Robotland van Luc Van Thillo kan dan eindelijk de deuren openen in de voormalige douaneloods in Essen die volledig gerestaureerd is.
Volledig scherm
PREMIUM
Robotland van Luc Van Thillo kan dan eindelijk de deuren openen in de voormalige douaneloods in Essen die volledig gerestaureerd is. © Toon Verheijen

Robotland opent deuren: “Park moet kinderen de smaak van technologie en techniek bezorgen”

EssenEindelijk is het zover. Luc Van Thillo mag ‘zijn’ Robotland eindelijk openen. Het gloednieuwe technologiepark hoopt de komende jaren duizenden jongeren de interesse voor technologie en techniek mee te geven. “Techniekers uit Vlaanderen zijn de grootste waarde die we hebben en we moeten ze koesteren. Zij zijn de toekomst", zegt Luc Van Thillo. Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) kwam alvast kijken hoe de voormalige douaneloods, een beschermd monument, is omgetoverd tot een hypermodern themapark.

 1. Robotland, waar je een hoovercraft leert besturen en een robot je drankje maakt: “Een park als dit vind je nergens anders”
  PREMIUM
  Essen

  Robotland, waar je een hoover­craft leert besturen en een robot je drankje maakt: “Een park als dit vind je nergens anders”

  Luc Van Thillo (51) kijkt vol spanning uit naar het einde van de maand, want dan opent ‘zijn’ Robotland in voormalige douaneloods in Essen. Het dorp waar hij geboren en getogen is. Voor de Vlaamse ondernemer, gebeten door alles wat met transport en technologie te maken heeft, is het een beetje een droom die in vervulling gaat. “Als ik als kind naar de Efteling ging en daar popjes zag bewegen, probeerde ik dat thuis na te maken”, knipoogt de ondernemer. De opening van 31 oktober is wel twijfelachtig door de nieuwe maatregelen.
 2. Stevige uitbreiding terugbetaling anticonceptiva sinds vorig jaar: bij deze mutualiteiten krijg je nóg meer terug
  Spaargids.be

  Stevige uitbrei­ding terugbeta­ling anticoncep­ti­va sinds vorig jaar: bij deze mutualitei­ten krijg je nóg meer terug

  Voorbehoedsmiddelen beschermen je gezondheid en dragen bij tot je gemoedsrust. De federale overheid heeft daarom de terugbetaling voor anticonceptiva vorig jaar stevig uitgebreid. Onder meer de pil en het spiraaltje zijn op die manier gratis voor vrouwen tot 25 jaar, terwijl iedereen op een volledige terugbetaling van de morning-afterpil kan rekenen. Maar hoe zit het met andere voorbehoedsmiddelen, en hoe doorslaggevend is de keuze van je mutualiteit? Spaargids.be zoekt het uit.
 1. De Douaneloods in Essen: van 19de-eeuwse controlepost tot centrum voor robottechnologie
  PREMIUM
  Essen

  De Douane­loods in Essen: van 19de-eeuw­se controle­post tot centrum voor robottech­no­lo­gie

  De douaneloods in Essen achter het station is een begrip in de gemeente. Een pand dat op een of andere manier altijd voor een bepaalde aantrekkingskracht zorgde al was dat niet altijd met de juiste bedoelingen. Een pand met een enorme rijke, maar misschien voor velen een vergeten geschiedenis. Van rangeerstation tot een educatief technologisch centrum. Een geschiedenis van 118 jaar.
 2. Voortaan ook opleiding industriële wetenschappen in Essen dankzij educatief centrum Robotland: “Unieke samenwerking tussen privé en onderwijs”

  Voortaan ook opleiding indu­striële wetenschap­pen in Essen dankzij educatief centrum Robotland: “Unieke samenwer­king tussen privé en onderwijs”

  Geïnteresseerden konden dit weekend voor een allereerste keer gaan piepen in de gerestaureerde douaneloods van Essen. De reusachtige loods staat al leeg sinds de jaren zeventig en krijgt vanaf september 2020 een nieuwe invulling: Robotland, ‘het Technopolis van de Noorderkempen’. “Dankzij de nieuwste technologieën in Robotland kunnen we voor het eerst een opleiding industriële wetenschappen uit de grond stampen in Essen.”