Een oud beeld van de douaneloods in Essen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een oud beeld van de douaneloods in Essen. © RV / Maria Gommeren

De Douaneloods in Essen: van 19de-eeuwse controlepost tot centrum voor robottechnologie

EssenDe douaneloods in Essen achter het station is een begrip in de gemeente. Een pand dat op een of andere manier altijd voor een bepaalde aantrekkingskracht zorgde al was dat niet altijd met de juiste bedoelingen. Een pand met een enorme rijke, maar misschien voor velen een vergeten geschiedenis. Van rangeerstation tot een educatief technologisch centrum. Een geschiedenis van 118 jaar.

 1. Populaire kokkin ‘Mama Sara’ raakte door corona haar smaak kwijt: “Even lastig, maar in december wil ik weer starten met Aromas de los Andes”
  PREMIUM
  Kalmthout

  Populaire kokkin ‘Mama Sara’ raakte door corona haar smaak kwijt: “Even lastig, maar in december wil ik weer starten met Aromas de los Andes”

  Sara Carrillo uit Kalmthout wist in 2016 de Vlaamse harten te veroveren als ‘mama Sara’ in Mijn Pop-up Restaurant. Ze stond er in de keuken van Jalapeno Loco van Willem en Miette. Ze startte daarna haar eigen cateringbedrijf ‘Aromas de los Andes’. Door corona startte ze met afhaalgerechten, maar nu met de tweede lockdown moet ze het nog even rustig aan doen. “Heel het gezin heeft corona gehad. Zelf ben ik nog altijd vooral mijn smaak kwijt. Maar we komen er wel”, zegt Sara.
 2. Robotland, waar je een hoovercraft leert besturen en een robot je drankje maakt: “Een park als dit vind je nergens anders”
  PREMIUM
  Essen

  Robotland, waar je een hoover­craft leert besturen en een robot je drankje maakt: “Een park als dit vind je nergens anders”

  Luc Van Thillo (51) kijkt vol spanning uit naar het einde van de maand, want dan opent ‘zijn’ Robotland in voormalige douaneloods in Essen. Het dorp waar hij geboren en getogen is. Voor de Vlaamse ondernemer, gebeten door alles wat met transport en technologie te maken heeft, is het een beetje een droom die in vervulling gaat. “Als ik als kind naar de Efteling ging en daar popjes zag bewegen, probeerde ik dat thuis na te maken”, knipoogt de ondernemer. De opening van 31 oktober is wel twijfelachtig door de nieuwe maatregelen.
 1. Muzikaal duo gaat op tournee langs leegstaande cafés: “Veredelde vorm van bezigheidstherapie”
  ANTWERPEN/BORGERHOUT/SCHOTEN

  Muzikaal duo gaat op tournee langs leegstaan­de cafés: “Veredelde vorm van bezigheids­the­ra­pie”

  De tijd die even stilstaat. Dat is waar het vrij vertaalde ‘Trastiempo’ voor staat. Onder die noemer toeren muzikanten Diego Faes (31) en Carl Cappelle (33) momenteel leegstaande cafés rond om de getroffen horeca- en muzieksectoren toch nog een beetje te laten leven. “En om de tijd te doden, noem het gerust een veredelde vorm van bezigheidstherapie.”
 1. Franstalig nieuwsanker krijgt slappe lach tijdens nieuwsuitzending
  Play

  Franstalig nieuwsan­ker krijgt slappe lach tijdens nieuwsuit­zen­ding

 2. "Gelieve de microfoon uit te schakelen": digitale persconferentie loopt niet helemaal zoals gehoopt
  Play

  "Gelieve de microfoon uit te schakelen": digitale persconfe­ren­tie loopt niet helemaal zoals gehoopt