-
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Petite Aneth in Brugge: “Voor een minimale prijs heb je geproefd van sterrenniveau”
Het is inmiddels tien jaar geleden dat restaurant Aneth haar Michelinster, die ze drie jaar voordien had behaald, moest afgeven. Chef Paul Hendrickx gooide het over een andere boeg. Hij maakte van Aneth het toegankelijker Petite Aneth. Sindsdien is het restaurant bij veel Bruggelingen één van de favorietjes geworden. Onlangs nog stak de Brugse MNM-deejay Robin Keyaert zijn bewondering niet onder stoelen of banken. -
PREMIUMBrugge
Restaurant De Bottelier gooit roer om en wordt koffiehuis waar je ook kan lunchen: “We wilden niet stoppen, maar het moést anders”
De deuren van restaurant De Bottelier in de Sint-Jakobsstraat in Brugge blijven al een maand dicht. Uitbaters Hans Golsteyn (60) en Hilde Bruyneel (55) gooien het roer immers na 33 jaar helemaal om. Vanaf vrijdag 3 februari is De Bottelier een koffiehuis dat nog maar drie dagen per week opent. “De druk in de keuken werd te groot, we moesten ons concept veranderen om het vol te houden”, zegt het koppel. -
BLANKENBERGE/KNOKKE-HEIST
Bakkerij Lefevere opent nu ook winkel in Uitkerke: “90% van al onze producten maken we echt nog zelf”
Bakkerij Lefevere breidt zijn imperium uit. Naast de vestigingen in Heist, Duinbergen en Knokke is het nu tijd voor een winkel in Uitkerke. Vanuit het atelier, dat in de Westkappellestraat gelegen is, zal deze locatie dagelijks bevoorraad worden. “We lijken groot, maar onze productie is absoluut niet industrieel”, benadrukt zaakvoerder van de warme bakker Tamara Lefevere (39). -
PREMIUMBrugge
REPORTAGE. In het spoor van de nieuwe generatie marktkramers: “Steeds meer jonge mensen zien dat wij echte kwaliteit brengen, aan een correcte prijs”
Het aantal marktkramen in Vlaanderen is met 20 procent gestegen. Steeds meer jonge ondernemers vinden de weg naar de markt. “Het is om 4.30 uur opstaan en om 19 uur stoppen. Sleur? We kijken om 19 uur al meteen uit naar ’s anderendaags”, zegt Leontine Gheeraert (25) uit Houthulst, die sinds 2 januari op eigen benen in het zuivelkraam staat. Ook Pieterjan (24) en Mathias (34) hebben hun passie gevonden op de markt. Als marktkramer zijn zij geboren, een reportage vanop de drukke zaterdagmarkt in Brugge.
-
PREMIUMBrugge
Van het Chinees restaurant van hun vader naar een eigen concept vol Aziatische lekkernijen: Bowls opent stek op het Walplein
Op het Walplein in Brugge openden de broers Kwan Juk en Kwan Hi zopas het restaurant Bowls. Het is de tweede vestiging van de Aziatische keuken, nadat de familie al 35 jaar naam en faam maakt in Kortrijk. Daar begon het ooit met een Chinees restaurant in het centrum. De broers maakten er een modernere versie van en brengen het concept ook naar de Breydelstad. “Brugge wekt bij ons een waar vakantiegevoel op.” -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Ribs ‘n Beer in Brugge: “Het ontbijt en middagmaal hadden we voor een keer overgeslagen, om alle mogelijke ribbetjes voor u te kunnen proeven”
Wie door de Ezelstraat Brugge rijdt, kan niet naast het gezellig uitziend restaurants Ribs ’n Beer op de hoek van het Achiel Van Ackerplein kijken. De naam mag dan wel hip en Engels klinken, binnen wordt er alles aan gedaan om het gevoel van een typisch bruin café te geven aan de klanten. Hoe de de gerechten smaken, testten wij voor u uit. -
PREMIUMBrugge
Sterrenchef Philippe Serruys (69) op een zucht van zijn laatste service: “Ik kom wel weer met iets anders op de proppen”
-
PREMIUM
Waar eet cabaretier Geert Hoste? “Zelfs het kleinste Italiaanse restaurant is wereldklasse, maar dit adresje steekt écht boven het maaiveld uit”
“Ik ben een echte huismus, maar gemiddeld vlieg ik één keer per week uit om op restaurant te gaan”, vertelt cabaretier Geert Hoste (62). “Als ik even aan mijn schrijftafel wil ontsnappen, doe ik dat het liefst in deze culinaire hotspots.” Hij deelt zijn 7 favoriete eetadressen doorheen ons land.
-
PREMIUMBrugge/Kust
Even opwarmen tijdens de eindejaarsinkopen? Dat kan in deze 6 koffiebars of theehuisjes in Brugge en aan de kust
Straks lopen de winkelstraten weer vol met mensen die nog op zoek zijn naar een leuk eindejaarscadeau. Dan is het altijd fijn om even uit te kunnen blazen met een warme tas koffie of thee. Wij lijsten voor jou zes koffiebars of theehuisjes op waar je de warmte kan opzoeken in Brugge en aan de kust. -
BRUGGE/MENEN
Bakkerij Ons Brood trekt naar Menen: “Na 6 mooie jaren hier in Brugge grijp ik nu een mooie kans”
Een droom gaat in vervulling voor bakker Emmanuel Vanhaecke (34) en zijn vriendin want ze hebben een handelspand gekocht in de Bruggestraat in Menen waar ze over enkele maanden hun bakkerij zullen openen. In mei 2016 streek Emmanuel neer in de Smedenstraat in Brugge waar hij nu nog steeds Ons Brood openhoudt. “Hier moesten we de winkel en het bijhorende atelier huren en we keken ernaar uit om eigenaar te worden van onze bakkerij dus gaan we nu voor een nieuwe start.” -
PREMIUMBrugge
Restaurant Nous breidt uit met traiteurswinkel naast de deur: “Na het verdwijnen van Deldycke was hier in Brugge-centrum nood aan”
In de Kleine Sint-Amandsstraat, tussen de Markt en de Steenstraat in Brugge, heeft het bekende restaurant Nous het naastgelegen pand ingepalmd met een nieuwe traiteurszaak. Bij Daily Nous kan je zeven dagen op zeven versbereide lunch, ontbijt of desserts vinden. Zo krijgt het centrum van Brugge er een traiteurszaak bij. “Dit is een laagdrempelige manier om mijn manier van koken te leren kennen”, zegt chef Olivier Lanszweert. -
PREMIUMBlankenberge
Bistro De Boeie is nieuwkomer in Gault&Millau-gids: “We waren volledig overdonderd”
Chef Mark Dewachter en zijn echtgenote Ria Vandenbussche moeten nog even bekomen van het nieuws dat ze maandag te horen kregen. Bistro De Boeie, die ze in december 2016 opgestart hebben in de Molenstraat in Blankenberge, prijkt voor het eerst in de gids van Gault & Millau. “We hopen dat ze in de toekomst nog eens langskomen om ons extra punten te geven.”
-
Blankenberge
Gault&Millau - Blankenbergs restaurant Onism wint de ‘prijs-plezierverhouding’ van het Jaar voor Vlaanderen: “Deze onderscheiding maakt ons heel trots”
Korneel Vandermeersch (39) en Stefanie Lippens (39) hebben reden tot feesten want hun restaurant Onism, dat gelegen is langs de Graaf Jansdijk in Blankenberg, wint de prijs-plezierverhouding voor Vlaanderen, uitgereikt door de gids Gault&Millau. Bovendien stijgt hun score naar 13,5/20. -
Blankenberge
Neal Rombaut (34) opent eigen zaak in Blankenberge: “Het kriebelde om weer in de horeca te staan”
Na een break van 6 jaar keert Neal Rombaut terug naar de horeca, waarin hij eerder al bakken ervaring opdeed. Met een eigen kroeg langs de Franchommelaan in Blankenberge en een duidelijke toekomstvisie start hij nu een nieuw hoofdstuk in zijn professioneel leven. -
PREMIUMBrugge
Het is Wereld Pasta Dag! Ontdek 7 gezellige pastarestaurants in Brugge
Vandaag is het Wereld Pasta Dag en wie houdt er nu niet van pasta? Er bestaan ontelbare variaties op het klassieke Italiaanse gerecht. Maak van de gelegenheid gebruik en schuif je voeten onder tafel voor een smakelijk bord pasta. Wij zochten zeven leuke pastarestaurants in Brugge. -
Blankenberge
Bistro De Boeie is een nieuwkomer in de nieuwste editie van de Gault&Millau-restaurantgids met een score van 12/20
De nieuwste editie van de Belgische restaurantgids van Gault&Millau is maandag voorgesteld. Het is alweer de twintigste keer dat Gault&Millau de gids uitbrengt. De anonieme inspecteurs van de gids bezochten een jaar lang de fijnste restaurants van ons land, wat resulteerde in een gids met meer dan 1380 adressen, waarvan liefst 125 nieuwkomers en 168 stijgers. In de lijst met nieuwkomers vinden we één restaurant terug uit Blankenberge.
-
PREMIUMKnokke
Allerlaatste cocktails in legendarische bar in Knokke zijn geshaket: “En in 2023 openen we dan... The Pharmacy”
Het afscheid was pakkend, in cocktailbar The Pharmacy langs de Elisabethlaan in Knokke. Voor de gelegenheid gaf de voltallige familie Van Ongevalle er het beste van zichzelf. En nu: op naar volgend jaar. En naar The Pharmacy 2.0. “We zijn van plan om iets helemaal anders te doen.” -
Olivier Logghe (38) is bijzonder enthousiast over de eerste week in zijn restaurant Ober in Sint-Michiels: “Tot nu toe kreeg ik alleen maar lof van mijn klanten”
Op vrijdag 4 november opende Bruggeling Olivier Logghe (38) in het hart van Sint-Michiels zijn restaurant Ober op de locatie waar jarenlang het bekende café De Tijger gevestigd was. “De eerste week was alvast een schot in de roos”, zegt de zaakvoerder. -
PREMIUMKnokke-Heist
RESTOTIP. Brasserie Rubens, nieuw in Gault&Millau: “Gasten staan met plezier in dikke rijen te wachten”
Brasserie Rubens, op het gelijknamige plein in Knokke-Heist, bestaat bijna een eeuw. En nu werd ze voor het eerst bekroond met een notering in de Gault&Millau-gids. Reden genoeg dus om de voetjes onder tafel te schuiven en het succesrecept te proberen. Al moesten we daar wel even geduld voor hebben. -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Nomad in Brugge: “Misschien is dit wel het coolste restaurant van de stad”
De tijd gaat snel: al zeven jaar heeft Nomad z'n vaste stek naast de jongerencafés op 't Zand. In die tijd heeft het hippe dagrestaurant een stempel gedrukt in Brugge. De zaak met strak Noors interieur was destijds een van de eerste hippe adresjes van de stad en vindt zichzelf altijd opnieuw uit. Maak kennis met onze favoriete lunchplek.
-
Brugge
Valeria (25) opent haar eerste zaak ‘Tea-Rex’ in Galerij Ter Steeghere: “We hopen dat de combinatie van bubbelthee en bubbelwafels een succes wordt”
Valeria Arango (25), die van Colombiaanse origine is, opende onlangs haar eigen zaak in Galerij Ter Steeghere die de Wollestraat met de Burg verbindt. In ‘Tea-Rex' kan je terecht voor bubbelthee en bubbelwafels. “We hopen dat deze combinatie een succesverhaal wordt.” -
PREMIUMBrugge/Kust
November is vegan maand: hier kan je plantaardig eten in Brugge en aan de kust
Try Vegan spoort mensen aan om gedurende de maand november meer plantaardige maaltijden te eten. Als je meedoet ontvang je drie keer per week een nieuwsbrief boordevol inspiratie, recepten en tips om aan de slag te gaan. Zo hopen ze dat vegan eten een gewoonte wordt. Geen zin om zelf te koken? Gelukkig zijn er genoeg plekken die vegan opties aanbieden of zelfs een volledig plantaardig menu hebben. Wij lijsten er zes voor je op in Brugge en aan de kust. -
PREMIUMBrugge/Zedelgem
Sterrenzaak Bar Bulot trekt weg uit Brugge en verhuist naar... vroegere Hertog Jan in Zedelgem: “Begin van een nieuw tijdperk”
Sterrenrestaurant Bar Bulot doet wat driesterrenzaak Hertog Jan ooit voordeed: verhuizen van de Torhoutse Steenweg in Sint-Michiels naar de Loppemsestraat in Zedelgem. Niet geheel toevallig: beide zaken zijn immers in handen van de Hertog Jan Groep van ondernemers Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. “Op de nieuwe locatie kunnen we verder groeien”, zegt De Mangeleer. Voor de gasten volgt alvast een gepast culinair afscheid. -
Aalter
Grieks restaurant ‘Feta & Olijven’ verhuist tijdelijk naar Brugse kerstmarkt
Het Griekse restaurant ‘Feta & Olijven’ uit de Stationsstraat in Aalter sluit anderhalve maand de deuren, en kiest voor een kerstchalet in Brugge.
-
PREMIUMSint-Pieters
Francis (53) en Youssra (36) openen Frituur De 4 Seizoenen in Sint-Pieters: “Iedereen is dol op onze huisbereide stoverijsaus”
Sint-Pieters heeft er sinds kort een frituur bij. Francis De Backer (53) gaf samen met zijn echtgenote Youssra (36) het pand op de hoek van de Rond Den Heerdstraat en de Sint-Pieterszuidstraat een nieuwe bestemming. “Onze stoverijsaus die mijn vrouw zelf bereidt, valt ongelooflijk in de smaak, want er is zelfs een klant die een liter van die saus bestelde”, glundert Francis. -
PREMIUMDe Haan
Hoge energieprijzen doen Bib Gourmand-restaurant Le Kok sur Mer extra dag sluiten: “Ik betaal drie keer zoveel: dat is niet meer haalbaar”
Het gastronomisch restaurant Le Kok sur Mer in Vlissegem bij De Haan gaat voortaan, na zondag en maandag, ook op woensdag dicht. Reden? De hoge energieprijzen, waardoor de zaakvoerder zich gedwongen ziet tot reorganisatie. “Mijn elektriciteitsfactuur ging van 1.500 naar 4.500 euro per maand", maakt Jean-Philippe Furnémont de som. -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Goesepitte 43 in Brugge: “Knusse kwaliteitsbistro waarvan de creatieve gerechten ons blij maken”
Bij Gault&Millau zitten ze er meestal niet naast als ze een restaurant in hun culinaire gids opnemen. Voor Goesepitte 43 lag de beoordeling op 14/20: een meer dan verdiende quotering als u het ons vraagt. In een schilderachtig Brugs straatje is de keuken van Jan Supply méér dan een ontdekking. -
Brugge
Nieuwe Brugse pikante droge worst heet ‘El Chico Picante’: “Ideaal voor bij het aperitief”
Foodbar Est in de Braambergstraat en slagerij Colin & Sabien uit Dudzele hebben samen een nieuw Brugs product gemaakt: El Chico Picante.
-
PREMIUMBrugge
Eerst een pop-up, daarna vaste plek in Predikherenstraat: chef Carl (39) opent restaurant Jacobin in Brugge
Nu nog een beetje verborgen in Hof de Plezance achter De Republiek in Brugge, maar vanaf de lente met een vaste stek in de Predikherenstraat: chef Carl van Oyen (39) heeft zopas restaurant Jacobin geopend. “In dit pop-uppand kan ik volop experimenteren, en ik nodig elke tafelgast uit om z'n mening te geven”, zegt hij. -
BRUGGE/OOSTKAMP
Oostkampse wijnbouwer Mérula breidt uit met nieuwe winkel in Sint-Kruis: “We willen op termijn naar 125.000 flessen per jaar”
Met de opening van een prachtige winkel en bijhorende wijnproeverij in Sint-Kruis, en de lancering van de Mérula Brut, schakelen Marino Moenaert en Luc Beke van het Oostkampse Wijnhuis Mérula een versnelling hoger. Aan ambities geen gebrek: Mérula wil de wijnbouw in de Brugse regio opnieuw stevig op de kaart zetten. “We hopen volop toeristen aan te trekken”, zegt Marino. -
PREMIUMBrugge
Uitbater van ‘t Zandlopertje in Zeebrugge opent nu ook bistro nabij 't Zand: “Deze geweldige ligging kon ik niet laten schieten”
Aan de Kapucijnenrei nabij 't Zand heeft horecafiguur Heinz van Roye (50) zopas Amuzand geopend. Dat is een gloednieuwe bistro op de plek waar voorheen het vertrouwde adres Den Apero zich bevond. Voor Heinz is het de tweede zaak, want hij is ook uitbater van ‘t Zandlopertje op de dijk van Zeebrugge. “De twee combineren gaat ons wel lukken”, is hij overtuigd. -
PREMIUMMiddelkerke
RESTOTIP. La Tulipe: al 25 jaar een begrip in Middelkerke, met recht en reden
Lady Chef Christa Cappelle en sommelier Rik Vandermeersch vieren dit jaar de 25ste verjaardag van hun zaak La Tulipe, intussen meer dan een begrip binnen het wereldje van de horeca in Middelkerke. Het restaurant verwierf naam en faam in diverse culinaire gidsen én won de titel van Lady Chef 2003. La Tulipe blijft al een kwart eeuw trouw aan hun aanpak: de klanten culinair verwennen. We gingen eens proeven.
-
Blankenberge
RESTOTIP. La Botenga in Blankenberge: “Een intense Thaïse curry en een bouillabaisse met body”
La Botenga, de bistro van chef-kok Philip Janssoone en zijn vrouw Sophie Van Kerkhove in de Franchommelaan in Blankenberge, heeft niets meer te zien met het stationsbuffet Intercity dat er in vervlogen tijden was. We ontdekten een gezellig restaurant met heel wat lekkers op het menu. -
PREMIUMBrugge/Kust
Van Kroatië tot Hawai: op culinaire wereldreis met 7 restotips in Brugge en aan de kust
Is het dringend tijd om je smaakpalet uit te breiden? Elke week testen onze journalisten restaurants uit de regio. Aan de hand van dat ruime aanbod nemen wij je mee op een culinaire wereldreis. Geniet van eten uit onder meer de Filipijnen, Amerika en Thailand in Brugge en aan de kust. -
PREMIUMBrugge/Kust
Dit zijn de 35 ‘Erkende Frituristen’ in Brugge en aan de kust
Horeca Vlaanderen en Navefri, de nationale beroepsvereniging voor frituuruitbaters, hebben maandag - met de steun van Vlaio - 292 frituuruitbaters bekroond met de titel van ‘Erkend Fiturist’. Deze eer is voorbehouden voor frituristen die echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. In Brugge en aan de kust sleepten 35 frituren deze begeerde titel in de wacht. -
PREMIUMBlankenberge
RESTOTIP. Onism in Blankenberge: “We delen kleurrijke gerechtjes en vergeten even de druilerige Belgische zomer”
De coronacrisis inspireerde Korneel Vandermeersch (37) en Stefanie Lippens (38) om het café Riderz in Blankenberge om te toveren tot Onism, een kleurrijk restaurant langs de grijze Graaf Jansdijk. Het resultaat oogt niet alleen knap, ook de kaart is verrassend smaakvol. Lees hier meer restauranttips.
-
PREMIUMBrugge
Geen ster, maar in deze 7 hippe restaurants in Brugge moét je eens aan tafel hebben gezeten
Brugge, dat is het culinaire mekka van Vlaanderen. Met drie koksscholen, een waaier aan sterrenzaken en nog eens tientallen topadresjes heb je er de lekkerste tafels voor het uitkiezen. Om die keuze toch een beetje makkelijker te maken, verzamelden we zeven van de meest hippe restaurants waar je zeker geen foute keuze maakt. Voelt u de smaakpapillen al tintelen? -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Cookie’s in Brugge: “Wie het kleinste straatje van de stad vindt, ontdekt een klassieker”
In het kleinste straatje van Brugge keer je jazzy terug in de tijd. Cookie’s is een begrip voor wie van Spaanse, Italiaanse en Belgische tapas houdt. Terwijl gelijkaardige concepten in Brugge als paddenstoelen uit de grond schieten, brengen we een bezoek én een ode aan een van de pioniers.