Komkommerteler Eric Van Den Eynde zal de winterteelt overslaan vanwege de hoge energieprijzen.
Volledig scherm
PREMIUM
Komkommerteler Eric Van Den Eynde zal de winterteelt overslaan vanwege de hoge energieprijzen. © Tessa Kraan

Zo reageren bedrijven op jackpotprijzen voor energie: van rekening doorschuiven tot het licht uitdoen

Dat de energiefactuur 700 euro duurder kan worden, deed vele gezinnen al verslikken in hun koffie. Maar ook bedrijven moeten plots jackpotprijzen betalen voor energie: sommigen trekken er zelfs de stekker uit omdat produceren niet meer loont. Zo zal komkommerteler Eric Van Den Eynde het licht niet meer aansteken in zijn serre: dat kost hem nu al 500 euro per uur. Anderen schuiven de factuur door naar de klant. Alleen al de technologiebedrijven moeten  900 miljoen recupereren.

  1. INTERVIEW. Directeur associatie van Belgische e-commerce over wantoestanden bij PostNL: “Inbreuken zijn eerder uitzondering dan regel”
    PREMIUM
    20

    INTERVIEW. Directeur associatie van Belgische e-commerce over wantoestan­den bij PostNL: “Inbreuken zijn eerder uitzonde­ring dan regel”

    Vrijdag is het weer zover: Black Friday. Voor de ene dé kans om de slag van het jaar te slaan, voor de ander het symbool van onze doorgeslagen overconsumptie, met mistoestanden zoals ze deze week bij PostNL aan het licht kwamen tot gevolg. “In een ideale wereld aanvaardt de consument dat de transportkost gewoon betaald moet worden” zegt Greet Dekocker (48), algemeen directeur van safeshops.be, de associatie van de Belgische e-commerce. “Maar ik vrees dat het daarvoor te laat is.”

Geld