De Rode Duivels knielen voor de wedstrijd tegen Rusland in Sint-Petersburg. Lukaku steekt daarbij standaard ook nog zijn rechtervuist omhoog, het oude symbool van de Black Power-beweging.
Volledig scherm
PREMIUM
De Rode Duivels knielen voor de wedstrijd tegen Rusland in Sint-Petersburg. Lukaku steekt daarbij standaard ook nog zijn rechtervuist omhoog, het oude symbool van de Black Power-beweging. © AFP

Waarom knielende voetballers méér zijn dan enkel een racisme-aanklacht: “De UEFA weet dat jongeren daar erg mee bezig zijn en wil hen niet voor het hoofd stoten. Dat zijn de supporters van de toekomst, hé”

Knielen tegen racisme, en bij uitbreiding tegen alle soort van discriminatie, voor een voetbalmatch: het is een “beschavingsproces”, meent veranderingspsycholoog Herman Konings. “Net zoals supermarkten inzetten op duurzame en ecologische producten om de jongere klanten niet te verliezen”. Experten over hoe een spontane actie, met Romelu Lukaku als een van de grootste voorvechters, toch iets meer wordt dan enkel symboliek.

39 reacties

 • Filip Vanlaeken

  10 uur geleden
  Gesponsord door Nike, want hun omzet draaien ze in dat deel vd bevolking. Meer moet je daar niet achter zoeken. Iedereen trapt er met 2 voeten in en nu wordt elk evenement een links pamflet.
 • Jos Van De Plas

  1 maand geleden
  Hypocrisie ten top, gaan deze knielende kuddegeesten met hun leider Lukaku nu zoals alle Belgen ook gelijke belastingen op hun riant loon?
 • Roberto Degli-Eredi

  1 maand geleden
  Dit gebeurt er als de meeste mensen niet de mentale capaciteiten hebben om verder dan de lengte van een Twitter-bericht of TikTok video na te denken: ze staren zich blind op zoete woordjes als "anti-racisme" en "gelijkheid" maar kijken niet naar de ware motivatie van de groeperingen die dit pushen. Trouwens, ze zullen Qatar ook niet echt boycotten omdat ze dan miljoenen gaan kwijtspelen (knielen is makkelijker en goedkoper). Oost Europa toont weeral dat het een pak slimmer is dan het Westen.
 • Albert Hendrix

  1 maand geleden
  Het enige dat die gasten moeten doen is tegen de bal stampen ,kunnen wij ook gaan knielen om de belachelijke hoge bezoldiging dat ze daar voor krijgen en het voordeel bij de belasting dat ze daar op betalen. Als iedereen zijn overtuiging zou moeten uiten op het veld dan hadden ze geen tijd meer om hun buske stamp te spelen.
 • Bert Verbist

  1 maand geleden
  Die Lukaku gaat voor tweedracht zorgen in de ploeg met zijn ideeën. Let maar op. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat ze allemaal stonden te springen om het spelletje mee te spelen.