waar de Italiaanse specialiteit een belangrijke plaats op het menu opeist. Of je nu van een simpele spaghetti bolognaise houdt, of eerder voor een recept van het huis kiest: deze zaken doen elke pastalover watertanden. -
PREMIUMPutte
RESTOTIP. O’Bar Lala: combinatie van winkel met ontbijt- en lunchbar in Putte
Zin in iets nieuws? Stop met zoeken: hier ontdek je welke horecazaak écht het ontdekken waard is, van koffiebar tot ijsjeszaak en van brasserie tot fine dining. Deze week: O’Bar Lala, een gloednieuwe ontbijt-, brunch- en lunchbar in Putte. -
PREMIUMAarschot
RESTOTIP. Den Hagelander: “Een brasserie met de betere streekproducten”
Op de baan van Aarschot naar Rillaar - nog voor je aan de lichten komt - heb je sinds kort aan je linkerkant, gelegen op een prachtig wijndomein, een nieuwe bistro: ‘Den Hagelander’. Na jaren horeca-ervaring, en een passie voor de job, willen uitbaters Keith Celis (41) en Bert Bosmans (41) je laten kennismaken met zoveel mogelijk streekproducten, op een betaalbare manier. -
PREMIUMMechelen
“Op ‘mi manera’”: nieuwe uitbaters geven Bar Klak Spaanse touch
Er waait een nieuwe wind door Bar Klak. De piepkleine koffie- en cocktailbar aan het Schepenhuis heeft niet alleen nieuwe uitbaters, zij brengen met onder meer een mini-restaurant ook tapas en ander Spaans lekkers. “Op ‘mi manera’”, lacht chef-kok Marisa De Sousa. Er is op de Schoenmarkt overigens nog meer lekkers op komst.
-
PREMIUMLeuven
RESTOTIP. Pita’s van Barouche onderscheiden zich van fastfoodgeweld in studentenstad
Barouche is een pitazaak die opende in Gent tijdens de eerste lockdown, maar zelfs een pandemie kon hun succes niet stoppen. Ondertussen gaan de pita’s van Barouche de deur uit in vier centrumsteden waaronder Leuven. Opnieuw een fastfoodzaak in de verzadigde studentenstad of toch een kwaliteitsvolle aanwinst? -
Werchter
Restaurant ‘De Rode Kreeft’ krijgt uit het niets uniek albino exemplaar geleverd: “Kans dat je dit meemaakt is 1 op 10 miljoen”
De kans dat je een knaloranje kreeft opvist, bedraagt volgens kenners zowat één op tien miljoen. Bij restaurant De Rode Kreeft in Werchter keken ze dan ook raar op toen er in hun batch van honderd kreeften zo’n albino exemplaar tussen zat. Het Canadese vrouwtje werd Babette gedoopt en zal voorlopig niet in de kookpot verdwijnen. “Liefst van al zoeken we een nieuwe thuis voor haar.” -
PREMIUMLEUVEN
RESTOTIP. Intertaste is verborgen Tibetaanse parel in Leuven: “Voor meeste gerechten betaal je amper 10 euro”
Restaurant Intertaste in de Parijsstraat in Leuven is nieuw sinds begin juli dit jaar. Chef Lungten Tenzin (35) serveert er pure Tibetaanse keuken en gaat er prat op dat alles huisbereid is. Met hun zéér democratische prijzen proberen ze het verschil te maken in de Leuvense binnenstad. Het ‘duurste’ gerecht op de kaart kost je slechts 12,50 euro. -
Mechelen
Mechelen telt 3 nieuwkomers in de nieuwste editie van de Gault&Millau-restaurantgids
De nieuwste editie van de Belgische restaurantgids van Gault&Millau is maandag voorgesteld. Het is alweer de twintigste keer dat Gault&Millau de gids uitbrengt. De anonieme inspecteurs van de gids bezochten een jaar lang de fijnste restaurants van ons land, wat resulteerde in een gids met meer dan 1380 adressen, waarvan liefst 125 nieuwkomers en 168 stijgers.
-
PREMIUMRegio Mechelen / Kempen
Van Funky Jungle tot Eeden: in deze 7 restaurants in de regio Mechelen en de Kempen eet je heerlijk veganistisch
In november kan je meedoen met de Try Vegan Challenge. Veganistisch eten heeft namelijk niet alleen een positieve impact op je gezondheid, maar het is ook goed voor het milieu en voor het welzijn van dieren. Bovendien hoeft een veganistisch maaltijd niet saai te zijn. Wil jij graag eens vegan proberen? Dan wijzen wij je alvast de weg naar zeven restaurants waar je plantaardig kan eten: van Funky Jungle in Mechelen tot Eeden in Turnhout. -
PREMIUMPutte
RESTOTIP. Café brasserie De Roos: even op vakantie in in Bonheiden
Als je van Mechelen via de Putsesteenweg richting Putte rijdt moet je goed uitkijken want je rijdt zo voorbij het nr 181. Daar, wat op het eerste gezicht een gewoon rijhuis lijkt , vind je Café brasserie De Roos. In zijn huidige vorm bestaat De Roos bijna tien jaar. Je komt binnen langs het cafégedeelte met links daarvan de brasserieruimte. Die lijkt vrij klein maar er is nog een achterbouw aan en in de zomer kan je op het terras terecht. -
Haacht
Twee nieuwkomers uit Haacht in nieuwe Gault&Millau
Vandaag werd de twintigste editie van de Gault&Millau-gids uitgebracht. Die verzamelt naar goede gewoonte de beste restaurants van ons land. Het afgelopen jaar gingen anonieme inspecteurs van de gids op bezoek bij verschillende zaken om punten te geven. Bij de 125 nieuwkomers zijn ook twee zaken uit Haacht. -
Leuven
Cum Laude komt nieuwe editie Gault&Millau binnen
Vandaag werd de twintigste editie van de Gault&Millau-gids uitgebracht. Die verzamelt naar goede gewoonte de beste restaurants van ons land. Het afgelopen jaar gingen anonieme inspecteurs van de gids op bezoek bij verschillende zaken om punten te geven. Bij de 125 nieuwkomers is ook een zaak uit Leuven.
-
PREMIUMLeuven/Hageland
Van Butan tot Life Bar: bij deze 7 zaken proef je van de veganistische keuken in Leuven en het Hageland
November is de maand van de ‘Try Vegan Challenge’. Daarmee wil men iedereen aansporen om meer plantaardige maaltijden te eten. Wil je het zelf eens proberen, of ben je al langer vegan en op zoek naar iets nieuw? Onze redactie zocht 7 fijne adresjes uit in Leuven en het Hageland waar vegan op de kaart prijkt. Van Indiase chocolade tot vegan frietjes: laat je verrassen door een variatie aan gerechten. -
PREMIUMLeuven
Madmum Station is klaar om treinreizigers te ontvangen: “Een station zonder koffie is als een café zonder bier.”
Eind september pakte Starbucks in het stationsgebouw haar koffers, stapte de trein op, en verdween aan de horizon. Lang hoefde de pendelaar het niet zonder koffie te stellen, want daar was de Leuvense koffiezaak Madmum al om die verantwoordelijkheid over te nemen. Een maand later heeft de tijdelijke pop-upcontainer plaatsgemaakt voor een volwaardig interieur, en ziet eigenaar Pieter Claes zijn jongensdroom vervuld. -
PREMIUMLeuven
Weldra opent de vierde vestiging van Donki, maar voor Xiomara (37) en Pierre (34) begon alles in Leuven: “Het is zoals liefde: je eerste vergeet je nooit”
Met drie vestigingen in drie steden, en weldra de opening van een vierde restaurant gaat het hard voor het burritorestaurant Donki. Toch is er aan het DNA weinig veranderd: een familiezaak van broer en zus die Mexicaanse burrito’s aan eerlijke prijzen aan de man brengen. Voor Xiomara (37) en Pierre (34) Baltodano begon het culinaire verhaal in Leuven. -
PREMIUMLeuven
Digitaal kookplatform Cook At Home lanceert vandaag: “De quinoataart van Sandra Bekkari overgieten met de kruidendip van Piet Huysentruyt? Waarom niet, hier kan het!”
Nu de opkomst van het ene na het andere streamingplatform het klassieke lineair televisiekijken het vuur aan de schenen legt, wil het nieuwe digitale foodplatform Cook At Home een gelijkaardige revolutie achter het fornuis betekenen. Op het platform, dat vandaag in de ether gaat, bundelen tien bekende Vlaamse chefs, onder wie Piet Huysentruyt, Sandra Bekkari, Wout Bru en Nathalie Meskens hun kookkennis. Eén van hen is de KU Leuvenstudent Chloé Lauwers (23). “Kookboeken zijn zeker niet passé.”