-
PREMIUMMaldegem
RESTOTIP. Lunchen bij Huyze De Baere in Maldegem: “Verwend van aperitief tot koekje bij de koffie”
Huyze De Baere in Maldegem is een van de bekendste feestlocaties in het Meetjesland. Maar op dinsdag en donderdag kan je daar ’s middags ook lunchen. Niet à la carte, maar altijd met een vast menu. En dat gingen wij graag testen. -
Gent
Nieuwe bakkerij geopend waar De Superette was: “Over enkele weken opent ook de koffiebar”
Na acht gouden jaren, sloot de populaire bakkerij-restaurant De Superette eind november de deuren. Nog geen drie maanden later, bruist het pand weer van het leven. Gentenaar Tomas De Mets heeft er een nieuwe bakkerij geopend: SMØRBRØD. Over enkele weken komt er ook een koffiebar bij. -
PREMIUMMeetjesland/Deinze
Maria-Lichtmis in het Meetjesland en Deinze: in deze zeven zaken smul je van de lekkerste pannenkoeken
Op twee februari vieren we Maria-Lichtmis, in oorsprong een Christelijk feest, maar tegenwoordig vooral bekend als hét pannenkoekenfestijn van het jaar. Weet jij al waar je gaat smullen? Van Hoeveterras De Vliethoeve in Assenede tot Jadeau in Lievegem: wij zochten voor jou zeven zaken uit in het Meetjesland en Deinze waar je terechtkan voor overheerlijke pannenkoeken. -
PREMIUMGent
Nog een paar dagen tot valentijn: dit zijn de meest romantische restaurants in Gent
Over een paar dagen is het zover: valentijn. Hoog tijd dus om een tafeltje te boeken in een romantisch restaurant. Kan je niet meteen een goed adresje bedenken? Geen zorgen, hieronder vind je enkele van de meest romantische adresjes in Gent.
-
PREMIUMGent
RESTOTIP. La Cantina del Donki brengt Mexico naar Gent, en dat is meer dan guacamole en taco’s
Liefhebbers van Mexican comfort food kunnen sinds enkele maanden in La Cantina del Donki terecht aan de Verlorenkost. Op het menu staan huisgemaakte limonades, cocktails, bieren, quesadillas, taco’s en andere klassiekers in een hip jasje. Of dat allemaal even lekker is als het klinkt, wilden we zelf wel eens testen. -
PREMIUMGent
Alladin (30) opent premium ribbetjesrestaurant op Sint-Pietersplein: “Het beste vlees, en toch betaalbaar”
Op het Sint-Pietersplein is pas een nieuw eetadresje geopend: Kingribs. Op het menu vind je traag gegaarde ribbetjes, hamburgers en ‘overgoten aardappelen’. “Allemaal van topkwaliteit”, zegt oprichter Alladin Zeidan. “Zodat je jezelf eens goed kan verwennen.” De Belgen zijn duidelijk fan want de vestiging in Gent is al de zevende in Vlaanderen. -
PREMIUMGent
Met fruit, pindakaas of advocaat? Hier smul je in de regio Gent van de lekkerste pannenkoeken tijdens Maria-Lichtmis
Op twee februari vieren we Maria-Lichtmis, in oorsprong een Christelijk feest, maar tegenwoordig vooral bekend als hét pannenkoekenfestijn van het jaar. Weet jij al waar je gaat smullen? Van In Choc in Gent tot Brasserie Çava in Wachtebeke: wij zochten voor jou zeven zaken uit in de regio Gent waar je terechtkan voor overheerlijke pannenkoeken. -
PREMIUMEvergem
RESTOTIP. De Cluysenaer: “Een aangepaste whisky bij elk gerecht”
De geboren en getogen Kluizenaren Johan Van Hoecke en Christiaan Van Hijfte zijn de bedenkers van het bier Cluysenaer en brouwen dat nu reeds 20 jaar. Het biertje is een knipoog naar hun woonkern, maar ook naar restaurant De Cluysenaer dat sinds 2000 bestaat en het amberkleurige biertje graag aanbiedt op hun kaart. Wij gingen proeven en maakten van de gelegenheid gebruik om ook de andere delicatessen uit te proberen in het Evergemse whiskyrestaurant.
-
PREMIUMGent
Bekend café in het kleinste huis van Gent nog gesloten tot maart-april: “Het is een plek die je instant gelukkig maakt”
Het Tolhuisje, in het kleinste huis van Gent (amper 2,86 meter breed), is al maanden gesloten. Het cafeetje werd vorige zomer overgelaten, in oktober zijn de verbouwingswerken gestart. Zodra de zon terug is, zwiert de nieuwe eigenaar de deuren weer open. Of er veel verandert in het café zelf, dat lees je hieronder. -
PREMIUMKortrijk/Deerlijk/Gent
Krokettenbar Chapeluur redt beschermd monument op Grote Markt van leegstand: “We bieden 20 dagverse en handgedraaide soorten aan”
Een beschermd monument op de Grote Markt, waar bistro Allo Allo vroeger zat, krijgt een nieuwe toekomst als Chapeluur. De krokettenbar zit sinds twee jaar op de Groentenmarkt in Gent en heeft er al een grote schare fans. Tegen de zomer opent een tweede vestiging, in Kortrijk. “We zien hoe de stad aan het boomen is, Kortrijk groeit”, zegt zaakvoerder Jonith Herman (26) uit Deerlijk. -
PREMIUMSint-Denijs-Westrem
RESTOTIP. Brutal in Sint-Denijs-Westrem: de beste pizza’s van Gent om thuis van te genieten
Waar in Gent vind je nu écht de beste pizza? Het is een discussie waar ongetwijfeld al vriendschappen door sneuvelden. Graag maken wij de keuze nog een tikkeltje moeilijker. Wie een oordeel velt, moet eerst de pizza van Brutal in Sint-Denijs-Westrem geproefd hebben. Lees hier waarom. -
PREMIUMGent
Gentse aperobar viert driejarig bestaan: “Overdag kan je snuisteren in onze bazaar, de keuken is doorlopend open”
Voor een goed feestje moet je in Allumette zijn komende zaterdag. De aperobar van twee vriendinnen tegenover het Industriemuseum bestaat drie jaar en dat mag gevierd worden. Verwacht je aan een bazaar, originele feesthapjes en een dansfeest om af te sluiten.
-
Gent
Dimitri opent bakkerij in oude slagerij: “Probeer zeker ook onze ontbijtmanden”
De 28-jarige Dimitri Vroman heeft een oude droom waar gemaakt: in een oude slagerij in de Brugsepoortstraat is hij zijn eigen bakkerij gestart. Het gehakt en de biefstukken werden ingewisseld voor brood, koffiekoeken, taarten, belegde broodjes en ontbijtmanden. -
PREMIUMGent
Carmelo (65) en Annemie (62) laten iconisch 50 jaar oud Italiaans restaurant over: “Ik kijk uit naar de rust”
Restaurant Firenze aan de Blandijnberg is een icoon. 50 jaar geleden werd het opgestart, de afgelopen 36 jaar werd het gerund door Carmelo Palella (65) en Annemie Claeyssens (62), een Siciliaans-Belgisch koppel. Zij laten het restaurant vanaf februari over aan twee andere Sicilianen: Giuseppe en Sabrina. “Ze zullen de kaart wat moderniseren”, klinkt het. -
PREMIUMGent
Populaire Bar Bask krijgt broertje: “Daar gaan we nog meer inzetten op Baskische hapjes”
Bar Bask was van bij de start een schot in de roos. Zodanig dat je weken moet wachten om een tafel te bemachtigen. Daarom besloten de eigenaars om een broertje te openen op wandelafstand waar je de hele dag door, zonder reservatie, terecht kan voor lekkere Baskische hapjes. -
PREMIUMGent
RESTOTIP. Verscholen in het Patershol serveert Nonam een fantastische lunch: “Je krijgt er zelfs een dubbel dessert”
Amper een jaar nadat Nonam de deuren opende, werd het restaurant al beloond met een mooie score van 13,5 in de Gault&Millau. Loon naar werken voor Arne Van Wambeke en Karel Van Oyen. Intussen werd het restaurant een vaste waarde voor als het tijdens de lunch al eens wat meer mag zijn. Wij maakten onze middag vrij en lieten ons verwennen met een overheerlijk 4-gangen lunchmenu, omkaderd met enkele verfijnde hapjes.
-
PREMIUMSint-Martens-Latem
RESTOTIP. De Klokkeput in Sint-Martens-Latem: snel bediend in relaxte setting
Met Xavier Willems heeft restaurant De Klokkeput in hartje Sint-Martens-Latem een nieuwe eigenaar. Met een aantal nieuwigheden op de kaart was het tijd om dit bekende horeca-adresje nog eens een bezoekje te brengen. -
Gent
Gent is een vegan walhalla: heel wat adresjes genomineerd voor Belgian Vegan Awards
Eet je graag veganistisch? Dan kun je in Gent op heel wat plekjes terecht om te brunchen, te lunchen, te dineren of een plantaardige koffie te drinken. Meer dan tien adresjes werden genomineerd voor de Belgian Vegan Awards 2022. -
PREMIUMGent
Na Libanese restaurants, sushibars en hotels in drie steden, start ondernemerskoppel ook pizzeria op
Caroline Delbecque en Nehme Darwiche zijn ondernemers in hart en nieren. De afgelopen negen jaar hebben ze niet minder dan vijf hotels, drie Libanese restaurants, twee sushibars en een pottenbakatelier uit de grond gestampt in drie Vlaamse steden. Hun volgende stap: pizza. -
PREMIUMGent
Nieuw boetiekhotel met mediterraans restaurant op komst tegenover opera: “Verwacht je aan klassieke gerechten met een twist”
Gent krijgt dit jaar een nieuw hotel. Tegenover het operagebouw, waar vroeger een juwelier was. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping komt een restaurant dat focust op de mediterrane keuken. “Vanop het terras zal je het beste zicht hebben”, glunderen de eigenaars. Het restaurant opent over enkele weken al de deuren.
-
PREMIUMGent
Gezellige aperobar geopend in hartje Gent: “Zoals thuis, maar dan met een butler”
Op zoek naar een gezellige plek om te aperitieven in het centrum van Gent? Dan is Elmo op de Ajuinlei een aanrader. Je kan er terecht voor heerlijke cocktails, wijn, hapjes en meer. De gezellige muziek op de achtergrond en de leuke inrichting maken het plaatje af. “Een vergeet niet om de trap naar boven te nemen.” -
Gent
Pop-up chocoladewinkel geopend in centrum Gent: “De hamerdozen zijn heel populair”
Verzot op chocolade? Spring dan zeker eens binnen in CacaOh, een nieuwe pop-up chocoladewinkel in de Mageleinstraat in Gent. Niet alleen kan je hier heerlijke chocoladetabletten kopen, je ziet meteen ook hoe ze gemaakt worden. -
PREMIUMMaldegem
RESTOTIP. Kwizien in Maldegem: “Nieuwe uitbaters, zelfde charme en kwaliteit”
Restaurant Kwizien in Maldegem heeft sinds de jaarwisseling nieuwe uitbaters. Reden genoeg om langs te gaan en te testen of het toppertje uit het Meetjesland zijn charme en kwaliteit behouden heeft. -
PREMIUMGent
Oudste koffiehuis van Gent heeft nieuwe eigenaars: “Ik ben hier opgegroeid, ik weet wat het waard is”
Het is gebeurd: het oudste koffiehuis van Gent heeft nieuwe eigenaars. Vlak voor het weekend lieten Tom Duran (69) en Christine Berth (60) hun legendarische Mokabon over aan Grace Ishiekwene (32) en Quentin Magnette (33). “We zijn heel blij dat de Mokabon in de familie blijft en dat het concept hetzelfde blijft”, glunderen ze.
-
PREMIUMGent
Hippe buurtwinkel geopend in rand van Gent: “Dagverse maaltijden, maar ook kookboeken en droge voeding”
Mariakerke is plots een heel stuk hipper geworden. Aan de oprit van de R4 is een nieuwe, gezellige buurtwinkel geopend: Spijs. Je kan er terecht voor dagverse bereide maaltijden, kaas, charcuterie, brood, olijfolie, droogbloemen, kaarsen en zoveel meer. “In deze buurt is er zo goed als niets, terwijl er wel veel passage is”, klinkt het bij de zaakvoerders. -
PREMIUMAssenede
RESTOTIP. De Omlijsting: “Bruin eetcafé met een kwinkslag”
Het was al een tijdje geleden dat er nog eens een nieuw restaurant bijkwam in Assenede, maar sinds kort kan je tafelen in De Omlijsting in de Diederikstraat. Zaakvoerders en levenspartners Wim Blanke en Ellen Swint toverden de voormalige slagerij Bekaert om tot een bruin eetcafé, met een opvallend interieur en een nog meer opvallende gevel. -
PREMIUMGent
RESTOTIP. Barque à Jack, een nieuwe hotspot langs het water
Met Barque à Jack heeft Hugues De Breyne zijn zesde horecazaak geopend. Hij kent dus het klappen van de zweep, en de verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen op het moment dat we - een kleine maand na de opening - de nagelnieuwe zaak langs de Leie binnenstappen. Naar parkeerplaats hebben we alvast niet moeten zoeken, een goede start. -
PREMIUMWetteren
RESTOTIP: Bistro Het Vergeet mij nietje zal je niet snel vergeten
Op de hoek van de Wegvoeringstraat en de Scheldedreef in Wetteren openden Bart en Brenda Cappaert de nieuwe Bistro Het Vergeet mij nietje. En geloof me, een bezoek aan het flamboyante koppel zal je niet snel vergeten. Wij gingen (al een paar keer) proeven.
-
PREMIUMDeinze
RESTOTIP. Brasserie Cavea: snelle lunch of hapjes in cultuurtempel
Na enkele maanden leegstand heeft de horecazaak van Leietheater Deinze tijdelijk nieuwe uitbaters. Op 15 december openden Bjorn Pevenage (39), Tommy Vandenborre (43) en Chris Sauquillo (42) Brasserie Cavea. De pop-up is nog open tot juni en wij gingen alvast proeven. -
PREMIUMGent
Van een spelletjesbar tot een Mexicaanse cantina: deze bijzondere Gentse restaurants openden in 2022 de deuren
Oesters in een rooftopbar, Mexicaanse enchiladas of liever gefrituurde pizza? Gent leeft op culinair vlak, en dat bewijst ook het aantal restaurants dat het afgelopen jaar de deuren opende. Sommige ogen traditioneel, andere brengen originele concepten naar de stad. De meest bijzondere restaurants die in 2022 open gingen vind je hieronder. -
PREMIUMDeinze/Meetjesland
Even opwarmen tijdens het shoppen? Deze 5 koffiebars in het Meetjesland en Deinze zijn een bezoekje waard
Heel wat mensen schuimen straks weer de winkelstraten af voor de wintersolden. bij het koude weer is het altijd fijn om tussendoor even op te warmen bij een lekker warm drankje. Wij gingen op zoek naar de leukste koffie- of theehuizen in het Meetjesland en Deinze. Van Lawrence House in Deinze tot Koffiehuis Touché in Aalter: met deze vijf koffiehuisjes kom jij de koude dagen door. -
Zomergem
De Brasserie wordt nog geen restaurant, De Scheve Zeven wordt verder uitgebouwd
De nieuwe eigenaars van De Scheve Zeven en De Brasserie in Zomergem (Lievegem) gaan zich de komende maanden vooral op het café focussen.
-
PREMIUMZwijnaarde
RESTOTIP. Lodos, de nieuwe invulling van het Oud Gemeentehuis
In lang vervlogen tijden was het pand aan de Heerweg-Noord 2 het gemeentehuis van Zwijnaarde, vandaag is het een restaurant met Turkse én Vlaamse gerechten. Lodos luidt de naam, wat ‘zuidelijke wind’ betekent’, en het is een echte familiezaak. Voor ‘hartelijke ontvangst’ scoort Lodos alvast de beste punten. -
PREMIUMGent
Even opwarmen tijdens het shoppen? Deze 6 koffiebars in de regio Gent zijn een bezoekje waard
Heel wat mensen schuimen straks weer de winkelstraten af voor de wintersolden. bij het koude weer is het altijd fijn om tussendoor even op te warmen bij een lekker warm drankje. Wij gingen op zoek naar de leukste koffie- of theehuizen in de regio Gent. Van Sweet Bean in De Pinte tot Mokka D’Or in Laarne: met deze zes koffiehuisjes kom jij de koude dagen door. -
PREMIUMGENT
Op bezoek bij de sterrenchefs van morgen: pure keuken met stralende service in Brut Nature
Topkok worden, dat moet je leren. In Gent vind je maar liefst twee kokscholen op een steenworp van elkaar. Wij gingen langs bij de sterrenchefs van morgen, want in deze leerrestaurants kan je voor een prijsje heerlijk tafelen en wie weet bereidt de nieuwe Sergio Herman hier wel jouw gerecht. Vandaag: Brut Nature, het restaurant van de leerlingen van het OLVI. -
Gent
3 jaar lang bakte Burak (32) wafels in Gent-Sint-Pieters, nu opent hij eigen koffiezaak: “Mijn Turkse roots verloochen ik niet”
Twaalf jaar geleden verhuisde Burak Baydur (32) van het Turkse Bodrum naar België. Nu is het tijd voor zijn grote droom. In de Gentse studentenbuurt start hij koffiezaak My Mokka. “Vooral op mijn wafels ben ik trots”, glimlacht Burak.
-
PREMIUMGent
RESTOTIP. Het Spoorloos Perron serveert lekkere Belgische keuken op een boogscheut van het Sint-Pietersstation
De Gentse Stationsbuurt is een levendige en bruisende omgeving met veelal exotische restaurants. Eethuizen met een typisch Belgische keuken waar je bijvoorbeeld een deftige vol-au-vent met friet kan eten, liggen er niet dik gezaaid. Het Spoorloos Perron vormt hierop een aangename uitzondering, zo konden we zelf vaststellen. -
PREMIUMGent
Van Bavet tot Pomodoré: bij deze 7 restaurants in Gent haal jij alles uit Wereld Pastadag
Zou jij elke dag pasta kunnen eten? Dan hebben we goed nieuws voor jou, want Wereld Pastadag staat weer voor de deur. Op dinsdag 25 oktober geniet jij van lekkere Italiaanse pasta’s. Een Holy Grail bij Bavet of een ravioli van gamba’s bij Pomodoré: bij deze pastarestaurants in Gent vind je voor elk wat wils. -
PREMIUMMeetjesland
Meetjesland wordt steeds culinairder: Restaurant Julien scoort best in nieuwe Gault&Millau, ‘Chef & Zus’ en ‘Papinglo’ zijn nieuwkomers
Het Meetjesland maakt een sterke beurt in de eetgids Gault&Millau 2023. Restaurant Julien uit Lievegem is met 15,5 op 20 het best scorende restaurant uit de streek. Chef Davy Devlieghere krijgt ook de titel ‘Jonge chef van het jaar’. Papinglo uit Maldegem en ‘Chef & Zus’ uit Eeklo zijn twee nieuwkomers in de lijst. Ook Aalter scoort bijzonder goed. Wij zetten alles op een rijtje. -
PREMIUMZomergem
RESTOTIP. Oceaan: “Het decor is een attractie op zich”
Kapster en make-upartieste Jitske Van de Veire, dochter van radiopresentator Peter Van de Veire deelde in deze krant onlangs haar favoriete eetadressen doorheen Vlaanderen. In dat lijstje vonden we ook restaurant Oceaan in Zomergem terug. Benieuwd of hun Chinese specialiteiten ons ook zo konden bekoren.