-
PREMIUMZaventem
RESTOTIP. Soep away: “Meelwormen zitten vol proteïnen”
Sinds eind december kan je terecht bij Soep away op het Heldenplein in Zaventem voor een dampende kom verse soep. Maar het zijn vooral de toppings die erg orgineel zijn. Met insecten op het menu willen Sonja (50) en Tom (50) een gezond alternatief bieden voor vlees. “Supergezond, maar helaas nog niet helemaal ingeburgerd in België.” -
PREMIUMBrussel/Rand
Van Brixius tot Blend: bij deze 8 zaken vier je Lichtmis met heerlijke pannenkoeken in Brussel, de Rand en het Pajottenland
Op 2 februari vieren we opnieuw Maria-Lichtmis. Geen officiële feestdag, maar wel de ideale gelegenheid voor pannenkoeken. Wij gingen op zoek naar enkele leuke adresjes in Brussel, de Rand en het Pajottenland waar je het ‘pannenkoekenfeest’ op gepaste wijze kan vieren. Kies jij voor de klassieker met ijs en chocolade? Of ga je toch voor ‘de bom’? -
Elsene
Restaurant Wonderbao in de running voor twee ‘Belgian Vegan Awards’
Restaurant Wonderbao in de Elsense Sint-Bonifaaswijk opende pas in november, maar heeft al twee nominaties beet voor de ‘Belgian Vegan Awards’. Die uitreiking zet initiatieven in de kijker die een belangrijke bijdrage leverden aan het Belgische vegan aanbod. “We kruisen onze vingers, al denk ik dat we volgend jaar meer kans zullen maken”, zegt oprichter en chef Vincent Philippot. -
PREMIUMHalle
RESTOTIP. Ontbijt- en lunchbar Onno: “Zonder reservaties, zo hoeven we mensen niet teleur te stellen”
Mieke Bekaert (30) opende in Halle ontbijt- en lunchbar Onno. Daar serveert ze elke week andere gerechten. “Ik heb nood aan afwisseling en dus maak ik elke week andere gerechtjes”, vertelt ze.
-
PREMIUMVilvoorde
RESTOTIP. Sweety Cake is helemaal thuis in de Kijk-Uit
De hemel viel in oktober op het hoofd van Funda Dumaner. Toen moest haar ‘cake shop Duitse stijl’ het Ortshuis verlaten. Gelukkig kwamen de Vilvoordenaars te hulp. Zij konden hun Sweety Cake Café niet missen en gingen op zoek naar een nieuwe locatie. “Alle vaste klanten verhuisden mee naar de Kijk-Uit”, zegt Funda. “Het is hier altijd gezellig druk.” -
PREMIUMAsse
RESTOTIP. Nieuwe uitbaters voor Burgerhuis in Asse: “Minstens dezelfde kwaliteit, maar aan lagere prijs”
Er waait een nieuwe wind door restaurant Burgerhuis, te vinden in de schaduw van de Sint-Martinuskerk in Asse. Valon Gojani (53) en zijn vrouw Entella (51) namen de zaak onlangs over nadat het restaurant sinds begin 2022 een nieuwe uitbater zocht. Het koppel is niet onbekend in Asse, want even verderop begonnen ze eerder al met Pizzeria Unica. “Veel veranderen we niet, maar we zijn goedkoper geworden en elke maand komen we met een nieuwe burger die niet op de kaart staat”, klinkt het. -
PREMIUMBrussel
25 oktober is Wereld Pastadag: ontdek 7 leuke adresjes in Brussel waar je dat heerlijke feestje kan vieren
Het zal bij weinig mensen in de agenda staan, maar vandaag vieren we Wereld Pastadag. Zo’n dag mag uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan. Wij zochten naar 7 restaurants in Brussel waar de Italiaanse specialiteit een belangrijke plaats op het menu opeist. Of je nu van een simpele spaghetti bolognaise houdt, of eerder voor een recept van het huis kiest: deze zaken doen elke pastalover watertanden. -
Vlezenbeek/Ruisbroek
Lindemans opnieuw aan het feest: goud en brons op Brussels Beer Challenge
Brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek heeft opnieuw prijzen gepakt op de Brussels Beer Challenge. Lindemans Faro-Lambic werd in de categorie ‘speciaalbieren van minder dan 7 procent alcohol’ uitgeroepen tot allerbeste. Lindemans Oude Kriek Cuvée René werd beloond met een bronzen medaille in de categorie ‘Fruitlambiek’. “”Goud en brons op de Brussels Beer Challenge”, reageert CEO Geert Lindemans die samen met neef en collega-CEO Dirk Lindemans aanwezig was op de bekendmaking. “Wij zijn er enorm blij mee, want het aantal prijzen dat we het voorbije jaar gewonnen hebben, is werkelijk fenomenaal. Keer op keer wordt bewezen dat onze bieren moeiteloos kunnen wedijveren met de beste ter wereld, dankzij de tomeloze inzet van al onze medewerkers.”
-
Sint-Pieters-Leeuw
Druivenlambieken Lambiek Fabriek vallen in de prijzen
De Lambiek Fabriek uit Sint-Pieters-Leeuw kaapte op de Brussels Beer Challenge vier medailles weg. In de categorie ‘Italian style Grape Ale’ werden de nieuwe druivenlambieken Soleille en Blue-Belle respectievelijk met goud en brons beloond. Oude Kriek Schar-Elle was de beste in de categorie ‘Old style Fruit-Lambic’ en in de categorie ‘Old style Gueuze-Lambic’ ging het brons naar de biogeuze Natur-Elle. Vooral het feit dat de druivenlambieken het zo goed doen is opmerkelijk. De Lambiek Fabriek is in dat segment trendsetter. “Na het succes van onze Muscar-Elle, onze topper met Muscaris-druiven, beslisten Jozef en ik op zoek te gaan naar nog andere druivensoorten die in combinatie met onze zelfgebrouwen lambiek mooi tot hun recht komen”, zegt brouwer Jo Panneels, die de Lambiek Fabriek uitbaat met zijn collega Jozef Vanbosstraeten. “Uiteindelijk viel onze keuze op twee aromatische variëteiten die geteeld worden op wijndomein Hoenshof in het Limburgse Hoepertingen.” Vorig jaar viel de Lambiek Fabriek ook al in de prijzen op de belangrijke bierwedstrijd en werden er twee gouden en een bronzen medaille behaald. -
Brussel
Nieuw koffieconcept in Alhambrawijk opent in januari de deuren: “Buurt nieuw leven inblazen met huisgebrande koffie en broodjes met een twist”
‘Damn Good Café’, zo heet het geesteskind van vier ondernemende Brusselaars dat midden januari de deuren openzwaait. Dat wordt een lunchbar waar de koffie nog eigenhandig gebrand wordt en de broodjes huisbereid zijn. Tegelijkertijd zal het ook zorgen voor een frisse wind in een wijk die niet altijd de beste reputatie heeft. -
Brussel
14 Brusselse nieuwkomers in nieuwe Gault&Millau
Vandaag werd de twintigste editie van de Gault&Millau-gids uitgebracht. Die verzamelt naar goede gewoonte de beste restaurants van ons land. Het afgelopen jaar gingen anonieme inspecteurs van de gids op bezoek bij verschillende zaken om punten te geven. Bij de 125 nieuwkomers zijn ook veertien zaken uit Brussel. -
Brussel
Brussels sportcafé wil WK voetbal op ‘ethische manier’ uitzenden
In sportbar Kitty O’Shea wordt het WK-voetbal wel uitgezonden. Maar door de commotie die er rond het wereldkampioenschap hangt, kiezen de eigenaars wel voor een ‘ethische screening’. Zo zullen de schermen gedoofd worden tijdens reclames.
-
PREMIUMBrussel
RESTOTIP. Verdo in Brussel: Belgische klassiekers in vegan-jasje
Vorige maand opende restaurant Verdo de deuren op de Vleurgatsesteenweg. In een gezellige en duurzame setting, ontvangen uitbaters Krystelle Gerard (32) en Gabriel Cloquet (25) hun gasten hartelijk. Hun formule? Belgische en Franse klassiekers, maar dan met een vegan-twist. -
PREMIUMHalle
RESTOTIP. Op reis door Europa in Villa Servais: “Alles dagvers en met kwaliteitsproducten geserveerd”
Een vervallen negentiende eeuwse villa in Halle kreeg in 2021 de grandeur van weleer terug dankzij de inspanningen van de familie De Poorter. De Villa Servais is na een verbluffende restauratie een thuis waar opnieuw muziek weerklinkt maar waar je ook kan genieten van lekkers. Wij schoven aan voor het ontbijt en maakten een reis door Europa. -
PREMIUMBrussel
RESTOTIP. Verfijnde gerechten, matching cocktails en een warm interieur bij Tatar in Elsene
Net de deuren geopend in de hippe Kasteleinswijk in Elsene, en nu al een uitzonderlijk succes. Restaurant Tatar is volledig gewijd aan, u raadt het, tartaar, in al zijn vormen en smaken. Chef Luca Termine (26) en eigenaar Benjamin Homsy (29) laten verfijnde gerechten, cocktails en een warm interieur moeiteloos in elkaar overvloeien. -
PREMIUMBrussel/Rand
Van ZW.ART tot Aan Tafel: bij deze 7 zaken proef je van de veganistische keuken in Brussel, de Rand en het Pajottenland
November is de maand van de ‘Try Vegan Challenge’. Daarmee wil men iedereen aansporen om meer plantaardige maaltijden te eten. Wil je het zelf eens proberen, of ben je al langer vegan en op zoek naar iets nieuw? Onze redactie zocht 7 fijne adresjes uit in Brussel, de Rand en het Pajottenland waar vegan op de kaart prijkt. Van Taiwanees in Brussel tot burgers in Dilbeek: laat je verrassen door een variatie aan gerechten.
-
PREMIUMBrussel
In jazzbar de Archiduc zette Angèle haar eerste stapjes, trad Lady Gaga op, en kwam Arno een pint drinken: “In het begin werd in onze wijk elke week een moord gepleegd”
Miles Davis, Arno, Jacques Brel, Bono en Lady Gaga: het is slechts een greep uit de beroemde namen die ooit aan de toog van de Archiduc kwamen hangen. Al 85 jaar lang is het een gevestigde waarde in de Brusselse Antoine Dansaertstraat en ook vandaag is het jazzcafé nog een begeerde trekpleister voor mensen van allerhande slag. Onze reporter ging op de koffie bij eigenaar Jean-Louis Hennart: “Best grappig hoe ik, als Franstalige uit Doornik, mee aan de wieg stond van wat nu de ‘Vlaamse wijk’ genoemd wordt.” -
PREMIUMBrussel
RESTOTIP. Wantany in Brussel: Huisbereide Chinese ravioli in een gezellige setting
Een goeie maand geleden opende uitbaatster Nadège Witkowski ‘Wantany’ in de Rollebeekstraat. Enkele passen verwijderd van de Marollen, verwelkomt ze haar tafelgasten in een warm en gezellig interieur. Haar formule? Wantans - een soort Chinese ravioli – op verschillende bereidingswijzen. Wij gingen langs. -
PREMIUMHalle
RESTOTIP. Olio & più is de Italiaan met dat tikkeltje meer: “Ik wil de Italiaanse keuken in de schijnwerper zetten”
Met Olio & più is Halle een Italiaans restaurant rijker. Altin Muca wil wel meer bieden dan enkel een goede pasta en een lekkere pizza. Zijn dochter Alicia is gastvrouw in de zaal terwijl hij de klanten vooral het beste wil aanbieden uit de Italiaanse keuken. -
Halle
Sterrenchef serveert fingerfood in café Bidon
Op zaterdag 17 en zondag 18 december komt sterrenchef Ruben Christiaens in café Bidon op de Beestenmarkt in Halle koken. Christiaens is een Hallenaar die vorig jaar als chef aan de slag ging in restaurant Vintage in Kontich. De zaak kreeg meteen een Michelinster en de culinaire gids riep Christiaens meteen uit tot Jonge Chef van het Jaar. Hij komt langs om de smaakpapillen van de klanten te trakteren op allerlei fingerfood. Wat er juist op het menu staat, wordt nog even geheim gehouden. De chef zal de hapjes serveren op zaterdag van 13 uur tot 17 uur en op zondag vanaf 14 uur tot de voorraad strekt.
-
PREMIUMItterbeek
RESTOTIP. Krok & Ko, het inclusieve croquerestaurant van De Poel
Voor onze wekelijkse Restotip-reeks stellen we u deze week niet traditiegetrouw een klassieke horecazaak voor die onlangs de deuren opende. Maak kennis met Krok & Ko in Itterbeek. Een initiatief van De Poel waar mensen van het woon- en dagcentrum jou serveren en croques bereiden. “Bedoeling is dat iedereen zich hier thuisvoelt, van de gasten die meehelpen tot de klanten”, klinkt het. -
PREMIUMHoeilaart
RESTOTIP: Bij Winston Patisserie kan je smullen van taarten en koekjes met invloeden uit Australië en Parijs
Ze is geboren en getogen in Australië, maar toch heeft de 30-jarige Hannah Pretty recent haar patisseriezaak Winston Patisserie in Hoeilaart geopend. Nadat ze patisserieopleidingen ‘Down Under’ en in Parijs volgde, heeft ze nu haar droom gerealiseerd in de druivengemeente. Voor taarten, koekjes en ander lekkers met invloeden uit Australië en de Franse hoofdstad moet je voortaan in Hoeilaart zijn. -
PREMIUMBrussel/Rand
Van de Old Fashioned tot de Barbados Surprise: In deze 7 bars drink je heerlijke cocktails in Brussel, de Rand en het Pajottenland
Het is nog steeds volop aan het zomeren. De zon schijnt en de temperaturen gaan regelmatig voorbij de 25 graden. De ideale omstandigheden voor een verfrissende cocktail dus. Om jou op weg te helpen, lijsten wij zeven cocktailbars op in Brussel, de Rand en het Pajottenland. Van Manhattn tot de Friends Bar: laat je verleiden door al die verfrissende smaken in onze regio. -
PREMIUMBrussel/Rand
Van ‘t Verwenkaffee tot N’Joy: met deze 7 restotips uit Brussel, de Rand en het Pajottenland geniet je van een lekkere lunch
Onze journalisten schreven al heel wat restotips bij elkaar. Daarom zorgt onze redactie voor een overzicht. We zochten zeven zaken uit waar je tijdens de zomer terechtkan voor een simpele, maar overheerlijke lunch. Brussel, de Rand en het Pajottenland hebben immers heel wat te bieden: van originele croques over bagels tot klassieke brasseriegerechten. Laat je verleiden door onze restotips.
-
PREMIUMBrussel/Rand
Van Marokko tot Libanon: Op culinaire wereldreis met 7 restotips uit Brussel, de Rand en het Pajottenland
Elke week gaan onze journalisten op restaurant om jou de beste restotips van de hand te doen. Dat doen ze al een tijdje, en dus zorgt onze redactie voor een overzicht. We selecteerden zeven restaurants met buitenlandse invloeden waar je deze zomer kan langsgaan voor een lekkere hap. Zo ga je op wereldreis door Brussel, de Rand en het Pajottenland: van Spanje over Libanon tot in Japan. -
PREMIUMDworp
RESTOTIP. Marokkaans restaurant Walili in Dworp: “De kruiden in onze keuken komen rechtsreeks uit Marokko. Zo maken we het verschil”
Rachid uit Ruisbroek liet eerder al de Aalstenaars de Marokkaanse keuken ontdekken maar na een zijsprong in Affligem opent hij restaurant Walili in Dworp. Hoog tijd voor uw reporter om eens langs te gaan. -
PREMIUMBeersel
RESTOTIP. Argentijns vleesrestaurant Toma Maté: “We zijn een Zuid-Amerikaanse luxefrituur geworden”
De coronacrisis hakt er genadeloos op in bij toffe adresjes om te eten en te drinken, maar tegelijkertijd tonen onze horecamensen hoe inventief ze kunnen zijn. Stilzitten doen ze ook niet bij het Argentijnse vleesrestaurant Toma Maté in Beersel. Om een antwoord te bieden op takeaway bij hun concept bieden ze verse Zuid-Amerikaanse hamburgers met frietjes aan. -
PREMIUMDworp
RESTOTIP. Mijn Keukentje: “Authentiek restaurantje met een Brusselse sfeer”
De coronacrisis gooide even roet in het eten maar Margarita Kalinowska en Dominique Verdeyen openden deze maand eindelijk de deuren van hun restaurant ‘Mijn Keukentje’ langs de Alsembergsesteenweg.