Illustratiebeeld: kerncentrale van Doel.
Volledig scherm
Illustratiebeeld: kerncentrale van Doel. © Photo News

Kerncentrales zullen Engie 9 miljard euro overwinst opleveren

De Belgische kerncentrales mogen in de periode 2021-2024 een overwinst van 9 miljard euro verwachten. Daarvan wordt maar 17 procent afgeroomd. Dat schrijven ‘De Standaard’, ‘Gazet van Antwerpen’, ‘Het Nieuwsblad’ en ‘Het Belang van Limburg’ op basis van berekeningen van de PVDA.

 1. V-test onbeschikbaar na fout: wie voorbije dagen vergeleek, baseerde keuze mogelijk op foute gegevens

  V-test onbeschik­baar na fout: wie voorbije dagen vergeleek, baseerde keuze mogelijk op foute gegevens

  Wie de energietarieven wil vergelijken via de V-test van de Vlaamse energieregulator VREG, merkt dat die momenteel onbeschikbaar is. Navraag leert ons dat er een fout schuilde in verschillende indexatieparameterwaardes. Wie de voorbije dagen vergeleek, kreeg een vertekend beeld voorgeschoteld. De VREG raadt aan om een nieuwe simulatie uit te voeren, wanneer de V-test opnieuw online gaat.
 2. Nieuwe nettarieven zijn stuk hoger, maar “hoe meer je spreidt, hoe minder je betaalt” (met een digitale meter dan toch)
  Play

  Nieuwe nettarie­ven zijn stuk hoger, maar “hoe meer je spreidt, hoe minder je betaalt” (met een digitale meter dan toch)

  De VREG heeft de nettarieven voor elektriciteit en aardgas goedgekeurd. De nieuwe nettarieven voor elektriciteit gaan in op 1 januari 2023. Niet alleen grote bedrijven, maar ook gezinnen en kmo’s betalen vanaf dan een capaciteitstarief. Dat zal voor gezinnen zo’n 7 procent van de volledige elektriciteitsfactuur uitmaken. Wie zijn verbruik spreidt en hoge pieken vermijdt, betaalt met het capaciteitstarief minder dan wie dat niet doet. Als je een digitale meter hebt, tenminste.