Schaatsfanaat Jacob Brandsma kijkt op het Slotermeer in Friesland of er al geschaatst kan worden op de Elfstedenroute bij de monding van de Luts.
Volledig scherm
Schaatsfanaat Jacob Brandsma kijkt op het Slotermeer in Friesland of er al geschaatst kan worden op de Elfstedenroute bij de monding van de Luts. © anp

"IJs op Fries riviertje De Luts in jaren niet zo goed"

ElfstedentochtKomt er in 2013 een Elfstedentocht? Het is nog veel, veel te vroeg om conclusies te trekken, maar het ijs op het Friese riviertje De Luts ligt er alvast op veel plekken al uitstekend bij. Dat meldt Auke Hylkema, rayonhoofd van het Friese dorp Balk. Hylkema zegt dat hij in zijn gebied sinds 1984 niet meer een dergelijke ijsvloer heeft gezien.

  1. Man doet nieuwe poging om Elfstedentocht te zwemmen
    Play

    Man doet nieuwe poging om Elfsteden­tocht te zwemmen

    Maarten van der Weijden zwemt op 21 juni opnieuw de Elfstedentocht. Dat doet hij om geld in te zamelen voor zijn eigen stichting. Die doet onderzoek naar kanker. “Het gaat volgens mij niet om de beste of sterkste te willen zijn, maar om samen te zijn. Het gaat om de 40.000 Nederlanders per jaar, die het geluk om te herstellen niet hebben”, aldus Van der Weijden. “Met al de meezwemmers, donateurs en mensen langs de kant, hoop ik om mijn steentje bij te dragen.”