-
PREMIUMWest-Vlaanderen
Met rozijnen, nutella of champignons? Hier smul je van heerlijke pannenkoeken in West-Vlaanderen tijdens Maria Lichtmis
Op 2 februari vieren we Maria Lichtmis. Op deze officieuze feestdag eten we traditiegetrouw pannenkoeken. Geen zin om ze zelf te bakken? Wij zochten voor jou acht leuke plekken uit waar je pannenkoeken kan gaan eten in West-Vlaanderen. -
PREMIUM
“Met goeie boter, mooie bloem en verse scharreleieren zit je al voor 80 % goed": drie experts leggen uit hoe je de lekkerste pannenkoeken bakt
Lichtmis valt - net als elk jaar - op donderdag 2 februari. Dat betekent: tijd voor pannenkoeken! Maar hoe krijg je de lekkerste exemplaren op tafel? Onze journaliste bracht een bezoekje aan ‘t Fietskotje, De Pannenkoekenboot en Kāfēi om achter het ultieme bakgeheim en ingrediënt te komen. Van fluffy varianten tot de klassieker: de experts zetten op een rijtje hoe je de beste versies bakt. Over één ding zijn ze het alvast eens: “een goede pannenkoek is altijd vers.” -
PREMIUMOostende
REPORTAGE. In De Pelikaan, de iconische Oostendse bruine kroeg van ‘de facteurs’, staat nieuwe waard aan het roer: “Veel klanten waren bang dat ik alles zou veranderen”
“Zoals De Pelikaan vind je ze in Vlaanderen niet meer veel. Ik ben zielsgelukkig dat ik de zaak kon overnemen.” Domien Van Loock (45), nieuw gezicht achter de toog van de bruine kroeg, wil de unieke sfeer behouden. Met hier en daar een eigen kleine touch. “Met eerbied voor het café én de klanten, dat spreekt.” Wij gingen de sfeer in een van de oudste cafés van Oostende gaan opsnuiven. -
Oostende
Lucien is heel even terug met ‘teekewee’ vanuit Walrave: “Blij dat we terug aan de slag kunnen, maar ik hoop binnenkort ook klanten aan tafel te bedienen”
Een nieuw pand voor Lizette en Lucien, de bijzondere horecazaken van vzw Duinhelm, werd nog niet gevonden, maar tot 16 februari is Lucien wel even terug van weggeweest. Vanuit de keuken van Walrave op de Nieuwpoortsesteenweg organiseren ze ‘teekewee’. Dat is goed nieuws voor de vaste klanten, maar vooral ook voor de bijzondere medewerkers, die even weer voluit aan de slag kunnen. “Intussen hebben we geleerd om lekkere soepen en quiches te maken”, klinkt het.
-
PREMIUMoostende
Puert’O krijgt met Alec (24) een jonge, ambitieuze chef-kok: “Op zo’n mooie locatie koken... een unieke kans”
Het drijvende restaurant Puert’O in Oostende krijgt binnenkort heel even twee chefs: op 22 februari kokt de nieuwe, jonge chef-kok Alec Devadder samen met sterrenchef Edwin Menue van het Knokse restaurant Cuines 33 een quatre-mains. Met zijn 24 jaar is Alec uit Knokke-Heist nog jong keukengeweld, maar hij heeft volgens Menue heel wat potentieel. Net als de locatie. -
PREMIUMOostende
RESTOTIP. Frenchette in Oostende: “We moeten Gault&Millau gelijk geven... Dit is ‘très, très bien’”
Ze kregen een 12 op 20 in de jongste Gault&Millau-gids, en wij gingen op een zondagavond ‘op de bots’ langs bij Frenchette in Oostende. De slogan van het restaurant? ‘It’s not real French, it’s not fake French, it’s Frenchette’. De naam betekent dus zo’n beetje ‘Fransachtig’. Bij deze alvast een lovende vermelding voor de chef. Maar eerst een bedankje voor... onze schoonmoeder. -
PREMIUMOostende
Standhouders Christmas Village tevreden over event: “Die twee extra dagen maken mindere eerste week goed”
Op het Vissersplein kan je sinds 15 december terecht bij de Christmas Village. Gezien de goeie weersvoorspellingen besliste de stad vorige week dat de Christmas Village open mag blijven tot en met 3 januari, twee dagen langer dan voorzien. Vooraleer de standjes verdwijnen, gingen we al eens langs om te polsen bij de standhouders hoe ze de kerstperiode hebben beleefd. -
PREMIUMBrugge/Kust
Even opwarmen tijdens de eindejaarsinkopen? Dat kan in deze 6 koffiebars of theehuisjes in Brugge en aan de kust
Straks lopen de winkelstraten weer vol met mensen die nog op zoek zijn naar een leuk eindejaarscadeau. Dan is het altijd fijn om even uit te kunnen blazen met een warme tas koffie of thee. Wij lijsten voor jou zes koffiebars of theehuisjes op waar je de warmte kan opzoeken in Brugge en aan de kust.
-
PREMIUMOostende
Vul zélf je glas met een exclusieve wijn van 70 euro in deze horecazaak: “Kies tussen 32 soorten uit 11 landen”
Het heeft wat weg van een koffieautomaat, maar dan voor heerlijke wijnen. Van Bulck, de brasserie in het Upstairs Hotel in de Hertstraat in Oostende, wordt omgevormd tot wijn- en tapasbar en pakt daarbij uit met een bijzonder systeem. “Je kan hier zelf kiezen hoeveel wijn je exact wil drinken”, vertelt zaakvoerder Denis Renty (52). Wat denk je van een Gevrey-Chambertin uit 1990? -
PREMIUMOostende
RESTOTIP. Café Botteltje in Oostende, vermaard om zijn ‘biergerechten’: “Heerlijke stoverij met Westmalle Dubbel”
Al bijna 40 jaar is Café Botteltje een vaste waarde in de Oostendse binnenstad. De zaak is vooral gekend voor zijn bijna 300 bieren, maar herbergt ook een goeie keuken, met knipoog naar het gerstenat. Die biergerechten van James Desimpelaere wilden we graag nog eens uittesten. -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Goesepitte 43 in Brugge: “Knusse kwaliteitsbistro waarvan de creatieve gerechten ons blij maken”
Bij Gault&Millau zitten ze er meestal niet naast als ze een restaurant in hun culinaire gids opnemen. Voor Goesepitte 43 lag de beoordeling op 14/20: een meer dan verdiende quotering als u het ons vraagt. In een schilderachtig Brugs straatje is de keuken van Jan Supply méér dan een ontdekking. -
PREMIUMBlankenberge
Bistro De Boeie is nieuwkomer in Gault&Millau-gids: “We waren volledig overdonderd”
Chef Mark Dewachter en zijn echtgenote Ria Vandenbussche moeten nog even bekomen van het nieuws dat ze maandag te horen kregen. Bistro De Boeie, die ze in december 2016 opgestart hebben in de Molenstraat in Blankenberge, prijkt voor het eerst in de gids van Gault & Millau. “We hopen dat ze in de toekomst nog eens langskomen om ons extra punten te geven.”
-
Snaaskerke
Laurent Gouwy (42) voor het eerst in Gault&Millau-gids met Plat Préféré
Eén van de nieuwkomers in de nieuwe Gault&Millau-gids is Plat Préféré in Snaaskerke. De horecazaak van Laurent Gouwy (42) kreeg een score van 13 op 20. “Dit is een heel mooie binnenkomer voor een zaak als die van mij”, zegt Laurent. -
Blankenberge
Gault&Millau - Blankenbergs restaurant Onism wint de ‘prijs-plezierverhouding’ van het Jaar voor Vlaanderen: “Deze onderscheiding maakt ons heel trots”
Korneel Vandermeersch (39) en Stefanie Lippens (39) hebben reden tot feesten want hun restaurant Onism, dat gelegen is langs de Graaf Jansdijk in Blankenberg, wint de prijs-plezierverhouding voor Vlaanderen, uitgereikt door de gids Gault&Millau. Bovendien stijgt hun score naar 13,5/20. -
Blankenberge
Neal Rombaut (34) opent eigen zaak in Blankenberge: “Het kriebelde om weer in de horeca te staan”
Na een break van 6 jaar keert Neal Rombaut terug naar de horeca, waarin hij eerder al bakken ervaring opdeed. Met een eigen kroeg langs de Franchommelaan in Blankenberge en een duidelijke toekomstvisie start hij nu een nieuw hoofdstuk in zijn professioneel leven. -
PREMIUMOostende
Cargo summerbar wordt winterbar in magazijn voormalige Top Center: “We gaan voor dezelfde sfeer, maar in een winters jasje”
Deze zomer opende Samir Ben Tahar (45), uitbater van bistro ‘t Vliegpleintje, voor het eerst de Cargo Summerbar, midden in de industriezone van Oostende. Nu keert Samir terug met een winterbar, dit keer in het magazijn van de voormalige Top Center. “Het is een unieke locatie voor een winterbar”, zegt Samir.
-
PREMIUMBrugge/Kust
November is vegan maand: hier kan je plantaardig eten in Brugge en aan de kust
Try Vegan spoort mensen aan om gedurende de maand november meer plantaardige maaltijden te eten. Als je meedoet ontvang je drie keer per week een nieuwsbrief boordevol inspiratie, recepten en tips om aan de slag te gaan. Zo hopen ze dat vegan eten een gewoonte wordt. Geen zin om zelf te koken? Gelukkig zijn er genoeg plekken die vegan opties aanbieden of zelfs een volledig plantaardig menu hebben. Wij lijsten er zes voor je op in Brugge en aan de kust. -
PREMIUMOostende
Kattencafé BaristaCat na 1 maand al groot succes: “Er werden al vijf katjes geadopteerd”
Tearoom BaristaCat, het eerste en enige kattencafé in Oostende en aan de kust, is intussen een goede maand open. Intussen hebben al vijf katten een nieuwe, warme thuis gevonden. Dat is immers het doel van de zaak: zwerfkatten opvangen en hen een nieuwe thuis bezorgen. “We werken samen met de vzw Hoop voor Zwerfkatjes uit Ingelmunster die de katjes naar hier brengen”, vertelt Xavier Troisi, initiatiefnemer van BaristaCat. -
PREMIUMOostende
Stadsbrouwerij ‘t Koelschip start met kaasbar: “Bier en kaas passen perfect bij elkaar”
Na hun eigen granola en paneermeel te maken, breiden Ive Mostrey en Sandy Major hun stadsbrouwerij ‘t Koelschip uit met een kaasbar, waar je kan genieten van hun bieren in combinatie met heerlijke kazen en vlees. “We werken zoveel mogelijk met lokale boeren, zowel voor de kazen als het vlees”, zegt Ive. -
PREMIUMDe Haan
Hoge energieprijzen doen Bib Gourmand-restaurant Le Kok sur Mer extra dag sluiten: “Ik betaal drie keer zoveel: dat is niet meer haalbaar”
Het gastronomisch restaurant Le Kok sur Mer in Vlissegem bij De Haan gaat voortaan, na zondag en maandag, ook op woensdag dicht. Reden? De hoge energieprijzen, waardoor de zaakvoerder zich gedwongen ziet tot reorganisatie. “Mijn elektriciteitsfactuur ging van 1.500 naar 4.500 euro per maand", maakt Jean-Philippe Furnémont de som.
-
PREMIUMOostende
RESTOTIP Villa Ostinato in Oostende. “Prachtig pand met een stijlvolle Italiaanse keuken”
In juni opende Villa Ostinato in één van de weinige erfgoedparels die overgebleven zijn in Oostende in de Karl Janssenslaan. Het statige herenhuis kreeg een opknapbeurt en werd heel stijlvol ingericht met veel respect voor de oorspronkelijke sfeer. Marie Rotsaert bouwt er nu een restaurant uit met een Italiaanse keuken. -
PREMIUMOostende
RESTOTIP. Ensorito: een stukje Italië in Oostende
Al 15 jaar baten Julie Coopman en Anthony Caulier Ensorito uit in Mariakerke. Ze begonnen als kleine traiteurzaak, maar het restaurant is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in Oostende. Met een prachtig zicht op het Duinenkerkje eet je er heerlijk Italiaans. De muziek, het decor en zelfs het servies ademen Italië, waardoor je je werkelijk in zuiderse sferen waant. Afgelopen week was het Wereld Pasta Dag: het perfecte moment om eens langs te gaan. -
PREMIUMBredene
RESTOTIP. Wu-shi in Bredene: “We houden van sushi... Maar op deze heerlijke manier hebben we die nog nooit gegeten”
Zijn naam geeft het eigenlijk weg: Frank Wu. Een combinatie van Westers en Aziatisch. En dat is ook exact wat hij in zijn restaurant Wu-shi in Bredene doet: Japanse sushi combineren met Europese invloeden. “Mijn sojasaus maak ik helemaal zelf. Het duurt een week om ze te draaien. Maar mijn geheim recept verklap ik aan niemand.” -
PREMIUMBrugge/Kust
Van tot Brasserie Alfons tot Monsieur Casserole: hier kan je gezellig lunchen in Brugge en aan de kust
Uitstapje naar de stad of een leuke pauze met collega’s en op zoek naar een lichte lunch? Of gewoon zin om ‘s middags al uitgebreid te tafelen? Uit ons groot assortiment aan restotips verzamelden we de juiste adresjes voor jou. In deze restaurants in Brugge en aan de kust geniet je van een lekkere lunch.
-
PREMIUMBrugge/Kust
Van Kroatië tot Hawai: op culinaire wereldreis met 7 restotips in Brugge en aan de kust
Is het dringend tijd om je smaakpalet uit te breiden? Elke week testen onze journalisten restaurants uit de regio. Aan de hand van dat ruime aanbod nemen wij je mee op een culinaire wereldreis. Geniet van eten uit onder meer de Filipijnen, Amerika en Thailand in Brugge en aan de kust. -
PREMIUMBrugge/Kust
Dit zijn de 35 ‘Erkende Frituristen’ in Brugge en aan de kust
Horeca Vlaanderen en Navefri, de nationale beroepsvereniging voor frituuruitbaters, hebben maandag - met de steun van Vlaio - 292 frituuruitbaters bekroond met de titel van ‘Erkend Fiturist’. Deze eer is voorbehouden voor frituristen die echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. In Brugge en aan de kust sleepten 35 frituren deze begeerde titel in de wacht. -
PREMIUMMiddelkerke
RESTOTIP. La Tulipe: al 25 jaar een begrip in Middelkerke, met recht en reden
Lady Chef Christa Cappelle en sommelier Rik Vandermeersch vieren dit jaar de 25ste verjaardag van hun zaak La Tulipe, intussen meer dan een begrip binnen het wereldje van de horeca in Middelkerke. Het restaurant verwierf naam en faam in diverse culinaire gidsen én won de titel van Lady Chef 2003. La Tulipe blijft al een kwart eeuw trouw aan hun aanpak: de klanten culinair verwennen. We gingen eens proeven. -
PREMIUMOudenburg
Liselotte begint foodtruck Burger Royale: “Proef de ‘Laurent’ met blauwschimmelkaas en de ‘Filip’ met foie gras”
Vanaf 1 december kan je voor de catering van al je privéfeesten terecht bij Burger Royale van Liselotte Vande Capelle (37). “De kwaliteit die je krijgt, past bij de naam”, zegt Liselotte. Elke burger is vernoemd naar een familielid van de koninklijke familie.