-
PREMIUMKortessem
RESTOTIP. Huis Henri in Kortessem: “Van lunch over koffie met gebak tot aperitiefjes en fine dining”
Een snelle lunch, lekker uitgebreid tafelen of gewoon een drankje in het gezellige interieur van een oud advocatenkantoor? Sinds kort kan het in het centrum van Kortessem bij Stefanie Cuypers (33) in Huis Henri. Begin november kwam de horecazaak toevallig op haar pad en intussen kookt ze er met haar kleine team de pannen van het dak. Wij gingen proeven. -
PREMIUMLimburg
Van chocolade tot spek en siroop: van deze pannenkoeken smul je op Maria Lichtmis in Limburg
Op 2 februari is het Maria Lichtmis: het feest bij uitstek om zonder schuldgevoel pannenkoeken te eten. Wij lijsten zeven leuke pannenkoekenhuisjes in Limburg voor jullie op. Van Bij Peter in Tongeren tot Milise in Neerpelt: op Maria Lichtmis vind je bij deze zaken een speciale pannenkoek voor iedereen. -
PREMIUM
Luc Bellings gaat op zoek naar de beste croque-monsieur en geeft één 9/10: “Krokant aan de buitenkant en smeuïg vanbinnen... dit is de ideale croque”
De kans is groot dat je zelf regelmatig in een brasserie belandt voor een snelle hap, maar welke is nu écht de beste? Sterrenchef Luc Bellings trekt elke maand op pad om één gerecht in vijf brasserieën te proeven en te beoordelen. Deze week bestelt hij een croque monsieur in Hasselt, Gent, Brugge, Leuven en Antwerpen. “Leg nooit smeltkaas uit een plastic zakje op een croque! De smaak van de ham wordt er volledig door weggedrukt” -
Hasselt
Hasseltse dessertzaak PEAS failliet verklaard: “Als ondernemer moet je diep gaan en de gevolgen dragen”
De Hasseltse dessertzaak PEAS van ondernemers Els Berx en Davy Rosiak is afgelopen donderdag failliet verklaard door de ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Hasselt. Eerder deze week lieten de uitbaters al weten de beide vestigingen in Hasselt en Antwerpen met onmiddellijke ingang te sluiten.
-
PREMIUMHasselt
RESTOTIP. Croque ‘n Roll in Hasselt: “Geitenkaas, gerookt spek of met een arrabiata sausje: hier gaan we véél verder dan de gebruikelijke kaas en hesp”
Zot van croques, maar mag het een keertje creatiever? Dan hebben de Hasselaren geluk, want zij kunnen sinds kort terecht in de nieuwe vestiging van Croque ‘n Roll op de Fruitmarkt. Zaakvoerder Brian Bollen (43) verrast zijn klanten daar met liefst 20 verschillende versies van de krokante boterham, telkens vernoemd naar bekende artiesten uit de muziekwereld. “Wordt het een hartige Mick Jagger of een smeuïge Lenny Kravitz met geitenkaas? You name it”, lacht Bollen. Wij proefden alvast met plezier. -
PREMIUMSint-Truiden
Twenty Two Coffee ontwaakt met Gouden Schoen-winnaar als baas: “Onze replica in de zaak is al tientallen keren op de foto geweest”
Iedereen voelde het aankomen, maar toch was het gisterenavond in de meeste woonkamers spannend nagelbijten. Wie zou er naar huis gaan met de Gouden Schoen 2022? Maar het hardst werd er geduimd in Twenty Two Coffee in Sint-Truiden, de horecazaak van Wouter en Simon Mignolet. De twee broers trokken samen naar de uitreiking in Antwerpen terwijl de familie het gala op het Truiense Heilig-Hartplein volgde. Wij gingen er vanmiddag een kijkje nemen. -
PREMIUMHasselt
RESTOTIP. Wasbar in Hasselt, waar je hip eet én de was kan doen
Eén van de hipste zaken in Hasselt vind je aan de Grote Markt, bij de Wasbar. Het concept kwam overgewaaid vanuit Gent, focust zich voornamelijk op de studentencultuur maar kan blijkbaar ook veel bewoners uit de binnenstad bekoren. Wij gingen langs, niet voor een wasje, maar voor een hapje. -
PREMIUMSint-Truiden
Anneleen (28) en Brandon (29) brengen Sint-Truiden weer aan het dansen in heropende Cohibar: “Truiense jeugd die uitgaat in Hasselt? Verleden tijd”
Oplettende voorbijgangers hebben het misschien al gemerkt: er is weer leven in de Cohibar op het Heilig-Hartplein, en dat is allemaal aan Anneleen Drillieux (27) en Brandon Willems (29) te danken. Het koppel heropende een week geleden wat ooit een populair danscafé voor jongeren was, en hoopt dezelfde sfeer te laten terugkeren naar Sint-Truiden. “Het uitgaansleven in Sint-Truiden moet weer tot leven gewekt worden”, klinkt het.
-
PREMIUM
Met truffelmayonaise of black Angus: bij deze 10 eetadressen bestel je de lekkerste hamburgers van ons land
Een goede hamburger is het ultieme comfortfood en perfect om het weekend mee in te zetten. Maar waar in Vlaanderen eet je de lekkerste? Onze culinair journaliste tipt tien adresjes doorheen ons hele land waar je - letterlijk - duimen en vingers zal aflikken. Van een hamborghini met pulled pork en spiegelei tot de verkozen beste hamburger van België, Nederland én de Benelux: hier worden al je burger cravings gestild. -
PREMIUM
Van de beste wijnkaart in ons land tot de meest verrassende voorgerechten: 23 eetadresjes die je niet wil missen in 2023
-
PREMIUMHasselt/Diepenbeek/Leuven
“Zo’n diervriendelijke boulet en curryworst smaken héérlijk”: deze ondernemers serveren je weldra vegan frituursnacks
Liefhebber van een lekkere frituursnack en tegelijkertijd vegan? Dan blijf je nu wat op je honger zitten. Dat kan beter: nog eind deze maand staat er bij Björn Wolfs (39) van frituur Lutselus in Diepenbeek een gloednieuwe vegan foodtruck. En ook Tekla Vancleynenbreugel (29) en chef-kok Yolan Bamps (32) van het succesvolle restaurant Lento in Hasselt en Antwerpen openen een vegan frituur in Leuven. “Van vegan stoofvlees tot vol-au-vent: we zullen alles zelf produceren.” -
PREMIUMGenk
RESTOTIP. El Verde in Genk: “We willen vegan gerechten een beetje meer sexy maken”
“Dat moeten we hier ook hebben”, dachten de uitbaters van El verde toen ze het grote aanbod vegan restaurants zagen tijdens hun reizen door Spanje. En dus kan je sinds juni 2022 in de Winterslagstraat terecht voor een plantaardig ontbijt of middagmaal. “We willen aantonen dat veganistische gerechten niet saai of eentonig hoeven te zijn”, vertelt uitbater Luca. Wij gingen langs om te testen of ze in hun opzet zijn geslaagd.
-
PREMIUMLimburg
Even opwarmen tijdens het shoppen? Kom dan zeker een kijkje nemen in deze 6 koffiebars in Limburg
Tijdens deze regenachtige periode kunnen we wel een bakje troost gebruiken. Wij gingen daarom op zoek naar 6 leuke koffiebars in Limburg. Van Baristabar in Bilzen tot Tutties in Sint-Truiden: met deze koffiehuisjes kom jij de koude dagen door. -
PREMIUMSint-Truiden
RESTOTIP. Minimale moeite, maximaal genieten bij traiteur en cateringzaak Eve’licious in Sint-Truiden: “Door corona zat ik plots zonder werk en begon ik met bakken”
Even genoeg van al dat koken nu de feestdagen er bijna opzitten? Evelien Mellaerts weet raad. Enkele weken geleden opende ze in Sint-Truiden haar eigen traiteurszaak Eve’licious waar ze ovenvers gebak, kleurrijke ontbijtjes en heerlijke lunches serveert. -
PREMIUMHasselt
RESTOTIP. Quetzal in Hasselt: “Een ‘chococcino’? Limburgse chocoladefans kunnen hier zoveel méér ontdekken”
Geen feest zonder desserts, toch? Dan hebben de Hasselaren geluk, want zij kunnen sinds kort terecht in de gloednieuwe vestiging van Quetzal in het Hemelrijk. Zaakvoerder Glen Vandenbulcke (31) verrast zijn klanten daar met chocolade, chocolade, en... nog eens chocolade. Denk aan fruitfondue met liefst vier chocoladesmaken, verse moelleux, negen verschillende brownies ijscoupes, chocolademelken en milkshakes. “Geen stress, alleen maar keuzevrijheid”, lacht Vandenbulcke. Wij proefden alvast met plezier. -
Genk
Feestelijke én lokale koekjes scoren? Reken op de bakkunsten van Marta (23) uit Genk
Nog op zoek naar een leuk eindejaarscadeau voor familie of vrienden, maar stiekem in tijdnood? Dan kan je rekenen op de bakkunsten van Marta Sevilla Cladera (23) uit Genk. Speciaal voor de feestdagen geeft zij haar zelfgebakken chocoladekoekjes een speelse twist, mét zuurstokken en marshmellows.
-
PREMIUMLimburg
Van Bavet tot Trentanove: bij deze 7 restaurants in Limburg haal jij alles uit Wereld Pastadag
Zou jij elke dag pasta kunnen eten? Dan hebben we goed nieuws voor jou, want Wereld Pastadag staat weer voor de deur. Op dinsdag 25 oktober geniet jij van lekkere Italiaanse pasta’s. Een Holy Grail bij Bavet of een vegetarische ravioli met spinazie bij Trentanove in Hasselt? Bij deze 7 pastarestaurants in Limburg vind je voor elk wat wils. -
PREMIUM
Meer dan braadworsten alleen: 10x smakelijk eten op kerstmarkten doorheen ons hele land. “Keuze uit meer dan 20 soorten kroketten!”
Wie vandaag door een Vlaamse stad of gemeente wandelt, kan niet naast de kerstmarkten kijken. Het cliché betaamt dat je daar een braadworst en een jenever of twee bestelt. Toch bieden standhouders in Antwerpen, Gent, Brugge, Brussel, Leuven en Hasselt veel meer smakelijke dingen aan dan worsten. Onze journalist ging op pad en verzamelt 10 lekkernijen die je wil proeven dit jaar. “Iedereen hier is gek op de gefrituurde pannenkoek van geraspte aardappelen!” -
PREMIUMLimburg
Van In ‘t Grün tot Andersss: in deze 8 zaken in Limburg probeer jij de lekkerste vegan maaltijden uit
In november kan je meedoen met de Try Vegan Challenge. Vegan eten heeft namelijk niet alleen een positieve impact op je gezondheid, maar ook op het klimaat en het dierenwelzijn. Bovendien hoeft plantaardige voeding niet saai te zijn, maar kan je het net gebruiken om meer variatie op je bord te krijgen. Wil jij het graag eens testen, of gewoon wat inspiratie opdoen? Onze redactie zet je op weg en zocht acht zaken in Limburg waar jij de lekkerste vegan maaltijden eet. -
PREMIUMHasselt
RESTOTIP. Lento in Hasselt: “Zelfs de fervente carnivoor komt onze vernieuwde vegan menu proeven”
Hasselaren die tijdens een avondje uit een keer geen vlees op hun bord willen, kunnen terecht bij Lento op de Zuivelmarkt. Het veganistische restaurant won al drie jaar op rij de Belgian Vegan Award en blijft ook vandaag verrassen met telkens een splinternieuw drie- en viergangenmenu om de vijf weken. “Een leuke afwisseling voor ons én voor onze klanten", aldus zaakvoerders Tekla Vancleynenbreugel en Yolan Bamps. Wij proefden alvast met plezier.
-
PREMIUM
Luc Bellings gaat op zoek naar het beste stoofvlees en deelt een 0/10 én een 10/10 uit: “Lekkerder dan dit ga je het niet vinden”
-
Hasselt
Twee nieuwkomers uit Hasselt in nieuwe Gault&Millau
Vandaag werd de twintigste editie van de Gault&Millau-gids uitgebracht. Die verzamelt naar goede gewoonte de beste restaurants van ons land. Het afgelopen jaar gingen anonieme inspecteurs van de gids op bezoek bij verschillende zaken om punten te geven. Bij de 125 nieuwkomers zijn ook twee zaken uit Hasselt. -
PREMIUMHasselt
Lunchen in het PXL-restaurant, waarvoor zelfs lessenroosters aangepast worden: “Dagschotels met vlees of vis en drie soorten aardappelen, pokébowls of vegan burgers: het kan hier allemaal”
De Hogeschool PXL past de lessenroosters aan vanwege het populaire studentenrestaurant in de Elfde Liniestraat. Elke middag komen daar liefst 1.200 bezoekers over de vloer, waardoor er op momenten een lange wachtrij tot buiten staat. “Zelfs leerlingen van omliggende secundaire scholen en externen komen hier om van onze versbereide gerechten te genieten”, klinkt het. Ook wij proefden met plezier. -
PREMIUMGenk
RESTOTIP. Kozi, de hipste koffiebar van Genk
In Genk-centrum, vlak aan de ingang van Shopping 2, ligt Kozi, de koffiebar van Zoë Op ‘t Eyndt. De 32-jarige uitbaatster runt het trendy zaakje samen met haar ouders én is in korte tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in de stad. Wij gingen langs, en bewonderden haar koffiekunsten met een bijzonder straf ontbijt.
-
PREMIUMSint-Truiden
RESTOTIP. Bertha Foodbar in Sint-Truiden: pure, Italiaanse keuken met enkel toppers op de kaart
Voor een heerlijke pasta, ovenverse pizza’s en een zalig zuiderse sfeer moet je niet langer naar Italië. Bertha Foodbar brengt het sinds kort allemaal naar de Groenmarkt in Sint-Truiden. Naast ‘Maison S’ en ‘Crème van ne vent’ heeft Steffen Heusdens nu drie zaken op een rij en daar lijkt niemand rouwig om. Wij gingen alvast proeven. -
Sint-Truiden
‘t Veilinghuis laat Truienaars genieten van WK voetbal met groot scherm
Binnen tien dagen begint het WK voetbal in Qatar en steeds meer Vlaamse steden en horecazaken bereiden zich voor. Omdat het WK in de winter doorgaat, blijken veel grote schermen, typische sfeer en evenementen niet door te gaan, maar in Sint-Truiden haalt ‘t Veilinghuis alles uit de kast om er een geslaagd WK voetbal van te maken. -
PREMIUMTongeren
Bake Off-winnares Jaline (21) opent patisserie in Tongeren: “Ontbijt, lunch, gebak, interieur... Alles moet je even in Parijs doen wanen”
Op haar 18 jaar ging Jaline Vandromme aan de haal met de glazen Bake Off-taartschotel en veranderde haar leven compleet. Ze ging aan de slag bij jurylid en patissier Herman Van Dender, er volgden een eerste kookboek en een foodtruck, en tegenwoordig pakt de jongedame het helemaal groots aan. Proef je vanaf 10 december ook haar prachtige gebak, maar ook ontbijt en lunch in Patisserie Jaline? “Alles moet kloppen.” -
PREMIUMSint-Truiden
RESTOTIP. Midden-Oosterse keuken proeven bij Al Dunya in Sint-Truiden: “Pure ingrediënten en 100 procent authentiek”
Om te genieten van de overheerlijke Midden-Oosterse keuken hoef je tegenwoordig geen vliegtuig meer te nemen. In Sint-Truiden serveert Isaac Huneihen falafel, fatouch, baba ghanoush en halloumi in zijn gezellige restaurant Al Dunya in de Breendonkstraat. “Lekker én gezond", belooft de chef op voorhand. Dat moet je ons geen twee keer zeggen.
-
Diepenbeek
‘t Russelt by Jarne komt nieuwe editie Gault&Millau binnen
Vandaag werd de twintigste editie van de Gault&Millau-gids uitgebracht. Die verzamelt naar goede gewoonte de beste restaurants van ons land. Het afgelopen jaar gingen anonieme inspecteurs van de gids op bezoek bij verschillende zaken om punten te geven. Bij de 125 nieuwkomers is ook een zaak uit Diepenbeek. -
PREMIUMHasselt
RESTOTIP. Enigma in Hasselt: “Mooi gepresenteerde bordjes met sharinggerechten uit Kreta die je niet snel elders zal vinden”
Hasselaren die graag nog even van een zorgeloos zomergevoel genieten, kunnen sinds kort terecht bij het Griekse restaurant ‘Enigma’ in de Persoonstraat. Daar leggen Hannah Vangenechten (29) en haar partner en chef-kok Georgios Marakis (36) de Hasselaar in de watten met authentieke Griekse sharinggerechten, en dat in een creatief jasje. Denk aan garnalen geflambeerd in ouzo, smeuïge halloumi op pitabroodjes en meer. Wij proefden alvast met plezier. -
PREMIUMLimburg
Wordt Limburgse vlaai beschermd streekproduct met strikte regeltjes? “Zou geweldig nieuws zijn, want typische vlaai mag niet ontsporen”
Wordt Limburgse vlaai een beschermd streekproduct? Die vraag stellen Vlaanderen en Nederland vandaag officieel aan de Europese Commissie in Den Haag. Als die aanvraag goedgekeurd wordt en de vlaai effectief erkend wordt als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA), zal het lokale gebak enkel nog in de Belgische en Nederlandse provincie Limburg gebakken kunnen worden. -
PREMIUMSint-Truiden
Truiense Alien Nouwen (21) opent koffiehuisje Tuttie’s in Ridderstraat: “Vernoemd naar een koosnaampje uit onze familie”
Sint-Truiden heeft er een nieuwe hotspot bij voor wie van koffie, taart, cupcakes, wafels en al wat lekker is houdt. Tuttie’s wordt sinds drie weken uitgebaat door de 21-jarige Alien Nouwen. Een rasechte Truiense die haar klanten met de glimlach bedient. “Als ik dat rijtje klanten voor de deur zie om hier een koffie te kunnen drinken, kan ik het nog niet geloven. Allemaal voor Tuttie’s? Mijn zaak?”
-
PREMIUMLimburg
RESTOTIP. Sladidaa in Hasselt: “Gezond lunchen op het werk bleek onmogelijk... Dus werd ik zelf horecaondernemer”
“Wie kent het niet? Je bent aan het werk, op zoek naar een snelle, lekkere én gezonde lunch, maar alleen ongezonde alternatieven zijn voorhanden”, vertelt Elke Hoekx van pop-up Sladidaa. Daarom serveert ze haar eigen gezonde gerechten aan de Hasseltse werkmensen. En binnenkort trekt Elke zélf naar de bedrijven met haar foodtruck vol slaatjes, buddha bowls en soep. Of een jalapeño-ijsje, iemand? -
PREMIUMHasselt
RESTOTIP. Quiche Café in Hasselt: “We komen recht van de schoolbanken”
Zot van quiche en verlekkerd op bagels? Dan moet je wellicht bij Quiche Café in Hasselt zijn. In alle stilte nét voor de coronacrisis wisselde de zaak van uitbaters. Het jonge koppel Gijs Vanendert en Jolien Govaerts, komen recht van de schoolbanken, maar gaan er volop voor. “Dit is ons kindje, alleen adopteerden we het", klinkt het. Wij gingen langs. -
PREMIUMLimburg
Van Delisa in Borgloon tot Boona Bar in Wellen: op deze 6 locaties in Limburg kan je heerlijk brunchen en lunchen
Hou jij van een zoete pannekoeken als ontbijt of ga jij eerder voor een hartige toast? In deze 6 Limburgse zaken vind je ongetwijfeld een ontbijt, brunch of lunch die bij je past. Van Delisa in Borgloon tot Boona Bar in Wellen: Met deze 6 brunch- en lunchlocaties in Limburg kan jouw dag alvast niet meer stuk. -
PREMIUMHasselt
RESTOTIP. Bardaph in Hasselt: “Van frisse sapjes en gezonde lunch tot zoetigheden recht uit de oven: hier vind je voor ieder wat wils”
Hasselaren die verzot zijn op een gezellige lunch met vrienden of familie in de stad, kunnen voortaan terecht bij de gloednieuwe zaak ‘BarDaph’ op de Botermarkt. Het is Daphnee Vanstraelen die daar, na zeven jaar Brasserie De Vogelsanck mee uit te baten, samen met haar team voor vers bereide lunch én huisgemaakt gebak zorgt. Wij proefden alvast met plezier.
-
PREMIUMHasselt
RESTOTIP. Brunch a Lotte in Hasselt: “Zoete French toasts, ‘scones’ of American pancakes: hier is het ‘homemade’ én hoef je niet te kiezen”
Wie op een koude of regenachtige dag niets liever doet dan heerlijk brunchen met vrienden of familie in de stad, kan voortaan bij ‘Brunch a Lotte’ in de Hasseltse Lombaardstraat terecht. Zaakvoerster Charlotte Vanaken (28) zet daar geen traditionele brunch of lunch op tafel, maar verrast de Hasselaar met homemade lekkers zoals American pancakes, zoete French toasts, sconebroodjes en meer. “Ik wil die typische overvolle tafel creëren zodat je een beetje van alles kan snoepen", lacht Charlotte. Wij proefden alvast met plezier. -
PREMIUMHasselt
RESTOTIP. Premium cocktails proeven met zicht op kathedraal bij ‘Bar Patrón’ in Hasselt: “Afwijken van de kaart is hier absoluut toegestaan”
Genoeg van al die Mojito’s, Cosmopolitans en Long Island iced teas en op zoek naar een verfrissende, originele en bovenal verse cocktail? Bar Patrón op de Hasseltse Grote Markt beantwoordt sinds een week uw vraag. De premium cocktails worden er à la minute en indien nodig op vraag gemaakt. “Alles draait rond kwaliteit”, zegt Jaimy Appermans die regelmatig achter de bar te vinden zal zijn.