-
Westvleteren
Etentje en gidsbeurt rond hoppescheuten: “Met uiteraard lokale streekbieren”
Toerisme Vleteren organiseert op zaterdag 25 februari een dagarrangement rond hopscheuten bij hopbedrijf Lemahieu in Westvleteren. -
PREMIUMWest-Vlaanderen
Met rozijnen, nutella of champignons? Hier smul je van heerlijke pannenkoeken in West-Vlaanderen tijdens Maria Lichtmis
Op 2 februari vieren we Maria Lichtmis. Op deze officieuze feestdag eten we traditiegetrouw pannenkoeken. Geen zin om ze zelf te bakken? Wij zochten voor jou acht leuke plekken uit waar je pannenkoeken kan gaan eten in West-Vlaanderen. -
Vleteren
Smul van lekkere kip en steun de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia
Op zondag 29 januari voorziet de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Vleteren een heerlijke maaltijd in OC De Sceure in Vleteren om geld in te zamelen. -
Poperinge
Vier Maria Lichtmis met pannenkoekenbak in LDC De Bres
Op donderdag 2 februari vieren we Maria Lichtmis. Op deze officieuze feestdag eten we massaal pannenkoeken. Geen zin om ze zelf te bakken? Breng dan een bezoekje aan de pannenkoekenbak in Lokaal Dienstencentrum De Bres in Poperinge.
-
PREMIUMGeluwe
Demsey en Anouck openen met A L’os nieuw restaurant: “Laat je door de naam niet vangen, we zijn niet louter een vleesrestaurant”
In de Groenesprietstraat in Geluwe heeft Demsey Bossuyt (46) het nieuw restaurant A L’os geopend. Hij roert er in de potten en pannen in een nieuwbouw. Een gedurfde en grote stap in onzekere tijden. “Op mijn leeftijd was het nu of nooit”, zegt de chef-kok. -
PREMIUMIeper
RESTOTIP. Restaurant Bacon in Ieper, een combinatie van (h)eerlijke gerechten, biowijnen en gastvrijheid
Twintig maanden na de opening en dan nog eens in volle coronacrisis al meteen 12 op 20 scoren in de Gault&Millau. Niet slecht voor een kok die de stiel aan zichzelf leerde en een slager die nog eens iets anders wou doen in zijn leven. Virginie Gelaude en Pascal Vasseur tilden hun zaak vorig jaar zelfs nog tot een 13 op 20 in de culinaire gids. Afgelopen weekend gingen we langs en we vielen van de ene verbazing in de andere. -
PREMIUMIzegem/Roeselare
Dean (31) bouwt oude ast om tot nieuw Izegems restaurant Nast: “Kneepjes van het vak bij sterrenchef Boury geleerd”
Het nieuwe jaar brengt ook nieuwe culinaire verrassingen. Dean Masschelein (31) opent op 31 januari in Izegem de deuren van zijn nieuwe restaurant Nast. Die naam is niet toevallig gekozen, want de voormalige sous-chef van sterrenzaak Boury zal straks zijn gerechten serveren vanuit een omgebouwde en gerenoveerde ast. -
PREMIUMIzegem
RESTOTIP. Pure verwennerij aan het begin van de dag in het Herenhuis
Een nieuw jaar moet je in stijl inzetten en dat doen we dit keer met de belangrijkste maaltijd van de dag: een ontbijtbrunch in bed & breakfast Herenhuis. Je kan er niet alleen logeren, maar sinds kort vind je er ook een restaurant onderdak in het statige pand. Die extra troef smaakt alvast naar meer.
-
PREMIUMWaregem
RESTOTIP. Lunchen bij Le Bridon: “Een ideaal adresje, voor wie in de buurt woont of werkt”
Bij ‘Residentie Pur Sang’ is een brasserie gevestigd: Le Bridon. Het is een populair eetadresje bij de bewoners van de assistentiewoningen, maar ook het ruime publiek kan er terecht voor een hapje. Wij gingen eens proeven of de keuken er iets ‘jonger’ is dan de meeste van de tafelende gasten. -
BRUGGE/MENEN
Bakkerij Ons Brood trekt naar Menen: “Na 6 mooie jaren hier in Brugge grijp ik nu een mooie kans”
Een droom gaat in vervulling voor bakker Emmanuel Vanhaecke (34) en zijn vriendin want ze hebben een handelspand gekocht in de Bruggestraat in Menen waar ze over enkele maanden hun bakkerij zullen openen. In mei 2016 streek Emmanuel neer in de Smedenstraat in Brugge waar hij nu nog steeds Ons Brood openhoudt. “Hier moesten we de winkel en het bijhorende atelier huren en we keken ernaar uit om eigenaar te worden van onze bakkerij dus gaan we nu voor een nieuwe start.” -
Houthulst
Voor de durvers: Surprice lanceert de ijspizza als alternatief voor kerstbuche
Ben je op zoek naar iets anders dan de traditionele ‘kerststronk’ voor op de feesttafel straks? IJsjesmaker Christof Thorrez van Surprice in Houthulst lanceert zijn ijspizza. “Ik verpak ze in een traditionele pizzadoos, geef ze de look van een pizza maar ze smaakt wel naar ambachtelijk ijs”, klinkt het uitnodigend. -
PREMIUMKortrijk
RESTOTIP: een vleugje Italië op je bord in restaurant Riverso
De Grote Markt in Kortrijk heeft er sinds afgelopen zomer een nieuw restaurant bij: de Sicilianen Ovidiu Ionut Ion en Emilia Anton openden restaurant Riverso in het pand van het voormalige Viva Sara Kaffée. Wij gingen eens proeven of je er aan je Italiaanse trekken komt. Spoiler: we keerden er tussen dit bezoek en het artikel al een keer terug.
-
PREMIUM
Waar eet ‘Bake Off’-presentator Wim Opbrouck? “Hier wil ik gerust mijn laatste avondmaal ooit komen eten”
-
PREMIUMRoeselare/Dadizele
Broers bundelen krachten voor Chalet Les Frères op Roeselaarse kerstmarkt: “Zes weken alles geven, de feestdagen die vieren we achteraf wel”
De kerstmarkt op het Roeselaarse Stationsplein opent vrijdagavond voor het eerst. Chalet met het opvallendst verhaal is die van Les Frères, zijnde de halfbroers Steve Grymonprez (40) en Gregory Vandeweghe (34). Als zaakvoerders van respectievelijk restaurant De Historic in Dadizele en café ’t Hoekske in Beveren hebben beiden bakken horecaervaring, maar voor het eerst bundelen ze de krachten voor een winters initiatief. “We willen de après-skisfeer à la Moosebar naar Roeselare brengen”, klinkt het. -
PREMIUMIeper
RESTOTIP. Restaurant De Voerman in Ieper: côte à l’os, entrecôte en gamba’s op de grill
In Ieper hoef je niet altijd naar de Grote Markt te gaan om een restaurant te vinden, ook buiten de stadsmuren zijn er interessante eethuizen te vinden. Een voorbeeld is grillrestaurant De Voerman aan de Rijselseweg bij de Rijselpoort. -
PREMIUMNieuwpoort
Steve Rousseau, halfbroer van, en compagnon openen beachbar in Nieuwpoort: “Wie weet komt Conner er wel eens pintjes tappen”
Steve Rousseau (50), halfbroer van Vooruit-voorzitter Conner en zoon van Nieuwpoorts gemeenteraadslid Jo, opent in maart voor het eerst een beachbar bij het Leopoldplein in Nieuwpoort. Hij doet dat samen met zijn kameraad Lode Lefevre (49). De roots van beiden liggen in die kuststad. “Al toen we als jobstudenten werkten in vakantiecentrum De Barkentijn, waarvan mijn vader directeur was, droomden we hier van”, glimlacht Steve. Voor de concessie betaalden ze een fors bedrag.
-
Kortrijk/Ieper/Gent
Omer Vander Ghinste test nieuw lichtblond bier, Den Bras heeft primeur in Kortrijk: “Vult mooi gat in markt in, tussen Bockor pils en Omer”
Familiebrouwerij Omer Vander Ghinste uit Bellegem rolt een proefproject met een nieuw en helder lichtblond bier uit, met een alcoholpercentage van 6,5 procent. Den Bras biedt het als eerste café in Kortrijk op tap aan. Eerstdaags volgen er nog cafés in West- en Oost-Vlaanderen. -
PREMIUMIeper
Klaas tapt in café Øl in Ieper de perfecte pint uit 46 tapkranen: “En dankzij onze biertanks hebben we 4.000 liter bier in voorraad”
In Ieper kan je in de schaduw van de Menenpoort zomaar eventjes 46 verschillende bieren van het vat proeven. Klaas Segers, uitbater van biercafé Øl, is er terecht trots op. “En dankzij onze koperen biertanks is er minder verpakking nodig, mijn personeel moet minder afruimen en we moeten niet sleuren met bakken of frigo’s aanvullen”, vertelt de cafébaas. -
PREMIUMZuid-West-Vlaanderen
November is vegan maand: hier kan je plantaardig eten in het zuiden van West-Vlaanderen
Try Vegan spoort mensen aan om gedurende de maand november meer plantaardige maaltijden te eten. Als je meedoet ontvang je drie keer per week een nieuwsbrief boordevol inspiratie, recepten en tips om aan de slag te gaan. Zo hopen ze dat vegan eten een gewoonte wordt. Geen zin om zelf te koken? Gelukkig zijn er genoeg plekken die vegan opties aanbieden of zelfs een volledig plantaardig menu hebben. Wij lijsten er vijf voor je op in het zuiden van West-Vlaanderen. -
Menen
Atelier Rosa ontvangt het HIB-label
Chocolaterie Rosa heeft het authenticiteitslabel HIB van Unizo in ontvangst mogen nemen. Lies ledure en Thomas Seynhaeve begonnen met hun chocolaterie in 2017. “We zijn erg trots om het label in ontvangst te mogen nemen.”
-
Menen
Kimberly (30) opent Atelier Piece Of Cake: “Garage omgebouwd tot dessertwinkel”
Kimberly Provost (30) uit Menen start met haar dessertwinkel Piece of Cake in garage van haar woning die ze hebben omgebouwd. Kimberley werkt nog fulltime als zorgkundige maar maakt met haar atelier haar droom waar. “Ik bak al zolang ik mij kan herinneren”, vertelt Kimberly. -
PREMIUMDadizele
RESTOTIP. Kristof serveert Bretoense galettes in Ons Huis: “Combinatie van een pannenkoek en een pizza”
Kristof Dejonghe werd in april de nieuwe uitbater van café-tearoom Ons Huis, aan de overkant van de basiliek in Dadizele. Specialiteit van het huis zijn de Bretoense pannenkoeken, de zogenaamde ‘galettes’. “Ik ben hiermee de enige in de regio”, zegt Kristof. -
West-Vlaanderen
Onder meer Maxime Claeys en Entre-Deux-Monts krijgen erkenning van 100% West-Vlaams
‘100% West-Vlaams’ is een kwaliteitslabel waaraan men de echte hoeve- en streekproducten (h)erkent. Deze eer valt nu ook te beurt aan streekproducenten Maxime Claeys, Bioboerderij Baeckelandt, Hoevewinkel ‘t Omloophof en Aan de Vleterbeke. Overigens krijgen ook twee nieuwe producten het label. -
Menen
Lieven en Annemieke zoeken na 30 jaar overnemer voor hun wijnhandel Finesse: “Met pijn in het hart”
Lieven Vande Casteele (57) en Annemieke Dewulf (55) van wijnhandel Finesse in het centrum van Menen zoeken een overnemer. Samen baten ze de wijnhandel al 30 jaar uit. “Het is met pijn in het hart, maar de rug wil niet meer mee”, vertelt Lieven.
-
Poperinge
Kom uitgebreid tafelen in goed gezelschap in WZC Emmaus
Het lokaal bestuur van Poperinge organiseert ‘Samen Tafelen’ om senioren meer kans op sociaal contact te geven. Op dinsdag 22 november kan je uitgebreid tafel in Woonzorgcentrum Emmaus. -
PREMIUMPittem
Restotip. Chambord Grill: “Uitstekend gegrild vlees en warm aan te raden witloofkroketjes”
In oktober heropende het voormalige restaurant Chambord in de Tieltstraat in Pittem, net tegen de grens met Tielt. Jeppe Verdoodt, die zowel het voormalige restaurant als de aanpalende woning kocht in 2018, toverde de zaak om tot een gezellig grillrestaurant waar je van een fijn stukje vlees kan genieten en van fantastische lokale witloofkroketjes kunt proeven. -
PREMIUMLoker
RESTOTIP. De Bralle boet niets van kwaliteit in na verhuis naar Loker
We vallen maar meteen met de deur in huis: de verkasten van brasserie De Bralle van het centrum van Dranouter naar Loker heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van het restaurant, wel integendeel. We testten het afgelopen zomer voor de zekerheid toch even uit. -
PREMIUMZuid-West-Vlaanderen
Dit zijn de 27 ‘Erkende Frituristen’ in het zuiden van West-Vlaanderen
Horeca Vlaanderen en Navefri, de nationale beroepsvereniging voor frituuruitbaters, hebben maandag - met de steun van Vlaio - 292 frituuruitbaters bekroond met de titel van ‘Erkend Fiturist’. Deze eer is voorbehouden voor frituristen die echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. In het zuiden van West-Vlaanderen sleepten 35 frituren deze begeerde titel in de wacht.
-
PREMIUMDranouter
RESTOTIP: De Hollemeersch op de flanken van de Kemmelberg
Op de flanken van de Kemmelberg bevindt zich in Dranouter het alombekende hotel-restaurant De Hollemeersch. Bij mooi weer zorgt het ruime terras alvast voor een meerwaarde. Met een heel prachtig en zeer ver zicht op de Frans-Vlaamse vlakte. Blijkbaar tot de grens met Rijsel. De Hollemeersch is kindvriendelijk en dat is een pluspunt voor families. -
PREMIUMZuid-West-Vlaanderen
Van Taste of Melo tot Mazarine: hier kan je gezellig lunchen in het zuiden van West-Vlaanderen
Uitstapje naar de stad of een leuke pauze met collega’s en op zoek naar een lichte lunch? Of gewoon zin om ‘s middags al uitgebreid te tafelen? Uit ons groot assortiment aan restotips verzamelden we de juiste adresjes voor jou. In deze restaurants in het zuiden van West-Vlaanderen geniet je van een lekkere lunch. -
PREMIUMZuid-West-Vlaanderen
Van Iran tot Italië: op culinaire wereldreis met 6 restotips uit het zuiden van West-Vlaanderen
Is het dringend tijd om je smaakpalet uit te breiden? Elke week testen onze journalisten restaurants uit de regio. Aan de hand van dat ruime aanbod nemen wij je mee op een culinaire wereldreis. Geniet van eten uit onder meer de Filipijnen, Amerika en Thailand in het zuiden van West-Vlaanderen. -
PREMIUMzuid-west-vlaanderen
Van Charlies tot Split: 5 leuke cocktailbars in het zuiden van West-Vlaanderen
Tijdens de zomermaanden doen we al eens graag een terrasje. Niets beters dan met een lekkere frisse cocktail kunnen genieten van het zonnetje. Om jou op weg te helpen, lijsten wij vijf cocktailbars op in het zuiden van West-Vlaanderen.