-
PREMIUMLeuven
DULST als enige Belgische wijnimporteur uitgenodigd door Ad’Occ op ‘Millésime Bio’: “Lever je binnen vijf jaar geen duurzame wijn? Vergeet het dan maar”
De Leuvense wijnkenner Marc Dulst is als enige Belgische wijnimporteur uitgenodigd door Ad’Occ op de 30ste editie van ‘Millésime Bio’. “Het was een eer om als enige Belg een uitnodiging te krijgen voor de de vakbeurs voor duurzame en biologische wijnen in Montpellier”, aldus de bekende Leuvenaar die voorspelt dat sommige wijnproducenten gedoemd zijn om te verdwijnen. -
PREMIUMLeuven
RESTOTIP. Nobu Sushi: “Wie zegt dat sushi gelijkstaat aan vis?”
Een beroep doen op de fietskoerier staat voor velen gelijk aan sushi. Maar in een wereld waarin de hongerige klant murw wordt geslagen met rauwe zalm in plastieken bakjes en kartonnen stokjes, bewijst Nawraj Thapa (38) dat sushi niet gelijk hoeft te staan aan fastfood. Nobu Sushi biedt naast traditionele bereidingen met kraakverse vis ook een waslijst aan vegetarische en veganistische lekkernijen. -
PREMIUMLeuven/Hageland
Van ‘t Wit Paard tot Mr. Crêpe: bij deze 6 zaken vier je Lichtmis met heerlijke pannenkoeken in Leuven en het Hageland
Op 2 februari vieren we opnieuw Maria-Lichtmis. Geen officiële feestdag, maar wel de ideale gelegenheid voor pannenkoeken. Wij gingen op zoek naar enkele leuke adresjes in Leuven en het Hageland waar je het ‘pannenkoekenfeest’ op gepaste wijze kan vieren. Kies jij voor de klassieke ‘mikado’? Of ga je toch voor een Noorse variant? -
Leuven
Foodmaker opent nieuw restaurant in hartje Leuven: “In februari speciale acties voor de studenten”
Foodmaker opende zopas een tweede restaurant in Leuven. Na de horecazaak in Sportoase is er nu ook een vestiging in de Tiensestraat. “In februari lanceren we enkele openingsacties. Zo gaan we gratis soep serveren voor de studenten en geven we ze een boost met groenten om de lessen te hervatten”, zegt Lieven Vanlommel, oprichter en CEO van Foodmaker.
-
PREMIUMLeuven
RESTOTIP. Gambrinus, waar je de klassieke keuken krijgt in een authentiek 19de-eeuws decor
Café Gambrinus op de Grote Markt is zonder enige twijfel één van de mooiste horecazaken van Leuven, zoniet de mooiste. Het interieur met eikenhouten lambriseringen neemt je vlotjes mee naar de 19de eeuw maar er is ook ruimte voor vernieuwing in de parel van de stad. Zo heeft de Gambrinus sinds kort een moderne keuken en bijgevolg ook een echte menukaart. -
Leuven
Wok Dynasty en Leuvense topchef Kwinten De Paepe slaan handen in elkaar
Op 22 januari begint volgens de Chinese kalender het Jaar van het Konijn. “Het belooft een jaar van vrede en geluk te worden maar ook een jaar vol culinaire verrassingen”, zegt uitbaatster Changying Wu van Wok Dynasty. En wel eentje van formaat want niemand minder dan Kwinten De Paepe gaat samenwerken met de bekende Leuvense zaak. -
Oorbeek
Nieuwjaarsdrink Oorbeek
Wil je graag andere inwoners ontmoeten, elkaar het beste toewensen en samen het glas heffen op het nieuwe jaar? -
PREMIUMAarschot
RESTOTIP. Mi & Ti laat je proeven van de oervlaamse brasseriekeuken én zet hard in op kindvriendelijkheid: “Wij weten hoe moeilijk het is om je kleintjes te laten stilzitten op restaurant”
Sinds begin december vind je Mi & Ti op de Bonewijk in Aarschot. Midden vorig jaar vestigden ze zich in het pand van het voormalige café ‘Germinal Aarschot’, dat de deuren sloot. Nieuwe uitbaters Sven De Vries (38) en Louise Vandeweyer (33) behouden grotendeels het concept, maar gaan iets gerichter qua keuken. “Onze focus ligt momenteel op de oervlaamse brasseriekeuken, maar op termijn willen we naar de échte keuken van ‘de bomma’.” Wij gingen alvast eens proeven.
-
PREMIUMOud-Heverlee
RESTOTIP. Kwaliteit en gezelligheid troef bij bistro Bibois in Oud-Heverlee
Na bijna 30 jaar besloten Isabelle Janssens (55) en Ben Vanderbiest (57) het concept van restaurant De Bibliotheek in Vaalbeek volledig om te gooien. Een nieuwe naam en een nieuwe keuken om voor ieder wat wils aan te bieden, zonder aan kwaliteit in te boeten. Wij gingen proeven en genieten in één van de gezelligste restaurants in Oud-Heverlee: bistro Bibois. -
PREMIUMAarschot
RESTOTIP. Ishoyo: verschillende keukens op één locatie
Sinds 5 december vind je Ishoyo op de Elisabethlaan in Aarschot. ‘Alweer een sushirestaurant?’, zal je je afvragen. Maar niets is minder waar. Ishoyo hoort bij de Shokudo Group en is het nieuwe afhaalrestaurant met Dark Kitchen concept. Dark wat? Een restaurant zonder fysieke locatie, dat alleen uit een keuken bestaat en een website of koppeling met een bezorgservice. Wij gingen alvast eens proeven. -
PREMIUMTienen
Nieuwe Intermarché by Mestdagh: koopjes voor klanten, bange dagen voor personeel. “Voor hetzelfde geld zijn we onze job kwijt”
Carrefour wordt Intermarché by Mestdagh, en dus moeten alle Carrefourproducten de deur uit. De eerste dag van de Intermarché in Tienen stond het volk rijen dik. Niet om de nieuwe winkel te bewonderen - die wordt later pas gerenoveerd. “We verkopen de producten meteen aan 50 procent korting.” Bij het personeel heerst een meer gelaten sfeer: zij weten pas volgende week of ze hun job behouden. We gingen zelf eens kijken, naar de kortingen en de sfeer onder het personeel. -
Leuven
RESTOTIP. Atia: “Mijn ouders houden me van bovenaf in de gaten, en ik weet dat ze fier zijn.”
Eens te meer werd na het halve finalespel van het Marokkaanse elftal duidelijk: moeder is god. Ook in de Vital Decosterstraat draagt een nieuwe horecazaak fier de naam van een moeder. Atia overleed dan wel enkele jaren geleden, met zijn restaurant houdt Bahraei Abdul Fatah (52) haar erfenis springlevend.
-
PREMIUMHeverlee1
RESTOTIP Het Seinhuis: terug van weggeweest
Sinds kort is brasserie Het Seinhuis weer terug in Heverlee nadat de zaak een tijdje door het leven ging als Het Perrongeluk. De Herentse ondernemer Patrick Vanoppen geeft de bekende zaak een doorstart en wil dat doen door eenvoudige maar eerlijke gerechten te serveren. -
PREMIUMSint-Joris-Winge
De 7 lievelingsplekjes van Sergio: “Mijn auto lijkt uit zichzelf naar deze brasserie te rijden”
Als een man die van het goede leven geniet: zo kent iedereen Sergio (57) al vele jaren. Momenteel staat die ‘way of life’ even stil, want de zanger-entertainer is volop aan het diëten. “Ik ben al vijf kilogram kwijt, dus ik ben goed bezig”, zegt hij. Wij staken Serge Quisquater een hart onder de aangespannen broeksriem, in ruil verklapt hij ons zijn lievelingsplaatsen. -
PREMIUMLeuven
Leuvense Kerstmarkt maakt zich op voor 34ste editie in volle energiecrisis: “Ja, de jenever wordt duurder en de verwarming gaat een graadje lager, maar op sfeer besparen we niet”
Een doodgewone feestperiode: we verlangen er allemaal naar nadat het coronavirus twee jaar stokken in de wielen stak. Bij Marc en Dirk Pinte van de Leuvense Kerstmarkt is dat niet anders. Ze staan te springen om een van de grootste kerstmarkten van ons land te heropenen. “Met 120 standen en een Oekraïens kerstdorp in de aanbieding kunnen de bezoekers genieten van een authentieke kerstsfeer in hartje Leuven.” Wat kost een jenever? Kan je nog snel een kerstboom op de kop tikken? En welke originele cadeautjes worden er dit jaar aangeboden? Ontdek het hier met ons. -
PREMIUMTREMELO
RESTOTIP. D’Angelo serveert niet alleen de typische Italiaanse keuken: “Hier smul je evengoed van een lekkere tajine”
Bij restaurant D’Angelo in Tremelo kan je steevast terecht voor een lekkere pizza of pasta bereid door de Italiaanse chef Angelo Hanna. Zijn keukenkunsten etaleerde hij jarenlang in Keerbergen, maar door een speling van het lot, verhuisde hij zijn zaak afgelopen zomer naar Tremelo. Zijn menukaart oogt heel divers.
-
PREMIUMLeuven
25 oktober is Wereld Pastadag: ontdek 7 leuke adresjes in Leuven waar je dat heerlijke feestje kan vieren
Het zal bij weinig mensen in de agenda staan, maar vandaag vieren we Wereld Pastadag. Zo’n dag mag uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan. Wij zochten naar 7 restaurants in Leuven waar de Italiaanse specialiteit een belangrijke plaats op het menu opeist. Of je nu van een simpele spaghetti bolognaise houdt, of eerder voor een recept van het huis kiest: deze zaken doen elke pastalover watertanden. -
PREMIUMLeuven
RESTOTIP. Vegan streetfood uit Turkije van Cheekofte & Wraps: “Je kan het de Turkse versie van steak tartaar noemen”
Cheekofte & Wraps in de Diestsestraat laat de Leuvenaars kennismaken met het populaire streetfood uit Turkije. Zaakvoerder Ilker Taskiran (46) maakt de veganistische cheekofte zelf en heeft een uitgebreid assortiment aan wraps, groenten en dressings om de maaltijd compleet te maken. “We hebben de indruk dat we geliefd zijn bij de Leuvenaars en daar kunnen we enkel maar heel dankbaar om zijn”, vertelt Ilker. -
PREMIUMLeuven
RESTOTIP. Pita’s van Barouche onderscheiden zich van fastfoodgeweld in studentenstad
Barouche is een pitazaak die opende in Gent tijdens de eerste lockdown, maar zelfs een pandemie kon hun succes niet stoppen. Ondertussen gaan de pita’s van Barouche de deur uit in vier centrumsteden waaronder Leuven. Opnieuw een fastfoodzaak in de verzadigde studentenstad of toch een kwaliteitsvolle aanwinst? -
Tienen
Toeristisch infokantoor en Streekshop zijn verhuisd
De Streekshop, waar ook het Toeristisch Infokantoor gevestigd is, is voortaan gehuisvest in het voormalige MuseumCafé op de Grote Markt nummer 4. Tienenaars en bezoekers zullen nu nog makkelijker de weg vinden naar het infokantoor en de Streekshop.
-
PREMIUMLeuven
RESTOTIP. ‘t Oud Gasthuys: “Even is de stad ver weg”
Nieuwsgierigheid loont. Even voorbij een zware houten poort zijn de feloranje fietskoeriers en de bedrijvigheid van de Brusselsestraat plots ver weg, op de zonovergoten binnenkoer van ‘t Oud Gasthuys. Het in 1753 opgetrokken historische gebouw naast de kapel van de Romaanse Poort deed in een ver verleden dan wel dienst als ziekenboeg voor de Zusters Augustinessen, anno 2022 serveren de eigenaars geen ziekenhuiseten. -
PREMIUMLEUVEN
RESTOTIP. Intertaste is verborgen Tibetaanse parel in Leuven: “Voor meeste gerechten betaal je amper 10 euro”
Restaurant Intertaste in de Parijsstraat in Leuven is nieuw sinds begin juli dit jaar. Chef Lungten Tenzin (35) serveert er pure Tibetaanse keuken en gaat er prat op dat alles huisbereid is. Met hun zéér democratische prijzen proberen ze het verschil te maken in de Leuvense binnenstad. Het ‘duurste’ gerecht op de kaart kost je slechts 12,50 euro. -
PREMIUMAarschot
RESTOTIP. DOST laat je kennis maken met nieuwe smaken: “Ik wil twee culturen combineren”
Exact een maand geleden kreeg Aarschot er een nieuwe brasserie bij: DOST. Uitbater Etem Sahan (35) kookt al jaren met hart en ziel en neemt je mee in zijn twee werelden: Turkije en België. “Ik eet heel graag, en ik heb al gemerkt dat ze dat hier ook graag doen”, lacht hij. -
Leuven
Cum Laude komt nieuwe editie Gault&Millau binnen
Vandaag werd de twintigste editie van de Gault&Millau-gids uitgebracht. Die verzamelt naar goede gewoonte de beste restaurants van ons land. Het afgelopen jaar gingen anonieme inspecteurs van de gids op bezoek bij verschillende zaken om punten te geven. Bij de 125 nieuwkomers is ook een zaak uit Leuven.
-
PREMIUMLeuven/Hageland
Van Butan tot Life Bar: bij deze 7 zaken proef je van de veganistische keuken in Leuven en het Hageland
November is de maand van de ‘Try Vegan Challenge’. Daarmee wil men iedereen aansporen om meer plantaardige maaltijden te eten. Wil je het zelf eens proberen, of ben je al langer vegan en op zoek naar iets nieuw? Onze redactie zocht 7 fijne adresjes uit in Leuven en het Hageland waar vegan op de kaart prijkt. Van Indiase chocolade tot vegan frietjes: laat je verrassen door een variatie aan gerechten. -
PREMIUMLeuven
Madmum Station is klaar om treinreizigers te ontvangen: “Een station zonder koffie is als een café zonder bier.”
Eind september pakte Starbucks in het stationsgebouw haar koffers, stapte de trein op, en verdween aan de horizon. Lang hoefde de pendelaar het niet zonder koffie te stellen, want daar was de Leuvense koffiezaak Madmum al om die verantwoordelijkheid over te nemen. Een maand later heeft de tijdelijke pop-upcontainer plaatsgemaakt voor een volwaardig interieur, en ziet eigenaar Pieter Claes zijn jongensdroom vervuld. -
PREMIUMLeuven
Weldra opent de vierde vestiging van Donki, maar voor Xiomara (37) en Pierre (34) begon alles in Leuven: “Het is zoals liefde: je eerste vergeet je nooit”
Met drie vestigingen in drie steden, en weldra de opening van een vierde restaurant gaat het hard voor het burritorestaurant Donki. Toch is er aan het DNA weinig veranderd: een familiezaak van broer en zus die Mexicaanse burrito’s aan eerlijke prijzen aan de man brengen. Voor Xiomara (37) en Pierre (34) Baltodano begon het culinaire verhaal in Leuven. -
PREMIUMLeuven
Digitaal kookplatform Cook At Home lanceert vandaag: “De quinoataart van Sandra Bekkari overgieten met de kruidendip van Piet Huysentruyt? Waarom niet, hier kan het!”
Nu de opkomst van het ene na het andere streamingplatform het klassieke lineair televisiekijken het vuur aan de schenen legt, wil het nieuwe digitale foodplatform Cook At Home een gelijkaardige revolutie achter het fornuis betekenen. Op het platform, dat vandaag in de ether gaat, bundelen tien bekende Vlaamse chefs, onder wie Piet Huysentruyt, Sandra Bekkari, Wout Bru en Nathalie Meskens hun kookkennis. Eén van hen is de KU Leuvenstudent Chloé Lauwers (23). “Kookboeken zijn zeker niet passé.”
-
PREMIUMLeuven4
RESTOTIP Troubadour: Met de winter voor de deur is dit een aanrader bij uitstek voor wild
De winter staat voor de deur en voor de liefhebbers van wild is dat goed nieuws. In Leuven pakt restaurant Troubadour rond deze periode naar goede gewoonte uit met een nieuw menu dat wildgerechten verheft tot een soort van culinaire kunst. HLN Leuven ging eens langs en proefde letterlijk de charme van de winter. -
PREMIUMBierbeek
RESTOTIP. Bistro de borre in Bierbeek: “Een uniek verhaal en vooral een horecazaak waar kwaliteit hoog in het vaandel wordt gedragen”
Cultuurcentrum de borre is al jaar en dag een vaste waarde in Bierbeek en eerder deze maand opende er een gloednieuwe bistro. De naam is niet bijster origineel, het verhaal achter de nieuwe horecazaak is dat wel. Wij gingen ons tegoed doen aan een uitgebreide drank- en eetkaart, waar sterk wordt ingezet op de korte keten. -
PREMIUMLeuven/Hageland
Van de Zombie tot de Basilicum Splash: In deze 5 bars drink je heerlijke cocktails in Leuven en het Hageland
Het is nog steeds volop aan het zomeren. De zon schijnt en de temperaturen gaan regelmatig voorbij de 25 graden. De ideale omstandigheden voor een verfrissende cocktail dus. Om jou op weg te helpen, lijsten wij vijf cocktailbars op in Leuven en het Hageland. Van Jaco’s tot Ingridiënt: laat je verleiden door al die verfrissende smaken in onze regio. -
PREMIUMLEUVEN/BIERBEEK
RESTOTIP. Restaurant Den Angelus in Leuven: “Voor de échte vleesliefhebbers”
Wie trek heeft in een goede vleesmaaltijd zit goed bij restaurant Den Angelus. In de keuken worden producten gebruikt van hun hoeve Katspoelhof in Bierbeek. Het restaurant was zeven jaar lang een vaste waarde in de Naamsestraat, maar recent verhuisden ze naar de Bondgenotenlaan. Lees hier meer over onze restotips.
-
PREMIUMLeuven/Hageland
Van Mexico tot Pakistan: Op culinaire wereldreis met 7 restotips uit Leuven en het Hageland
Elke week gaan onze journalisten op restaurant om jou de beste restotips van de hand te doen. Dat doen ze al een tijdje, en dus zorgt onze redactie voor een overzicht. We selecteerden zeven restaurants met buitenlandse invloeden waar je deze zomer kan langsgaan voor een lekkere hap. Zo ga je op wereldreis door Leuven en het Hageland: van Italië over Mexico tot in het Verre Oosten. -
PREMIUMLeuven/Hageland
Dit zijn de 30 ‘Erkende Frituristen’ uit Leuven en het Hageland
Met 292 zijn ze, de Vlaamse frituuruitbaters die de titel ‘Erkend Friturist’ mogen dragen. Daarmee belonen Horeca Vlaanderen en vakvereniging Navefri echt vakmanschap. Het kwaliteitslabel toont welke frituristen ambachtelijk tewerk gaan en hygiëne en kwaliteit hoog in het vaandel dragen. 30 frituren in Leuven en het Hageland kregen het label. Wij lijsten ze voor u op. -
PREMIUMLeuven/Hageland
Van de ‘Browneux’ tot ijsjes op de vaart: bij deze 6 ijssalons in Leuven en het Hageland eet je heerlijk verfrissende ijscoupes
De hittegolf is in het land en dus snakt iedereen naar wat verkoeling. En wat is er beter dan een overheerlijk ijsje aan het einde van een zwoele zomerse dag? Onze redactie ging op zoek naar zes ijssalons in Leuven en het Hageland en vroeg hen naar de absolute aanrader op hun kaart. Twee of drie bollen, met chocolade of met slagroom: laat je verleiden door de lekkerste coupes van de regio.