Een aannemer met een hoogtewerker aan het werk.
Volledig scherm
Een aannemer met een hoogtewerker aan het werk. © BELGA

Eerste hulp bij processierupsen: wat te doen als er stekende beestjes in uw tuin zitten (en wat het u kost)

Zowat alle gemeenten in de noordrand hebben de voorbije weken tientallen meldingen gekregen van processierupsen. Overal draaien de gespecialiseerde opruimfirma’s dan ook overuren. Op sommige plaatsen biedt het gemeentebestuur haar aannemer ook aan aan de inwoners. Met overal wel de duidelijke boodschap: geduld uitoefenen. Enkele gemeenten sturen de extern aangestelde firma ook naar privédomein. In Kapellen en Stabroek is dat gratis, maar op andere plaatsen draait de eigenaar op voor de verdelgingskosten. 

 1. Huisartsenvereniging geeft uitleg over bescherming tegen processierups: “Dit is niet te vergelijken met een steek van een wesp”
  PREMIUM

  Huisartsen­ver­e­ni­ging geeft uitleg over bescher­ming tegen processie­rups: “Dit is niet te vergelij­ken met een steek van een wesp”

  De eikenprocessierups is in ons land en dat is geweten. Gisteren werd de festivalweide van Werchter deels afgesloten door een plaag van de beestjes op eikenbomen. Wie met de rups in aanraking komt, krijgt uitslag en bultjes die zorgen voor een gekmakende jeuk. De haartjes op de rups zijn de boosdoener en kunnen tot wel zeven jaar irriteren. Hoe voorkom je dat je in aanraking komt met het beestje? En als je eenmaal uitslag hebt, hoe raak je daar zo snel mogelijk weer vanaf? Marc Geenen, communicatieadviseur van huisartsenvereniging Domus Medica, legt het helder uit.
 2. De coronacijfers in Essen van zaterdag 10 oktober

  De coronacij­fers in Essen van zaterdag 10 oktober

  In Essen zijn er volgens de laatste cijfers van Sciensano minder dan 5 besmettingen met corona bijgekomen op één dag. Dit brengt het totaal over de laatste 14 dagen op 34 gevallen. Sciensano heeft enkele alarmdrempels gedefinieerd op basis van het aantal gevallen per 100.000 inwoners over de laatste 14 dagen. Voor Essen komt dat getal nu op 177 te liggen. Essen heeft daarmee meer dan 100 gevallen en daarom overschrijdt de gemeente op dit moment alarm niveau 4 en krijgt ze een rode kleur. Dit is de hoogst gedefiniëerde alarmdrempel. De cijfers van Sciensano worden dagelijks gepubliceerd.