"De reanimatie van Nouri is dramatisch verlopen. In feite is er acht minuten lang niets gedaan"
EredivisieDe reanimatie van Abdelhak Nouri was op alle fronten dramatisch. De Ajax-voetballer had nooit in een stabiele zijligging gelegd mogen worden. De hulpverleners verloren kostbare tijd doordat ze bezig waren met zijn tong en wellicht een hartstilstand over het hoofd zagen. Dat zeggen twee ervaren artsen.
In de medische wereld is veel kritiek op de hulpverlening aan Nouri (20) op het veld, maar niemand durft dat openlijk te doen. Ook de twee artsen die de beelden van het drama op 8 juli vorig jaar hebben gezien, willen anoniem blijven. Maar ze zijn eensgezind in hun conclusie. "Er had meteen gereanimeerd moeten worden."
Ajax-fysiotherapeut Ronald Vermeer was als eerste bij Nouri, nadat die tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk in elkaar was gezakt. Kort daarna spoedde ook clubarts Don de Winter zich naar de voetballer. Op de beelden is te zien hoe ze Nouri op zijn zij draaien en zich focussen op een mogelijk ingeslikte tong.
Veelgemaakte fout
Nouri werd in een stabiele zijligging gelegd, maar dat wordt in de medische wereld nooit gedaan. Dat laatste is een veelgemaakte fout op het voetbalveld. "Je tong kan iets naar achteren zakken, maar je kunt ‘m niet inslikken en daardoor stikken" zegt een SEH-arts (Spoedeisende Hulp). "Nouri werd in een stabiele zijligging gelegd, maar dat wordt in de medische wereld nooit gedaan. Tenzij iemand dronken is en gaat braken."
De procedure is simpel, zeggen de artsen. Als iemand onwel raakt, moet eerst gekeken worden of hij aanspreekbaar is. Daarna moet de pols gecontroleerd worden op een hartslag. "Is die er niet of er is twijfel, dan ga je reanimeren. Aan de tong trekken en in een stabiele zijligging leggen, is in feite hetzelfde als 'niks doen'."
Grauw
Bij Nouri snelden binnen een paar minuten wel twee Oostenrijkse hulpverleners met een defibrillator (AED) het veld op. Maar het apparaat werd bij zijn voeteneind in het gras gelegd en niet gebruikt. "Op een foto zie je dat het gezicht van Nouri helemaal grauw is", aldus de SEH-arts. "Zo zie je eruit als je dood bent. Aan zijn blik zie je dat het niet goed gaat."
Die kostbare minuten die verloren gaan, kunnen funest zijn. Hoe langer de hersenen geen zuurstof krijgen, des te groter de schade. "Ik zag op de beelden geen bewegingen die passen bij een reanimatie", zegt een vooraanstaande anesthesioloog. "Dat was over een vrij lange periode. Als er vijf minuten niet gereanimeerd is, treedt beschadiging van de hersenen op. Hoe langer het duurt, des te ernstiger de beschadiging."
Diagnose
In dit geval lijkt het alsof ze de diagnose gemist hebben en pas laat in de gaten hadden dat Nouri een hartstilstand had. Volgens de anesthesioloog leert elke arts tijdens de opleiding de procedures rond een reanimatie. "Ik kan me niet voorstellen dat een sportarts die cursus niet heeft gehad. Je mag verwachten dat hij daarin onderlegd is. In dit geval lijkt het alsof ze de diagnose gemist hebben en pas laat in de gaten hadden dat Nouri een hartstilstand had."
De SEH-arts heeft zelf in vergelijkbare gevallen bij jonge mensen gezien dat een AED op een wonderlijke wijze iemand weer kan oplappen. "Je weet nooit wat de uitkomst bij Nouri was geweest. Maar hij had de kans om er goed uit te komen. Die kans heeft hij nu niet gehad. Ajax zegt elke keer dat er goed is gereanimeerd maar ook op basis van tv-beelden durf ik te zeggen dat dat niet zo is. De reanimatie was dramatisch. Ik heb nog geen collega gesproken die het niet met me eens is. In feite is er acht minuten niks gedaan."
De familie Nouri heeft inmiddels een letselschadeadvocaat in de arm genomen. Die presenteert binnenkort zijn conclusies over een onderzoek naar de hulpverlening en het nieuws dat de KNVB en Ajax al in 2014 wisten dat Nouri een hartafwijking had. Als blijkt dat bij de reanimatie fouten zijn gemaakt, kan de familie Ajax wettelijk aansprakelijk stellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eredivisie3
Fans zorgen opnieuw voor problemen in Nederland: inbrekende supporters leggen duels AZ en Heracles stil
De wedstrijd tussen AZ en NEC in de Eredivisie is vanavond tijdelijk stilgelegd. De ref deed dat omdat na ruim een kwartier spelen een groep supporters het stadion was binnengedrongen. Enkele fans van AZ liepen zelfs even op het veld. Ook bij Heracles ging het mis. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Boston Strangler’: 13 vermoorde vrouwen en twee dappere journalistes
Dertien vermoorde vrouwen in de sixties, maar niemand die tussen alle gruweldaden een verband ziet. Tot reporters Jean Cole en Loretta McLaughlin zich op de zaak storten, en op het spoor komen van seriemoordenaar Albert DeSalvo. Het waargebeurde verhaal van de ‘Boston Strangler’ werd nu door Disney+ in en serie gegoten. -
Eredivisie2
Zinho Vanheusden viert comeback na acht maanden blessureleed: “Eindelijk ben ik terug”
Zinho Vanheusden is na bijna acht maanden blessureleed opnieuw voetballer. De 23-jarige verdediger maakte zaterdag zijn debuut voor AZ, als late invaller in de competitiewedstrijd tegen FC Groningen (1-4 zege). “Het was een heel lange weg”, zei hij na afloop. -
-
Eredivisie2
Feyenoord-Ultras bedreigen Steven Berghuis met misselijkmakend spandoek na overstap naar aartsrivaal Ajax
De transfer van Feyenoord-kapitein Steven Berghuis naar aartsrivaal Ajax is in het verkeerde keelgat geschoten bij vele Rotterdamse supporters. De Ultras van Feyenoord bedreigen Berghuis zelfs met een niet mis te verstane boodschap op een spandoek. Feyenoord doet afstand van de bedreigingen. -
Spaargids.be
Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld? En wanneer is het tijd voor een eigen zichtrekening? Deze vijf stappen helpen je op weg
Niet al je centen meteen uitgeven, maar ook voldoende sparen: dat is een essentiële levensles. Daarom biedt Wikifin tijdens ‘De Week van het Geld’, van 20 tot 26 maart, allerlei gratis spelen aan waarmee kinderen op een leuke manier met geld leren omgaan in de klas. Wil je hen ook thuis leren sparen en verstandig spenderen? Maak er werk van in vijf stappen, samen met Spaargids.be. -
Eredivisie1
Hoogspanning in Nederland: wordt Eredivisie na dé topper nog wat spannender of loopt PSV uit op Ajax?
Hun eerste twee onderlinge toppers dit seizoen verliepen spectaculair: 0-4 voor PSV en 5-0 voor Ajax. Vandaag lijkt duel nummer drie vooral een sleutelwedstrijd voor PSV, de koploper die vier punten voor kan komen, maar in 2018 voor het laatst in de competitie van Ajax won. -
Mijnenergie
Sociale energieprijzen stijgen vanaf april: met hoeveel procent? En wat met de 400.000 gezinnen die dit tarief verliezen?
De sociale tarieven voor het tweede trimester van 2023 stijgen gemiddeld met 7,7% voor elektriciteit en met 9,5% voor aardgas. Let wel: zonder het plafonneringsmechanisme, dat de energieregulatoren hanteren, zouden de tarieven gemiddeld met 19% zijn gestegen voor elektriciteit en met 100% voor aardgas. Mijnenergie.be licht toe.
16 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLydia Fransen
Jos driesen
Erwin Gryspeert
Stephen basken
Patricia Vanneste