Onenigheid over noodzaak extra politieraad na afluisterschandaal en onthullingen over korpschef
Erpe-Mere/LedeVerschillende politieke fracties die deel uitmaken van de politieraad van de politiezone Erpe-Mere/Lede eisen meer uitleg over de talrijke recent aan het licht gekomen mistoestanden. Een vervroegde politieraad komt er echter niet. Voor antwoorden is het dus wachten tot donderdag 10 juni.
Koen MoreauLaatste update:28-05-21, 19:01
De politieraad, ietwat vergelijkbaar met een gemeenteraad voor de gemeente, is samengesteld uit politici van de verschillende gemeenten van de politiezone. Die zien toe op het functioneren van de politiezone en zijn bevoegd voor aangelegenheden aangaande begroting, personeelsformatie, vacatures en benoemingen. Zaken waarover in de politiezone Erpe-Mere/Lede heel wat te zeggen valt.
Verschillende leden van zowat alle politieke fracties eisten inmiddels meer transparantie en openheid. “We hebben de betrokkenheid van onze eigen politiezone in het afluisterschandaal - voor zover dat er dat ook één is - via de pers moeten vernemen. Idem voor de tijdelijke schorsing van de korpschef en de daaropvolgende extra onthullingen. In tegenstelling tot de personeelsleden van de politiezone kregen wij geen enkel bericht”, stelt Stijn Wille van Open Lede.
De feiten zijn te belangrijk en de openbaarheid van bestuur komt te zeer in het gedrang indien niet per direct klaarheid wordt geschapen
Reinout Janssens (STERK!)
Een zelfde bemerking valt te noteren bij de CD&V-fractie van Lede. “Wij vinden het heel jammer dat er niet geanticipeerd werd op al deze onthullingen, maar zijn tevreden dat vandaag tekst en uitleg tijdens de politieraad van 10 juni werd beloofd”, aldus Isabelle Derder. Scherper is Jan Lievens van N-VA Lede. “Het is onaanvaardbaar dat de politieraadsleden dit alles in de pers moesten lezen. Tekst en uitleg zijn meer dan ooit noodzakelijk”, stelt die.
“Wij willen geen oordeel vellen, maar vragen enkel transparantie met betrekking tot de informatie die ons kan en mag meegedeeld worden”, aldus Stijn Wille. “De feiten zijn te belangrijk en de openbaarheid van bestuur komt te zeer in het gedrang indien niet per direct klaarheid wordt geschapen”, valt te horen bij Reinout Janssens van de STERK!-fractie uit Erpe-Mere
Eerst moet het stof neerdalen zodat we zien wat er allemaal speelt. Daarnaast mogen we niet vergeten dat we over mensen bezig zijn
Burgemeester Hugo De Waele (CD&V)
Voorzitter van het politiecollege burgemeester Hugo De Waele (CD&V) begrijpt de bezorgdheid, maar vraagt geduld. “We mogen niet overhaast handelen en dat is ook de reden waarom we niet proactief gecommuniceerd hebben”, aldus de man. Hij roept bovendien op tot sereniteit en vraagt om de rust te bewaren. “Eerst moeten we het stof laten neerdalen zodat we kunnen zien wat er allemaal speelt.” De Waele belooft volledige openheid over de vaststellingen tijdens het onaangekondigd bezoek van het Controleorgaan op de politionele informatie (COC) omtrent de opnameapparatuur in het nieuwe commissariaat.
Achter gesloten deuren
“Alles daarover zal in openbare zitting behandeld worden. Het is wel zo dat heel wat door de raadsleden opgevraagde stukken deel uitmaken van het onderzoek door het Parket en niet mogen vrijgegeven worden, maar ik zal volledige transparantie geven over alles wat geweten is en mag verteld worden.” Dat is ook het standpunt aangaande de talrijke vragen die de recente onthullingen over de korpschef oproepen. “Die vragen zullen achter gesloten deuren behandeld worden. Daarnaast wil ik ondanks alle emotionaliteit vragen om niet te vergeten dat we nog altijd over mensen bezig zijn”, besluit de man.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.