1. RESTOTIP. Petite Aneth in Brugge: “Voor een minimale prijs heb je geproefd van sterrenniveau”
  PREMIUM
  Brugge

  RESTOTIP. Petite Aneth in Brugge: “Voor een minimale prijs heb je geproefd van sterrenni­veau”

  Het is inmiddels tien jaar geleden dat restaurant Aneth haar Michelinster, die ze drie jaar voordien had behaald, moest afgeven. Chef Paul Hendrickx gooide het over een andere boeg. Hij maakte van Aneth het toegankelijker Petite Aneth. Sindsdien is het restaurant bij veel Bruggelingen één van de favorietjes geworden. Onlangs nog stak de Brugse MNM-deejay Robin Keyaert zijn bewondering niet onder stoelen of banken.
 2. Restaurant De Bottelier gooit roer om en wordt koffiehuis waar je ook kan lunchen: “We wilden niet stoppen, maar het moést anders”
  PREMIUM
  Brugge

  Restaurant De Bottelier gooit roer om en wordt koffiehuis waar je ook kan lunchen: “We wilden niet stoppen, maar het moést anders”

  De deuren van restaurant De Bottelier in de Sint-Jakobsstraat in Brugge blijven al een maand dicht. Uitbaters Hans Golsteyn (60) en Hilde Bruyneel (55) gooien het roer immers na 33 jaar helemaal om. Vanaf vrijdag 3 februari is De Bottelier een koffiehuis dat nog maar drie dagen per week opent. “De druk in de keuken werd te groot, we moesten ons concept veranderen om het vol te houden”, zegt het koppel.
 3. REPORTAGE. In het spoor van de nieuwe generatie marktkramers: “Steeds meer jonge mensen zien dat wij echte kwaliteit brengen, aan een correcte prijs”
  PREMIUM
  Brugge

  REPORTAGE. In het spoor van de nieuwe generatie marktkra­mers: “Steeds meer jonge mensen zien dat wij echte kwaliteit brengen, aan een correcte prijs”

  Het aantal marktkramen in Vlaanderen is met 20 procent gestegen. Steeds meer jonge ondernemers vinden de weg naar de markt. “Het is om 4.30 uur opstaan en om 19 uur stoppen. Sleur? We kijken om 19 uur al meteen uit naar ’s anderendaags”, zegt Leontine Gheeraert (25) uit Houthulst, die sinds 2 januari op eigen benen in het zuivelkraam staat. Ook Pieterjan (24) en Mathias (34) hebben hun passie gevonden op de markt. Als marktkramer zijn zij geboren, een reportage vanop de drukke zaterdagmarkt in Brugge.
 4. REPORTAGE. In De Pelikaan, de iconische Oostendse bruine kroeg van ‘de facteurs’, staat nieuwe waard aan het roer: “Veel klanten waren bang dat ik alles zou veranderen”
  PREMIUM
  Oostende

  REPORTAGE. In De Pelikaan, de iconische Oostendse bruine kroeg van ‘de facteurs’, staat nieuwe waard aan het roer: “Veel klanten waren bang dat ik alles zou veranderen”

  “Zoals De Pelikaan vind je ze in Vlaanderen niet meer veel. Ik ben zielsgelukkig dat ik de zaak kon overnemen.” Domien Van Loock (45), nieuw gezicht achter de toog van de bruine kroeg, wil de unieke sfeer behouden. Met hier en daar een eigen kleine touch. “Met eerbied voor het café én de klanten, dat spreekt.” Wij gingen de sfeer in een van de oudste cafés van Oostende gaan opsnuiven.
 1. Van het Chinees restaurant van hun vader naar een eigen concept vol Aziatische lekkernijen: Bowls opent stek op het Walplein
  PREMIUM
  Brugge

  Van het Chinees restaurant van hun vader naar een eigen concept vol Aziatische lekkernij­en: Bowls opent stek op het Walplein

  Op het Walplein in Brugge openden de broers Kwan Juk en Kwan Hi zopas het restaurant Bowls. Het is de tweede vestiging van de Aziatische keuken, nadat de familie al 35 jaar naam en faam maakt in Kortrijk. Daar begon het ooit met een Chinees restaurant in het centrum. De broers maakten er een modernere versie van en brengen het concept ook naar de Breydelstad. “Brugge wekt bij ons een waar vakantiegevoel op.”
 2. Lucien is heel even terug met ‘teekewee’ vanuit Walrave: “Blij dat we terug aan de slag kunnen, maar ik hoop binnenkort ook klanten aan tafel te bedienen”
  Oostende

  Lucien is heel even terug met ‘teekewee’ vanuit Walrave: “Blij dat we terug aan de slag kunnen, maar ik hoop binnenkort ook klanten aan tafel te bedienen”

  Een nieuw pand voor Lizette en Lucien, de bijzondere horecazaken van vzw Duinhelm, werd nog niet gevonden, maar tot 16 februari is Lucien wel even terug van weggeweest. Vanuit de keuken van Walrave op de Nieuwpoortsesteenweg organiseren ze ‘teekewee’. Dat is goed nieuws voor de vaste klanten, maar vooral ook voor de bijzondere medewerkers, die even weer voluit aan de slag kunnen. “Intussen hebben we geleerd om lekkere soepen en quiches te maken”, klinkt het.
 3. Puert’O krijgt met Alec (24) een jonge, ambitieuze chef-kok: “Op zo’n mooie locatie koken... een unieke kans”
  PREMIUM
  oostende

  Puert’O krijgt met Alec (24) een jonge, ambitieuze chef-kok: “Op zo’n mooie locatie koken... een unieke kans”

  Het drijvende restaurant Puert’O in Oostende krijgt binnenkort heel even twee chefs: op 22 februari kokt de nieuwe, jonge chef-kok Alec Devadder samen met sterrenchef Edwin Menue van het Knokse restaurant Cuines 33 een quatre-mains. Met zijn 24 jaar is Alec uit Knokke-Heist nog jong keukengeweld, maar hij heeft volgens Menue heel wat potentieel. Net als de locatie.
 4. RESTOTIP. Frenchette in Oostende: “We moeten Gault&Millau gelijk geven... Dit is ‘très, très bien’”
  PREMIUM
  Oostende

  RESTOTIP. Frenchette in Oostende: “We moeten Gault&Millau gelijk geven... Dit is ‘très, très bien’”

  Ze kregen een 12 op 20 in de jongste Gault&Millau-gids, en wij gingen op een zondagavond ‘op de bots’ langs bij Frenchette in Oostende. De slogan van het restaurant? ‘It’s not real French, it’s not fake French, it’s Frenchette’. De naam betekent dus zo’n beetje ‘Fransachtig’. Bij deze alvast een lovende vermelding voor de chef. Maar eerst een bedankje voor... onze schoonmoeder.
 1. RESTOTIP. Ribs ‘n Beer in Brugge: “Het ontbijt en middagmaal hadden we voor een keer overgeslagen, om alle mogelijke ribbetjes voor u te kunnen proeven”
  PREMIUM
  Brugge

  RESTOTIP. Ribs ‘n Beer in Brugge: “Het ontbijt en middagmaal hadden we voor een keer overgesla­gen, om alle mogelijke ribbetjes voor u te kunnen proeven”

  Wie door de Ezelstraat Brugge rijdt, kan niet naast het gezellig uitziend restaurants Ribs ’n Beer op de hoek van het Achiel Van Ackerplein kijken. De naam mag dan wel hip en Engels klinken, binnen wordt er alles aan gedaan om het gevoel van een typisch bruin café te geven aan de klanten. Hoe de de gerechten smaken, testten wij voor u uit.
 2. Standhouders Christmas Village tevreden over event: “Die twee extra dagen maken mindere eerste week goed”
  PREMIUM
  Oostende

  Standhou­ders Christmas Village tevreden over event: “Die twee extra dagen maken mindere eerste week goed”

  Op het Vissersplein kan je sinds 15 december terecht bij de Christmas Village. Gezien de goeie weersvoorspellingen besliste de stad vorige week dat de Christmas Village open mag blijven tot en met 3 januari, twee dagen langer dan voorzien. Vooraleer de standjes verdwijnen, gingen we al eens langs om te polsen bij de standhouders hoe ze de kerstperiode hebben beleefd.
 1. Vul zélf je glas met een exclusieve wijn van 70 euro in deze horecazaak: “Kies tussen 32 soorten uit 11 landen”
  PREMIUM
  Oostende

  Vul zélf je glas met een exclusieve wijn van 70 euro in deze horecazaak: “Kies tussen 32 soorten uit 11 landen”

  Het heeft wat weg van een koffieautomaat, maar dan voor heerlijke wijnen. Van Bulck, de brasserie in het Upstairs Hotel in de Hertstraat in Oostende, wordt omgevormd tot wijn- en tapasbar en pakt daarbij uit met een bijzonder systeem. “Je kan hier zelf kiezen hoeveel wijn je exact wil drinken”, vertelt zaakvoerder Denis Renty (52). Wat denk je van een Gevrey-Chambertin uit 1990?
 2. Bakkerij Ons Brood trekt naar Menen: “Na 6 mooie jaren hier in Brugge grijp ik nu een mooie kans”
  BRUGGE/MENEN

  Bakkerij Ons Brood trekt naar Menen: “Na 6 mooie jaren hier in Brugge grijp ik nu een mooie kans”

  Een droom gaat in vervulling voor bakker Emmanuel Vanhaecke (34) en zijn vriendin want ze hebben een handelspand gekocht in de Bruggestraat in Menen waar ze over enkele maanden hun bakkerij zullen openen. In mei 2016 streek Emmanuel neer in de Smedenstraat in Brugge waar hij nu nog steeds Ons Brood openhoudt. “Hier moesten we de winkel en het bijhorende atelier huren en we keken ernaar uit om eigenaar te worden van onze bakkerij dus gaan we nu voor een nieuwe start.”
 3. Restaurant Nous breidt uit met traiteurswinkel naast de deur: “Na het verdwijnen van Deldycke was hier in Brugge-centrum nood aan”
  PREMIUM
  Brugge

  Restaurant Nous breidt uit met traiteurs­win­kel naast de deur: “Na het verdwijnen van Deldycke was hier in Brug­ge-cen­trum nood aan”

  In de Kleine Sint-Amandsstraat, tussen de Markt en de Steenstraat in Brugge, heeft het bekende restaurant Nous het naastgelegen pand ingepalmd met een nieuwe traiteurszaak. Bij Daily Nous kan je zeven dagen op zeven versbereide lunch, ontbijt of desserts vinden. Zo krijgt het centrum van Brugge er een traiteurszaak bij. “Dit is een laagdrempelige manier om mijn manier van koken te leren kennen”, zegt chef Olivier Lanszweert.
 1. Côté Préféré is een nieuwkomer in de nieuwste editie van de Gault&Millau-restaurantgids met een score van 14/20
  Jabbeke

  Côté Préféré is een nieuwkomer in de nieuwste editie van de Gault&Millau-restaurant­gids met een score van 14/20

  De nieuwste editie van de Belgische restaurantgids van Gault&Millau is maandag voorgesteld. Het is alweer de twintigste keer dat Gault&Millau de gids uitbrengt. De anonieme inspecteurs van de gids bezochten een jaar lang de fijnste restaurants van ons land, wat resulteerde in een gids met meer dan 1380 adressen, waarvan liefst 125 nieuwkomers en 168 stijgers. In de lijst met nieuwkomers vinden we één restaurant terug uit Jabbeke.
 1. Sterrenzaak Bar Bulot trekt weg uit Brugge en verhuist naar... vroegere Hertog Jan in Zedelgem: “Begin van een nieuw tijdperk”
  PREMIUM
  Brugge/Zedelgem

  Sterren­zaak Bar Bulot trekt weg uit Brugge en verhuist naar... vroegere Hertog Jan in Zedelgem: “Begin van een nieuw tijdperk”

  Sterrenrestaurant Bar Bulot doet wat driesterrenzaak Hertog Jan ooit voordeed: verhuizen van de Torhoutse Steenweg in Sint-Michiels naar de Loppemsestraat in Zedelgem. Niet geheel toevallig: beide zaken zijn immers in handen van de Hertog Jan Groep van ondernemers Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. “Op de nieuwe locatie kunnen we verder groeien”, zegt De Mangeleer. Voor de gasten volgt alvast een gepast culinair afscheid.
 2. Kattencafé BaristaCat na 1 maand al groot succes: “Er werden al vijf katjes geadopteerd”
  PREMIUM
  Oostende

  Kattencafé BaristaCat na 1 maand al groot succes: “Er werden al vijf katjes geadop­teerd”

  Tearoom BaristaCat, het eerste en enige kattencafé in Oostende en aan de kust, is intussen een goede maand open. Intussen hebben al vijf katten een nieuwe, warme thuis gevonden. Dat is immers het doel van de zaak: zwerfkatten opvangen en hen een nieuwe thuis bezorgen. “We werken samen met de vzw Hoop voor Zwerfkatjes uit Ingelmunster die de katjes naar hier brengen”, vertelt Xavier Troisi, initiatiefnemer van BaristaCat.
 1. 
Francis (53) en Youssra (36) openen Frituur De 4 Seizoenen in Sint-Pieters: “Iedereen is dol op onze huisbereide stoverijsaus”
  PREMIUM
  Sint-Pieters

  Francis (53) en Youssra (36) openen Frituur De 4 Seizoenen in Sint-Pie­ters: “Iedereen is dol op onze huisberei­de stoverij­saus”

  Sint-Pieters heeft er sinds kort een frituur bij. Francis De Backer (53) gaf samen met zijn echtgenote Youssra (36) het pand op de hoek van de Rond Den Heerdstraat en de Sint-Pieterszuidstraat een nieuwe bestemming. “Onze stoverijsaus die mijn vrouw zelf bereidt, valt ongelooflijk in de smaak, want er is zelfs een klant die een liter van die saus bestelde”, glundert Francis.
 2. RESTOTIP. Ensorito: een stukje Italië in Oostende
  PREMIUM
  Oostende

  RESTOTIP. Ensorito: een stukje Italië in Oostende

  Al 15 jaar baten Julie Coopman en Anthony Caulier Ensorito uit in Mariakerke. Ze begonnen als kleine traiteurzaak, maar het restaurant is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in Oostende. Met een prachtig zicht op het Duinenkerkje eet je er heerlijk Italiaans. De muziek, het decor en zelfs het servies ademen Italië, waardoor je je werkelijk in zuiderse sferen waant. Afgelopen week was het Wereld Pasta Dag: het perfecte moment om eens langs te gaan.
 1. Oostkampse wijnbouwer Mérula breidt uit met nieuwe winkel in Sint-Kruis: “We willen op termijn naar 125.000 flessen per jaar”
  BRUGGE/OOSTKAMP

  Oostkampse wijnbouwer Mérula breidt uit met nieuwe winkel in Sint-Kruis: “We willen op termijn naar 125.000 flessen per jaar”

  Met de opening van een prachtige winkel en bijhorende wijnproeverij in Sint-Kruis, en de lancering van de Mérula Brut, schakelen Marino Moenaert en Luc Beke van het Oostkampse Wijnhuis Mérula een versnelling hoger. Aan ambities geen gebrek: Mérula wil de wijnbouw in de Brugse regio opnieuw stevig op de kaart zetten. “We hopen volop toeristen aan te trekken”, zegt Marino.
 2. November is vegan maand: hier kan je plantaardig eten in Brugge en aan de kust
  PREMIUM
  Brugge/Kust

  November is vegan maand: hier kan je plantaar­dig eten in Brugge en aan de kust

  Try Vegan spoort mensen aan om gedurende de maand november meer plantaardige maaltijden te eten. Als je meedoet ontvang je drie keer per week een nieuwsbrief boordevol inspiratie, recepten en tips om aan de slag te gaan. Zo hopen ze dat vegan eten een gewoonte wordt. Geen zin om zelf te koken? Gelukkig zijn er genoeg plekken die vegan opties aanbieden of zelfs een volledig plantaardig menu hebben. Wij lijsten er zes voor je op in Brugge en aan de kust.
 1. Uitbater van ‘t Zandlopertje in Zeebrugge opent nu ook bistro nabij 't Zand: “Deze geweldige ligging kon ik niet laten schieten”
  PREMIUM
  Brugge

  Uitbater van ‘t Zandloper­tje in Zeebrugge opent nu ook bistro nabij 't Zand: “Deze geweldige ligging kon ik niet laten schieten”

  Aan de Kapucijnenrei nabij 't Zand heeft horecafiguur Heinz van Roye (50) zopas Amuzand geopend. Dat is een gloednieuwe bistro op de plek waar voorheen het vertrouwde adres Den Apero zich bevond. Voor Heinz is het de tweede zaak, want hij is ook uitbater van ‘t Zandlopertje op de dijk van Zeebrugge. “De twee combineren gaat ons wel lukken”, is hij overtuigd.
 2. RESTOTIP. La Tulipe: al 25 jaar een begrip in Middelkerke, met recht en reden
  PREMIUM
  Middelkerke

  RESTOTIP. La Tulipe: al 25 jaar een begrip in Middelker­ke, met recht en reden

  Lady Chef Christa Cappelle en sommelier Rik Vandermeersch vieren dit jaar de 25ste verjaardag van hun zaak La Tulipe, intussen meer dan een begrip binnen het wereldje van de horeca in Middelkerke. Het restaurant verwierf naam en faam in diverse culinaire gidsen én won de titel van Lady Chef 2003. La Tulipe blijft al een kwart eeuw trouw aan hun aanpak: de klanten culinair verwennen. We gingen eens proeven.