"Zonder vrachtwagens kan ons consumptiepatroon niet blijven bestaan"
Tussen de 200 en 300 vrachtwagens zijn vandaag Brussel ingereden om te protesteren tegen de kilometerheffing op vrachtwagens. De 'protestmars', georganiseerd door de drie beroepsfederaties van de transportsector, moet de regionale en federale overheden aanzetten om compensatiemaatregelen te voorzien om de Belgische transportsector in leven te houden.
Delen per e-mail
Willy Van Loon, voorzitter van Febetra, wil een tegenprestatie zien van de politiek. "Als de intentie wordt geconcretiseerd dat de kilometerheffing er ook voor personenwagens komt, en als die heffing variabel in de tijd wordt, dan zouden de vrachtwagens zich vlotter kunnen voortbewegen op de weg", zegt Van Loon.
De Febetra-voorzitter vindt dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil scoren bij de publieke opinie door vrachtwagens aan te pakken. "Maar de mensen moeten goed beseffen dat zonder de vrachtwagens hun consumptiepatroon niet kan blijven bestaan. Zo lang er geen haven is op de Meir in Antwerpen of treinsporen op de Avenue Louise, zullen er vrachtwagens nodig zijn om de winkels te bevoorraden", zegt Van Loon, die met de opkomst van de e-commerce de congestie op de weg nog ziet verergeren.
Dat Weyts enkele weken geleden zei dat de transportsector de kilometerheffing niet mag doorrekenen aan de klant omdat ze het kunnen aftrekken als kost, noemt Van Loon "een oneerlijke communicatie". "Wat Weyts zei over het niet mogen doorreken slaat kant noch wal."
Van Loon wil de belofte van Weyts krijgen dat het geld van de kilomterheffing geherinvesteerd wordt in in de mobiliteit. "Anders blijkt dit gewoon een verkapte vorm van belasting".
Maar de verschillende deelstaatregeringen moeten er volgens Van Loon bij de federale regering op aandringen dat er een lastenverlaging komt. "Wij zijn veel te duur ten opzichte van onze buitenlandse concurrenten. Daarom zou een lastenverlaging op de niet-productieve uren van de vrachtwagenchauffeurs - wanneer ze moeten wachten bij het leveren of ophalen - welgekomen zijn. Aangezien dit een federale materie is, willen de verschillende regeringen aanzetten om voor deze maatregel door te duwen", aldus Van Loon.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
Voordeel van nachttarief verdwijnt: wat is de impact op uw factuur?
-
Sparen
Appartement kopen om te verhuren: is het nog interessant?
Als je een beetje spaarcenten over hebt, is het altijd goed om uit te kijken naar alternatieven voor het spaarboekje. Veel mensen kijken dan eerst en vooral naar vastgoedinvesteringen. Spaargids.be bekijkt of het klassieke ‘appartementje om te verhuren’ anno 2021 nog steeds een interessante zet is. -
PREMIUM16
Droombeursgang Coinbase laat zien: de cryptomunt is een blijvertje
-
-
PREMIUM
Paul D’Hoore geeft beleggingsadvies: investeren in zwembaden of laadpalen voor elektrische auto’s?
-
Update
VAB: "Kilometerheffing is rechtvaardig en billijk"
Mobiliteitsorganisatie VAB vindt het goed dat er een kilometerheffing komt voor het vrachtverkeer op ons hoofdwegennet. "Zo'n heffing is rechtvaardig en billijk, want momenteel betalen buitenlandse vrachtwagens enkel via een forfait (Europees wegenvignet) voor het gebruik van onze wegen", klinkt het. Touring waarschuwt dan weer dat een dergelijke kilometerheffing niet kan voor personenwagens. -
Instant lentegevoel met deze handtassen in pastel
Een hypervrouwelijke outfit of een hippe look met speelse twist? Pasteltinten werken altijd in je voordeel. Nog niet klaar voor een lila suit of snoeproze jurk? Ook een pastelgekleurde handtas does the job. Ninashop.be zocht voor jou de liefste exemplaren uit. -
Economische Inspectie: “Energieleverancier Mega heeft klanten misleid”
Energieleverancier Mega heeft sinds 2014 de klant misleid, onder het mom van lage prijzen. Dat blijkt uit onderzoek van de Economische Inspectie, dat er kwam op vraag van verschillende regeringsleden. Intussen heeft het bedrijf stappen ondernomen om de situatie recht te zetten. Het kijkt wel aan tegen een boete die tot 200.000 euro kan oplopen.