-
PREMIUMAalst/Moorsel
Kaasmeester Andy (45) maakt ‘carnavalskaas’: “Met evenveel pit als de Voil Jeanet”
Je hebt carnavalisten die carnavalswagens bouwen, je hebt er die liedjes in het Oilsjters dialect inzingen en dan heb je Andy Arijs (45) die als enige Aalstenaar een ‘Karnavalskees’ heeft uitgevonden. Pittig en met een vleugje ajuin, zoals de echte Voil Jeanetten. -
Aalst
Stad zoekt uitbater voor buurtrestaurant De Gendarmerie: “Opening in de zomer van 2024"
De stad en het OCMW van Aalst gaan op zoek naar een uitbater van het nieuwe buurtrestaurant in De Gendarmerie in de Denderstraat. Eind vorig jaar startten de bouwwerken, het buurtrestaurant gaat in de zomer van 2024 open. -
PREMIUMDenderstreek/Vlaamse Ardennen
Van een Bretoense Galette tot Maltesers: van deze pannenkoeken smul je op Maria Lichtmis in de Denderstreek en Vlaamse Ardennen
Op 2 februari is het Maria Lichtmis: het feest bij uitstek om zonder schuldgevoel pannenkoeken te eten. Wij lijsten zeven leuke pannenkoekenhuisjes in de Denderstreek en Vlaamse Ardennen voor jullie op. Van Elwin’s Pancakes in Aalst tot Groot Geluk in Aaigem: op Maria Lichtmis vind je bij deze zaken een speciale pannenkoek voor iedereen. -
PREMIUMZaventem
RESTOTIP. Soep away: “Meelwormen zitten vol proteïnen”
Sinds eind december kan je terecht bij Soep away op het Heldenplein in Zaventem voor een dampende kom verse soep. Maar het zijn vooral de toppings die erg orgineel zijn. Met insecten op het menu willen Sonja (50) en Tom (50) een gezond alternatief bieden voor vlees. “Supergezond, maar helaas nog niet helemaal ingeburgerd in België.”
-
PREMIUMBrussel/Rand
Van Brixius tot Blend: bij deze 8 zaken vier je Lichtmis met heerlijke pannenkoeken in Brussel, de Rand en het Pajottenland
Op 2 februari vieren we opnieuw Maria-Lichtmis. Geen officiële feestdag, maar wel de ideale gelegenheid voor pannenkoeken. Wij gingen op zoek naar enkele leuke adresjes in Brussel, de Rand en het Pajottenland waar je het ‘pannenkoekenfeest’ op gepaste wijze kan vieren. Kies jij voor de klassieker met ijs en chocolade? Of ga je toch voor ‘de bom’? -
Aalst
Tina (46) is de nieuwe cantinière: “Een plezante bende vrouwen waarmee altijd iets te beleven valt”
Tina Rosé mag zich voortaan met Aalst carnaval lopen pronken in het kostuum van de Cantinières van d’Aa Garde. Ilse Van De Winkel is stagiaire en wordt volgend jaar lid van de Cantinières. -
Aalst
Koop je carnavalsbeker op café: “Een felbegeerd collectors-item”
Vanaf nu is de officiële carnavalsbeker van Aalst carnaval 2023 te koop in 12 horecazaken van de stad, carnavalswinkel Las Fiestas én in het toeristisch infokantoor. -
PREMIUMAalst
RESTOTIP. De Goeie Gasten: “Een buitengewoon smakelijke lunch”
21 mensen met een beperking werken sinds november in de keuken en de zaal van De Goeie Gasten in Cimorné in Aalst. Niets is onmogelijk voor zij die erin geloven, dat maken deze Aalstenaars elke dag weer waar. Het werd een buitengewoon smakelijke lunch.
-
PREMIUMHalle
RESTOTIP. Ontbijt- en lunchbar Onno: “Zonder reservaties, zo hoeven we mensen niet teleur te stellen”
Mieke Bekaert (30) opende in Halle ontbijt- en lunchbar Onno. Daar serveert ze elke week andere gerechten. “Ik heb nood aan afwisseling en dus maak ik elke week andere gerechtjes”, vertelt ze. -
Aalst
‘Roiteklasjen’ is begonnen: “De Kleine Beurs eerste café van Aalst met beschilderde ruiten”
Gilles Van Schuylenbergh en andere ‘roiteklasjers’ zijn weer op pad in Aalst. Het eerste café dat dit jaar beschilderde ramen kreeg, is café De Kleine Beurs in de Denderstraat. -
PREMIUMVilvoorde
RESTOTIP. Sweety Cake is helemaal thuis in de Kijk-Uit
De hemel viel in oktober op het hoofd van Funda Dumaner. Toen moest haar ‘cake shop Duitse stijl’ het Ortshuis verlaten. Gelukkig kwamen de Vilvoordenaars te hulp. Zij konden hun Sweety Cake Café niet missen en gingen op zoek naar een nieuwe locatie. “Alle vaste klanten verhuisden mee naar de Kijk-Uit”, zegt Funda. “Het is hier altijd gezellig druk.” -
PREMIUMAalst
Els (52) neemt na twee decennia afscheid van Den Babbelaer: “Het café is in goede handen, het is tijd voor iets anders”
Na meer dan twee decennia neemt Els Verbraekel (52) afscheid van biercafé Den Babbelaer in de Klapstraat in Aalst. Ze maakte er een unieke kroeg van, met een ziel. Gelukkig hebben Johan Mertens (54), Elke Van Der Vincken (48) en Rob Mertens (20) gezworen om niks te veranderen aan het prachtige interieur en de vriendschappelijke sfeer. “Ik heb dit 23 jaar gedaan en ben nu klaar voor iets nieuws”, vertelt Els.
-
PREMIUMAsse
RESTOTIP. Nieuwe uitbaters voor Burgerhuis in Asse: “Minstens dezelfde kwaliteit, maar aan lagere prijs”
Er waait een nieuwe wind door restaurant Burgerhuis, te vinden in de schaduw van de Sint-Martinuskerk in Asse. Valon Gojani (53) en zijn vrouw Entella (51) namen de zaak onlangs over nadat het restaurant sinds begin 2022 een nieuwe uitbater zocht. Het koppel is niet onbekend in Asse, want even verderop begonnen ze eerder al met Pizzeria Unica. “Veel veranderen we niet, maar we zijn goedkoper geworden en elke maand komen we met een nieuwe burger die niet op de kaart staat”, klinkt het. -
PREMIUMBrussel
RESTOTIP. Wantany in Brussel: Huisbereide Chinese ravioli in een gezellige setting
Een goeie maand geleden opende uitbaatster Nadège Witkowski ‘Wantany’ in de Rollebeekstraat. Enkele passen verwijderd van de Marollen, verwelkomt ze haar tafelgasten in een warm en gezellig interieur. Haar formule? Wantans - een soort Chinese ravioli – op verschillende bereidingswijzen. Wij gingen langs. -
PREMIUMDenderstreek/Vlaamse Ardennen
Even opwarmen tijdens het shoppen? Kom dan zeker een kijkje nemen in deze 6 koffiebars in de Denderstreek en Vlaamse Ardennen
Tijdens deze regenachtige periode kunnen we wel een bakje troost gebruiken. Wij gingen daarom op zoek naar 6 leuke koffiebars in de Denderstreek en Vlaamse Ardennen. Van Anemoon in Oudenaarde tot Het Herdershuysje in Wortegem-Petegem: met deze koffiehuisjes kom jij de koude dagen door. -
PREMIUMDilbeek
RESTOTIP. Be Burger, verfijnde burgers met nét dat tikkeltje extra: “Fastfood? Nee, dit is kwaliteit”
Begin deze maand zijn in Dilbeek de deuren van de negende Be Burger-vestiging geopend langs de Itterbeeksebaan. Na Lille, Zaventem en Wemmel heeft de keten er nu dus opnieuw een adres bij, het derde al in Vlaanderen. “Een echte must voor liefhebbers van kwaliteitsburgers in de streek”, klink het. Onze eigen smaakpapillen velden een oordeel.
-
PREMIUMAalst
Van curling tot coole selfies in de Instagram-chalets: onze 5 tips voor een verrassend bezoek aan de Aalsterse kerstmarkt
Het is een van de enige steden van het land waar je dit eindejaar kan glijden op écht ijs, maar Aalst heeft deze kerstperiode nog veel meer te bieden dan een schaatspiste. Dit zijn onze vijf tips voor wie nog tot en met 8 januari de kerstmarkt van Aalst wil ontdekken, en daarbij verder kijkt dan de traditionele souvenirs en glühwein. -
PREMIUMAalst
RESTOTIP. ‘La Bottega dei Sapori’ in Aalst: “Authentieke Marchegiaanse gerechten om bij weg te dromen”
Na een carrière als goudsmid en kinesitherapeut verhuisden Heidi Bosmans en Ives Van Couwenberghe in 2010 naar het Italiaanse Le Marche om er een oud monnikenklooster te verbouwen. Nu zijn ze terug in Aalst, openden ze recent ‘La Bottega dei Sapori’ en serveren ze de lekkerste authentieke Marchegiaanse gerechten. Hopelijk wordt dit een blijver in Aalst. -
PREMIUMBrussegem
Hobbykweker Iris ruilt grondwitloof voor saffraan: “1 grammetje heb je voor 35 euro”
De grootste producenten van saffraan vinden we Iran, waar het op een hoogte van achthonderd meter wordt gekweekt. Maar sinds kort kan je het ook dichter bij huis vinden, bij Iris De Swert in Brussegem. “Met 0,1 gram saffraan kan je al een risotto voor twee personen op smaak brengen”, klinkt het enthousiast. -
PREMIUMAalst
RESTOTIP Ammy brengt de Thaise keuken naar de Grote Markt van Aalst
Ammy Wongsa Narapun (29) brengt de Thaise keuken naar de Grote Markt van Aalst. Nog nooit ‘Pad Thai Phak’, ‘Pad Krapow’ of ‘Keng Deng’ geproefd? In het sympathieke, flitsend gele restaurantje van Ammy kan je sinds kort terecht voor een Zuidoost-Aziatische culinaire ontdekkingstocht. De eindeloze vriendelijkheid en kookkunsten van Ammy krijg je er gratis bij.
-
Dilbeek
La Dotta komt nieuwe editie Gault&Millau binnen
Vandaag werd de twintigste editie van de Gault&Millau-gids uitgebracht. Die verzamelt naar goede gewoonte de beste restaurants van ons land. Het afgelopen jaar gingen anonieme inspecteurs van de gids op bezoek bij verschillende zaken om punten te geven. Bij de 125 nieuwkomers is ook een zaak uit Dilbeek. -
PREMIUMBrussel/Rand
Van ZW.ART tot Aan Tafel: bij deze 7 zaken proef je van de veganistische keuken in Brussel, de Rand en het Pajottenland
November is de maand van de ‘Try Vegan Challenge’. Daarmee wil men iedereen aansporen om meer plantaardige maaltijden te eten. Wil je het zelf eens proberen, of ben je al langer vegan en op zoek naar iets nieuw? Onze redactie zocht 7 fijne adresjes uit in Brussel, de Rand en het Pajottenland waar vegan op de kaart prijkt. Van Taiwanees in Brussel tot burgers in Dilbeek: laat je verrassen door een variatie aan gerechten. -
PREMIUMDenderstreek/Vlaamse Ardennen
Van Vege•ta•ble tot Fistro: in deze 6 zaken in de Denderstreek en Vlaamse Ardennen probeer jij de lekkerste vegan maaltijden uit
In november kan je meedoen met de Try Vegan Challenge. Vegan eten heeft namelijk niet alleen een positieve impact op je gezondheid, maar ook op het klimaat en het dierenwelzijn. Bovendien hoeft een vegan maaltijd niet saai te zijn, maar kan je met vegan gerechten zorgen voor meer variatie op je bord. Wil jij graag eens vegan proberen? Dan helpen we je met deze zaken alvast op weg. Van Vege•ta•ble in Wortegem-Petegem tot Fistro in Aalst: in deze 6 zaken in de Denderstreek en Vlaamse Ardennen probeer jij de lekkerste vegan maaltijden uit. -
PREMIUMSint-Lievens-Esse
RESTOTIP. 't Fonteintje in Sint-Lievens-Esse: lekker tafelen langs de bochtige N42
Langs de drukke en bochtige N42 in Sint-Lievens-Esse (Herzele) ligt restaurant ‘t Fonteintje ietwat onttrokken aan het zicht. Dagelijks passeren er een paar duizend voertuigen. Ook wij zijn er al zo vaak voorbijgereden. Hoogtijd dus om even halt te houden en te proeven van wat chef Jan Fivez (48) op de borden tovert.
-
PREMIUMBrussel
RESTOTIP. Verdo in Brussel: Belgische klassiekers in vegan-jasje
Vorige maand opende restaurant Verdo de deuren op de Vleurgatsesteenweg. In een gezellige en duurzame setting, ontvangen uitbaters Krystelle Gerard (32) en Gabriel Cloquet (25) hun gasten hartelijk. Hun formule? Belgische en Franse klassiekers, maar dan met een vegan-twist. -
PREMIUMHalle
RESTOTIP. Olio & più is de Italiaan met dat tikkeltje meer: “Ik wil de Italiaanse keuken in de schijnwerper zetten”
Met Olio & più is Halle een Italiaans restaurant rijker. Altin Muca wil wel meer bieden dan enkel een goede pasta en een lekkere pizza. Zijn dochter Alicia is gastvrouw in de zaal terwijl hij de klanten vooral het beste wil aanbieden uit de Italiaanse keuken. -
PREMIUMItterbeek
RESTOTIP. Krok & Ko, het inclusieve croquerestaurant van De Poel
Voor onze wekelijkse Restotip-reeks stellen we u deze week niet traditiegetrouw een klassieke horecazaak voor die onlangs de deuren opende. Maak kennis met Krok & Ko in Itterbeek. Een initiatief van De Poel waar mensen van het woon- en dagcentrum jou serveren en croques bereiden. “Bedoeling is dat iedereen zich hier thuisvoelt, van de gasten die meehelpen tot de klanten”, klinkt het. -
PREMIUMBrussel
In jazzbar de Archiduc zette Angèle haar eerste stapjes, trad Lady Gaga op, en kwam Arno een pint drinken: “In het begin werd in onze wijk elke week een moord gepleegd”
Miles Davis, Arno, Jacques Brel, Bono en Lady Gaga: het is slechts een greep uit de beroemde namen die ooit aan de toog van de Archiduc kwamen hangen. Al 85 jaar lang is het een gevestigde waarde in de Brusselse Antoine Dansaertstraat en ook vandaag is het jazzcafé nog een begeerde trekpleister voor mensen van allerhande slag. Onze reporter ging op de koffie bij eigenaar Jean-Louis Hennart: “Best grappig hoe ik, als Franstalige uit Doornik, mee aan de wieg stond van wat nu de ‘Vlaamse wijk’ genoemd wordt.”
-
PREMIUMHoeilaart
RESTOTIP: Bij Winston Patisserie kan je smullen van taarten en koekjes met invloeden uit Australië en Parijs
Ze is geboren en getogen in Australië, maar toch heeft de 30-jarige Hannah Pretty recent haar patisseriezaak Winston Patisserie in Hoeilaart geopend. Nadat ze patisserieopleidingen ‘Down Under’ en in Parijs volgde, heeft ze nu haar droom gerealiseerd in de druivengemeente. Voor taarten, koekjes en ander lekkers met invloeden uit Australië en de Franse hoofdstad moet je voortaan in Hoeilaart zijn. -
PREMIUMBrussel/Rand
Van de Old Fashioned tot de Barbados Surprise: In deze 7 bars drink je heerlijke cocktails in Brussel, de Rand en het Pajottenland
Het is nog steeds volop aan het zomeren. De zon schijnt en de temperaturen gaan regelmatig voorbij de 25 graden. De ideale omstandigheden voor een verfrissende cocktail dus. Om jou op weg te helpen, lijsten wij zeven cocktailbars op in Brussel, de Rand en het Pajottenland. Van Manhattn tot de Friends Bar: laat je verleiden door al die verfrissende smaken in onze regio. -
PREMIUMBrussel/Rand
Van de ‘Crazy Karamel’ tot ijsjes aan een kasteel: bij deze 6 ijssalons in Brussel, de Rand en het Pajottenland eet je heerlijk verfrissende ijscoupes
De hittegolf is in het land en dus snakt iedereen naar wat verkoeling. En wat is er beter dan een overheerlijk ijsje aan het einde van een zwoele zomerse dag? Onze redactie ging op zoek naar zes ijssalons in Brussel, de Rand en het Pajottenland en vroeg hen naar de absolute aanrader op hun kaart. Twee of drie bollen, met chocolade of met slagroom: laat je verleiden door de lekkerste coupes van de regio. -
PREMIUMBrussel/Rand
Van ‘t Verwenkaffee tot N’Joy: met deze 7 restotips uit Brussel, de Rand en het Pajottenland geniet je van een lekkere lunch
Onze journalisten schreven al heel wat restotips bij elkaar. Daarom zorgt onze redactie voor een overzicht. We zochten zeven zaken uit waar je tijdens de zomer terechtkan voor een simpele, maar overheerlijke lunch. Brussel, de Rand en het Pajottenland hebben immers heel wat te bieden: van originele croques over bagels tot klassieke brasseriegerechten. Laat je verleiden door onze restotips.
-
PREMIUMBrussel/Rand
Van Marokko tot Libanon: Op culinaire wereldreis met 7 restotips uit Brussel, de Rand en het Pajottenland
Elke week gaan onze journalisten op restaurant om jou de beste restotips van de hand te doen. Dat doen ze al een tijdje, en dus zorgt onze redactie voor een overzicht. We selecteerden zeven restaurants met buitenlandse invloeden waar je deze zomer kan langsgaan voor een lekkere hap. Zo ga je op wereldreis door Brussel, de Rand en het Pajottenland: van Spanje over Libanon tot in Japan. -
PREMIUMAsse1
RESTOTIP ● Old Tbilisi in Asse: stap binnen maak een culinaire reis van meer dan 3.000 kilometer
Nog nooit in Georgië geweest maar wel altijd willen proeven van de typische Kaukasische keuken? Of heimwee naar de kruidige gerechten uit Georgië? Dan is Old Tbilisi in de Nieuwstraat in Asse een echte aanrader. Het aantal Georgische restaurants is dun bezaaid, maar desondanks hanteren ze een fantastisch traditioneel concept. “Voor-, hoofd- en nagerecht? Vergeet het! Hier komt alles tegelijk op tafel zodat je kan delen met je tafelgenoten”, zegt uitbaatster Aza Khalilova (37). -
PREMIUMZellik
RESTOTIP. Symphony in Zellik, waar Japanse en Frans-Belgische keuken een symfonie vormen
Van het voormalige restaurant Viool valt haast niets meer te herkennen in de vernieuwde Symphony. Maandenlang werkte de Assyrische familie Unval er keihard om het interieur volledig om te vormen. Het donkere restaurant werd een lichtrijke, trendy en gezellige zaak. Op het gelijkvloers kan je terecht voor de Frans-Belgische keuken met vleesgerechten als specialiteit terwijl het eerste verdiep omgedoopt werd tot sushirestaurant. “De twee combineren is zelfs mogelijk”, zegt Izla Unval (24). “We hebben nog heel wat initiatieven in petto om het hier verder uit te bouwen.”