Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Wereldhandel stijgt ondanks corona naar recordniveau

EconomieDe wereldhandel is in januari naar een recordniveau gestegen. De nog altijd door corona geplaagde westerse wereld droeg daar weinig aan bij. Vooral China en andere Aziatische landen als Japan, Zuid-Korea en Taiwan zorgden voor meer export en import, meldt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn maandelijkse Wereldhandelsmonitor.

1 reactie

 • M Veo

  2 jaar geleden
  China ja, daar waar hert allemaal begonnenis. Zij hebben het wel onder controle en vullen nu de tekorten aan goederen op. De VS hinkt achterna na de desastreuze politiek van Trump waardoor er 500.000 doden vielen en de economie tot stilstand kwam. Biden moet nu het puin ruimen van zijn voorganger en wordt nog tegengewerkt ook. Zo blijf je achter China aanhinken natuurlijk.
 1. Nieuwe nettarieven zijn stuk hoger, maar “hoe meer je spreidt, hoe minder je betaalt” (met een digitale meter dan toch)
  Play

  Nieuwe nettarie­ven zijn stuk hoger, maar “hoe meer je spreidt, hoe minder je betaalt” (met een digitale meter dan toch)

  De VREG heeft de nettarieven voor elektriciteit en aardgas goedgekeurd. De nieuwe nettarieven voor elektriciteit gaan in op 1 januari 2023. Niet alleen grote bedrijven, maar ook gezinnen en kmo’s betalen vanaf dan een capaciteitstarief. Dat zal voor gezinnen zo’n 7 procent van de volledige elektriciteitsfactuur uitmaken. Wie zijn verbruik spreidt en hoge pieken vermijdt, betaalt met het capaciteitstarief minder dan wie dat niet doet. Als je een digitale meter hebt, tenminste.
 2. OESO: “Wereldhandel in april met bijna een vijfde afgenomen”, maar cijfers wijzen op herstel
  Economie

  OESO: “Wereldhan­del in april met bijna een vijfde afgenomen”, maar cijfers wijzen op herstel

  De internationale handel van de G20-landen is in de maand april met bijna een vijfde afgenomen, maar in mei en juni was er alweer sprake van herstel. Dat hing samen met het geleidelijk versoepelen van de lockdowns in verschillende landen, meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Ook voor het hele tweede kwartaal lagen import en export een stuk lager dan in de eerste drie maanden van het jaar.