Kamercommissie keurt overwinstbelasting voor energieproducenten goed, maar er is veel kritiek: “Tekst is juridisch heel zwak”
De Kamercommissie Energie heeft het licht op groen gezet voor de invoering van een overwinstbelasting voor energieproducenten. De tekst werd unaniem goedgekeurd, op de onthouding van N-VA na.
De overwinstbelasting wordt in het leven geroepen om de energiecrisis voor consumenten draaglijker te maken. We betalen sinds de Russische invasie in Oekraïne torenhoge prijzen voor gas en elektriciteit, terwijl energieproducenten net van de hoge prijzen kunnen profiteren om extra winst te maken.
Europa stelde in oktober een plafond voor van 180 euro per megawattuur. De federale regering besliste om dat plafond op 130 euro te leggen, met uitzondering van producenten die elektriciteit produceren uit biomassa en de verbranding van stedelijk afval, waar ze een plafond van 180 euro hanteert. Alle winst boven dat prijsplafond wordt voor 100 procent afgeroomd. De taks wordt retroactief toegepast vanaf augustus 2022 tot eind juni 2023, en kan nadien via een koninklijk besluit nog worden verlengd.
Kritiek
Verschillende parlementsleden, ook van de meerderheid, lieten zich vandaag kritisch uit over de overwinstbelasting zoals minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) die heeft uitgewerkt.
Marie Christine Marghem (MR) noemde de tekst "juridisch heel zwak" en verwees daarvoor onder meer naar het prijsplafond dat strenger is dan Europa vraagt en de vragen die de Raad van State zich daarbij stelde. Ook Reccino Van Lommel van oppositiepartij Vlaams Belang wees daarop.
KIJK. De Raad van State stelde zich vorige maand ernstige vragen bij de overwinstbelasting die Belgë uitwerkte. VTM Nieuws-journalist Karel Lattrez legt in deze video duidelijk uit wat juist de pijnpunten zijn:
Ongelijk speelveld?
Leen Dierick (CD&V) maakte zich dan weer zorgen over het investeringsklimaat in ons land, dat mogelijk in het gedrang komt als België een strenger prijsplafond hanteert dan de buurlanden. Van der Straeten benadrukte dat Nederland hetzelfde plafond hanteert en dat ook Duitsland en Ierland verschillende plafonds hanteren afhankelijk van het soort energieproductie. "Ik maak me dus niet zoveel zorgen om het gelijke speelveld: veel landen werken met lagere plafonds dan de Europese verordening."
Volgens N-VA-Kamerlid Bert Wollants is de redenering die de noorderburen daarvoor gebruiken echter niet dezelfde en romen zij winsten af aan 90 en niet aan 100 procent. Hij vreest ook dat het bedrag van 130 euro arbitrair is bepaald en daardoor juridisch niet robuust is. Van der Straeten gaf aan dat procedures nooit uit te sluiten zijn, maar "we zijn ervan overtuigd dat de tekst goed rekening houdt met alle evenwichten".
“Te hoog”
PVDA-Kamerlid Thierry Warmoes vond het plafond dan weer te hoog. De extreemlinkse oppositiepartij diende een amendement in om het bedrag van 95 euro per megawattuur te brengen. Volgens Warmoes is de periode waarin de overwinstbelasting wordt toegepast ook te kort en heeft de regering te lang getalmd met de uitwerking ervan.
Kris Verduyckt (Vooruit) sprak van een "stevige overwinstbelasting" en noemde het "onbegrijpelijk dat niet alle politieke partijen hier enthousiast over zijn en liever hun politieke spel blijven spelen".
Steunmaatregelen financieren
De maatregel dateert van het begrotingsconclaaf van oktober en zou volgende week goedgekeurd moeten kunnen worden door de plenaire vergadering.
De Kamercommissie zette vandaag overigens ook unaniem het licht op groen voor een solidariteitsbijdrage van gasnetbeheerder Fluxys van 300 miljoen euro en bespreekt donderdagnamiddag nog een gelijkaardige bijdrage voor de petroleumsector. Alles samen zouden die maatregelen in 2022 en 2023 in totaal ongeveer 3,5 miljard euro in het laatje moeten brengen om de steunmaatregelen voor consumenten te financieren.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
Raad van State stelt kritische vragen bij plannen voor overwinstbelasting energiebedrijven
De federale regering wil een belasting heffen op de woekerwinsten van energiebedrijven, maar krijgt huiswerk voor het wetsontwerp dat op tafel ligt. In een advies stelt de Raad van State vast dat de huidige tekst niet juridisch waterdicht is. Dat vertelt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez in zijn verslag dat hierboven te bekijken is. -
Geld
Dieselrijders kunnen beter vandaag nog gaan tanken, ook stookolie weer iets duurder
De maximumprijs voor een liter diesel (B7) stijgt morgen met 0,02 euro per liter tot 1,8140 euro. Ook stookolie (50S) wordt een beetje duurder (+0,0031 euro). -
-
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
PREMIUM
De voordelen van een energiegemeenschap: “Eén set zonnepanelen op iemands dak kost in onze straat amper 100 euro per gezin”
-
Recordwinst voor Shell: consument betaalde de hoofdprijs, winst gaat naar de aandeelhouders
Olie- en gasconcern Shell heeft in 2022 een recordwinst van 42,3 miljard dollar (38,4 miljard euro) geboekt. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de nettowinst van een jaar eerder. Het Britse bedrijf profiteerde vorig jaar van de hoge prijzen van olie en gas door de oorlog in Oekraïne. -
PREMIUM
Wordt overwinstbelasting van federale overheid slag in het water? “Regering haalt eigenhandig juridisch kader onderuit”
De regering rekent maar beter niet op de miljarden die ze uit de overwinstbelasting voor energieproducenten wil halen. De regeling die Vivaldi voorziet, is juridisch drijfzand. “Ik ga ervan uit dat de ministers rond de tafel dit ook weten, maar voor de vlucht vooruit kiezen”, klinkt het. Ondertussen maakt de sectorfederatie zich al op voor de juridische strijd.
54 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeter Merki
Karine Roeland
Johan Aerts
phil smedts
Bart Bellens