Verslagenheid op de beurs in New York, op 15 september 2008, toen investeringsbank Lehman Brothers bankroet ging en zo een wereldwijde financiële crisis aanstak.
Volledig scherm
Verslagenheid op de beurs in New York, op 15 september 2008, toen investeringsbank Lehman Brothers bankroet ging en zo een wereldwijde financiële crisis aanstak. © EPA

"Wereldwijde financiële crisis slaat in 2020 toe", waarschuwen bankexperts

Analisten zien een nieuwe financiële crisis opdoemen. Die wereldwijde crisis zou over twee jaar toeslaan, zo waarschuwen experts van investeringsbank JP Morgan. Boosdoeners zouden deze keer niet de Amerikaanse rommelkredieten zijn, maar geautomatiseerde handelssystemen. De nakende recessie zou evenwel minder schade berokkenen dan de crash van 2008, toen de globale markten een duik maakten en sprake was van de zwaarste bankencrisis ooit.

136 reacties

 • Leo Duym

  4 jaar geleden
  Niets is onveiliger voor de roverheid dan je zicht- en spaarrekening, maar als een bank failliet gaat heeft dat geen weerslag op o.a. je aandelen, fondsen en wat in je bankkluis ligt. Daarentegen, als de staat failliet gaat, of de EU implodeert, is niets meer veilig, zelfs vastgoed of bankbiljetten niet (operatie Gutt). Alleen goud blijft onaantastbaar. Niemand kan je dwingen te zeggen waar je met je goud gebleven bent.
 • eric maier

  4 jaar geleden
  Trump heeft een aantal veiligheidssystemen voor de financieele sector laten opdoeken, de banken hebben dus weer vrij spel. Een crash zal er inderdaad komen, omdat uit audits bij banken in Europa blijkt dat men nog steeds bezig is van voor 2008. maw niks hebben ze geleerd. Trouwens veel aandelen op de Beurs in NY zijn abnormaal gestegen, ook aandelen die een C+ hadden een jaar terug staan nu aan een A+. Lucht.
 • Christine Laevers

  4 jaar geleden
  Volgens enkele andere bronnen zijn banken weer bezig met die luchtbelconstructies zonder dekkend kapitaal. Waarom niet? Als ze in de penarie zitten, zullen de regeringen hen wel geld toestoppen zoals na 2008. De gewone mensen zullen dat wel financieren. Wie is de mier en wie de bladluis ?
 • raf stevens

  4 jaar geleden
  De vorige crisis 10 j geleden hadden ze niet voorspeld, ook niet dat de enige winnaars de banken bleken te zijn.
 • peter destoop

  4 jaar geleden
  waar zij dan de oorzaak van zijn.
 1. Tien jaar na crisis: "Vertrouwen in banksector nog altijd te laag"

  Tien jaar na crisis: "Vertrouwen in banksector nog altijd te laag"

  Tien jaar na de financiële crisis is het vertrouwen in de financiële sector nog altijd te laag. Dat zegt Febelfin, de sectorfederatie, die zich baseert op de Edelman Trust Barometer die jaarlijks het vertrouwen van de maatschappij in bedrijven en sectoren meet. "De financiële sector blijft onderaan bengelen. Zelfs na dieselgate geniet de automobielsector nog altijd zo'n 20 procent meer vertrouwen dan de financiële sector. Terwijl vertrouwen in de banksector net zo belangrijk is."