-
PREMIUMOostkamp
Hij werkte jarenlang in sterrenrestaurants als Hertog Jan en Hof van Cleve, maar nu opent Pieter (35) eigen traiteurzaak: “Met pure, simpele gerechten”
Pieter Lefevere (35) en Julie Dulst (32) hebben in de Brugsestraat in Oostkamp hun eigen traiteurzaak De Smaakstudio geopend. Hoewel Pieter eerder in de keuken stond van sterrenzaken als Hertog Jan en Hof van Cleve, wil hij zich nu richten op een breed publiek. “Of de klanten sterrenniveau moeten verwachten? Het is niet mijn bedoeling om ‘high level’ te koken.” -
PREMIUMEvergem
RESTOTIP. De Cluysenaer: “Een aangepaste whisky bij elk gerecht”
De geboren en getogen Kluizenaren Johan Van Hoecke en Christiaan Van Hijfte zijn de bedenkers van het bier Cluysenaer en brouwen dat nu reeds 20 jaar. Het biertje is een knipoog naar hun woonkern, maar ook naar restaurant De Cluysenaer dat sinds 2000 bestaat en het amberkleurige biertje graag aanbiedt op hun kaart. Wij gingen proeven en maakten van de gelegenheid gebruik om ook de andere delicatessen uit te proberen in het Evergemse whiskyrestaurant. -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Petite Aneth in Brugge: “Voor een minimale prijs heb je geproefd van sterrenniveau”
Het is inmiddels tien jaar geleden dat restaurant Aneth haar Michelinster, die ze drie jaar voordien had behaald, moest afgeven. Chef Paul Hendrickx gooide het over een andere boeg. Hij maakte van Aneth het toegankelijker Petite Aneth. Sindsdien is het restaurant bij veel Bruggelingen één van de favorietjes geworden. Onlangs nog stak de Brugse MNM-deejay Robin Keyaert zijn bewondering niet onder stoelen of banken. -
Aalter
VIDEO. Frederiek en Kim openen automatenshop naast winkel: “Elk uur van de dag kan je nu eten in huis halen”
Slagerij Frederiek en Kim in de Stationsstraat in Aalter opent en eigen automatenshop, net naast de winkel.
-
PREMIUMBrugge
Restaurant De Bottelier gooit roer om en wordt koffiehuis waar je ook kan lunchen: “We wilden niet stoppen, maar het moést anders”
De deuren van restaurant De Bottelier in de Sint-Jakobsstraat in Brugge blijven al een maand dicht. Uitbaters Hans Golsteyn (60) en Hilde Bruyneel (55) gooien het roer immers na 33 jaar helemaal om. Vanaf vrijdag 3 februari is De Bottelier een koffiehuis dat nog maar drie dagen per week opent. “De druk in de keuken werd te groot, we moesten ons concept veranderen om het vol te houden”, zegt het koppel. -
PREMIUMBrugge
REPORTAGE. In het spoor van de nieuwe generatie marktkramers: “Steeds meer jonge mensen zien dat wij echte kwaliteit brengen, aan een correcte prijs”
Het aantal marktkramen in Vlaanderen is met 20 procent gestegen. Steeds meer jonge ondernemers vinden de weg naar de markt. “Het is om 4.30 uur opstaan en om 19 uur stoppen. Sleur? We kijken om 19 uur al meteen uit naar ’s anderendaags”, zegt Leontine Gheeraert (25) uit Houthulst, die sinds 2 januari op eigen benen in het zuivelkraam staat. Ook Pieterjan (24) en Mathias (34) hebben hun passie gevonden op de markt. Als marktkramer zijn zij geboren, een reportage vanop de drukke zaterdagmarkt in Brugge. -
Aalter
Bakker Tom Arickx (49) wint Gouden Croissant: “Tijd is het belangrijkste ingrediënt”
Bakker Tom Arickx (49) uit Aalter heeft een Gouden Croissant gewonnen. Noem het gerust een Michelinster voor bakkers. -
PREMIUMSint-Martens-Latem
RESTOTIP. De Klokkeput in Sint-Martens-Latem: snel bediend in relaxte setting
Met Xavier Willems heeft restaurant De Klokkeput in hartje Sint-Martens-Latem een nieuwe eigenaar. Met een aantal nieuwigheden op de kaart was het tijd om dit bekende horeca-adresje nog eens een bezoekje te brengen.
-
PREMIUMBrugge
Van het Chinees restaurant van hun vader naar een eigen concept vol Aziatische lekkernijen: Bowls opent stek op het Walplein
Op het Walplein in Brugge openden de broers Kwan Juk en Kwan Hi zopas het restaurant Bowls. Het is de tweede vestiging van de Aziatische keuken, nadat de familie al 35 jaar naam en faam maakt in Kortrijk. Daar begon het ooit met een Chinees restaurant in het centrum. De broers maakten er een modernere versie van en brengen het concept ook naar de Breydelstad. “Brugge wekt bij ons een waar vakantiegevoel op.” -
PREMIUMMaldegem
RESTOTIP. Kwizien in Maldegem: “Nieuwe uitbaters, zelfde charme en kwaliteit”
Restaurant Kwizien in Maldegem heeft sinds de jaarwisseling nieuwe uitbaters. Reden genoeg om langs te gaan en te testen of het toppertje uit het Meetjesland zijn charme en kwaliteit behouden heeft. -
Bellem
Restaurant Bell-Amuse gaat vier maanden dicht voor verbouwingen
Het restaurant Bell-Amuse in Bellem (Aalter) gaat dit voorjaar vier maanden dicht voor grondige verbouwingen. -
PREMIUMAssenede
RESTOTIP. De Omlijsting: “Bruin eetcafé met een kwinkslag”
Het was al een tijdje geleden dat er nog eens een nieuw restaurant bijkwam in Assenede, maar sinds kort kan je tafelen in De Omlijsting in de Diederikstraat. Zaakvoerders en levenspartners Wim Blanke en Ellen Swint toverden de voormalige slagerij Bekaert om tot een bruin eetcafé, met een opvallend interieur en een nog meer opvallende gevel.
-
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Ribs ‘n Beer in Brugge: “Het ontbijt en middagmaal hadden we voor een keer overgeslagen, om alle mogelijke ribbetjes voor u te kunnen proeven”
Wie door de Ezelstraat Brugge rijdt, kan niet naast het gezellig uitziend restaurants Ribs ’n Beer op de hoek van het Achiel Van Ackerplein kijken. De naam mag dan wel hip en Engels klinken, binnen wordt er alles aan gedaan om het gevoel van een typisch bruin café te geven aan de klanten. Hoe de de gerechten smaken, testten wij voor u uit. -
PREMIUMBrugge
Sterrenchef Philippe Serruys (69) op een zucht van zijn laatste service: “Ik kom wel weer met iets anders op de proppen”
-
PREMIUMDeinze
RESTOTIP. Brasserie Cavea: snelle lunch of hapjes in cultuurtempel
Na enkele maanden leegstand heeft de horecazaak van Leietheater Deinze tijdelijk nieuwe uitbaters. Op 15 december openden Bjorn Pevenage (39), Tommy Vandenborre (43) en Chris Sauquillo (42) Brasserie Cavea. De pop-up is nog open tot juni en wij gingen alvast proeven. -
PREMIUMBrugge/Kust
Even opwarmen tijdens de eindejaarsinkopen? Dat kan in deze 6 koffiebars of theehuisjes in Brugge en aan de kust
Straks lopen de winkelstraten weer vol met mensen die nog op zoek zijn naar een leuk eindejaarscadeau. Dan is het altijd fijn om even uit te kunnen blazen met een warme tas koffie of thee. Wij lijsten voor jou zes koffiebars of theehuisjes op waar je de warmte kan opzoeken in Brugge en aan de kust.
-
PREMIUMDeinze/Meetjesland
Even opwarmen tijdens het shoppen? Deze 5 koffiebars in het Meetjesland en Deinze zijn een bezoekje waard
Heel wat mensen schuimen straks weer de winkelstraten af voor de wintersolden. bij het koude weer is het altijd fijn om tussendoor even op te warmen bij een lekker warm drankje. Wij gingen op zoek naar de leukste koffie- of theehuizen in het Meetjesland en Deinze. Van Lawrence House in Deinze tot Koffiehuis Touché in Aalter: met deze vijf koffiehuisjes kom jij de koude dagen door. -
BRUGGE/MENEN
Bakkerij Ons Brood trekt naar Menen: “Na 6 mooie jaren hier in Brugge grijp ik nu een mooie kans”
Een droom gaat in vervulling voor bakker Emmanuel Vanhaecke (34) en zijn vriendin want ze hebben een handelspand gekocht in de Bruggestraat in Menen waar ze over enkele maanden hun bakkerij zullen openen. In mei 2016 streek Emmanuel neer in de Smedenstraat in Brugge waar hij nu nog steeds Ons Brood openhoudt. “Hier moesten we de winkel en het bijhorende atelier huren en we keken ernaar uit om eigenaar te worden van onze bakkerij dus gaan we nu voor een nieuwe start.” -
PREMIUMEeklo
RESTOTIP. La Maryse in Eeklo: wanneer groenten hoofdrol krijgen, en dat helemaal niet erg is
Restaurant La Maryse in Eeklo maakte onlangs met drie radijsjes zijn entree in de Green Guide, een eetgids die keukens beloont die groenten een hoofdrol geeft. Hoog tijd om de kunsten van chef Sten Van der Blij (42) en gastvrouw Yati Van der Sypt (32) te testen. -
PREMIUMBrugge
Restaurant Nous breidt uit met traiteurswinkel naast de deur: “Na het verdwijnen van Deldycke was hier in Brugge-centrum nood aan”
In de Kleine Sint-Amandsstraat, tussen de Markt en de Steenstraat in Brugge, heeft het bekende restaurant Nous het naastgelegen pand ingepalmd met een nieuwe traiteurszaak. Bij Daily Nous kan je zeven dagen op zeven versbereide lunch, ontbijt of desserts vinden. Zo krijgt het centrum van Brugge er een traiteurszaak bij. “Dit is een laagdrempelige manier om mijn manier van koken te leren kennen”, zegt chef Olivier Lanszweert.
-
PREMIUMBrugge
Het is Wereld Pasta Dag! Ontdek 7 gezellige pastarestaurants in Brugge
Vandaag is het Wereld Pasta Dag en wie houdt er nu niet van pasta? Er bestaan ontelbare variaties op het klassieke Italiaanse gerecht. Maak van de gelegenheid gebruik en schuif je voeten onder tafel voor een smakelijk bord pasta. Wij zochten zeven leuke pastarestaurants in Brugge. -
Olivier Logghe (38) is bijzonder enthousiast over de eerste week in zijn restaurant Ober in Sint-Michiels: “Tot nu toe kreeg ik alleen maar lof van mijn klanten”
Op vrijdag 4 november opende Bruggeling Olivier Logghe (38) in het hart van Sint-Michiels zijn restaurant Ober op de locatie waar jarenlang het bekende café De Tijger gevestigd was. “De eerste week was alvast een schot in de roos”, zegt de zaakvoerder. -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Nomad in Brugge: “Misschien is dit wel het coolste restaurant van de stad”
De tijd gaat snel: al zeven jaar heeft Nomad z'n vaste stek naast de jongerencafés op 't Zand. In die tijd heeft het hippe dagrestaurant een stempel gedrukt in Brugge. De zaak met strak Noors interieur was destijds een van de eerste hippe adresjes van de stad en vindt zichzelf altijd opnieuw uit. Maak kennis met onze favoriete lunchplek. -
PREMIUMMeetjesland
Meetjesland wordt steeds culinairder: Restaurant Julien scoort best in nieuwe Gault&Millau, ‘Chef & Zus’ en ‘Papinglo’ zijn nieuwkomers
Het Meetjesland maakt een sterke beurt in de eetgids Gault&Millau 2023. Restaurant Julien uit Lievegem is met 15,5 op 20 het best scorende restaurant uit de streek. Chef Davy Devlieghere krijgt ook de titel ‘Jonge chef van het jaar’. Papinglo uit Maldegem en ‘Chef & Zus’ uit Eeklo zijn twee nieuwkomers in de lijst. Ook Aalter scoort bijzonder goed. Wij zetten alles op een rijtje.
-
Brugge
Valeria (25) opent haar eerste zaak ‘Tea-Rex’ in Galerij Ter Steeghere: “We hopen dat de combinatie van bubbelthee en bubbelwafels een succes wordt”
Valeria Arango (25), die van Colombiaanse origine is, opende onlangs haar eigen zaak in Galerij Ter Steeghere die de Wollestraat met de Burg verbindt. In ‘Tea-Rex' kan je terecht voor bubbelthee en bubbelwafels. “We hopen dat deze combinatie een succesverhaal wordt.” -
Ruddervoorde
Drie vrienden openen Bistro&Bier ‘t Oud Gemeentehuis op Markt van Ruddervoorde: “Heel wat gerechtjes met bier op onze kaart”
‘t Oud Gemeentehuis in Ruddervoorde gaat voortaan verder onder de naam Bistro&Bier ‘t Oud Gemeentehuis. De drie vrienden Kurt (39), Ivo (41) en Hans (38) proberen bier te verwerken in alle gangen op hun kaart. “Onze eerste weken waren alvast een groot succes”, vertellen ze. -
Tielt-Winge
Nic’s komt nieuwe editie Gault&Millau binnen
Vandaag werd de twintigste editie van de Gault&Millau-gids uitgebracht. Die verzamelt naar goede gewoonte de beste restaurants van ons land. Het afgelopen jaar gingen anonieme inspecteurs van de gids op bezoek bij verschillende zaken om punten te geven. Bij de 125 nieuwkomers is ook een zaak uit Tielt-Winge. -
PREMIUMBrugge/Kust
November is vegan maand: hier kan je plantaardig eten in Brugge en aan de kust
Try Vegan spoort mensen aan om gedurende de maand november meer plantaardige maaltijden te eten. Als je meedoet ontvang je drie keer per week een nieuwsbrief boordevol inspiratie, recepten en tips om aan de slag te gaan. Zo hopen ze dat vegan eten een gewoonte wordt. Geen zin om zelf te koken? Gelukkig zijn er genoeg plekken die vegan opties aanbieden of zelfs een volledig plantaardig menu hebben. Wij lijsten er zes voor je op in Brugge en aan de kust.
-
PREMIUMBrugge/Zedelgem
Sterrenzaak Bar Bulot trekt weg uit Brugge en verhuist naar... vroegere Hertog Jan in Zedelgem: “Begin van een nieuw tijdperk”
Sterrenrestaurant Bar Bulot doet wat driesterrenzaak Hertog Jan ooit voordeed: verhuizen van de Torhoutse Steenweg in Sint-Michiels naar de Loppemsestraat in Zedelgem. Niet geheel toevallig: beide zaken zijn immers in handen van de Hertog Jan Groep van ondernemers Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. “Op de nieuwe locatie kunnen we verder groeien”, zegt De Mangeleer. Voor de gasten volgt alvast een gepast culinair afscheid. -
Aalter
Grieks restaurant ‘Feta & Olijven’ verhuist tijdelijk naar Brugse kerstmarkt
Het Griekse restaurant ‘Feta & Olijven’ uit de Stationsstraat in Aalter sluit anderhalve maand de deuren, en kiest voor een kerstchalet in Brugge. -
PREMIUMMeetjesland
Van ‘t Aards Paradijs tot Sushi Deinze: in deze restaurants in het Meetjesland proef je van de veganistische keuken
Op 1 november was het ‘World Vegan Day’ en werd het startschot gegeven van de ‘Try Vegan Challenge’: een maand waarin we aangemoedigd worden om plantaardig te eten. Vegan maaltijden hebben niet alleen een positieve impact op je gezondheid, het klimaat en dierenwelzijn, maar zorgen ook voor meer variatie op je bord. Wil jij graag eens vegan proberen? Wij zochten vier fijne adresjes uit in het Meetjesland waar vegan op de kaart prijkt. Van seizoensgroenten en eetbare bloemen tot plantaardige sushi: laat je verrassen door een variatie aan gerechten. -
Tielt
Pastabar Della Anna heeft nieuwe uitbaters: “Recepten blijven hetzelfde als vroeger”
In pastabar Della Anna in de Kortrijkstraat staan twee nieuwe gezichten aan het roer. Ali Avsar (36) en zijn vrouw Hulya Aygun (35) namen de zaak begin deze maand over.
-
PREMIUMSint-Pieters
Francis (53) en Youssra (36) openen Frituur De 4 Seizoenen in Sint-Pieters: “Iedereen is dol op onze huisbereide stoverijsaus”
Sint-Pieters heeft er sinds kort een frituur bij. Francis De Backer (53) gaf samen met zijn echtgenote Youssra (36) het pand op de hoek van de Rond Den Heerdstraat en de Sint-Pieterszuidstraat een nieuwe bestemming. “Onze stoverijsaus die mijn vrouw zelf bereidt, valt ongelooflijk in de smaak, want er is zelfs een klant die een liter van die saus bestelde”, glundert Francis. -
Tielt
Sies en Joran toveren Feestzaal De Post om tot WK-bar: “Warm kader, koude pintjes én mals vlees”
Sies Baert van frituur De Frietpost en Joran Delbaere van de gelijknamige slagerij bundelen de krachten om van Feestzaal De Post een WK-bar te maken. Je zal er niet alleen de matchen van de Rode Duivels op groot scherm kunnen volgen, voor de matchen zal je kunnen aanschuiven voor een buffet. “Het is een uitdaging om het WK eens op een andere manier te beleven”, aldus Sies. -
Tielt
Wijndegustatie in winterbar van El Parador by Shamrock
Pascal Heytens van de gelijknamige Tieltse wijnhandel organiseert op 25 en 26 november een najaars-wijndegustatie. Plaats van afspraak is El Parador by Shamrock in de Ruiseleedsesteenweg. -
PREMIUMZwevezele
Tot vóór corona een parenclub, nu verbouwd tot frituur-eethuis Flandria: “Enkele speciale dingen gevonden tijdens werken”
Zwevezele heeft er vanaf volgende week een nieuwe horecazaak bij. Jonas Stevens (20) van de gelijknamige bandencentrale opent maandag de deuren van frituur-eethuis Flandria op de hoek van de Pastorijstraat en de Hille. Pikant detail is dat het pand voor corona nog dienst deed als parenclub, en dat heeft Jonas maar al te goed ondervonden tijdens de verbouwingen.
-
PREMIUMzomergem
RESTOTIP. ’t Oud Liefken: “Bruine gezelligheid in nieuw jasje”
Jong geweld in de ‘t Oud Liefken, want met Wannes Defoor (20) heeft het restaurant een prille twintiger als nieuwe eigenaar. Hij deed al heel wat ervaring op in verschillende restaurants, maar ‘t Oud Liefken is zijn eerste eigen zaak. Wij gingen op de openingsavond proeven. -
PREMIUMAalter
Hobbyboer Dries (36) kweekt Aalterse quinoa: “Waarom zou je het nog in Peru gaan halen?”
Hobbyboer Dries Hoste (36) uit Aalter kweekt zijn eigen Aalterse quinoa. Het superfood moet niet meer uit pakweg Peru komen, maar wordt nu in Aalter uit de grond gehaald. En daar hadden restaurant ’t Vijfde Seizoen en eetwinkel Eetalage meteen oren naar. Alleen de Aalterse quinoa wordt er nog gebruikt. Hun verhaal. -
PREMIUMBrugge
RESTOTIP. Goesepitte 43 in Brugge: “Knusse kwaliteitsbistro waarvan de creatieve gerechten ons blij maken”
Bij Gault&Millau zitten ze er meestal niet naast als ze een restaurant in hun culinaire gids opnemen. Voor Goesepitte 43 lag de beoordeling op 14/20: een meer dan verdiende quotering als u het ons vraagt. In een schilderachtig Brugs straatje is de keuken van Jan Supply méér dan een ontdekking. -
Brugge
Nieuwe Brugse pikante droge worst heet ‘El Chico Picante’: “Ideaal voor bij het aperitief”
Foodbar Est in de Braambergstraat en slagerij Colin & Sabien uit Dudzele hebben samen een nieuw Brugs product gemaakt: El Chico Picante.