"Wereldwijde financiële crisis slaat in 2020 toe", waarschuwen bankexperts
Analisten zien een nieuwe financiële crisis opdoemen. Die wereldwijde crisis zou over twee jaar toeslaan, zo waarschuwen experts van investeringsbank JP Morgan. Boosdoeners zouden deze keer niet de Amerikaanse rommelkredieten zijn, maar geautomatiseerde handelssystemen. De nakende recessie zou evenwel minder schade berokkenen dan de crash van 2008, toen de globale markten een duik maakten en sprake was van de zwaarste bankencrisis ooit.
Het wordt een stevige crisis, maar niet dramatisch voor de Amerikaanse beurs. De rente op Amerikaanse staatsobligaties kan wel flink oplopen en aandelen uit opkomende markten mogen rekenen op een halvering.
De makers van het model, analisten John Normand en Frederico Manicardi, zien geen rampscenario zoals tien jaar geleden na het faillissement van Lehman Brothers. Toen kelderde de Amerikaanse S&P 500-index met 54%. Nu blijft het volgens de analisten bij "slechts" 20%.
'Flash crashes'
Grotere dalingen worden verwacht op de aandelenmarkten van energie, grondstoffen en opkomende markten zoals Brazilië, Rusland, India en China. Aandelen uit opkomende markten kunnen volgens het model de zwaarste klappen krijgen met een daling van 48%. De handelsoorlog tussen de VS en China speelt daarbij een rol.
Strategen bij JPMorgan omschrijven het scenario als "wellicht niet verontrustend" in vergelijking met het gemiddelde van vroegere crisissen, zo oordeelt een rapport van Bloomberg over de analyse van JP Morgan. Die voorspelt dat de volgende financiële crisis kan aangezwengeld worden door 'flash crashes', plotse aandelenverkopen door geautomatiseerde handelssystemen. Deze 'grote liquiditeitscrisis", zoals ze door analist Marko Kolanovic in het vooruitzicht wordt gesteld, zal door centrale banken moeten gepareerd worden om een spiraal naar een depressie te verhinderen.
"Sociale spanningen"
"De volgende crisis zal wellicht ook gepaard gaan met sociale spanningen zoals we die een halve eeuw geleden, in 1968, hebben gekend", meent Kolanovic.
Volgens sceptici is het voorspellen van financiële crisissen als dansen op een slappe koord. Maar JP Morgan staat niet alleen met zijn onheilstijding. Ook Goldman Sachs heeft al gewaarschuwd voor de gevaren van een handelsoorlog tussen de VS en China. Daarnaast heeft nobelprijswinnaar voor de economie Robert Shiller al herhaaldelijk gewezen op de uitzonderlijk hoge aandelenkoersen in de VS.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
HANDELSOORLOG
“2019 slechtste jaar voor wereldhandel sinds financiële crisis”
2019 wordt het slechtste jaar voor de wereldhandel sinds het uitbreken van de financiële crisis ruim tien jaar geleden. Dat voorspelt het Economisch Bureau van ING in een rapport. De kenners gaan dit jaar in doorsnee uit van een groei van de mondiale handel van 0,2 procent. Volgend jaar is sprake van een aantrekkende groei van 2,2 procent. -
-
Val van Lehman Brothers luidde tien jaar geleden de bankencrisis in
15 september 2008. Voor menig bankier brengt die datum slechte herinneringen boven. Die dag vroeg de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in de nasleep van de kredietcrisis het faillissement aan. Wat volgde was een turbulente periode waarin verschillende banken wereldwijd de jaren nadien over de kop gingen. -
Afnemende productiviteit baart overheid zorgen
Ons land is een van zijn grootste troeven aan het kwijtspelen. Onze economie staat te boek als bijzonder productief, wat betekent dat bedrijven met inzet van eenzelfde aantal werknemers meer toegevoegde waarde produceren dan concurrenten in het buitenland. De laatste decennia neemt de productiviteit echter af. Dat meldt De Tijd. -
Jobat
Bijverdienen: hier kan je terecht en dit loon mag je verwachten
De inflatie is torenhoog: in maart bereikte ze maar liefst 8,31 procent, aldus Belgisch statistiekbureau Statbel. Enkel in maart 1983 kwam de inflatie met 8,92 procent nog hoger uit in ons land. Heb je nood aan een extra financiële injectie om de eindjes aan elkaar te knopen? Dan biedt een bijverdienste mogelijk een uitweg. Jobat.be geeft een overzicht van de opties. -
Tien jaar na crisis: "Vertrouwen in banksector nog altijd te laag"
Tien jaar na de financiële crisis is het vertrouwen in de financiële sector nog altijd te laag. Dat zegt Febelfin, de sectorfederatie, die zich baseert op de Edelman Trust Barometer die jaarlijks het vertrouwen van de maatschappij in bedrijven en sectoren meet. "De financiële sector blijft onderaan bengelen. Zelfs na dieselgate geniet de automobielsector nog altijd zo'n 20 procent meer vertrouwen dan de financiële sector. Terwijl vertrouwen in de banksector net zo belangrijk is."
136 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLeo Duym
eric maier
Christine Laevers
raf stevens
peter destoop