1. Hoeveel energie verbruiken onze elektrische toestellen? En waar kan je het meest op besparen? Energie-experte geeft advies
  PREMIUM

  Hoeveel energie verbruiken onze elektri­sche toestellen? En waar kan je het meest op besparen? Ener­gie-experte geeft advies

  Je zou er bijna niet bij stilstaan, maar ons huis staat vól met tal van elektrische toestellen die we continu of sporadisch gebruiken. Dat betekent ook dat we tal van mogelijkheid hebben om energie te besparen. Om te weten waar we de meeste winst kunnen nemen, komt het er volgens Almut Bonhage, energie-experte bij Bond Beter Leefmilieu, op aan te weten waar we het grootste energieverbruik optekenen.
 2. Vicepremier De Sutter: “Federale ambtenaren welkom op kantoor, en toch zullen we 15% energie besparen”

  Vicepre­mier De Sutter: “Federale ambtenaren welkom op kantoor, en toch zullen we 15% energie besparen”

  Petra De Sutter, Groen-vicepremier en minister van Ambtenarenzaken, en Mathieu Michel (MR), die als staatssecretaris belast is met Regie der Gebouwen, stellen vrijdag tijdens de ministerraad een plan voor om 15 procent minder gas en elektriciteit te gebruiken in federale instellingen. Dat willen ze doen zonder dat ambtenaren moeten thuisblijven of dat de dienstverlening aan de burger in gedrang komt. Het plan wordt naar alle waarschijnlijkheid goedgekeurd, waardoor het volgende week maandag in werking kan treden.
 3. Kom ik in aanmerking voor een basispakket energie van 392 euro? En wat moet ik daarvoor doen? Check het hier
  Play
  471

  Kom ik in aanmerking voor een basispak­ket energie van 392 euro? En wat moet ik daarvoor doen? Check het hier

  De Vivaldi-partijen van de federale regering hebben een akkoord gevonden om de Belgen te helpen met de torenhoge energiefacturen. Zo komt er onder andere een basispakket energie in november en december, dat nog kan verlengd worden indien nodig, met daarnaast een stookoliecheque. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open Vld). Aan het basispakket zijn wel voorwaarden verbonden.
 1. Zonneboiler of warmtepompboiler: wat verdien je het snelste terug?
  Livios

  Zonneboi­ler of warmtepomp­boi­ler: wat verdien je het snelste terug?

  40 procent van het water dat we dagelijks verbruiken, wordt verwarmd. Daarnaast bepaalt sanitair water onze gasfactuur voor 20 procent. Wie z’n water goedkoper wil verwarmen, kan kiezen voor een duurzamere warmtepompboiler of zonneboiler. Maar welk toestel is de beste keuze? Hoeveel kosten ze? En welke investering verdien je het snelste terug? Bouwsite Livios vroeg het aan Geert Flipts van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEA).
 1. Van Quickenborne: “Basispakket energie niet alleen voor laagste inkomens. Ook voor wie 2.500 euro netto of meer verdient”
  Play
  252

  Van Quickenbor­ne: “Basispak­ket energie niet alleen voor laagste inkomens. Ook voor wie 2.500 euro netto of meer verdient”

  De topministers van de federale regering zijn uit elkaar gegaan zonder een grote beslissing over de aanpak van de torenhoge energiefacturen. Dat meldt politiek journalist Karel Lattrez van ‘VTM NIEUWS’. Eén van de pistes is de invoering van een basispakket energie, waarbij je voor een bepaalde hoeveelheid kilowattuur een lager tarief betaalt. Volgens Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne zou dat er niet alleen zijn voor de laagste inkomens.
 1. Von der Leyen pakt overwinsten van energiebedrijven aan: “In totaal meer dan 140 miljard euro voor energiefactuur”
  Play

  Von der Leyen pakt overwin­sten van energiebe­drij­ven aan: “In totaal meer dan 140 miljard euro voor energiefac­tuur”

  De Europese Unie wil meer dan 140 miljard euro vrijmaken om de impact van de hoge energieprijzen te verzachten. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd tijdens haar State of the Union in het Europees Parlement in Straatsburg. Dat moet gebeuren via het afromen van de winsten van energiebedrijven en een solidariteitsbijdrage van de fossiele industrie.
 2. Hoge energiefacturen: CREG waarschuwt voor stijging sociaal tarief richting commerciële prijzen en pleit onder meer voor standaardcontracten
  63

  Hoge energiefac­tu­ren: CREG waarschuwt voor stijging sociaal tarief richting commer­ciële prijzen en pleit onder meer voor standaard­con­trac­ten

  De federale energieregulator CREG roept de overheid in een langverwacht rapport over de hoge energieprijzen onder meer op om het systeem van sociale tarieven tegen het licht te houden. Vandaag zorgt het sociaal tarief ervoor dat de begunstigden de forse prijsstijgingen op de energiemarkt duidelijk minder voelen. Maar als de energieprijzen gedurende jaren zeer hoog blijven, dan zou het niveau van het sociaal tarief dat van de commerciële tarieven kunnen benaderen, waarschuwt de CREG. De energieregulator pleit verder voor de invoering van een soort standaardcontract, waarbij de prijs voor drie of vijf jaar wordt vastgelegd. En ook voor de aanpak van de enorme overwinsten van de energiesector doet de CREG een suggestie.
 1. Diependaele hoopt op gerichte maatregelen tegen hoge energiefactuur, maar wil begroting niet negeren: “In Wallonië krijgen ze financieringsproblemen”
  38

  Diependae­le hoopt op gerichte maatrege­len tegen hoge energiefac­tuur, maar wil begroting niet negeren: “In Wallonië krijgen ze financie­rings­pro­ble­men”

  Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele vindt dat Vlaanderen "gerichte maatregelen" moet nemen om gezinnen en bedrijven door de energiecrisis te loodsen. Maar de N-VA-minister wil daarbij de begroting niet uit het oog verliezen. Negeer je die begroting, dan krijg je volgens hem situaties als in Wallonië. “Daar heeft een bank schrik om te lenen aan de overheid. Doet dat geen belletje rinkelen, genaamd Griekenland?”