Zes op de tien Belgen zien economische toekomst somber in
Zes op de tien Belgen denkt dat de economische situatie binnen een jaar slechter zal zijn dan vandaag, zo blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van het Europees Parlement die vandaag is gepubliceerd. Tegelijkertijd meent 82 procent dat het Europese relancefonds de economie zal helpen om sneller te herstellen.
Delen per e-mail
In de peiling tonen de ruim duizend Belgische respondenten zich pessimistischer dan de gemiddelde EU-burger. Zestig procent van de Belgen (53 pct van EU-burgers) vreest dat de nationale economie er binnen een jaar slechter aan toe zal zijn en 26 procent (21 pct van EU-burgers) meent dat het binnen een jaar beter zal gaan. Eén op vier Belgen denkt dat zijn of haar leefomstandigheden binnen een jaar slechter zullen zijn. Evenveel Belgen geloven dat hun leefomstandigheden zullen verbeteren.
De economische onzekerheid vertaalt zich ook in het prioriteitenlijstje. Net als de meeste Europeanen (48 pct) plaatsen de Belgen (50 pct) de aanpak van armoede en sociale ongelijkheid bovenaan de Europese agenda, gevolgd door de bestrijding van terrorisme en georganiseerde misdaad (39 pct) milieubescherming (39 pct) en klimaatmaatregelen (35 pct).
EU-lidmaatschap
Wel is het zo dat meer dan acht op de tien Belgen geloven dat het grootschalige Europese herstelplan de economie in staat zal stellen om sneller te herstellen van de coronaklap. In de hele EU is gemiddeld 72 procent die mening toegedaan, 81 procent van de Belgen vindt het lidmaatschap dan ook een goede zaak, een stijging met 14 procent in vergelijking met een jaar eerder. Enkel in Ierland ligt dat percentage nog hoger. Het Europese gemiddelde steeg met vier procentpunt tot 63 procent.
Ook het aantal burgers met een positieve kijk op de EU nam met tien procentpunt toe, tot 50 procent. In België geldt dat positieve imago slechts voor 45 procent van de respondenten. Bij 23 procent van de Belgen heeft de EU een redelijk of zeer negatief imago. Nergens lijkt de roep om hervormingen ook sterker dan in België. Meer dan 70 procent van de Belgen is voorstander van de EU, maar 54 procent van hen "niet op de manier dat ze tot nu toe is gerealiseerd". Dat percentage ligt nergens in de EU hoger.
Nood aan samenwerking en solidariteit
De resultaten van de peilingen bevestigen volgens het Europees Parlement eerdere bevragingen die aangeven dat Europese burgers in coronatijden meer heil zoeken in Europese samenwerking en solidariteit. Het is wel zo dat de mensen zijn bevraagd van 20 november tot 21 december, toen de Europese leiders een akkoord bereikten over het herstelplan en er optimisme over een snelle vaccinatie was. Van de forse kritiek op de Europese vaccinatiestrategie en vertragingen in de leveringen was nog geen sprake.
Zou de peiling vandaag andere resultaten opleveren? "Je zou kunnen denken dat de eerste weken van dit jaar een impact kunnen hebben op de steun voor de EU, maar er zijn nog geen cijfers op Europees niveau", zegt een bron in het Europees Parlement. In landen als Duitsland en Oostenrijk zijn er gegevens die wijzen op afnemende tevredenheid, maar Spanje en Frankrijk vertonen dan weer andere trends. "Het wordt interessant om volgen, maar ik verwacht geen grote ommekeer", klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo komt u aan een hoger pensioen
-
Horeca-actoren voeren gezamenlijke campagne voor veilige heropening op 1 mei
Meerdere federaties uit de horecasector hebben de krachten gebundeld voor een nationale campagne, die pleit voor een veilige heropening van cafés en restaurants op 1 mei. Met de slogan "Een stil café kan je ook wakker houden" wil men de politiek en de publieke opinie overtuigen van de noodzaak tot heropening. Voor zes op de tien horecazaken staat het water intussen aan de lippen na meer dan een half jaar verplichte sluiting. -
7
Chinese president vraagt in gesprek met Merkel om meer samenwerking en minder inmenging
De Chinese president Xi Jinping heeft tijdens een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukt dat hij hoopt de samenwerking met Duitsland en de Europese Unie uit te kunnen breiden. Maar China verwacht dan wel minder Europese "inmenging" in Chinese aangelegenheden. -
-
Vastgoed aan kust op jaar tijd gemiddeld 34.000 euro duurder geworden
De gemiddelde prijs van een woning aan de Belgische kust is op een jaar tijd met bijna 34.000 euro gestegen. Die prijsstijging wordt onder meer toegeschreven aan de coronacrisis, die geleid heeft tot een grotere vraag naar vastgoed aan de kust. Dat blijkt vandaag uit een analyse van Dewaele Vastgoedgroep. -
32
Comeos wil af van winkelen op afspraak: “De situatie is onhoudbaar”
Handelsfederatie Comeos wil dat de regering een einde maakt aan winkelen op afspraak en in de plaats daarvan weer een klant per tien vierkante meter toelaat. "De situatie is onhoudbaar", zegt de federatie. -
Sparen
Hoeveel geld heb je nodig om te kunnen rentenieren?
De FIRE-beweging - financially independant and retire early - wordt ook in ons land steeds populairder. Droom jij er ook van om zo snel mogelijk van je spaarcenten te kunnen leven? Spaargids.be zocht uit hoeveel kapitaal je ongeveer nodig hebt en verduidelijkt waarom beleggen een must zal zijn. -
Hoe een smartwatch je kan helpen om fit te blijven
Wil jij ook wat meer sporten? Of je nu jong of minder jong bent, sportief of (nog) niet: een smartwatch is sowieso een handig hulpmiddel om bij te houden hoeveel kilometer je dagelijks aflegt en hoeveel calorieën je verbrandt. We geven een overzicht van de belangrijkste gezondheidsvoordelen.
9 reacties
Tim Peeters
Robert Swillen
Lucien Raes
Ronny Cuypers
piet devlieger