-
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Petite Aneth in Brugge: “Voor een minimale prijs heb je geproefd van sterrenniveau”
Het is inmiddels tien jaar geleden dat restaurant Aneth haar Michelinster, die ze drie jaar voordien had behaald, moest afgeven. Chef Paul Hendrickx gooide het over een andere boeg. Hij maakte van Aneth het toegankelijker Petite Aneth. Sindsdien is het restaurant bij veel Bruggelingen één van de favorietjes geworden. Onlangs nog stak de Brugse MNM-deejay Robin Keyaert zijn bewondering niet onder stoelen of banken. -
PREMIUMBrugge
Restaurant De Bottelier gooit roer om en wordt koffiehuis waar je ook kan lunchen: “We wilden niet stoppen, maar het moést anders”
De deuren van restaurant De Bottelier in de Sint-Jakobsstraat in Brugge blijven al een maand dicht. Uitbaters Hans Golsteyn (60) en Hilde Bruyneel (55) gooien het roer immers na 33 jaar helemaal om. Vanaf vrijdag 3 februari is De Bottelier een koffiehuis dat nog maar drie dagen per week opent. “De druk in de keuken werd te groot, we moesten ons concept veranderen om het vol te houden”, zegt het koppel. -
PREMIUMBrugge
REPORTAGE. In het spoor van de nieuwe generatie marktkramers: “Steeds meer jonge mensen zien dat wij echte kwaliteit brengen, aan een correcte prijs”
Het aantal marktkramen in Vlaanderen is met 20 procent gestegen. Steeds meer jonge ondernemers vinden de weg naar de markt. “Het is om 4.30 uur opstaan en om 19 uur stoppen. Sleur? We kijken om 19 uur al meteen uit naar ’s anderendaags”, zegt Leontine Gheeraert (25) uit Houthulst, die sinds 2 januari op eigen benen in het zuivelkraam staat. Ook Pieterjan (24) en Mathias (34) hebben hun passie gevonden op de markt. Als marktkramer zijn zij geboren, een reportage vanop de drukke zaterdagmarkt in Brugge. -
PREMIUMOostende
REPORTAGE. In De Pelikaan, de iconische Oostendse bruine kroeg van ‘de facteurs’, staat nieuwe waard aan het roer: “Veel klanten waren bang dat ik alles zou veranderen”
“Zoals De Pelikaan vind je ze in Vlaanderen niet meer veel. Ik ben zielsgelukkig dat ik de zaak kon overnemen.” Domien Van Loock (45), nieuw gezicht achter de toog van de bruine kroeg, wil de unieke sfeer behouden. Met hier en daar een eigen kleine touch. “Met eerbied voor het café én de klanten, dat spreekt.” Wij gingen de sfeer in een van de oudste cafés van Oostende gaan opsnuiven.
-
PREMIUMBrugge
Van het Chinees restaurant van hun vader naar een eigen concept vol Aziatische lekkernijen: Bowls opent stek op het Walplein
Op het Walplein in Brugge openden de broers Kwan Juk en Kwan Hi zopas het restaurant Bowls. Het is de tweede vestiging van de Aziatische keuken, nadat de familie al 35 jaar naam en faam maakt in Kortrijk. Daar begon het ooit met een Chinees restaurant in het centrum. De broers maakten er een modernere versie van en brengen het concept ook naar de Breydelstad. “Brugge wekt bij ons een waar vakantiegevoel op.” -
Oostende
Lucien is heel even terug met ‘teekewee’ vanuit Walrave: “Blij dat we terug aan de slag kunnen, maar ik hoop binnenkort ook klanten aan tafel te bedienen”
Een nieuw pand voor Lizette en Lucien, de bijzondere horecazaken van vzw Duinhelm, werd nog niet gevonden, maar tot 16 februari is Lucien wel even terug van weggeweest. Vanuit de keuken van Walrave op de Nieuwpoortsesteenweg organiseren ze ‘teekewee’. Dat is goed nieuws voor de vaste klanten, maar vooral ook voor de bijzondere medewerkers, die even weer voluit aan de slag kunnen. “Intussen hebben we geleerd om lekkere soepen en quiches te maken”, klinkt het. -
PREMIUMoostende
Puert’O krijgt met Alec (24) een jonge, ambitieuze chef-kok: “Op zo’n mooie locatie koken... een unieke kans”
Het drijvende restaurant Puert’O in Oostende krijgt binnenkort heel even twee chefs: op 22 februari kokt de nieuwe, jonge chef-kok Alec Devadder samen met sterrenchef Edwin Menue van het Knokse restaurant Cuines 33 een quatre-mains. Met zijn 24 jaar is Alec uit Knokke-Heist nog jong keukengeweld, maar hij heeft volgens Menue heel wat potentieel. Net als de locatie. -
PREMIUMOostende
RESTOTIP. Frenchette in Oostende: “We moeten Gault&Millau gelijk geven... Dit is ‘très, très bien’”
Ze kregen een 12 op 20 in de jongste Gault&Millau-gids, en wij gingen op een zondagavond ‘op de bots’ langs bij Frenchette in Oostende. De slogan van het restaurant? ‘It’s not real French, it’s not fake French, it’s Frenchette’. De naam betekent dus zo’n beetje ‘Fransachtig’. Bij deze alvast een lovende vermelding voor de chef. Maar eerst een bedankje voor... onze schoonmoeder.
-
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Ribs ‘n Beer in Brugge: “Het ontbijt en middagmaal hadden we voor een keer overgeslagen, om alle mogelijke ribbetjes voor u te kunnen proeven”
Wie door de Ezelstraat Brugge rijdt, kan niet naast het gezellig uitziend restaurants Ribs ’n Beer op de hoek van het Achiel Van Ackerplein kijken. De naam mag dan wel hip en Engels klinken, binnen wordt er alles aan gedaan om het gevoel van een typisch bruin café te geven aan de klanten. Hoe de de gerechten smaken, testten wij voor u uit. -
PREMIUMBrugge
Sterrenchef Philippe Serruys (69) op een zucht van zijn laatste service: “Ik kom wel weer met iets anders op de proppen”
-
PREMIUMBrugge/Kust
Even opwarmen tijdens de eindejaarsinkopen? Dat kan in deze 6 koffiebars of theehuisjes in Brugge en aan de kust
Straks lopen de winkelstraten weer vol met mensen die nog op zoek zijn naar een leuk eindejaarscadeau. Dan is het altijd fijn om even uit te kunnen blazen met een warme tas koffie of thee. Wij lijsten voor jou zes koffiebars of theehuisjes op waar je de warmte kan opzoeken in Brugge en aan de kust. -
PREMIUMOostende
Standhouders Christmas Village tevreden over event: “Die twee extra dagen maken mindere eerste week goed”
Op het Vissersplein kan je sinds 15 december terecht bij de Christmas Village. Gezien de goeie weersvoorspellingen besliste de stad vorige week dat de Christmas Village open mag blijven tot en met 3 januari, twee dagen langer dan voorzien. Vooraleer de standjes verdwijnen, gingen we al eens langs om te polsen bij de standhouders hoe ze de kerstperiode hebben beleefd.
-
PREMIUMOostende
Vul zélf je glas met een exclusieve wijn van 70 euro in deze horecazaak: “Kies tussen 32 soorten uit 11 landen”
Het heeft wat weg van een koffieautomaat, maar dan voor heerlijke wijnen. Van Bulck, de brasserie in het Upstairs Hotel in de Hertstraat in Oostende, wordt omgevormd tot wijn- en tapasbar en pakt daarbij uit met een bijzonder systeem. “Je kan hier zelf kiezen hoeveel wijn je exact wil drinken”, vertelt zaakvoerder Denis Renty (52). Wat denk je van een Gevrey-Chambertin uit 1990? -
BRUGGE/MENEN
Bakkerij Ons Brood trekt naar Menen: “Na 6 mooie jaren hier in Brugge grijp ik nu een mooie kans”
Een droom gaat in vervulling voor bakker Emmanuel Vanhaecke (34) en zijn vriendin want ze hebben een handelspand gekocht in de Bruggestraat in Menen waar ze over enkele maanden hun bakkerij zullen openen. In mei 2016 streek Emmanuel neer in de Smedenstraat in Brugge waar hij nu nog steeds Ons Brood openhoudt. “Hier moesten we de winkel en het bijhorende atelier huren en we keken ernaar uit om eigenaar te worden van onze bakkerij dus gaan we nu voor een nieuwe start.” -
PREMIUMOostende
RESTOTIP. Café Botteltje in Oostende, vermaard om zijn ‘biergerechten’: “Heerlijke stoverij met Westmalle Dubbel”
Al bijna 40 jaar is Café Botteltje een vaste waarde in de Oostendse binnenstad. De zaak is vooral gekend voor zijn bijna 300 bieren, maar herbergt ook een goeie keuken, met knipoog naar het gerstenat. Die biergerechten van James Desimpelaere wilden we graag nog eens uittesten. -
PREMIUMBrugge
Restaurant Nous breidt uit met traiteurswinkel naast de deur: “Na het verdwijnen van Deldycke was hier in Brugge-centrum nood aan”
In de Kleine Sint-Amandsstraat, tussen de Markt en de Steenstraat in Brugge, heeft het bekende restaurant Nous het naastgelegen pand ingepalmd met een nieuwe traiteurszaak. Bij Daily Nous kan je zeven dagen op zeven versbereide lunch, ontbijt of desserts vinden. Zo krijgt het centrum van Brugge er een traiteurszaak bij. “Dit is een laagdrempelige manier om mijn manier van koken te leren kennen”, zegt chef Olivier Lanszweert.
-
Jabbeke
Ex-drummer van Flatcat brouwt Jabbeeks biertje ‘Wilie’: “Alles begon tijdens een reisje naar de Ardennen”
Wim Luyckx (45) uit Jabbeke heeft zijn eigen bier op de markt gebracht. “Een toegankelijk, blond biertje”, noemt de ex-drummer van de band Flatcat de ‘Wilie’. En het blijft wellicht niet bij dat eerste project van de hobbybrouwer. -
PREMIUMBrugge/Kust
Van Kroatië tot Hawai: op culinaire wereldreis met 7 restotips in Brugge en aan de kust
Is het dringend tijd om je smaakpalet uit te breiden? Elke week testen onze journalisten restaurants uit de regio. Aan de hand van dat ruime aanbod nemen wij je mee op een culinaire wereldreis. Geniet van eten uit onder meer de Filipijnen, Amerika en Thailand in Brugge en aan de kust. -
PREMIUMBrugge
Het is Wereld Pasta Dag! Ontdek 7 gezellige pastarestaurants in Brugge
Vandaag is het Wereld Pasta Dag en wie houdt er nu niet van pasta? Er bestaan ontelbare variaties op het klassieke Italiaanse gerecht. Maak van de gelegenheid gebruik en schuif je voeten onder tafel voor een smakelijk bord pasta. Wij zochten zeven leuke pastarestaurants in Brugge. -
Olivier Logghe (38) is bijzonder enthousiast over de eerste week in zijn restaurant Ober in Sint-Michiels: “Tot nu toe kreeg ik alleen maar lof van mijn klanten”
Op vrijdag 4 november opende Bruggeling Olivier Logghe (38) in het hart van Sint-Michiels zijn restaurant Ober op de locatie waar jarenlang het bekende café De Tijger gevestigd was. “De eerste week was alvast een schot in de roos”, zegt de zaakvoerder.
-
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Nomad in Brugge: “Misschien is dit wel het coolste restaurant van de stad”
De tijd gaat snel: al zeven jaar heeft Nomad z'n vaste stek naast de jongerencafés op 't Zand. In die tijd heeft het hippe dagrestaurant een stempel gedrukt in Brugge. De zaak met strak Noors interieur was destijds een van de eerste hippe adresjes van de stad en vindt zichzelf altijd opnieuw uit. Maak kennis met onze favoriete lunchplek. -
Brugge
Valeria (25) opent haar eerste zaak ‘Tea-Rex’ in Galerij Ter Steeghere: “We hopen dat de combinatie van bubbelthee en bubbelwafels een succes wordt”
Valeria Arango (25), die van Colombiaanse origine is, opende onlangs haar eigen zaak in Galerij Ter Steeghere die de Wollestraat met de Burg verbindt. In ‘Tea-Rex' kan je terecht voor bubbelthee en bubbelwafels. “We hopen dat deze combinatie een succesverhaal wordt.” -
Jabbeke
Côté Préféré is een nieuwkomer in de nieuwste editie van de Gault&Millau-restaurantgids met een score van 14/20
De nieuwste editie van de Belgische restaurantgids van Gault&Millau is maandag voorgesteld. Het is alweer de twintigste keer dat Gault&Millau de gids uitbrengt. De anonieme inspecteurs van de gids bezochten een jaar lang de fijnste restaurants van ons land, wat resulteerde in een gids met meer dan 1380 adressen, waarvan liefst 125 nieuwkomers en 168 stijgers. In de lijst met nieuwkomers vinden we één restaurant terug uit Jabbeke. -
PREMIUMOostende
Cargo summerbar wordt winterbar in magazijn voormalige Top Center: “We gaan voor dezelfde sfeer, maar in een winters jasje”
Deze zomer opende Samir Ben Tahar (45), uitbater van bistro ‘t Vliegpleintje, voor het eerst de Cargo Summerbar, midden in de industriezone van Oostende. Nu keert Samir terug met een winterbar, dit keer in het magazijn van de voormalige Top Center. “Het is een unieke locatie voor een winterbar”, zegt Samir.
-
PREMIUMBrugge/Zedelgem
Sterrenzaak Bar Bulot trekt weg uit Brugge en verhuist naar... vroegere Hertog Jan in Zedelgem: “Begin van een nieuw tijdperk”
Sterrenrestaurant Bar Bulot doet wat driesterrenzaak Hertog Jan ooit voordeed: verhuizen van de Torhoutse Steenweg in Sint-Michiels naar de Loppemsestraat in Zedelgem. Niet geheel toevallig: beide zaken zijn immers in handen van de Hertog Jan Groep van ondernemers Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. “Op de nieuwe locatie kunnen we verder groeien”, zegt De Mangeleer. Voor de gasten volgt alvast een gepast culinair afscheid. -
Aalter
Grieks restaurant ‘Feta & Olijven’ verhuist tijdelijk naar Brugse kerstmarkt
Het Griekse restaurant ‘Feta & Olijven’ uit de Stationsstraat in Aalter sluit anderhalve maand de deuren, en kiest voor een kerstchalet in Brugge. -
PREMIUMOostende
Kattencafé BaristaCat na 1 maand al groot succes: “Er werden al vijf katjes geadopteerd”
Tearoom BaristaCat, het eerste en enige kattencafé in Oostende en aan de kust, is intussen een goede maand open. Intussen hebben al vijf katten een nieuwe, warme thuis gevonden. Dat is immers het doel van de zaak: zwerfkatten opvangen en hen een nieuwe thuis bezorgen. “We werken samen met de vzw Hoop voor Zwerfkatjes uit Ingelmunster die de katjes naar hier brengen”, vertelt Xavier Troisi, initiatiefnemer van BaristaCat. -
PREMIUMOostende
Stadsbrouwerij ‘t Koelschip start met kaasbar: “Bier en kaas passen perfect bij elkaar”
Na hun eigen granola en paneermeel te maken, breiden Ive Mostrey en Sandy Major hun stadsbrouwerij ‘t Koelschip uit met een kaasbar, waar je kan genieten van hun bieren in combinatie met heerlijke kazen en vlees. “We werken zoveel mogelijk met lokale boeren, zowel voor de kazen als het vlees”, zegt Ive.
-
PREMIUMSint-Pieters
Francis (53) en Youssra (36) openen Frituur De 4 Seizoenen in Sint-Pieters: “Iedereen is dol op onze huisbereide stoverijsaus”
Sint-Pieters heeft er sinds kort een frituur bij. Francis De Backer (53) gaf samen met zijn echtgenote Youssra (36) het pand op de hoek van de Rond Den Heerdstraat en de Sint-Pieterszuidstraat een nieuwe bestemming. “Onze stoverijsaus die mijn vrouw zelf bereidt, valt ongelooflijk in de smaak, want er is zelfs een klant die een liter van die saus bestelde”, glundert Francis. -
PREMIUMOostende
RESTOTIP. Ensorito: een stukje Italië in Oostende
Al 15 jaar baten Julie Coopman en Anthony Caulier Ensorito uit in Mariakerke. Ze begonnen als kleine traiteurzaak, maar het restaurant is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in Oostende. Met een prachtig zicht op het Duinenkerkje eet je er heerlijk Italiaans. De muziek, het decor en zelfs het servies ademen Italië, waardoor je je werkelijk in zuiderse sferen waant. Afgelopen week was het Wereld Pasta Dag: het perfecte moment om eens langs te gaan. -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Goesepitte 43 in Brugge: “Knusse kwaliteitsbistro waarvan de creatieve gerechten ons blij maken”
Bij Gault&Millau zitten ze er meestal niet naast als ze een restaurant in hun culinaire gids opnemen. Voor Goesepitte 43 lag de beoordeling op 14/20: een meer dan verdiende quotering als u het ons vraagt. In een schilderachtig Brugs straatje is de keuken van Jan Supply méér dan een ontdekking. -
Brugge
Nieuwe Brugse pikante droge worst heet ‘El Chico Picante’: “Ideaal voor bij het aperitief”
Foodbar Est in de Braambergstraat en slagerij Colin & Sabien uit Dudzele hebben samen een nieuw Brugs product gemaakt: El Chico Picante.
-
PREMIUMOostende
RESTOTIP Villa Ostinato in Oostende. “Prachtig pand met een stijlvolle Italiaanse keuken”
In juni opende Villa Ostinato in één van de weinige erfgoedparels die overgebleven zijn in Oostende in de Karl Janssenslaan. Het statige herenhuis kreeg een opknapbeurt en werd heel stijlvol ingericht met veel respect voor de oorspronkelijke sfeer. Marie Rotsaert bouwt er nu een restaurant uit met een Italiaanse keuken. -
PREMIUMBrugge
Eerst een pop-up, daarna vaste plek in Predikherenstraat: chef Carl (39) opent restaurant Jacobin in Brugge
Nu nog een beetje verborgen in Hof de Plezance achter De Republiek in Brugge, maar vanaf de lente met een vaste stek in de Predikherenstraat: chef Carl van Oyen (39) heeft zopas restaurant Jacobin geopend. “In dit pop-uppand kan ik volop experimenteren, en ik nodig elke tafelgast uit om z'n mening te geven”, zegt hij. -
BRUGGE/OOSTKAMP
Oostkampse wijnbouwer Mérula breidt uit met nieuwe winkel in Sint-Kruis: “We willen op termijn naar 125.000 flessen per jaar”
Met de opening van een prachtige winkel en bijhorende wijnproeverij in Sint-Kruis, en de lancering van de Mérula Brut, schakelen Marino Moenaert en Luc Beke van het Oostkampse Wijnhuis Mérula een versnelling hoger. Aan ambities geen gebrek: Mérula wil de wijnbouw in de Brugse regio opnieuw stevig op de kaart zetten. “We hopen volop toeristen aan te trekken”, zegt Marino. -
PREMIUMBrugge/Kust
November is vegan maand: hier kan je plantaardig eten in Brugge en aan de kust
Try Vegan spoort mensen aan om gedurende de maand november meer plantaardige maaltijden te eten. Als je meedoet ontvang je drie keer per week een nieuwsbrief boordevol inspiratie, recepten en tips om aan de slag te gaan. Zo hopen ze dat vegan eten een gewoonte wordt. Geen zin om zelf te koken? Gelukkig zijn er genoeg plekken die vegan opties aanbieden of zelfs een volledig plantaardig menu hebben. Wij lijsten er zes voor je op in Brugge en aan de kust.
-
PREMIUMBrugge
Uitbater van ‘t Zandlopertje in Zeebrugge opent nu ook bistro nabij 't Zand: “Deze geweldige ligging kon ik niet laten schieten”
Aan de Kapucijnenrei nabij 't Zand heeft horecafiguur Heinz van Roye (50) zopas Amuzand geopend. Dat is een gloednieuwe bistro op de plek waar voorheen het vertrouwde adres Den Apero zich bevond. Voor Heinz is het de tweede zaak, want hij is ook uitbater van ‘t Zandlopertje op de dijk van Zeebrugge. “De twee combineren gaat ons wel lukken”, is hij overtuigd. -
PREMIUMMiddelkerke
RESTOTIP. La Tulipe: al 25 jaar een begrip in Middelkerke, met recht en reden
Lady Chef Christa Cappelle en sommelier Rik Vandermeersch vieren dit jaar de 25ste verjaardag van hun zaak La Tulipe, intussen meer dan een begrip binnen het wereldje van de horeca in Middelkerke. Het restaurant verwierf naam en faam in diverse culinaire gidsen én won de titel van Lady Chef 2003. La Tulipe blijft al een kwart eeuw trouw aan hun aanpak: de klanten culinair verwennen. We gingen eens proeven. -
PREMIUMOudenburg
Liselotte begint foodtruck Burger Royale: “Proef de ‘Laurent’ met blauwschimmelkaas en de ‘Filip’ met foie gras”
Vanaf 1 december kan je voor de catering van al je privéfeesten terecht bij Burger Royale van Liselotte Vande Capelle (37). “De kwaliteit die je krijgt, past bij de naam”, zegt Liselotte. Elke burger is vernoemd naar een familielid van de koninklijke familie. -
West-Vlaanderen
Onder meer Maxime Claeys en Entre-Deux-Monts krijgen erkenning van 100% West-Vlaams
‘100% West-Vlaams’ is een kwaliteitslabel waaraan men de echte hoeve- en streekproducten (h)erkent. Deze eer valt nu ook te beurt aan streekproducenten Maxime Claeys, Bioboerderij Baeckelandt, Hoevewinkel ‘t Omloophof en Aan de Vleterbeke. Overigens krijgen ook twee nieuwe producten het label.